Ανταλλάξτε τη μουσική και τα αρχεία μεταξύ των τηλεφώνων χρησιμοποιώντας τη μεταφορά αρχείων μέσω Bluetooth

Αποστολή δεδομένων, μουσικής και φωτογραφιών χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο

Δεδομένης της ταχύρυθμης ανάπτυξης και ανάπτυξης σύγχρονου κινητού λογισμικού, μπορεί να φανεί ότι υπάρχει μια δροσερή εφαρμογή για σχεδόν όλα. Καθώς κάποιοι από εμάς θα ήθελαν να τις κατεβάσουν και να τις χρησιμοποιήσουν όλες, τα smartphone και τα tablet έχουν περιορισμένο χώρο αποθήκευσης - μόνο ορισμένες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν αρχεία, φωτογραφίες και εφαρμογές σε μια κάρτα SD υψηλής χωρητικότητας .

Αλλά αν ενδιαφέρεστε για τα χαρακτηριστικά, έχετε έναν τρόπο να μεταφέρετε ασύρματα αρχεία σε άλλη συσκευή χωρίς να χρειάζεστε μια σύνδεση εφαρμογής ή δεδομένων / διαδικτύου . Το Bluetooth συσχετίζεται συχνότερα με ασύρματα ηχεία, ακουστικά, ποντίκια και πληκτρολόγια. Ωστόσο, περιέχει επίσης πρωτόκολλα που επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών / δεδομένων μεταξύ συσκευών. Σωστά. Έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε αρχεία μέσω Bluetooth όλη αυτή τη φορά και ίσως δεν το καταλάβετε! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε:

Τι είναι η μεταφορά αρχείων μέσω Bluetooth;

Η μεταφορά αρχείων μέσω Bluetooth είναι ένας απλός τρόπος για την αποστολή αρχείων σε άλλη κοντινή συσκευή Bluetooth χωρίς την ανάγκη για ξεχωριστή εφαρμογή. Αν γνωρίζετε πώς να αντιστοιχίσετε ένα ακουστικό Bluetooth σε ένα smartphone , τότε είστε εξίσου ικανοί να μεταφέρετε αρχεία μέσω Bluetooth.

Το μεγάλο πράγμα για το Bluetooth είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι παγκοσμίως διαθέσιμο / συμβατό με smartphones, tablet, φορητούς υπολογιστές και επιτραπέζιους υπολογιστές. Μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε αρχεία μέσω Bluetooth μεταξύ: OS Android, Fire OS, Blackberry OS, Windows OS, Mac OS και Linux OS.

Θα παρατηρήσετε ότι το iOS και το Chrome OS δεν περιλαμβάνονται. Η Apple δίνει εντολή στην πρώτη να απαιτήσει μια ξεχωριστή εφαρμογή (δηλαδή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάτι όπως Μετακίνηση σε iOS ή Apple AirDrop για μεταφορά αρχείων και φωτογραφιών από το iPhone σε Android) για ασύρματη μεταφορά αρχείων, ενώ αυτή δεν υποστηρίζει προς το παρόν αρχείο μεταφορά μέσω Bluetooth. Βασικά, οι συσκευές που είναι συμβατές με τη μεταφορά αρχείων Bluetooth πρέπει να έχουν μια προτίμηση / ρύθμιση συστήματος που υποστηρίζει ή / και ονομάζεται "Bluetooth Share" (ή παρόμοια).

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τη μεταφορά αρχείων μέσω Bluetooth;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μεταφοράς αρχείων από smartphone σε smartphone, Android σε Android ή από μια πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος σε άλλο. Ενώ η τεχνολογία Bluetooth μπορεί να μην είναι η ταχύτερη μέθοδος, έχει τις ελάχιστες απαιτούμενες απαιτήσεις - καμία εφαρμογή, κανένα καλώδιο / υλικό, κανένα δίκτυο Wi-Fi, καμία σύνδεση δεδομένων 3G / 4G - πράγμα που το καθιστά αρκετά βολικό.

