Τι είναι η υγρή ψύξη;

Χρησιμοποιώντας το υγρό για να μειώσετε τη θερμότητα και τον θόρυβο σε έναν προσωπικό υπολογιστή

Με τα χρόνια, οι ταχύτητες της CPU και της κάρτας γραφικών έχουν αυξηθεί δραματικά. Προκειμένου να δημιουργηθούν οι νέες ταχύτητες, οι επεξεργαστές έχουν περισσότερα τρανζίστορ, αντλούν περισσότερη ισχύ και έχουν υψηλότερα ποσοστά ρολογιού. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη θερμότητα που παράγεται μέσα στον υπολογιστή. Οι ψύκτες θερμότητας έχουν προστεθεί σε όλους τους σύγχρονους επεξεργαστές υπολογιστών για να βοηθήσουν στην προσπάθεια να ανακουφίσουν κάποια από τη θερμότητα μεταβαίνοντας στο περιβάλλον, αλλά καθώς οι οπαδοί γίνονται όλο και πιο δυνατοί, εξετάζονται νέες λύσεις, δηλαδή η υγρή ψύξη.

Η υγρή ψύξη είναι ουσιαστικά ένα ψυγείο για τους επεξεργαστές μέσα στον υπολογιστή. Ακριβώς όπως ένα ψυγείο για ένα αυτοκίνητο, ένα υγρό σύστημα ψύξης κυκλοφορεί ένα υγρό μέσω ενός ψύκτη θερμότητας που συνδέεται με τον επεξεργαστή. Καθώς το υγρό διέρχεται από τον ψύκτη θερμότητας, η θερμότητα μεταφέρεται από τον θερμαινόμενο επεξεργαστή στο ψυκτικό υγρό. Το καυτό υγρό μετακινείται στη συνέχεια σε ένα ψυγείο στο πίσω μέρος της θήκης και μεταφέρει τη θερμότητα στον αέρα περιβάλλοντος έξω από την θήκη. Το ψυχρό υγρό μετακινείται στη συνέχεια μέσω του συστήματος στα εξαρτήματα για να συνεχίσει τη διαδικασία.

Τι πλεονέκτημα έχει αυτό για την ψύξη ενός συστήματος;

Η υγρή ψύξη είναι ένα πολύ πιο αποδοτικό σύστημα κατά την άντληση θερμότητας μακριά από τον επεξεργαστή και έξω από το σύστημα. Αυτό επιτρέπει υψηλότερες ταχύτητες στον επεξεργαστή καθώς οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος της CPU ή του πυρήνα γραφικών παραμένουν εντός των προδιαγραφών του κατασκευαστή. Αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο οι υπερβολικοί υπερβολικοί χρόνοι τείνουν να ευνοούν τη χρήση υγρών λύσεων ψύξης. Μερικοί άνθρωποι μπόρεσαν σχεδόν να διπλασιάσουν την ταχύτητα του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας πολύ πολύπλοκες λύσεις υγρής ψύξης.

Το άλλο πλεονέκτημα της υγρής ψύξης είναι η μείωση του θορύβου στον υπολογιστή. Οι περισσότεροι συνδυασμοί ψύκτη και ανεμιστήρα τείνουν να παράγουν πολύ θόρυβο, επειδή οι ανεμιστήρες πρέπει να κυκλοφορούν μεγάλο όγκο αέρα πάνω από τους επεξεργαστές και μέσω του συστήματος. Πολλοί επεξεργαστές υψηλής απόδοσης απαιτούν ταχύτητες ανεμιστήρων που υπερβαίνουν τις 5000 σ.α.λ. οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πολύ ακουστικό θόρυβο. Το overclocking μιας CPU απαιτεί ακόμα περισσότερη ροή αέρα πάνω από την CPU, αλλά όταν μια λύση υγρού ψύξης δεν απαιτεί γενικά την απαιτούμενη υψηλή ταχύτητα για τους ανεμιστήρες.

Γενικά, υπάρχουν δύο κινούμενα μέρη σε ένα υγρό σύστημα ψύξης. Το πρώτο είναι η πτερωτή που είναι ένας ανεμιστήρας βυθισμένος στο υγρό για να κυκλοφορήσει το υγρό μέσω του συστήματος. Αυτά είναι γενικά αρκετά χαμηλά σε θόρυβο, επειδή το υγρό λειτουργεί ως μονωτήρας θορύβου. Το δεύτερο είναι ένας ανεμιστήρας στο εξωτερικό της θήκης για να βοηθήσει να τραβήξει αέρα πάνω από τους σωλήνες ψύξης του ψυγείου. Και οι δύο δεν χρειάζεται να τρέχουν σε πολύ υψηλές ταχύτητες, πράγμα που μειώνει την ποσότητα θορύβου από το σύστημα.

