Πώς να βρείτε τις εντολές και τα προγράμματα Linux χρησιμοποιώντας Whereis

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να βρείτε τη θέση μιας εντολής, ενός προγράμματος ή μιας εφαρμογής, αλλά δεν γνωρίζετε πού να κοιτάξετε;

Φυσικά, θα μπορούσατε να εντοπίσετε την εντολή εντοπισμού ως εξής:

βρείτε / firefox όνομα

Αυτό θα επιστρέψει μια λίστα των πιθανών αποτελεσμάτων και γενικά, μπορείτε να βρείτε τη θέση του προγράμματος με αυτόν τον τρόπο.

Μια άλλη εντολή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η εντολή locate. Για παράδειγμα:

εντοπίστε το firefox

Ωστόσο, η καλύτερη μέθοδος για την εύρεση προγραμμάτων είναι η εντολή whereis.

Σύμφωνα με τις σελίδες man :

όπου εντοπίζει τα δυαδικά, πηγαία και μη αυτόματα αρχεία για τα συγκεκριμένα ονόματα εντολών. Τα παρεχόμενα ονόματα αφαιρούνται πρώτα από τα κύρια συστατικά στοιχεία ονομάτων διαδρομής και οποιαδήποτε (απλή) προέκταση της μορφής .ext (για παράδειγμα: .c) Προθέματα του s. που προκύπτουν από τη χρήση του ελέγχου πηγαίου κώδικα. Όπου, στη συνέχεια, επιχειρεί να εντοπίσει το καθορισμένο επιθυμητό πρόγραμμα στις συνήθεις θέσεις Linux και στις θέσεις που καθορίζονται από τα $ PATH και $ MANPATH.

Στην ουσία, επομένως, η εντολή whereis μπορεί να βρει τον πηγαίο κώδικα, τα εγχειρίδια και την τοποθεσία ενός προγράμματος.

Ας το δοκιμάσουμε με τον Firefox:

όπου είναι το firefox

Η έξοδος από την παραπάνω εντολή έχει ως εξής:

firefox: / usr / bin / firefox / usr / lib64 / firefox / usr / share / man / man1/firefox.1.gz

Αν θέλετε απλώς να βρείτε τη θέση του προγράμματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον διακόπτη -b ως εξής:

whereis -b firefox

Αυτό επιστρέφει το ακόλουθο αποτέλεσμα:

firefox: / usr / bin / firefox / usr / lib64 / firefox

Εναλλακτικά, εάν θέλετε απλώς να μάθετε τη θέση των εγχειριδίων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διακόπτη -m.

όπου είναι -m firefox

Το αποτέλεσμα για την παραπάνω εντολή έχει ως εξής:

firefox: /usr/share/man/man1/firefox.1.gz

Τέλος, μπορείτε να περιορίσετε την αναζήτηση μόνο στον πηγαίο κώδικα χρησιμοποιώντας το διακόπτη -s.

Υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι διακόπτες για την εντολή whereis, συμπεριλαμβανομένου του -u το οποίο αναζητά ασυνήθιστα αρχεία.

Το εγχειρίδιο λέει τα εξής σχετικά με το διακόπτη -u:

μια εντολή λέγεται ότι είναι ασυνήθιστη αν δεν έχει μόνο μία καταχώρηση από κάθε ρητά ζητούμενο τύπο. Έτσι 'whereis -m -u *' ζητά τα αρχεία στον τρέχοντα κατάλογο που δεν έχουν αρχείο τεκμηρίωσης, ή περισσότερα από ένα.

Ουσιαστικά, εάν έχετε περισσότερα από ένα εγχειρίδια εγκατεστημένα στο σύστημά σας ή το πρόγραμμα που εκτελείτε εμφανίζεται σε περισσότερες από μία θέσεις, θα επιστραφεί.

Εάν έχετε μια αόριστη ιδέα ως προς την τοποθεσία ενός προγράμματος ή μιας εντολής και θέλετε να κάνετε αναζήτηση σε ένα συγκεκριμένο σύνολο καταλόγων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διακόπτη -B για να αναζητήσετε δυαδικά αρχεία σε μια καθορισμένη λίστα.

Για παράδειγμα:

whereis -b -B / usr / bin -f firefox

Η παραπάνω εντολή έχει μερικά μέρη σε αυτήν. Πρώτα απ 'όλα, υπάρχει ο διακόπτης -b που σημαίνει ότι αναζητούμε μόνο τα δυαδικά αρχεία (τα ίδια τα προγράμματα). Ο διακόπτης -B χρησιμοποιείται για την παροχή μιας λίστας θέσεων αναζήτησης για τα δυαδικά αρχεία και η λίστα των φακέλων τερματίζεται από το διακόπτη -f. Επομένως, στην εντολή πάνω από τον μοναδικό κατάλογο που αναζητήθηκε είναι / usr / bin. Τέλος, το firefox μετά το -f λέει whereis τι ψάχνει.

Μια εναλλακτική λύση για το διακόπτη -B είναι -M που αναζητά ένα συγκεκριμένο σύνολο φακέλων για εγχειρίδια.

Η γραμμή εντολών για το διακόπτη -M θα είναι η εξής:

όπου -m -M / usr / share / man / man1 -f firefox

Η λογική είναι η ίδια για το -M όπως ήταν για το -Β. Το -m λέει whereis για να ψάξει για εγχειρίδια, το -M λέει whereis ότι μια λίστα των φακέλων έρχεται στο οποίο θα πρέπει να αναζητήσουν εγχειρίδια. Το -f τερματίζει τη λίστα των αρχείων και το firefox είναι το πρόγραμμα που η εντολή whereis πρόκειται να αναζητήσει εγχειρίδια για.

Τέλος, ο διακόπτης -S μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαριθμήσει ένα σύνολο φακέλων για να αναζητήσει τον πηγαίο κώδικα.