Γιατί θα αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας;

Πολλοί άνθρωποι πιθανότατα δεν γνωρίζουν τι overclocking είναι, αλλά έχουν ακούσει πιθανώς τον όρο που χρησιμοποιείται προηγουμένως. Για να το θέσουμε με τους πιο απλούς όρους, ο υπερχρονισμός λαμβάνει ένα εξάρτημα υπολογιστή όπως επεξεργαστή και λειτουργεί με προδιαγραφές υψηλότερες από αυτές που έχει ορίσει ο κατασκευαστής. Κάθε τμήμα που παράγεται από εταιρείες όπως η Intel και η AMD βαθμολογούνται για συγκεκριμένες ταχύτητες. Έχουν δοκιμάσει τις δυνατότητες του εξαρτήματος και το πιστοποίησαν για την δεδομένη ταχύτητα.

Φυσικά, τα περισσότερα μέρη υποτιμούνται για αυξημένη αξιοπιστία. Το overclocking ενός τμήματος εκμεταλλεύεται απλώς το υπόλοιπο δυναμικό από ένα κομμάτι του υπολογιστή, το οποίο ο κατασκευαστής δεν επιθυμεί να πιστοποιήσει το μέρος για το οποίο είναι ικανό.

Γιατί overclock έναν υπολογιστή;

Το κύριο πλεονέκτημα του overclocking είναι η πρόσθετη απόδοση του υπολογιστή χωρίς το αυξημένο κόστος. Τα περισσότερα άτομα που υπερχρεώνονται το σύστημά τους είτε επιθυμούν να προσπαθήσουν να παράγουν το ταχύτερο δυνατό σύστημα επιφάνειας εργασίας είτε να επεκτείνουν την ισχύ του υπολογιστή τους σε περιορισμένο προϋπολογισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα μπορούν να αυξήσουν την απόδοση του συστήματός τους κατά 25% ή περισσότερο! Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αγοράσει κάτι σαν ένα AMD 2500+ και μέσω προσεκτικού overclocking καταλήγει σε έναν επεξεργαστή που λειτουργεί με ισοδύναμη ισχύ επεξεργασίας σαν AMD 3000+, αλλά με πολύ μειωμένο κόστος.

Υπάρχουν μειονεκτήματα για το overclocking ενός συστήματος υπολογιστών. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα για το overclocking ενός τμήματος υπολογιστή είναι ότι ακυρώνετε οποιαδήποτε εγγύηση που παρέχεται από τον κατασκευαστή επειδή δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις ονομαστικές προδιαγραφές του.

Τα overclocked parts που ωθούνται στα όριά τους τείνουν επίσης να έχουν μειωμένη λειτουργική διάρκεια ζωής ή ακόμα χειρότερα, εάν δεν έχουν γίνει σωστά, μπορούν να καταστραφούν εντελώς. Για το λόγο αυτό, όλοι οι οδηγοί overclocking στο διαδίκτυο θα έχουν μια δήλωση αποποίησης ευθύνης προειδοποιώντας άτομα σχετικά με αυτά τα γεγονότα προτού σας ενημερώσουν για τα βήματα για overclocking.

Ταχύτητες και πολλαπλασιαστές λεωφορείων

Για να καταλάβετε πρώτα το overclocking μιας CPU σε έναν υπολογιστή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς υπολογίζεται η ταχύτητα του επεξεργαστή. Όλες οι ταχύτητες του επεξεργαστή βασίζονται σε δύο διαφορετικούς παράγοντες, την ταχύτητα του διαύλου και τον πολλαπλασιαστή.

Η ταχύτητα του διαύλου είναι ο ρυθμός κύριου ρολογιού στον οποίο ο επεξεργαστής επικοινωνεί με στοιχεία όπως η μνήμη και το chipset. Είναι συνήθως βαθμολογείται στην κλίμακα ταξινόμησης MHz που αναφέρεται στον αριθμό κύκλων ανά δευτερόλεπτο στον οποίο εκτελείται. Το πρόβλημα είναι ότι ο όρος λεωφορείο χρησιμοποιείται συχνά για διαφορετικές πτυχές του υπολογιστή και πιθανότατα θα είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο από τον χρήστη. Για παράδειγμα, ένας επεξεργαστής AMD XP 3200+ χρησιμοποιεί μια μνήμη DDR 400 MHz, αλλά ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα έναν δίαυλο frontside 200MHz που διπλασιάζεται για να χρησιμοποιήσει μνήμη DDR 400 MHz. Παρομοίως, οι επεξεργαστές Pentium 4 C έχουν ένα μετωπικό δίαυλο 800 MHz , αλλά είναι πραγματικά ένα τετραπλής αντλίας 200 MHz.