Ποια μειονεκτήματα υπάρχουν για τη χρήση ενός υγρού συστήματος ψύξης;

Τα κιτ υγρών ψύξης απαιτούν ένα σωστό ποσό χώρου μέσα στην περίπτωση του υπολογιστή για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα, πρέπει να υπάρχει χώρος για αντικείμενα όπως η πτερωτή, η δεξαμενή υγρών, η σωλήνωση, ο ανεμιστήρας και τα τροφοδοτικά. Αυτό έχει την τάση να απαιτεί μεγαλύτερες περιπτώσεις υπολογιστικού συστήματος για να ταιριάζουν σε όλα αυτά τα μέρη μέσα στην ίδια την υπόθεση του υπολογιστή. Είναι δυνατό να έχετε ένα μεγάλο μέρος του συστήματος έξω από την περίπτωση, αλλά στη συνέχεια θα πάρει χώρο μέσα ή γύρω από την επιφάνεια εργασίας.

Οι νεώτερες τεχνολογίες κλειστού βρόχου βελτίωσαν τις απαιτήσεις χώρου μειώνοντας το συνολικό αποτύπωμα. Εξακολουθούν να έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις μεγέθους για να χωρέσουν σε μια επιφάνεια εργασίας υπολογιστή. Συγκεκριμένα, χρειάζονται αρκετή απόσταση από το ψυγείο για να αντικαταστήσουν έναν από τους ανεμιστήρες εσωτερικής θήκης. Δεύτερον, οι σωλήνες για το σύστημα ψύξης πρέπει να είναι σε θέση να φτάσουν από το στοιχείο που πρέπει να ψυχθεί στο ψυγείο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τη θήκη σας πριν από την αγορά ενός υγρού διαλύματος ψύξης κλειστού βρόχου. Τέλος, ένα σύστημα κλειστού βρόχου θα δροσίζει μόνο ένα συστατικό που σημαίνει ότι αν θέλετε να ψύξετε υγρό μια CPU και μια κάρτα γραφικών, χρειάζεστε χώρο για δύο συστήματα.

Η προσαρμοσμένη ενσωματωμένη υγρή ψύξη απαιτεί ακόμα ένα σημαντικό επίπεδο τεχνικών γνώσεων για εγκατάσταση. Παρόλο που υπάρχουν εξαρτήματα για αγορά από ορισμένους κατασκευαστές ψύξης εκεί έξω, θα πρέπει να εγκατασταθούν στην περίπτωση PC. Κάθε περίπτωση έχει διαφορετική διάταξη, έτσι ώστε οι σωλήνες πρέπει να κοπούν και να κατευθύνονται ειδικά για να κάνουν χρήση του δωματίου μέσα στο σύστημα. Επίσης, εάν το σύστημα δεν είναι σωστά τοποθετημένο, οι διαρροές ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στα εξαρτήματα μέσα στο σύστημα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα βλάβης σε συγκεκριμένα μέρη του συστήματος εάν δεν είναι σωστά συνδεδεμένα.

Έτσι είναι η υγρή ψύξη αξίζει τον κόπο;

Με την εισαγωγή υγρών συστημάτων ψύξης κλειστού βρόγχου που δεν απαιτούν συντήρηση, είναι πολύ εύκολο να εγκαταστήσετε γενικά ένα σε ένα επιτραπέζιο σύστημα υπολογιστών. Τα συστήματα κλειστού βρόχου ενδέχεται να μην προσφέρουν την απόδοση ως προσαρμοσμένο σύστημα με μεγαλύτερα αποθέματα υγρών και μεγαλύτερα θερμαντικά σώματα, αλλά δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κίνδυνος. Τα συστήματα κλειστού βρόχου εξακολουθούν να προσφέρουν ορισμένα οφέλη απόδοσης έναντι των παραδοσιακών ψύκτρων CPU, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων ψύκτρων οριζόντιου πύργου, αλλά μπορούν ακόμα να χωρέσουν σε μικρότερες περιπτώσεις .

Η ψύξη με αέρα εξακολουθεί να είναι η πιο εμφανής μορφή ψύξης λόγω της ευκολίας και του κόστους της εφαρμογής τους. Καθώς το σύστημα συνεχίζει να μειώνεται και οι απαιτήσεις για υψηλή απόδοση αυξάνονται, οι λύσεις υγρής ψύξης θα γίνουν πιο συνηθισμένες στα συστήματα επιτραπέζιων υπολογιστών. Ορισμένες εταιρείες εξετάζουν ακόμη και τη δυνατότητα χρήσης υγρών επιλογών ψύξης για ορισμένα συστήματα φορητών υπολογιστών υψηλής απόδοσης. Ακόμα, η υγρή ψύξη θα εξακολουθεί να βρίσκεται μόνο στα πιο ακραία συστήματα επιδόσεων και προσαρμοσμένα από τους χρήστες ή τους κατασκευαστές υπολογιστών υψηλού επιπέδου.