Συμπίεση φωνής σε VoIP

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της φωνής: την ευρυζωνική σύνδεση, το εύρος ζώνης, το υλικό, το λογισμικό και την ίδια την τεχνολογία. Τα χαρακτηριστικά εύρους ζώνης, υλικού και λογισμικού βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας - μπορούμε να τα αλλάξουμε και να τα βελτιώσουμε και να τα βελτιώσουμε. οπότε όταν μιλάμε για ποιότητα φωνής στο VoIP, συχνά δείχνουμε ένα δάχτυλο στην ίδια την ίδια την τεχνολογία, κάτι που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας ως χρήστες. Ένα εξέχον στοιχείο της τεχνολογίας VoIP είναι η συμπίεση δεδομένων.

Τι είναι η συμπίεση δεδομένων;

Η συμπίεση δεδομένων είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα δεδομένα φωνής συμπιέζονται για να καταστούν λιγότερο ογκώδη για μεταφορά. Το λογισμικό συμπίεσης (που ονομάζεται κωδικοποιητής ) κωδικοποιεί τα φωνητικά σήματα σε ψηφιακά δεδομένα που συμπιέζονται σε ελαφρύτερα πακέτα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω του Διαδικτύου. Στον προορισμό, αυτά τα πακέτα αποσυμπιέζονται και δίνεται το αρχικό τους μέγεθος (αν και όχι πάντα) και μετατρέπονται ξανά στην αναλογική φωνή ξανά, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να ακούσει.

Οι κωδικοποιητές δεν χρησιμοποιούνται μόνο για συμπίεση, αλλά και για κωδικοποίηση, η οποία, απλά, είναι η μετάφραση αναλογικής φωνής σε ψηφιακά δεδομένα που μπορούν να μεταδοθούν μέσω δικτύων IP.

Επομένως, η ποιότητα και η αποδοτικότητα του λογισμικού συμπίεσης έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητα φωνής των συνομιλιών VoIP. Υπάρχουν καλές τεχνολογίες συμπίεσης και υπάρχουν λιγότερες καλές. Καλύτερα είπε, κάθε τεχνολογία συμπίεσης έχει σχεδιαστεί για μια συγκεκριμένη χρήση κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Μετά τη συμπίεση, μερικές τεχνολογίες συμπίεσης επιφέρουν κάποια απώλεια όσον αφορά τα bits δεδομένων και ακόμη και τα πακέτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κακή ποιότητα φωνής.

VOIP και συμπίεση φωνής

Το VoIP κωδικοποιεί και συμπιέζει φωνητικά δεδομένα με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνονται ορισμένα από τα στοιχεία της ροής ήχου. Αυτό ονομάζεται συμπίεση απώλειας. Η απώλεια δεν είναι ένα σκληρό πλήγμα στην ποιότητα της φωνής, καθώς μεγάλο μέρος της είναι σκόπιμο. Για παράδειγμα, οι ήχοι που δεν ακούγονται από το ανθρώπινο αυτί (με συχνότητα κάτω ή πέρα ​​από αυτή του ακουστικού φάσματος) απορρίπτονται, αφού θα είναι άχρηστες. Επίσης, η σιωπή απορρίπτεται. Τα μικρά κλάσματα ακουστικού ήχου χάνουν επίσης, αλλά τα μικροσκοπικά κομμάτια που χάνονται στη φωνή δεν σας εμποδίζουν να καταλάβετε τι λέγεται.

Τώρα, εάν ο παροχέας υπηρεσιών σας χρησιμοποιεί το σωστό λογισμικό συμπίεσης, θα είστε ευχαριστημένοι. αλλιώς ίσως χρειαστεί να παραπονεθείτε λίγο. Σήμερα, οι τεχνολογίες συμπίεσης είναι τόσο προηγμένες ώστε η έξοδος φωνής είναι σχεδόν τέλεια. Αλλά ένα πρόβλημα έγκειται στην επιλογή του λογισμικού συμπίεσης: διαφορετικό λογισμικό συμπίεσης προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, υπάρχουν μερικές για φωνή, μερικές για δεδομένα και μερικές για φαξ. Αν προσπαθήσετε να στείλετε φαξ χρησιμοποιώντας λογισμικό φωνητικής συμπίεσης, η ποιότητα θα υποστεί.

Η συμπίεση δεδομένων, όταν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, μπορεί να είναι το ίδιο το στοιχείο που ωθεί το VoIP πάνω από το σταθερό τηλέφωνο από την άποψη της ποιότητας της φωνής και το κάνει καλύτερο. Αυτό μπορεί να είναι εφικτό εφόσον οι άλλοι παράγοντες (εύρος ζώνης, υλικό κ.λπ.) είναι ευνοϊκοί. Δεδομένου ότι η συμπίεση φωτίζει το φορτίο των δεδομένων που πρόκειται να μεταδοθούν σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα για τους κωδικοποιητές εδώ και δείτε μια λίστα με τους πιο συνηθισμένους κωδικοποιητές που χρησιμοποιούνται στο VoIP εδώ.