Ο πολλαπλασιαστής είναι το πολλαπλάσιο που θα εκτελέσει ο επεξεργαστής σε σύγκριση με την ταχύτητα του διαύλου. Αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός κύκλων επεξεργασίας που θα εκτελεστεί σε έναν μόνο κύκλο ρολογιού της ταχύτητας διαύλου. Έτσι, ένας επεξεργαστής Pentium 4 2.4GHz "B" βασίζεται στα εξής:

Μετρητής 133 MHz x 18 = 2394MHz ή 2,4 GHz

Όταν γίνεται overclocking σε έναν επεξεργαστή, αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν την απόδοση.

Η αύξηση της ταχύτητας του διαύλου θα έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο, καθώς αυξάνει παράγοντες όπως η ταχύτητα μνήμης (εάν η μνήμη τρέχει συγχρονισμένα) καθώς και η ταχύτητα του επεξεργαστή. Ο πολλαπλασιαστής έχει μικρότερο αντίκτυπο από την ταχύτητα του διαύλου, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστεί.

Ας δούμε ένα παράδειγμα τριών επεξεργαστών AMD:

Μοντέλο CPU Πολλαπλασιαστής Ταχύτητα διαύλου Ταχύτητα ρολογιού CPU
Athlon XP 2500+ 11x 166 MHz 1,83 GHz
Athlon XP 2800+ 12,5χ 166 MHz 2.08 GHz
Athlon XP 3000+ 13χ 166 MHz 2,17 GHz
Athlon XP 3200+ 11x 200 MHz 2.20 GHz

Ας δούμε λοιπόν δύο παραδείγματα υπερχρονισμού του επεξεργαστή XP2500 + για να δούμε τι είναι η ονομαστική ταχύτητα ρολογιού με την αλλαγή της ταχύτητας του διαύλου ή του πολλαπλασιαστή:

Μοντέλο CPU Παράγοντας Overclock Πολλαπλασιαστής Ταχύτητα διαύλου Ρολόι CPU
Athlon XP 2500+ Αύξηση λεωφορείου 11x (166 + 34) MHz 2.20 GHz
Athlon XP 2500+ Αύξηση πολλαπλασιαστή (11 + 2) χ 166 MHz 2,17 GHz

Στο παραπάνω παράδειγμα, κάναμε δύο αλλαγές κάθε φορά με αποτέλεσμα που το τοποθετεί είτε με την ταχύτητα του επεξεργαστή 3200 + είτε 3000+. Φυσικά, αυτές οι ταχύτητες δεν είναι απαραίτητα δυνατές σε κάθε Athlon XP 2500+. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άλλων παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επίτευξη τέτοιων ταχυτήτων.

Επειδή το overclocking είχε γίνει πρόβλημα από ορισμένους αδίστακτους αντιπροσώπους, οι οποίοι υπερεκτιμούσαν τους επεξεργαστές χαμηλής βαθμολογίας και τους πωλούσαν ως επεξεργαστές υψηλότερων τιμών, οι κατασκευαστές άρχισαν να εφαρμόζουν κλειδαριές υλικού για να δυσκολέψουν το overclocking. Η πιο κοινή μέθοδος είναι μέσω του κλειδώματος ρολογιού. Οι κατασκευαστές τροποποιούν τα ίχνη στα τσιπ για να τρέχουν μόνο σε ένα συγκεκριμένο πολλαπλασιαστή. Αυτό μπορεί ακόμα να νικήσει μέσω της τροποποίησης του επεξεργαστή, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο.

Τάσεις

Κάθε μέρος του υπολογιστή ρυθμίζεται σε συγκεκριμένες τάσεις για τη λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπερχρονισμού των εξαρτημάτων, είναι πιθανό το ηλεκτρικό σήμα να υποβαθμιστεί καθώς διασχίζει το κύκλωμα. Αν η υποβάθμιση είναι αρκετή, μπορεί να γίνει το σύστημα ασταθές. Κατά την υπερχρέωση του λεωφορείου ή του πολλαπλασιαστή, τα σήματα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν παρεμβολές. Για να καταπολεμηθεί αυτό, μπορεί κανείς να αυξήσει τις τάσεις στον πυρήνα της CPU , τη μνήμη ή το AGP bus.