Ας πούμε ότι χτυπάτε σε έναν παλιό φίλο ενώ είστε έξω και θέλετε να μοιραστείτε γρήγορα μερικές φωτογραφίες μεταξύ των smartphones. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο το Bluetooth ξεπερνά τις άλλες επιλογές.

Τύποι μεταφερόμενων αρχείων

Μπορείτε να μεταφέρετε σχεδόν οποιοδήποτε τύπο αρχείου μέσω Bluetooth: έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, εφαρμογές κλπ. Εάν μπορείτε να περιηγηθείτε στο σύστημα φακέλων ενός υπολογιστή / smartphone για να βρείτε ένα συγκεκριμένο αρχείο, μπορείτε να το στείλετε. Λάβετε υπόψη ότι η συσκευή λήψης πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον τύπο αρχείου για να το χρησιμοποιήσει / να το ανοίξει (δηλαδή εάν στείλετε ένα έγγραφο PDF από μια συσκευή, το άλλο θα χρειαστεί λογισμικό ή μια εφαρμογή για ανάγνωση / πρόσβαση σε αυτό το PDF ).

Ο σημαντικός περιορισμός της χρήσης Bluetooth για τη μεταφορά δεδομένων είναι το μέγεθος του αρχείου έναντι του ρυθμού μεταφοράς - επηρεάζοντας ουσιαστικά τον χρόνο και την υπομονή σας. Το ποσοστό μεταφοράς Bluetooth εξαρτάται από την έκδοση:

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Bluetooth για να στείλετε μια φωτογραφία από το smartphone σας στο smartphone ενός φίλου και ας πούμε ότι το μέγεθος του αρχείου είναι 8 MB. Αν και τα δύο smartphones έχουν έκδοση Bluetooth 3.x / 4.x, ίσως αναμένετε ότι μια φωτογραφία θα μεταφερθεί σε περίπου τρία δευτερόλεπτα. Τι γίνεται με ένα ενιαίο αρχείο μουσικής 25 MB; Θα περίμενε κανείς να περιμένει περίπου εννέα δευτερόλεπτα. Τι γίνεται με ένα αρχείο βίντεο 1 GB; Θα περίμενε κανείς να περιμένει περίπου επτά λεπτά. Αλλά να έχετε κατά νου ότι οι χρόνοι αυτοί αντανακλούν τη θεωρητική / μέγιστη ταχύτητα. Οι πραγματικοί ρυθμοί μεταφοράς δεδομένων (δηλαδή ο πραγματικός κόσμος) είναι σημαντικά μικρότεροι από το μέγιστο που καθορίζεται. Έτσι στην πράξη, αυτή η φωτογραφία 8 GB είναι πιο πιθανό να απαιτήσει ένα πλήρες λεπτό του χρόνου μεταφοράς.

Όταν εξετάζετε άλλους τρόπους μεταφοράς δεδομένων, το Bluetooth είναι συγκριτικά αργό από τους αριθμούς. Για παράδειγμα, το USB 2.0 (κοινό για smartphones, υπολογιστές / φορητούς υπολογιστές και μονάδες flash) λέγεται ότι έχει αποτελεσματική απόδοση μέχρι 35 MB / s - σχεδόν 11 φορές ταχύτερη από τη μέγιστη ταχύτητα Bluetooth 3.x / 4.x. Οι ταχύτητες Wi-Fi μπορούν να κυμαίνονται από 6 MB / s έως 18 MB / s (ανάλογα με την έκδοση πρωτοκόλλου), η οποία είναι οπουδήποτε μεταξύ δύο έως έξι φορές πιο γρήγορη από τη μέγιστη συχνότητα Bluetooth 3.x / 4.x.

