Παράδειγμα χρήσεις του Linux με ποια εντολή

Η εντολή Linux που χρησιμοποιείται για την εύρεση της θέσης ενός προγράμματος. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή και πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα εξηγώντας όλους τους διαθέσιμους διακόπτες.

Πώς να βρείτε την τοποθεσία ενός προγράμματος

Θεωρητικά, όλα τα προγράμματα πρέπει να τρέχουν από το φάκελο / usr / bin, αλλά στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό. Ο σίγουρος τρόπος ανίχνευσης του τόπου στο οποίο βρίσκεται ένα πρόγραμμα είναι η χρήση της εντολής.

Η πιο απλή μορφή της εντολής είναι η εξής:

που <όνομα_προγράμματος>

Για παράδειγμα, για να βρείτε τη θέση του προγράμματος περιήγησης ιστού του Firefox, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

που firefox

Η παραγωγή θα είναι κάτι σαν αυτό:

/ usr / bin / firefox

Μπορείτε να ορίσετε πολλά προγράμματα στην ίδια εντολή. Για παράδειγμα:

που το firefox gimp banshee

Αυτό θα επιστρέψει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

/ usr / bin / firefox / usr / bin / gimp / usr / bin / banshee

Ορισμένα προγράμματα βρίσκονται σε περισσότερους από έναν φάκελο. Από προεπιλογή όμως που θα εμφανίσει μόνο μία.

Για παράδειγμα, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

που λιγότερο

Αυτό θα βρει τη θέση της λιγότερης εντολής και η έξοδος θα έχει ως εξής:

/ usr / bin / λιγότερο

Αυτό δεν δείχνει πραγματικά ολόκληρη την εικόνα, ωστόσο, επειδή η λιγότερη εντολή είναι διαθέσιμη σε περισσότερα από ένα μέρη.

Μπορείτε να πάρετε την εντολή που θα εμφανίσει όλες τις θέσεις που έχει εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο διακόπτη:

που -a <όνομα_προγράμματος>

Μπορείτε να εκτελέσετε αυτό με τη λιγότερη εντολή ως εξής:

που είναι λιγότερο

Η έξοδος από την παραπάνω εντολή θα έχει ως εξής:

/ usr / bin / less / bin / λιγότερο

Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο είναι εγκατεστημένο σε δύο μέρη; Βασικά, όχι.

Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή ls :

ls -lt / usr / bin / λιγότερο

Στο τέλος της εξόδου θα δείτε τα εξής:

/ usr / bin / less -> / bin / λιγότερο

Όταν δείτε το -> στο τέλος της εντολής ls γνωρίζετε ότι είναι ένας συμβολικός σύνδεσμος και ότι πραγματικά δείχνει ακριβώς τη θέση του πραγματικού προγράμματος.

Τώρα εκτελέστε την ακόλουθη εντολή ls:

ls -lt / bin / λιγότερο

Αυτή τη φορά η έξοδος στο τέλος της γραμμής έχει ως εξής:

/ bin / λιγότερο

Αυτό σημαίνει ότι αυτό είναι το πραγματικό πρόγραμμα.

Είναι ίσως κάπως περίεργο το γεγονός ότι η εντολή που εξάγει / usr / bin / less όταν ψάχνετε για τη λιγότερη εντολή.

Μια εντολή που θεωρούμε πιο χρήσιμη από την εντολή whereis μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των δυαδικών ψηφίων για το πρόγραμμα, του πηγαίου κώδικα για το πρόγραμμα και των σελίδων χειρισμού του προγράμματος.

Περίληψη

Γιατί λοιπόν θα χρησιμοποιούσατε ποια εντολή;

Φανταστείτε ότι γνωρίζετε ότι ένα πρόγραμμα έχει εγκατασταθεί αλλά για κάποιο λόγο δεν θα τρέξει. Είναι πολύ πιθανό, επειδή ο φάκελος στο οποίο έχει εγκατασταθεί το πρόγραμμα δεν βρίσκεται στη διαδρομή.

Χρησιμοποιώντας την εντολή που μπορείτε να εντοπίσετε πού είναι το πρόγραμμα και είτε να πλοηγηθείτε στο φάκελο, το πρόγραμμα πρέπει να το εκτελέσετε ή να προσθέσετε τη διαδρομή στο πρόγραμμα στην εντολή διαδρομή.

Άλλα χρήσιμα εργαλεία αναζήτησης

Ενώ διαβάζετε σχετικά με την εντολή που αξίζει να σημειώσετε υπάρχουν και άλλες εντολές που είναι χρήσιμες για την εύρεση αρχείων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή εύρεσης για να βρείτε αρχεία στο σύστημα αρχείων σας ή εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή εντοπισμού.

Βασικές εντολές του Linux

Οι σύγχρονες διανομές Linux έχουν κάνει την απαίτηση να χρησιμοποιούν το τερματικό λιγότερο από ένα πρόβλημα, αλλά υπάρχουν κάποιες εντολές που απλά πρέπει να γνωρίζετε.

Αυτός ο οδηγός παρέχει μια λίστα των βασικών εντολών που απαιτούνται για την πλοήγηση στο σύστημα αρχείων σας.

Χρησιμοποιώντας τον οδηγό θα μπορείτε να ανακαλύψετε σε ποιο φάκελο βρίσκεστε, πώς να πλοηγηθείτε σε διαφορετικούς φακέλους, να απαριθμήσετε τα αρχεία σε φακέλους, να επιστρέψετε στον αρχικό φάκελο, να δημιουργήσετε ένα νέο φάκελο, να δημιουργήσετε αρχεία, να μετονομάσετε και να μετακινήσετε αρχεία και να αντιγράψετε αρχεία.

Θα μάθετε επίσης πώς μπορείτε να διαγράψετε αρχεία και επίσης να μάθετε ποιοι είναι οι συμβολικοί σύνδεσμοι και πώς θα τις χρησιμοποιούσατε, συμπεριλαμβανομένης της διευκρίνισης της διαφοράς μεταξύ σκληρών και μαλακών συνδέσμων.