Υπάρχουν όρια στην ποσότητα πρόσθετης τάσης που μπορεί να εφαρμοστεί στον επεξεργαστή.

Εάν εφαρμοστεί υπερβολική τάση, τα κυκλώματα μέσα στα μέρη μπορούν να καταστραφούν. Συνήθως αυτό δεν είναι πρόβλημα, επειδή οι περισσότερες μητρικές περιορίζουν τις πιθανές ρυθμίσεις τάσης. Το πιο κοινό πρόβλημα είναι η υπερθέρμανση. Όσο περισσότερη τάση παρέχεται, τόσο υψηλότερη είναι η θερμική απόδοση του επεξεργαστή.

Αντιμετώπιση της θερμότητας

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την overclocking του συστήματος υπολογιστών είναι η θερμότητα. Τα σημερινά συστήματα υπολογιστών υψηλής ταχύτητας παράγουν ήδη μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Το overclocking ενός συστήματος υπολογιστών απλώς συνδυάζει αυτά τα προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, οποιοσδήποτε σχεδιάζει να υπερκεραίνει το σύστημα του υπολογιστή του, θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες για λύσεις ψύξης υψηλής απόδοσης .

Η πιο κοινή μορφή ψύξης ενός ηλεκτρονικού συστήματος είναι μέσω της τυπικής ψύξης του αέρα. Αυτό έρχεται με τη μορφή ψύκτρων CPU και ανεμιστήρων, θερμοδιακοπτών στη μνήμη, ανεμιστήρες σε κάρτες γραφικών και ανεμιστήρες θήκης. Η σωστή ροή αέρα και τα καλά αγώγιμα μέταλλα αποτελούν το κλειδί για την απόδοση της ψύξης του αέρα. Οι μεγάλοι ψύκτες χαλκού τείνουν να αποδίδουν καλύτερα και ο μεγαλύτερος αριθμός ανεμιστήρων για να τραβούν αέρα μέσα στο σύστημα συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της ψύξης.

Πέρα από την ψύξη με αέρα, υπάρχει ψύξη με ψύξη και αλλαγή ψύξης φάσης. Αυτά τα συστήματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα και ακριβά από τα τυποποιημένα συστήματα ψύξης PC, αλλά προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις στη διαρροή θερμότητας και γενικά χαμηλότερο θόρυβο. Τα καλά κατασκευασμένα συστήματα μπορούν να επιτρέψουν στο overclocker να ωθήσει πραγματικά την απόδοση του υλικού του στα όριά του, αλλά το κόστος μπορεί να καταλήξει να είναι ακριβότερο από ό, τι ο επεξεργαστής για να ξεκινήσει. Το άλλο μειονέκτημα είναι τα υγρά που διατρέχουν το σύστημα, τα οποία μπορούν να διακινδυνεύσουν το ηλεκτρικό σκούπισμα να καταστρέψει ή να καταστρέψει τον εξοπλισμό.

Συνιστώμενες παραμέτρους

Σε όλο αυτό το άρθρο, συζητήσαμε τι σημαίνει υπερχρονισμό ενός συστήματος, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν εάν ένα σύστημα υπολογιστών μπορεί ακόμη και να υπερκεραστεί. Η πρώτη και κύρια είναι μια μητρική πλακέτα και ένα chipset που διαθέτει ένα BIOS που επιτρέπει στο χρήστη να τροποποιήσει τις ρυθμίσεις. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα, δεν είναι δυνατή η τροποποίηση των ταχύτητων του διαύλου ή των πολλαπλασιαστών για να ωθηθεί η απόδοση. Τα περισσότερα εμπορικά διαθέσιμα συστήματα υπολογιστών από τους μεγάλους κατασκευαστές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για overclocking τείνουν να αγοράζουν συγκεκριμένα εξαρτήματα και να χτίζουν τα δικά τους συστήματα ή από ολοκληρωτές που πωλούν τα μέρη που καθιστούν δυνατή την overclock.

