Χρησιμοποιώντας το Clip Art για τα προϊόντα μεταπώλησης

Ένα από τα πιο κοινά ερωτήματα πνευματικής ιδιοκτησίας που ζητούν οι σχεδιαστές είναι μια παραλλαγή στο θέμα "Μπορώ να χρησιμοποιήσω το clip art σε αυτό το πακέτο για να φτιάξω ευχετήριες κάρτες ή t-shirts για πώληση;" Δυστυχώς, η απάντηση είναι συνήθως όχι. Ή, τουλάχιστον δεν είναι εκτός εάν αποκτήσετε πρόσθετα δικαιώματα χρήσης (περισσότερα χρήματα) από τον εκδότη για να χρησιμοποιήσετε το clip art σε προϊόντα μεταπώλησης. Υπάρχουν εξαιρέσεις.

Αποποίηση: Τα προϊόντα και αποσπάσματα από τους όρους χρήσης ήταν ισχύουν κατά την αρχική δημοσίευση αυτού του άρθρου (2003) και ενημερώνονται περιοδικά. Ωστόσο, τα προϊόντα ενδέχεται ή όχι να υπάρχουν στο μέλλον και οι όροι χρήσης υπόκεινται σε αλλαγές. Ανατρέξτε στους τρέχοντες όρους χρήσης για οποιαδήποτε προϊόντα σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε.

Τυπικοί Περιορισμοί

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν μερικούς τυποποιημένους περιορισμούς στη χρήση του clip art. Ορισμένα από τα πιο κοινά που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες αδείας τελικού χρήστη είναι τα εξής:

Κανονικά, η χρήση των εικόνων clip art σε διαφημίσεις, φυλλάδια και ενημερωτικά δελτία καλύπτεται στη συμφωνία άδειας χρήσης. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες επιβάλλουν ορισμένα όρια. Για παράδειγμα, το ClipArt.com αναφέρει ότι ο χρήστης δεν επιτρέπεται να "... χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε περιεχόμενο για οποιονδήποτε εμπορικό σκοπό πέραν των 100.000 εντύπων χωρίς ρητή γραπτή άδεια".

Άδεια μεταπώλησης

Αλλά είναι η μεταπώληση των εικόνων που ενσωματώνονται σε ευχετήριες κάρτες, μπλουζάκια και κούπες που προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους σχεδιαστές. Αυτός ο τύπος χρήσης κανονικά δεν αποτελεί μέρος των τυποποιημένων όρων χρήσης. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες θα πουλήσουν πρόσθετες άδειες χρήσης που επιτρέπουν τη χρήση των εικόνων τους σε προϊόντα μεταπώλησης.

Η Nova Development παράγει ένα δημοφιλές πακέτο clip art, το Art Explosion line. Είναι ασαφές μόνο από την ανάγνωση της Άδειας Χρήσης Τελικού Χρήστη, αν η χρήση για μεταπώληση παράγει είναι μια επιτρεπόμενη χρήση. Θα ήθελα να συμβουλευτώ την εταιρεία ή / και έναν πληρεξούσιο πριν επιχειρήσω οποιαδήποτε χρήση που δεν διευκρινίζεται ρητά στη δική τους Άδεια Χρήσης: "Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το clip art και όλα τα άλλα περιεχόμενα (" Περιεχόμενο ") που περιλαμβάνονται στο Λογισμικό μόνο για να δημιουργήσετε παρουσιάσεις, δημοσιεύσεις, σελίδες για το World Wide Web και τα Intranets, καθώς και για προϊόντα (συλλογικά "Έργα") και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε το Περιεχόμενο για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. " Τα "προϊόντα" περιλαμβάνουν πράγματα όπως ημερολόγια, μπλουζάκια και κούπες καφέ για μεταπώληση; Δεν είναι σαφές για μένα. Θα έσπαγα από την πλευρά της προσοχής και θα αποφύγω αυτή τη χρήση.

Υπάρχουν μερικές εταιρείες με όρους φιλελεύθερης χρήσης. Για παράδειγμα, όταν το λογισμικό Dream Maker ήταν ακόμα γύρω, επέτρεψαν τη χρήση του clip art σε πλήθος αντικειμένων για προσωπική χρήση ή εμπορική μεταπώληση, συμπεριλαμβανομένων περιτυλίξεων καραμελών, t-shirts, φλιτζανιών καφέ και μαξιλαριών ποντικιών. Μπορούν ακόμη και να δηλώνουν "Εάν κάποιος δημιουργήσει τυπωμένες κάρτες χρησιμοποιώντας τα γραφικά Cliptures και έπειτα πουλάει ή δίνει αυτές τις κάρτες σε ένα τρίτο μέρος, αυτό το τρίτο μέρος θα χρησιμοποιήσει τις κάρτες και ελπίζουμε ότι θα τους αρέσουν τόσο πολύ ώστε να επιστρέψουν στον πελάτη μας να σας πω για να πουλήσει (ή να δώσει) τους λίγο περισσότερο. " Ωστόσο, επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση των εικόνων τους σε ιστοσελίδες, ετικέτες από καουτσούκ και σε πρότυπα, είτε τους δίνετε δωρεάν είτε τα πουλάτε.

Δυστυχώς, δεν επιτρέπουν σε όλες τις εταιρείες να διακρίνουν αν επιτρέπεται η μεταπώληση ή η δυνατότητα ειδικής αδειοδότησης. Θα χρειαστεί να διαβάσετε προσεκτικά τη EULA , να αναζητήσετε την τοποθεσία Web και αν εξακολουθείτε να υπάρχει αμφιβολία, επικοινωνήστε με τον εκδότη με τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση clip art, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης clipart σε προϊόντα μεταπώλησης, θα πρέπει πάντα να ξεκινάει με προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας άδειας χρήσης clip art.

Clip Art για χρήση σε προϊόντα μεταπώλησης

Οι άδειες για αυτά τα πακέτα clip art φαίνεται να επιτρέπουν τη χρήση τους σε προϊόντα για μεταπώληση, εφόσον η χρήση αυτή δεν παραβιάζει άλλες διατάξεις στην άδεια. Διαβάστε προσεκτικά. Ψάξτε για παρόμοια διατύπωση σε άλλα πακέτα clip art αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις εικόνες τους για σκοπούς μεταπώλησης.