Πώς να μεταφέρετε αρχεία ή φωτογραφίες σε τηλέφωνο

Υπάρχουν δύο βήματα για τη ρύθμιση της μεταφοράς αρχείων Bluetooth μεταξύ smartphones / tablet: ενεργοποίηση Bluetooth (και ορατότητα) και αποστολή του επιθυμητού αρχείου . Εάν πρόκειται για υπολογιστή γραφείου / φορητού υπολογιστή, θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσετε (αντιστοιχίσετε) την κινητή συσκευή στον υπολογιστή πριν προσπαθήσετε να μεταφέρετε αρχεία μέσω Bluetooth. Τα περισσότερα smartphone / tablet Android και τα επιτραπέζια / φορητά συστήματα πρέπει να ακολουθούν μια σχετικά παρόμοια διαδικασία.

Σημείωση: Οι παρακάτω οδηγίες πρέπει να ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος έκανε το τηλέφωνο Android σας: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, κλπ.

Ενεργοποίηση Bluetooth σε Smartphone / Tablets:

  1. Ανοίξτε το συρτάρι εφαρμογών (γνωστό και ως "Δίσκος εφαρμογής") πατώντας το κουμπί εκκίνησης για να εμφανιστεί η πλήρης λίστα εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στη συσκευή λήψης.
  2. Μετακινηθείτε στις εφαρμογές και πατήστε Ρυθμίσεις για να το εκκινήσετε (το εικονίδιο μοιάζει με ταχύτητα). Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στις Ρυθμίσεις ανοίγοντας τον πίνακα ειδοποιήσεων διαφάνειας / εκτύπωσης από την κορυφή της οθόνης της συσκευής σας.
  3. Μεταβείτε στη λίστα των διαφόρων ρυθμίσεων συστήματος (αναζητήστε Ασύρματη και Δίκτυα) και πατήστε Bluetooth . Πολλές συσκευές προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση στο Bluetooth ανοίγοντας τον πίνακα ειδοποιήσεων από το επάνω μέρος της οθόνης (συνήθως πατώντας πατημένο εδώ, αφού το πάτημα του κουμπιού απλώς θα ενεργοποιεί / απενεργοποιεί το Bluetooth).
  4. Πατήστε το κουμπί / διακόπτη για να ενεργοποιήσετε το Bluetooth. Θα πρέπει τώρα να δείτε μια λίστα με τις Παρεχόμενες Συσκευές (π.χ. οποιεσδήποτε συσκευές ήχου Bluetooth με τις οποίες έχετε εμπλακεί προηγουμένως) καθώς και μια λίστα με τις Διαθέσιμες Συσκευές.
  5. Πατήστε το πλαίσιο ελέγχου για να καταστήσετε τη συσκευή λήψης ορατή / ανακαλυπτήσιμη σε άλλες συσκευές (θα πρέπει να επισημαίνεται ως τέτοια). Μπορεί να δείτε έναν χρονομετρητή που μετράει τη διάρκεια της ορατότητας - μόλις φτάσει στο μηδέν, η ορατότητα Bluetooth απενεργοποιείται, αλλά στη συνέχεια μπορείτε απλά να πατήσετε το πλαίσιο ελέγχου για να το ενεργοποιήσετε ξανά. Εάν δεν υπάρχει τέτοιο κουτί, τότε η συσκευή σας θα πρέπει να είναι ορατή / ανακαλύψιμη ενώ οι ρυθμίσεις Bluetooth είναι ανοιχτές.
  1. Εάν σκοπεύετε να στείλετε αρχεία σε / από ένα smartphone / tablet και desktop / laptop, βεβαιωθείτε ότι η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη / ζευγαρωμένη με τον υπολογιστή (η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται στο τέλος του υπολογιστή).