Πέρα από την ικανότητα μητρικών καρτών να ρυθμίζουν τις πραγματικές ρυθμίσεις για την CPU , τα άλλα εξαρτήματα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να χειρίζονται τις αυξημένες ταχύτητες. Η ψύξη έχει ήδη αναφερθεί, αλλά αν κάποιος προγραμματίσει να υπερκεραίνει την ταχύτητα του λεωφορείου και διατηρώντας τη μνήμη συγχρονισμένη για να προσφέρει την καλύτερη απόδοση μνήμης, είναι σημαντικό να αγοράσετε μνήμη που βαθμολογείται ή δοκιμάζεται για υψηλότερες ταχύτητες. Για παράδειγμα, ο υπερχρονισμός ενός busbus Athlon XP 2500+ από 166 MHz σε 200 MHz απαιτεί ότι το σύστημα έχει μνήμη που έχει βαθμολογία PC3200 ή DDR400. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εταιρείες όπως το Corsair και το OCZ είναι πολύ δημοφιλείς με τους overclockers.

Η ταχύτητα του ζυγού frontside ρυθμίζει επίσης τις άλλες διεπαφές στο σύστημα του υπολογιστή. Το chipset χρησιμοποιεί μια αναλογία για να μειώσει την ταχύτητα του ζυγού frontside για να τρέξει στις ταχύτητες των διεπαφών. Οι τρεις βασικές διεπαφές επιφάνειας εργασίας είναι AGP (66 MHz), PCI (33 MHz) και ISA (16 MHz). Όταν ο δίαυλος fronttside είναι ρυθμισμένος, αυτά τα λεωφορεία θα εξαντλούνται και εκτός εάν το BIOS chipset επιτρέπει την προσαρμογή του λόγου. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς η ρύθμιση της ταχύτητας του διαύλου μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα μέσω των άλλων εξαρτημάτων. Φυσικά, η αύξηση αυτών των συστημάτων διαύλου μπορεί επίσης να βελτιώσει την απόδοση αυτών, αλλά μόνο αν τα εξαρτήματα μπορούν να χειριστούν τις ταχύτητες. Οι περισσότερες κάρτες επέκτασης όμως είναι πολύ περιορισμένες στις ανοχές τους.

Αργά και σταθερά

Τώρα όσοι ψάχνουν να κάνουν πραγματικά κάτι overclocking θα πρέπει να προειδοποιούνται να μην πιέσουν τα πράγματα πολύ μακριά αμέσως. Το overclocking είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία δοκιμών και σφαλμάτων. Σίγουρα μια CPU μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό overclocked στην πρώτη προσπάθεια, αλλά είναι γενικά καλύτερα να ξεκινήσετε αργά και σταδιακά να εργαστείτε με τις ταχύτητες. Είναι καλύτερο να δοκιμάσετε το σύστημα πλήρως σε μια εφαρμογή φορολόγησης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα για να διασφαλίσετε ότι το σύστημα είναι σταθερό σε αυτή την ταχύτητα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου το σύστημα δεν δοκιμάσει πλήρως σταθερό. Σε αυτό το σημείο, βάλτε τα πράγματα πίσω λίγο για να δώσετε κάποιες κεφαλές για να επιτρέψετε ένα σταθερό σύστημα που έχει λιγότερες πιθανότητες βλάβης στα εξαρτήματα.

Συμπεράσματα

Το overclocking είναι μια μέθοδος για την αύξηση της απόδοσης των τυποποιημένων εξαρτημάτων του υπολογιστή στις πιθανές ταχύτητές τους πέρα ​​από τις ονομαστικές προδιαγραφές του κατασκευαστή. Τα κέρδη απόδοσης που μπορούν να αποκτηθούν μέσω του overclocking είναι σημαντικά, αλλά πρέπει να ληφθούν πολλά υπόψη πριν να λάβετε τα βήματα για την overclocking ενός συστήματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους που ενέχονται, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη των αποτελεσμάτων και την σαφή κατανόηση ότι τα αποτελέσματα θα διαφέρουν σημαντικά. Εκείνοι που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τους κινδύνους μπορούν να αποκτήσουν μερικές εξαιρετικές επιδόσεις από συστήματα και εξαρτήματα που μπορούν να καταλήξουν να είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή από την κορυφή του συστήματος γραμμών.

Για όσους θέλουν να κάνουν overclocking, συνιστάται ιδιαίτερα να κάνετε αναζητήσεις στο Internet για πληροφορίες. Η διερεύνηση των συστατικών σας και τα βήματα που εμπλέκονται είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία σας.