Εισαγωγή στα Δίκτυα Υπολογιστικών Επιχειρήσεων

Όπως και πολλά οικιστικά νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει τα δικά τους οικιακά δίκτυα, οι επιχειρήσεις και άλλοι τύποι επιχειρήσεων χρησιμοποιούν επίσης δίκτυα υπολογιστών στις καθημερινές τους λειτουργίες. Τόσο τα οικιακά όσο και τα επιχειρηματικά δίκτυα λειτουργούν χρησιμοποιώντας πολλές από τις ίδιες βασικές τεχνολογίες. Ωστόσο, τα επιχειρηματικά δίκτυα (ιδίως εκείνα των μεγαλύτερων εταιρειών) ενσωματώνουν πρόσθετα χαρακτηριστικά και χρήσεις.

Σχεδιασμός Επιχειρηματικού Δικτύου

Τα δίκτυα μικρών γραφείων και γραφείων στο σπίτι (SOHO) λειτουργούν συνήθως με ένα ή δύο τοπικά δίκτυα (LAN) , το καθένα από τα οποία ελέγχεται από το δικό του δρομολογητή δικτύου . Αυτά αντιστοιχούν σε τυπικά σχέδια οικιακού δικτύου.

Καθώς οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται, οι διατάξεις των δικτύων τους επεκτείνονται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό LAN. Οι εταιρείες που εδρεύουν σε περισσότερες από μία τοποθεσίες έχουν δημιουργήσει εσωτερική συνδεσιμότητα μεταξύ των κτιρίων γραφείων τους, που ονομάζεται δίκτυο πανεπιστημιουπόλεων όταν τα κτίρια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN) όταν διασχίζουν τις πόλεις ή τις χώρες.

Οι εταιρείες διευρύνουν όλο και περισσότερο τα τοπικά τους δίκτυα για ασύρματη πρόσβαση στο Wi-Fi , αν και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις τείνουν να συνδέουν τα κτίρια γραφείων τους με υψηλής ταχύτητας καλωδιώσεις Ethernet για μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύου και απόδοση.

Επιχειρηματικά δίκτυα και το Διαδίκτυο

Οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το εσωτερικό του επιχειρηματικού δικτύου. Κάποια εγκατάσταση τεχνολογίας φιλτραρίσματος περιεχομένου στο Internet για να αποκλείσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες Web ή τομείς. Αυτά τα συστήματα φιλτραρίσματος χρησιμοποιούν μια διαμορφωμένη βάση δεδομένων με ονόματα τομέα του Διαδικτύου (όπως ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου ή τζόγου), διευθύνσεις και λέξεις-κλειδιά περιεχομένου που θεωρείται ότι παραβιάζουν την πολιτική αποδεκτής χρήσης της εταιρείας. Ορισμένοι δρομολογητές οικιακών δικτύων υποστηρίζουν επίσης δυνατότητες φιλτραρίσματος περιεχομένου στο Διαδίκτυο μέσω των οθονών διαχείρισης τους, αλλά οι εταιρείες τείνουν να χρησιμοποιούν πιο ισχυρές και δαπανηρές λύσεις λογισμικού τρίτων κατασκευαστών.

Επίσης, οι επιχειρήσεις επιτρέπουν στους εργαζόμενους να συνδεθούν στο δίκτυο της εταιρείας από τα σπίτια τους ή σε άλλες εξωτερικές τοποθεσίες, μια δυνατότητα που ονομάζεται απομακρυσμένη πρόσβαση . Μια επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει διακομιστές εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) για να υποστηρίξει απομακρυσμένη πρόσβαση , με τους υπολογιστές των εργαζομένων να είναι ρυθμισμένοι να χρησιμοποιούν λογισμικό πελάτη VPN και ρυθμίσεις ασφαλείας.

Σε σύγκριση με τα οικιακά δίκτυα, τα δίκτυα επιχειρήσεων αποστέλλουν ( ανεβάζουν ) έναν πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων στο Διαδίκτυο που προκύπτει από συναλλαγές σε ιστότοπους της εταιρείας, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλα δεδομένα που δημοσιεύονται εξωτερικά. Τα σχέδια οικιακών υπηρεσιών διαδικτύου παρέχουν συνήθως στους πελάτες τους ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό δεδομένων για λήψεις σε αντάλλαγμα για χαμηλότερο ποσοστό στις μεταφορτώσεις, αλλά τα επιχειρηματικά σχέδια Διαδικτύου επιτρέπουν υψηλότερα ποσοστά αποστολής για αυτόν τον λόγο.