Αποστολή αρχείων από Smartphones / Tablets:

  1. Ανοίξτε το συρτάρι εφαρμογών (γνωστό και ως "Δίσκος εφαρμογής") πατώντας το κουμπί Εκκίνησης για να εμφανιστεί η πλήρης λίστα εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στη συσκευή αποστολής.
  2. Μετακινηθείτε στις εφαρμογές και πιέστε Διαχείριση αρχείων . Αυτό θα μπορούσε επίσης να καλείται Explorer, Αρχεία, File Explorer, Τα αρχεία μου ή κάτι παρόμοιο. Εάν δεν έχετε, μπορείτε πάντα να κάνετε λήψη ενός από το Google Play store.
  3. Πλοηγηθείτε στο σύστημα αποθήκευσης της συσκευής, μέχρι να βρείτε τα επιθυμητά αρχεία που θέλετε να στείλετε. (Οι φωτογραφίες της κάμερας μπορούν να βρεθούν στο φάκελο DCIM .)
  4. Πατήστε το εικονίδιο μενού (συνήθως βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία) για να εμφανιστεί μια αναπτυσσόμενη λίστα ενεργειών.
  5. Επιλέξτε "Επιλογή" από την αναπτυσσόμενη λίστα ενεργειών. Στη συνέχεια, θα δείτε τα κενά τετραγωνάκια που εμφανίζονται στα αριστερά των αρχείων καθώς και ένα κενό πλαίσιο ελέγχου στην κορυφή (συνήθως επισημαίνονται με την ένδειξη "Επιλογή όλων" ή "0 επιλεγμένα").
  6. Διαφορετικά, πατήστε και κρατήστε πατημένο ένα από τα αρχεία για να εμφανιστούν τα παραπάνω κενά πλαίσια ελέγχου.
  7. Πατήστε κενά πλαίσια ελέγχου για να επιλέξετε τα μεμονωμένα αρχεία που θέλετε να στείλετε. Τα επιλεγμένα στοιχεία θα έχουν συμπληρωμένα τα πλαίσια ελέγχου.
  1. Μπορείτε να πατήσετε το πλαίσιο ελέγχου στην κορυφή στην επιλογή Επιλογή όλων (οι επαναλαμβανόμενες βρύσες εναλλάσσονται με την επιλογή όλων / καμία). Θα πρέπει επίσης να δείτε έναν αριθμό στην κορυφή, ο οποίος να αντικατοπτρίζει το συνολικό ποσό των επιλεγμένων αρχείων.
  2. Εντοπίστε και αγγίξτε το εικονίδιο Κοινή χρήση (το σύμβολο θα πρέπει να μοιάζει με τρεις κουκίδες που συνδέονται μεταξύ τους με δύο γραμμές, κάνοντας σχεδόν ένα τρίγωνο). Αυτό το σύμβολο μπορεί να εμφανίζεται στην κορυφή δίπλα στο εικονίδιο μενού ή στην αναπτυσσόμενη λίστα ενεργειών. Μόλις το χτυπήσετε, θα δείτε στη συνέχεια να εμφανιστεί μια λίστα κοινής χρήσης.
  3. Μετακινηθείτε / σύρετε μέσω της λίστας κοινής χρήσης (ενδέχεται να μην είναι αλφαβητική) και πατήστε την επιλογή / εικονίδιο για Bluetooth . Θα πρέπει τώρα να παρουσιάσετε μια λίστα διαθέσιμων συσκευών Bluetooth για να στείλετε.
  4. Πατήστε στη συσκευή Bluetooth στην οποία θέλετε να μεταφέρετε τα αρχεία. Θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα "Αποστολή αρχείων σε [συσκευή]" να αναβοσβήνει σύντομα σε όλη την οθόνη.
  5. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, η συσκευή λήψης θα πρέπει να δει μια ειδοποίηση μεταφοράς / παράθυρο μεταφοράς αρχείων που εμφανίζεται (συχνά το όνομα του αρχείου, το μέγεθος του αρχείου και η συσκευή αποστολής) είτε στην οθόνη είτε στη γραμμή ειδοποιήσεων. Αυτό το παράθυρο μπορεί να εξαφανιστεί (τίποτα δεν θα μεταφερθεί) αν δεν ληφθεί καμία ενέργεια εντός 15 δευτερολέπτων. Εάν συμβεί αυτό, απλώς στείλτε τα αρχεία ξανά.
  1. Πατήστε Αποδοχή στη συσκευή λήψης για να κάνετε λήψη των αρχείων. Εάν η συσκευή λήψης είναι ένας υπολογιστής, ίσως έχετε την επιλογή να περιηγηθείτε και να την αποθηκεύσετε σε διαφορετική θέση φακέλου (η προεπιλογή ονομάζεται συνήθως "Λήψη / λήψη αρχείων" ή κάτι παρόμοιο). Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μια ενέργεια απόρριψης / ακύρωσης / απόρριψης σε περίπτωση που θέλετε να αρνηθείτε τη μεταφορά.
  2. Τα αρχεία λήγουν μία κάθε φορά (μπορεί να δείτε μια γραμμή προόδου στο παράθυρο μεταφοράς ή στον πίνακα ειδοποιήσεων στην κορυφή της οθόνης της συσκευής σας). Αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά αρχείων, και οι δύο οθόνες συσκευών ενδέχεται να αναβοσβήσουν με μήνυμα επιβεβαίωσης ή / και ειδοποίηση για τα ληφθέντα αρχεία (μερικές φορές εμφανίζοντας το συνολικό αριθμό επιτυχίας / αποτυχίας).

