Πρακτικά παραδείγματα της εντολής Zip

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με την εντολή zip Linux

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συμπιέσετε αρχεία χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών του Linux . Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει πρακτικά παραδείγματα που δείχνουν πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή zip για να συμπιέσετε και να οργανώσετε αρχεία μέσα στο σύστημα αρχείων σας.

Τα αρχεία με συμπίεση χρησιμοποιούνται όταν χρειάζεται να εξοικονομήσετε χώρο και να αντιγράψετε μεγάλα αρχεία από το ένα μέρος στο άλλο.

Αν έχετε 10 αρχεία που έχουν μέγεθος 100 μΒ και χρειάζεστε να τα μεταφέρετε σε μια τοποθεσία ftp , η μεταφορά μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο ανάλογα με την ταχύτητα του επεξεργαστή σας.

Αν συμπιέσετε και τα 10 αρχεία σε ένα αρχείο αρχειοθέτησης με συμπίεση και η συμπίεση μειώνει το μέγεθος του αρχείου σε 50MB ανά αρχείο, τότε πρέπει να μεταφέρετε μόνο τα μισά δεδομένα.

Πώς να δημιουργήσετε ένα Αρχείο όλων των αρχείων σε ένα φάκελο

Φανταστείτε ότι έχετε ένα φάκελο τραγουδιών με τα ακόλουθα αρχεία MP3 σε αυτό:

AC / DC αυτοκινητόδρομος στην κόλαση
Night Prowler.mp3
Αγάπη πεινασμένος άνθρωπος.mp3
Get It Hot.mp3
Περπατήστε σε όλο σας.mp3
Highway to hell.mp3
Αν θέλετε αίμα το πήρατε.mp3
Φανταστείτε στο φλαμένκο.mp3
Αγγίξτε πάρα πολύ.mp3
Κτύπησε γύρω από το bush.mp3
Girls Got Rhythm.mp3

Αυτή η απλή εντολή Linux που απεικονίζει τον τρόπο δημιουργίας ενός αρχείου όλων των αρχείων στον τρέχοντα φάκελο που ονομάζεται ACDC_Highway_to_Hell.zip:

zip ACDC_Highway_to_Hell *

Το κείμενο μετατοπίζεται στην οθόνη και δείχνει τα αρχεία καθώς αυτά προστίθενται.

Πώς να συμπεριλάβετε κρυφά αρχεία σε ένα αρχείο

Η προηγούμενη εντολή είναι καλή για την αρχειοθέτηση όλων των αρχείων σε ένα φάκελο, αλλά περιλαμβάνει μόνο αρχεία που δεν είναι κρυμμένα.

Δεν είναι πάντα τόσο απλό. Φανταστείτε ότι ήθελε να φερθεί ο φάκελος του σπιτιού σας ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας σε μια μονάδα USB ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο . Ο φάκελος στο σπίτι σας περιλαμβάνει κρυφά αρχεία.

Για να συμπιέσετε όλα τα αρχεία, συμπεριλαμβανομένων των κρυφών αρχείων σε ένα φάκελο, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

zip home *. *

Αυτό δημιουργεί ένα αρχείο που ονομάζεται home.zip με όλα τα αρχεία μέσα στον αρχικό φάκελο.

(Πρέπει να είστε στον αρχικό φάκελο για να λειτουργήσει αυτό). Το πρόβλημα με αυτήν την εντολή είναι ότι περιλαμβάνει μόνο τα αρχεία στον αρχικό φάκελο και όχι τους φακέλους, το οποίο μας φέρνει στο επόμενο παράδειγμα.

Πώς να αρχειοθετήσετε όλα τα αρχεία και υποφακέλους σε ένα αρχείο Zip

Για να συμπεριλάβετε όλα τα αρχεία και τους υποφακέλους σε ένα αρχείο, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

zip -r σπίτι.

Πώς να προσθέσετε νέα αρχεία σε ένα υπάρχον αρχείο αρχειοθήκης

Αν θέλετε να προσθέσετε νέα αρχεία σε ένα υπάρχον αρχείο ή να ενημερώσετε τα αρχεία σε ένα αρχείο, χρησιμοποιήστε το ίδιο όνομα για το αρχείο αρχειοθέτησης κατά την εκτέλεση της εντολής zip.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι έχετε ένα φάκελο μουσικής με τέσσερα άλμπουμ σε αυτό και δημιουργείτε ένα αρχείο που ονομάζεται music.zip για να διατηρηθεί ως αντίγραφο ασφαλείας. Τώρα φανταστείτε μια εβδομάδα αργότερα να κατεβάσετε δύο νέα άλμπουμ . Για να προσθέσετε τα νέα λευκώματα στο αρχείο zip, απλά εκτελέστε την ίδια εντολή zip όπως και την προηγούμενη εβδομάδα.

Για να δημιουργήσετε το αρχικό αρχείο μουσικής εκτελέστε τον ακόλουθο κώδικα:

zip -r μουσική / home / yourname / μουσική /

Για να προσθέσετε νέα αρχεία στο αρχείο, εκτελέστε ξανά την ίδια εντολή.

Εάν το αρχείο zip έχει μια λίστα αρχείων σε αυτό και ένα από τα αρχεία του δίσκου έχει αλλάξει, τότε το τροποποιημένο αρχείο ενημερώνεται στο αρχείο zip.

Πώς να ενημερώσετε τα υπάρχοντα αρχεία σε ένα αρχειοθηκ

Αν έχετε ένα αρχείο zip που υποτίθεται ότι περιέχει τα ίδια ονόματα αρχείων κάθε φορά και θέλετε να ενημερώσετε το αρχείο αυτό με τυχόν αλλαγές που έγιναν σε αυτά τα αρχεία τότε ο διακόπτης -f σας βοηθά να το κάνετε αυτό.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι έχετε ένα αρχειοθετημένο αρχείο με τα ακόλουθα αρχεία:

/ home / yourname / documents / file1
/ home / yourname / documents / file2
/ home / yourname / documents / file3
/ home / yourname / documents / file4
/ home / yourname / documents / file5
/ home / yourname / documents / file6

Τώρα φανταστείτε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προσθέσατε δύο νέα αρχεία και τροποποιήσατε δύο αρχεία έτσι ώστε το φάκελο / home / yourname / documents να μοιάζει τώρα:

/ home / yourname / documents / file1
/ home / yourname / documents / file2
/ home / yourname / documents / file3
/ home / yourname / documents / file4 (ενημερωμένο)
/ home / yourname / documents / file5 (ενημερωμένο)
/ home / yourname / documents / file6
/ home / yourname / documents / file7
/ home / yourname / documents / file8

Όταν εκτελείτε την ακόλουθη εντολή, το αρχείο zip θα περιέχει τα ενημερωμένα αρχεία (αρχείο4 και αρχείο5), αλλά το αρχείο7 και το αρχείο8 δεν θα προστεθούν.

zip zipfilename -f -r / home / όνομα / έγγραφα

Πώς να διαγράψετε αρχεία από αρχειοθήκες

Έτσι δημιουργήσατε ένα τεράστιο αρχείο zip με εκατοντάδες αρχεία και τώρα συνειδητοποιείτε ότι υπάρχουν τέσσερα ή πέντε αρχεία στο αρχείο zip που δεν χρειάζεστε εκεί. Χωρίς να χρειάζεται να επαναφέρετε όλα αυτά τα αρχεία ξανά, μπορείτε απλά να εκτελέσετε την εντολή zip με το διακόπτη -d ως εξής:

zip zipfilename -d [όνομα αρχείου σε αρχείο]

Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα αρχείο στο αρχείο με το όνομα home / documents / test.txt, μπορείτε να το διαγράψετε με αυτήν την εντολή:

όνομα zip zipfilename -d home / documents / test.txt

Πώς να αντιγράψετε αρχεία από ένα αρχείο ZIP σε άλλο

Αν έχετε αρχεία σε ένα αρχείο zip και θέλετε να τα αντιγράψετε σε άλλο αρχείο zip χωρίς πρώτα να τα εξαγάγετε και να τα αφαιρέσετε, χρησιμοποιήστε το διακόπτη -u .

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα αρχείο zip που ονομάζεται "variousmusic.zip" με μουσική από διάφορους καλλιτέχνες, ένα από τα οποία είναι AC / DC. Μπορείτε να αντιγράψετε τα τραγούδια AC / DC από το αρχείο variousmusic.zip στο αρχείο ACDC.zip χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

zip variousmusic.zip -U --out ACDC.zip "Back_In_Black.mp3"

Η παραπάνω εντολή αντιγράφει το αρχείο "Back in black" από variousmusic.zip στο ACDC.zip. Εάν το αρχείο zip με το οποίο αντιγράφετε δεν υπάρχει, δημιουργείται.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την αντιστοίχιση μοτίβων και τις σωληνώσεις για να δημιουργήσετε ένα αρχείο

Ο επόμενος διακόπτης είναι πραγματικά χρήσιμος, επειδή σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την έξοδο άλλων εντολών για την εισαγωγή αρχείων στο αρχείο zip. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε ένα αρχείο που ονομάζεται lovesongs.zip, το οποίο περιέχει κάθε τραγούδι που έχει τη λέξη αγάπη στον τίτλο.

Για να βρείτε τα αρχεία με αγάπη στον τίτλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

find / home / yourname / Μουσική -name * αγάπη *

Η παραπάνω εντολή δεν είναι 100 τοις εκατό τέλεια επειδή παίρνει λέξεις όπως "τριφύλλι" επίσης, αλλά έχετε την ιδέα. Για να προσθέσετε όλα τα αποτελέσματα που επιστράφηκαν από την παραπάνω εντολή σε ένα αρχείο zip που ονομάζεται lovesongs.zip, εκτελέστε αυτήν την εντολή:

βρείτε / home / yourname / Music -name * αγάπη * | zip lovesongs.zip - @

Πώς να δημιουργήσετε ένα Αρχείο Split

Εάν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας στον υπολογιστή σας αλλά το μόνο μέσο που έχετε στη διάθεσή σας για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι ένα σύνολο κενών DVD , τότε έχετε μια επιλογή. Μπορείτε να κρατήσετε αρχεία zipping μέχρι το αρχείο zip να είναι 4,8 gigabytes και να εγγράψετε το DVD ή μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι που ονομάζεται split archive, το οποίο δημιουργεί νέα αρχεία σε ένα σύνολο αφού φτάσει στο όριο που καθορίζετε.