Intranets και Extranets

Οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικούς διακομιστές Web για να μοιραστούν ιδιωτικές επιχειρηματικές πληροφορίες με τους υπαλλήλους. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων (IM) και άλλα ιδιωτικά συστήματα επικοινωνίας. Μαζί αυτά τα συστήματα δημιουργούν επιχειρηματικό intranet . Σε αντίθεση με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω Διαδικτύου, υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων και υπηρεσίες διαδικτύου που είναι διαθέσιμες στο κοινό, οι υπηρεσίες intranet μπορούν να προσεγγιστούν μόνο από υπαλλήλους που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο.

Τα προηγμένα δίκτυα επιχειρήσεων επιτρέπουν επίσης την ανταλλαγή ορισμένων ελεγχόμενων δεδομένων μεταξύ εταιρειών. Μερικές φορές αποκαλούμενες extranets ή δίκτυα μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) , αυτά τα συστήματα επικοινωνίας περιλαμβάνουν μεθόδους απομακρυσμένης πρόσβασης και / ή ιστοτόπους με προστασία ιστοτόπων.

Ασφάλεια επιχειρησιακού δικτύου

Οι εταιρείες διαθέτουν πολύτιμα ιδιωτικά δεδομένα καθιστώντας την ασφάλεια του δικτύου προτεραιότητα. Οι επιχειρήσεις που συνειδητοποιούν την ασφάλεια συνήθως λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δικτύων τους πέρα ​​από αυτό που κάνουν οι άνθρωποι για τα οικιακά τους δίκτυα .

Προκειμένου να αποφευχθεί η συμμετοχή μη εξουσιοδοτημένων συσκευών σε ένα επιχειρηματικό δίκτυο, οι εταιρείες χρησιμοποιούν κεντρικά συστήματα ασφαλείας για την υπογραφή . Αυτά απαιτούν από τους χρήστες να επαληθεύουν την ταυτότητά τους εισάγοντας κωδικούς που ελέγχονται σε έναν κατάλογο δικτύου και μπορούν επίσης να ελέγξουν τη διαμόρφωση υλικού και λογισμικού μιας συσκευής για να επαληθεύσουν ότι είναι εξουσιοδοτημένη να συμμετέχει στο δίκτυο.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας είναι διαβόητοι για τη δημιουργία απίστευτα κακών επιλογών στη χρήση των κωδικών πρόσβασης τους, εύκολα μπερδεμένα ονόματα όπως "password1" και "welcome". Για να βοηθήσουν στην προστασία του επιχειρηματικού δικτύου, οι διαχειριστές πληροφορικής της εταιρίας δημιούργησαν κανόνες κωδικών πρόσβασης που πρέπει να ακολουθήσουν οποιαδήποτε συσκευή που θα συμμετάσχει. Επίσης, συνήθως θέτουν τους κωδικούς πρόσβασης των υπαλλήλων τους να λήγουν περιοδικά, αναγκάζοντάς τους να τροποποιηθούν, το οποίο έχει επίσης ως στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας. Τέλος, οι διαχειριστές μερικές φορές δημιουργούν επίσης δίκτυα επισκεπτών για χρήση από τους επισκέπτες. Τα δίκτυα επισκεπτών δίνουν στους επισκέπτες πρόσβαση στο Internet και ορισμένες βασικές πληροφορίες της εταιρείας χωρίς να επιτρέπουν συνδέσεις με κρίσιμους διακομιστές εταιρειών ή άλλα προστατευμένα δεδομένα .

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πρόσθετα συστήματα για τη βελτίωση της ασφάλειας των δεδομένων τους . Τα συστήματα δημιουργίας αντιγράφων δικτύου δημιουργούν και αποθηκεύουν τακτικά κρίσιμα επιχειρηματικά δεδομένα από εταιρικές συσκευές και διακομιστές. Ορισμένες εταιρείες απαιτούν από τους υπαλλήλους να εγκαθιστούν συνδέσεις VPN κατά τη χρήση εσωτερικών δικτύων Wi-Fi, για να αποφύγουν την υπεκφυγή δεδομένων από τον αέρα.