Αποστολή αρχείου από επιτραπέζιους / φορητούς υπολογιστές:

  1. Πλοηγηθείτε στο αρχείο / σύστημα αποθήκευσης της συσκευής, μέχρι να βρείτε το αρχείο που θέλετε να στείλετε. Αναμείνετε ότι μπορείτε να στείλετε μόνο μία φορά τη φορά.
  2. Κάντε κλικ στο αρχείο για να ανοίξετε τη λίστα (μακρά) των ενεργειών.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί (ή τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω) στο στοιχείο Αποστολή προς και επιλέξτε Bluetooth από τη μικρή λίστα που εμφανίζεται. Στη συνέχεια θα πρέπει να εμφανιστεί ένα παράθυρο προγράμματος για την αποστολή ενός αρχείου σε μια συσκευή Bluetooth.
  4. Κάντε κλικ στο Επόμενο καθώς ακολουθείτε τα βήματα (π.χ. μετονομασία του αρχείου, επιλογή της συσκευής Bluetooth και αποστολή).
  5. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, η συσκευή λήψης θα πρέπει να δει μια ειδοποίηση μεταφοράς / παράθυρο μεταφοράς αρχείων που εμφανίζεται (συχνά το όνομα του αρχείου, το μέγεθος του αρχείου και η συσκευή αποστολής) είτε στην οθόνη είτε στη γραμμή ειδοποιήσεων. Αυτό το παράθυρο μπορεί να εξαφανιστεί (τίποτα δεν θα μεταφερθεί) αν δεν ληφθεί καμία ενέργεια εντός 15 δευτερολέπτων. Εάν συμβεί αυτό, απλώς στείλτε τα αρχεία ξανά.
  6. Πατήστε την ενέργεια Αποδοχή στη συσκευή λήψης για να πραγματοποιήσετε λήψη του αρχείου. Εάν η συσκευή λήψης είναι ένας υπολογιστής, ίσως έχετε την επιλογή να περιηγηθείτε και να την αποθηκεύσετε σε διαφορετική θέση φακέλου (η προεπιλογή ονομάζεται συνήθως "Λήψη / λήψη αρχείων" ή κάτι παρόμοιο). Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μια ενέργεια απόρριψης / ακύρωσης / απόρριψης σε περίπτωση που θέλετε να αρνηθείτε τη μεταφορά.
  1. Θα πρέπει να δείτε μια γραμμή προόδου που παρακολουθεί την κατάσταση (και την ταχύτητα) της μεταφοράς στο παράθυρο του προγράμματος της συσκευής αποστολής.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά αρχείων. Η οθόνη της συσκευής λήψης ενδέχεται να αναβοσβήνει με μήνυμα επιβεβαίωσης ή / και ειδοποίηση για τα ληφθέντα αρχεία (μερικές φορές εμφανίζει το συνολικό αριθμό επιτυχίας / αποτυχίας).

Συμβουλές για τη μεταφορά αρχείων μέσω Bluetooth: