Τι είναι το FTP και πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω;

Μπορεί ή όχι να έχετε ακούσει τον όρο FTP [def.], Αλλά είναι κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει όταν δημιουργείτε μια τοποθεσία Web. Το FTP είναι ένα ακρωνύμιο που αντιπροσωπεύει το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων. Ένα πρόγραμμα-πελάτης FTP είναι ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να μεταφέρετε αρχεία εύκολα από έναν υπολογιστή στον άλλο.

Στην περίπτωση δημιουργίας μιας τοποθεσίας Web, αυτό σημαίνει ότι αν δημιουργήσετε τις σελίδες για τον ιστότοπό σας στον υπολογιστή σας είτε με τη χρήση ενός επεξεργαστή κειμένου είτε με κάποιον άλλο επεξεργαστή ιστοσελίδας , τότε θα πρέπει να το μετακινήσετε στο διακομιστή όπου θα γίνει ο ιστότοπός σας να φιλοξενηθεί. Το FTP είναι ο κύριος τρόπος για να γίνει αυτό.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί πελάτες FTP που μπορείτε να κάνετε λήψη από το Internet. Ορισμένες από αυτές μπορούν να μεταφορτωθούν δωρεάν και άλλες δοκιμάζονται προτού να αγοράσετε βάση.

Πώς λειτουργεί?

Μόλις μεταφέρετε τον υπολογιστή σας FTP στον υπολογιστή σας και έχετε δημιουργήσει έναν λογαριασμό με έναν πάροχο φιλοξενίας αρχικής σελίδας που προσφέρει FTP τότε είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Ανοίξτε τον υπολογιστή - πελάτη FTP . Θα δείτε πολλά διαφορετικά πλαίσια που θα πρέπει να συμπληρώσετε. Το πρώτο είναι το "Όνομα προφίλ". Αυτό είναι απλά το όνομα που πρόκειται να δώσετε σε αυτό το συγκεκριμένο site. Μπορείτε να το ονομάσετε " Αρχική σελίδα μου" αν θέλετε.

Το επόμενο πλαίσιο είναι το "Όνομα κεντρικού υπολογιστή" ή "Διεύθυνση". Αυτό είναι το όνομα του διακομιστή στον οποίο φιλοξενείται η αρχική σας σελίδα. Μπορείτε να το πάρετε από τον πάροχο φιλοξενίας σας. Θα φαίνεται κάπως έτσι: ftp.hostname.com.

Τα άλλα σημαντικά πράγματα που θα χρειαστείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπό σας είναι το "User ID" και "Password". Αυτά είναι τα ίδια με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που δώσατε κατά την εγγραφή σας για την υπηρεσία φιλοξενίας που προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση.

Μπορεί να θέλετε να κάνετε κλικ στο κουμπί που αποθηκεύει τον κωδικό πρόσβασής σας, ώστε να μην χρειάζεται να το πληκτρολογείτε κάθε φορά εκτός αν έχετε λόγο ασφαλείας για να μην το κάνετε αυτό. Ενδέχεται επίσης να θέλετε να μεταβείτε στις ιδιότητες εκκίνησης και να αλλάξετε τον αρχικό τοπικό φάκελο για να μεταβείτε αυτόματα στη θέση στον υπολογιστή σας όπου φυλάσσετε τα αρχεία της αρχικής σελίδας.

Μόλις έχετε όλες τις ρυθμίσεις στη θέση σας, κάντε κλικ στο κουμπί που λέει "OK" και θα το δείτε να συνδεθεί με τον άλλο διακομιστή. Θα γνωρίζετε ότι αυτό είναι πλήρες όταν τα αρχεία εμφανίζονται στη δεξιά πλευρά της οθόνης.

Για λόγους απλούστευσης, συνιστούμε να ρυθμίσετε τους φακέλους της υπηρεσίας φιλοξενίας σας ακριβώς όπως τα έχετε ρυθμίσει στον υπολογιστή σας, ώστε να θυμάστε πάντα να στέλνετε τα αρχεία σας στους σωστούς φακέλους.

Χρησιμοποιώντας FTP

Τώρα που είστε συνδεδεμένοι το σκληρό μέρος είναι πίσω σας και μπορούμε να ξεκινήσουμε τα πράγματα διασκέδασης. Ας μεταφέρουμε μερικά αρχεία!

Η αριστερή πλευρά της οθόνης είναι τα αρχεία στον υπολογιστή σας. Βρείτε το αρχείο που θέλετε να μεταφέρετε κάνοντας διπλό κλικ στους φακέλους μέχρι να φτάσετε στο αρχείο σας. Η δεξιά πλευρά της οθόνης είναι τα αρχεία στον εξυπηρετητή φιλοξενίας. Μεταβείτε στο φάκελο που θέλετε να μεταφέρετε τα αρχεία σας επίσης με διπλό κλικ.

Τώρα μπορείτε είτε να κάνετε διπλό κλικ στο αρχείο που μεταφέρετε είτε να κάνετε κλικ σε αυτό και στη συνέχεια να κάνετε κλικ στο βέλος που δείχνει στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα έχετε τώρα ένα αρχείο στο διακομιστή φιλοξενίας σας. Για να μετακινήσετε ένα αρχείο από το διακομιστή φιλοξενίας στον υπολογιστή σας, κάντε το ίδιο πράγμα εκτός από το κλικ στο βέλος που δείχνει στην αριστερή πλευρά της οθόνης.

Αυτό δεν είναι μόνο που μπορείτε να κάνετε με τα αρχεία σας χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα-πελάτη FTP. Μπορείτε επίσης να προβάλετε, να μετονομάσετε, να διαγράψετε και να μετακινήσετε τα αρχεία σας γύρω. Εάν πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο φάκελο για τα αρχεία σας, μπορείτε να το κάνετε και κάνοντας κλικ στο "MkDir".

Τώρα έχετε μάθει την ικανότητα μεταφοράς αρχείων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταβείτε στον παροχέα φιλοξενίας σας, συνδεθείτε και κοιτάξτε στον ιστότοπό σας. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μερικές προσαρμογές στους συνδέσμους σας, αλλά τώρα έχετε μια δική σας ιστοσελίδα εργασίας.