Τι είναι το Google Chrome OS;

Η Google ανακοίνωσε το λειτουργικό σύστημα Chrome τον Ιούλιο του 2009. Δημιούργησαν το σύστημα σε συνεργασία με τους κατασκευαστές, όπως και το λειτουργικό σύστημα Android. Το λειτουργικό σύστημα φέρει το ίδιο όνομα με το πρόγραμμα περιήγησης στο Web της Google , το Chrome . Οι συσκευές ξεκίνησαν να κυκλοφορούν το 2011 και είναι ακόμα άμεσα διαθέσιμες στα καταστήματα σήμερα.

Κοινόχρηστο κοινό προορισμού για το Chrome OS

Το Chrome OS στοχεύει αρχικά σε netbooks , εξαιρετικά μικρά σημειωματάρια σχεδιασμένα κυρίως για περιήγηση στο Web. Παρόλο που ορισμένα netbooks πωλήθηκαν με το Linux, η προτίμηση των καταναλωτών τείνει προς τα Windows και έπειτα οι καταναλωτές αποφάσισαν ότι ίσως η καινοτομία δεν αξίζει τον κόπο. Τα Netbooks ήταν συχνά πάρα πολύ μικρά και υπερβολικά χαμηλά.

Το όραμα της Google για το Chrome εκτείνεται πέρα ​​από το netbook. Το λειτουργικό σύστημα μπορεί τελικά να ανταγωνιστεί τα Windows 7 και το Mac OS. Ωστόσο, η Google δεν θεωρεί το Chrome OS ως λειτουργικό σύστημα tablet. Το Android είναι το λειτουργικό σύστημα tablet της Google, επειδή είναι χτισμένο γύρω από μια οθόνη αφής, ενώ το Chrome OS χρησιμοποιεί ακόμα πληκτρολόγιο και ποντίκι ή touchpad.

Διαθεσιμότητα Chrome OS

Το Chrome OS είναι διαθέσιμο για προγραμματιστές ή για οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον. Μπορείτε ακόμη να κατεβάσετε ένα αντίγραφο του Chrome OS για τον οικιακό σας υπολογιστή. Πρέπει να έχετε Linux και έναν λογαριασμό με πρόσβαση root. Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ μια εντολή sudo, θα πρέπει πιθανώς να αγοράσετε το Chrome προεγκατεστημένο σε μια συσκευή καταναλωτών.

Η Google συνεργάστηκε με γνωστούς κατασκευαστές, όπως η Acer, η Adobe, η ASUS, η Freescale, η Hewlett-Packard, η Lenovo, η Qualcomm, η Texas Instruments και η Toshiba.

Cr-48 Netbooks

Η Google ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας μια beta έκδοση του Chrome εγκατεστημένη σε ένα netbook που ονομάζεται Cr-48. Οι προγραμματιστές, οι εκπαιδευτικοί και οι τελικοί χρήστες θα μπορούσαν να εγγραφούν στο πιλοτικό πρόγραμμα και ορισμένοι από αυτούς έστειλαν το Cr-48 για να δοκιμαστούν. Το netbook ήρθε με περιορισμένο ποσό δωρεάν πρόσβασης δεδομένων 3G από τη Verizon Wireless.

Η Google ολοκλήρωσε το πιλοτικό πρόγραμμα Cr-48 τον Μάρτιο του 2011, αλλά τα αρχικά Cr-48 ήταν ακόμα ένα πολυπόθητο αντικείμενο μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος.

Chrome και Android

Παρόλο που το Android μπορεί να τρέξει σε netbooks, το Chrome OS αναπτύσσεται ως ξεχωριστό έργο. Το Android είναι σχεδιασμένο για τη λειτουργία τηλεφώνων και τηλεφωνικών συστημάτων. Δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένο για χρήση σε υπολογιστές. Το Chrome OS έχει σχεδιαστεί για υπολογιστές και όχι για τηλέφωνα.

Για να συγχέουμε περαιτέρω αυτή τη διάκριση, υπάρχουν φήμες ότι το Chrome είναι πράγματι προορισμένο να γίνει tablet OS. Οι πωλήσεις Netbook έχουν διαβρωθεί καθώς οι φορητοί υπολογιστές πλήρους μεγέθους γίνονται φθηνότεροι και οι tablet υπολογιστές όπως το iPad γίνονται πιο δημοφιλείς. Ωστόσο, τα iPads έχουν μειωθεί στη δημοτικότητα στα αμερικανικά σχολεία, ενώ τα Chromebook έχουν κερδίσει δημοτικότητα.

Linux

Το Chrome χρησιμοποιεί έναν πυρήνα Linux. Πριν από πολύ καιρό υπήρχε μια φήμη ότι η Google σχεδίαζε να απελευθερώσει τη δική της έκδοση του Ubuntu Linux που ονομάστηκε " Goobuntu ". Αυτό δεν είναι ακριβώς Goobuntu, αλλά η φήμη δεν είναι πλέον τόσο τρελό.

Φιλοσοφία του Google OS

Το Chrome OS είναι πραγματικά σχεδιασμένο ως λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές που χρησιμοποιούνται μόνο για σύνδεση στο Internet. Αντί να κατεβάζετε και να εγκαταστήσετε προγράμματα, απλώς τα εκτελείτε στο πρόγραμμα περιήγησης στο Web και τα αποθηκεύετε στο Internet. Για να γίνει αυτό δυνατό, το λειτουργικό σύστημα πρέπει να εκκινήσει πολύ γρήγορα και το πρόγραμμα περιήγησης στο Web πρέπει να είναι εξαιρετικά γρήγορο. Το Chrome OS κάνει και τα δύο αυτά.

Θα είναι αρκετά δελεαστικό για τους χρήστες να αγοράσουν ένα netbook με το Chrome OS αντί των Windows; Αυτό είναι αβέβαιο. Το Linux δεν έχει κάνει τεράστια κλίση στις πωλήσεις των Windows, και έχει αναπτυχθεί για πολύ περισσότερο. Ωστόσο, οι φθηνές συσκευές και ένα απλό, εύκολο στη χρήση περιβάλλον εργασίας μπορεί να προσελκύσουν τους χρήστες να αλλάξουν.