Τι είναι ο κωδικοποιητής;

Ένας κωδικοποιητής είναι ένας αλγόριθμος (το OK μπορεί να είναι απλό - είδος προγράμματος!), Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εγκαθίσταται ως λογισμικό σε ένα διακομιστή ή ενσωματωμένο μέσα σε ένα κομμάτι υλικού ( ATA , IP τηλέφωνο κλπ.), Το οποίο χρησιμοποιείται για τη μετατροπή η φωνή (στην περίπτωση του VoIP) σηματοδοτεί την μετάδοση ψηφιακών δεδομένων μέσω του Διαδικτύου ή οποιουδήποτε δικτύου κατά τη διάρκεια μιας κλήσης VoIP.

Ο κωδικοποιητής λέξεων προέρχεται από τον σύνθετο κωδικοποιητή λέξεων-αποκωδικοποιητή ή από τον συμπιεστή-αποσυμπιεστή. Οι κωδικοποιητές επιτυγχάνουν συνήθως τις ακόλουθες τρεις εργασίες (πολύ λίγες κάνουν την τελευταία):

Κωδικοποίηση - αποκωδικοποίηση

Όταν μιλάτε σε κανονικό τηλέφωνο PSTN, η φωνή σας μεταφέρεται αναλογικά μέσω της τηλεφωνικής γραμμής. Αλλά με VoIP, η φωνή σας μετατρέπεται σε ψηφιακά σήματα. Αυτή η μετατροπή αποκαλείται τεχνικά κωδικοποίηση και επιτυγχάνεται με κωδικοποιητή. Όταν η ψηφιοποιημένη φωνή φτάσει στον προορισμό της, πρέπει να αποκωδικοποιηθεί πίσω στην αρχική αναλογική της κατάσταση, έτσι ώστε ο άλλος ανταποκριτής να την ακούσει και να την καταλάβει.

Συμπίεση - αποσυμπίεση

Το εύρος ζώνης είναι ένα σπάνιο εμπόρευμα. Επομένως, αν τα δεδομένα που αποστέλλονται γίνονται ελαφρύτερα, μπορείτε να στείλετε περισσότερα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και έτσι να βελτιώσετε την απόδοση. Για να γίνει η ψηφιοποιημένη φωνή λιγότερο ογκώδης, συμπιέζεται. Η συμπίεση είναι μια περίπλοκη διαδικασία κατά την οποία τα ίδια δεδομένα αποθηκεύονται αλλά χρησιμοποιούν μικρότερο χώρο (ψηφιακά bits). Κατά τη συμπίεση, τα δεδομένα περιορίζονται σε μια δομή (πακέτο) κατάλληλη για τον αλγόριθμο συμπίεσης. Τα συμπιεσμένα δεδομένα αποστέλλονται μέσω του δικτύου και μόλις φτάσει στον προορισμό του, αποσυμπιέζεται πίσω στην αρχική του κατάσταση πριν αποκρυπτογραφηθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να αποσυμπιέσετε τα δεδομένα πίσω, αφού τα συμπιεσμένα δεδομένα είναι ήδη σε αναλώσιμη κατάσταση.

Τύποι συμπίεσης

Όταν τα δεδομένα συμπιέζονται, γίνονται ελαφρύτερα και επομένως η απόδοση βελτιώνεται. Ωστόσο, τείνουν να είναι ότι οι καλύτεροι αλγόριθμοι συμπίεσης μειώνουν την ποιότητα των συμπιεσμένων δεδομένων. Υπάρχουν δύο τύποι συμπίεσης: χωρίς απώλειες και απώλειες. Με απώλεια συμπίεσης, δεν χάνετε τίποτα, αλλά δεν μπορείτε να συμπιέσετε τόσο πολύ. Με απώλεια συμπίεσης, επιτυγχάνετε μεγάλη μείωση, αλλά χάνετε στην ποιότητα. Συνήθως δεν μπορείτε να πάρετε τα συμπιεσμένα δεδομένα πίσω στην αρχική τους κατάσταση με απώλεια συμπίεσης, δεδομένου ότι η ποιότητα είχε θυσιάσει για το μέγεθος. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο τις περισσότερες φορές.

Ένα καλό παράδειγμα απώλειας συμπίεσης είναι το MP3 για ήχο. Όταν συμπιέζεστε στον ήχο, δεν μπορείτε να συμπιέσετε πίσω, ο ήχος MP3 είναι ήδη πολύ καλός για να ακούσετε, σε σύγκριση με τεράστια καθαρά αρχεία ήχου.

Κρυπτογράφηση - αποκρυπτογράφηση

Η κρυπτογράφηση είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την επίτευξη ασφάλειας. Είναι η διαδικασία αλλαγής δεδομένων σε μια τέτοια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν τα κρυπτογραφημένα δεδομένα παρεμποδίζονται από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες, τα δεδομένα παραμένουν εμπιστευτικά. Αφού τα κρυπτογραφημένα δεδομένα φτάσουν στον προορισμό, αποκρυπτογραφούνται στην αρχική τους μορφή. Συχνά, όταν τα δεδομένα είναι συμπιεσμένα, είναι ήδη κρυπτογραφημένα σε κάποιο βαθμό, αφού μεταβάλλονται από την αρχική τους κατάσταση.

Μεταβείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο για μια λίστα με τους πιο συνηθισμένους κωδικοποιητές που χρησιμοποιούνται για VoIP .