Για παράδειγμα:

zip mymusic.zip -r / home / myfolder / Μουσική -s 670μ

Πώς να προσαρμόσετε την αναφορά προόδου της διαδικασίας Zipping

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσαρμόσετε την έξοδο που εμφανίζεται ενώ το φερμουάρ είναι σε εξέλιξη.

Οι διαθέσιμοι διακόπτες είναι οι εξής:

Για παράδειγμα:

zip myzipfilename.zip -dc -r / home / μουσική

Πώς να διορθώσετε ένα αρχείο Zip

Εάν έχετε ένα αρχείο zip που έχει σπάσει, μπορείτε να προσπαθήσετε να το διορθώσετε χρησιμοποιώντας την εντολή -F και εάν αποτύχει, η εντολή FF .

Αυτό είναι χρήσιμο εάν έχετε δημιουργήσει ένα διαχωρισμένο αρχείο χρησιμοποιώντας το διακόπτη -s και έχετε χάσει ένα από τα αρχεία αρχειοθέτησης.

Για παράδειγμα, δοκιμάστε πρώτα:

zip -F myfilename.zip --out myfixedfilename.zip

και μετά

zip -FF myfilename.zip --out myfixedfilename.zip

Πώς να κρυπτογραφήσετε ένα αρχείο

Εάν έχετε ευαίσθητες πληροφορίες που θέλετε να αποθηκεύσετε σε ένα αρχείο zip, χρησιμοποιήστε την εντολή -e για να την κρυπτογραφήσετε . Σας ζητείται να εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης και να επαναλάβετε τον κωδικό πρόσβασης.

Για παράδειγμα:

zip myfilename.zip -r / home / wikileaks -e

Πώς να δείξει τι θα είναι zipped

Εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να δημιουργήσετε ένα μεγάλο αρχείο, βεβαιωθείτε ότι τα σωστά αρχεία πρόκειται να προστεθούν στο αρχείο zip. Μπορείτε να δείτε τα αναμενόμενα αποτελέσματα μιας εντολής zip καθορίζοντας τον διακόπτη - sf .

Για παράδειγμα:

zip myfilename.zip -r / home / μουσική / -sf

Πώς να δοκιμάσετε ένα αρχείο

Αφού δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αρχείων σε ένα αρχείο zip, είναι δελεαστικό να αποθηκεύσετε χώρο στο δίσκο διαγράφοντας τα αρχικά αρχεία. Πριν κάνετε αυτό, είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε το αρχείο zip λειτουργεί σωστά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διακόπτη -T για να ελέγξετε ότι το αρχείο zip είναι έγκυρο.

Για παράδειγμα:

zip myfilename.zip -T

Η έξοδος από αυτήν την εντολή όταν ένα αρχείο είναι άκυρο μπορεί να μοιάζει με:

Θυμηθείτε ότι μπορείτε να δοκιμάσετε την εντολή -F για να διορθώσετε τα σπασμένα αρχεία zip.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το -Τ μπορεί να παραγάγει ψευδείς θετικές ενδείξεις ότι λέει ότι ένα αρχείο zip είναι κατεστραμμένο ακόμα κι αν το ανοίξετε, μπορείτε να εξαγάγετε όλα τα αρχεία.

Πώς να εξαιρέσετε αρχεία

Μερικές φορές θέλετε να εξαιρέσετε ορισμένα αρχεία από ένα αρχείο zip. Για παράδειγμα, αν αντιγράφετε τα αρχεία από το τηλέφωνο ή την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή, έχετε ένα μίγμα βίντεο και εικόνων. Ίσως θελήσετε να μετατρέψετε τις φωτογραφίες σε photos.zip και βίντεο σε videos.zip.

Εδώ είναι ένας τρόπος για να εξαιρέσετε τα βίντεο κατά τη δημιουργία photos.zip

zip photos.zip -r / home / φωτογραφίες / -x * .mp4

Πώς να καθορίσετε το επίπεδο συμπίεσης

Όταν συμπιέζετε τα αρχεία σε ένα αρχείο zip, το σύστημα αποφασίζει αν πρέπει να συμπιέσει το αρχείο ή απλά να το αποθηκεύσει. Τα αρχεία Mp3, για παράδειγμα, είναι ήδη συμπιεσμένα, επομένως δεν υπάρχει λόγος να τα συμπιέσετε περαιτέρω. συνήθως αποθηκεύονται όπως είναι μέσα σε ένα αρχείο zip.

Μπορείτε, ωστόσο, να ορίσετε ένα επίπεδο συμπίεσης μεταξύ 0 και 9 για να συμπιέσετε ένα αρχείο περαιτέρω. Αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά μπορεί να κάνει σημαντική εξοικονόμηση χώρου.

zip myfiles.zip -r / home -5