Οδηγός αγοραστή καρτών βίντεο για επιτραπέζιους υπολογιστές

Πώς να καθορίσετε ποιο τύπο γραφικών θα πρέπει να έχετε στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας

Πώς να καθορίσετε ποια κάρτα γραφικών για να πάρετε με μια αγορά υπολογιστή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο υπολογιστής. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε αν η μητρική σας πλατφόρμα μπορεί να υποστηρίξει την κάρτα καθώς και τις θύρες που διαθέτει η οθόνη σας, καθώς είναι η οθόνη στην οποία θα προσαρτηθεί η κάρτα γραφικών.

Για παράδειγμα, θα ήταν άδικο να επιλέξεις τη φθηνότερη κάρτα γραφικών, αν είσαι παίκτης σκληρού παιχνιδιού και είναι πολύ περιττό να επιλέξεις μια κάρτα γραφικών υψηλού επιπέδου, όταν απλά θέλεις να περιηγηθείς στο διαδίκτυο ή να μεταδώσεις στο YouTube.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το είδος της κάρτας γραφικών που αγοράζετε είναι ο τύπος της οθόνης που έχετε. Δεδομένου ότι η κάρτα γραφικών συνδέεται απευθείας με την οθόνη μέσω καλωδίου βίντεο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχουν όλες οι οθόνες και οι κάρτες γραφικών αντίστοιχες θύρες.

Συμβουλή: Αν ψάχνετε για την αγορά μιας νέας κάρτας γραφικών επειδή αγοράσατε απλώς ένα βιντεοπαιχνίδι ή μια εφαρμογή για τον υπολογιστή σας, θεωρήστε ότι η υπάρχουσα κάρτα γραφικών σας μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Ένας τρόπος για να ελέγξετε είναι να εκτελέσετε ένα σημείο αναφοράς .

Ποιο είναι το είδος χρήσης του υπολογιστή σας;

Ας θεωρήσουμε ότι υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες που θα μπορούσατε να τοποθετήσετε όταν πρόκειται για χρήση υπολογιστών και κάρτες γραφικών: casual computing, graphic design, ελαφριά παιχνίδια και σοβαρά gaming. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε ότι εμπίπτει σε μία από αυτές τις κατηγορίες, μπορεί να βρείτε ακόμα μια κάρτα γραφικών χρήσιμη για τον υπολογιστή σας.

Casual Computing

Οι περιστασιακοί υπολογισμοί μπορούν να εξηγηθούν ως εργασίες που σχετίζονται με τη χρήση του υπολογιστή για επεξεργασία κειμένου, περιήγηση στο web, παρακολούθηση βίντεο ή ακρόαση μουσικής. Αυτά είναι πολύ κοινά καθήκοντα που δεν απαιτούν μεγάλη ισχύ επεξεργασίας βίντεο.

Για αυτήν την κατηγορία υπολογιστών, οποιαδήποτε επιλογή επεξεργαστή βίντεο θα λειτουργήσει. Μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα του υπολογιστή ή να είναι ειδική κάρτα. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι το βίντεο εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης όπως το 4K .

Ενώ πολλοί υπολογιστές μπορούν να προχωρήσουν εύκολα σε μια ανάλυση ανάλυσης 2560x1440p χωρίς δυσκολία, πολλές ολοκληρωμένες λύσεις εξακολουθούν να στερούνται την ικανότητα να οδηγούν σωστά μια οθόνη στα νέα ψηφίσματα UltraHD. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια οθόνη υψηλής ανάλυσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τη μέγιστη ανάλυση οθόνης για κάθε επεξεργαστή βίντεο πριν αγοράσετε τον υπολογιστή ή την κάρτα γραφικών.

Πολλές ολοκληρωμένες λύσεις προσφέρουν τώρα κάποια επιτάχυνση για μη-3D εφαρμογές. Για παράδειγμα, το βίντεο Intel Quick Sync που βρίσκεται στις περισσότερες από τις λύσεις Intel HD Graphics, παρέχει επιτάχυνση για την κωδικοποίηση βίντεο. Οι λύσεις της AMD προσφέρουν μια λίγο ευρύτερη επιτάχυνση για άλλες εφαρμογές όπως το Adobe Photoshop και παρόμοια προγράμματα ψηφιακής εικόνας.

Γραφικό σχέδιο

Τα άτομα που θέλουν να κάνουν γραφιστική ή ακόμα και επεξεργασία βίντεο θα θέλουν μερικά ακόμα χαρακτηριστικά με την κάρτα γραφικών. Για γραφικά σχέδια, είναι γενικά καλή ιδέα να έχετε δυνατότητα υψηλότερης ανάλυσης.

Πολλές οθόνες υψηλής ευκρίνειας μπορούν να υποστηρίξουν μέχρι και 4Κ ή UltraHD αναλύσεις, επιτρέποντας περισσότερες ορατές λεπτομέρειες. Για να χρησιμοποιήσετε τέτοιες οθόνες, μπορεί να χρειαστεί να έχετε μια υποδοχή DisplayPort στην κάρτα γραφικών. Ελέγξτε την οθόνη για τις απαιτήσεις.

Σημείωση: Οι υπολογιστές Apple χρησιμοποιούν μια θύρα που αναφέρεται ως Thunderbolt που είναι συμβατή με τις οθόνες DisplayPort.

Οι χρήστες του Adobe Photoshop CS4 και αργότερα μπορούν να επωφεληθούν από την κατοχή κάρτας γραφικών για την ενίσχυση της απόδοσης. Σε αυτό το σημείο, η ώθηση εξαρτάται περισσότερο από την ταχύτητα και την ποσότητα της μνήμης βίντεο από ό, τι στους επεξεργαστές γραφικών.

Συνιστάται να έχετε τουλάχιστον 2 GB αποκλειστικής μνήμης σε μια κάρτα γραφικών, προτιμώντας 4 GB ή περισσότερο. Όσον αφορά τον τύπο μνήμης στην κάρτα γραφικών, προτιμάται το GDDR5 έναντι των καρτών DDR3 λόγω του αυξημένου εύρους ζώνης μνήμης.

Ελαφριά τυχερά παιχνίδια

Όταν αναφέρουμε τα τυχερά παιχνίδια στο πλαίσιο μιας κάρτας γραφικών, μιλάμε περισσότερο για αυτά που χρησιμοποιούν επιτάχυνση 3D γραφικών. Παιχνίδια όπως η πασιέντζα, το Tetris και η Candy Crush δεν χρησιμοποιούν 3D επιτάχυνση και θα λειτουργούν καλά με οποιαδήποτε μορφή επεξεργαστή γραφικών.

Αν παίζετε τρισδιάστατα παιχνίδια κάθε μία φορά ή ακόμα και σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν σας ενδιαφέρει να τρέχετε όσο το δυνατόν ταχύτερα ή έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά για να βελτιώσετε τις λεπτομέρειες, τότε αυτή είναι η κατηγορία της κάρτας που θέλετε να δείτε .

Οι κάρτες αυτής της κατηγορίας πρέπει να υποστηρίζουν πλήρως το πρότυπο γραφικών του DirectX 11 και να διαθέτουν τουλάχιστον 1 GB μνήμης βίντεο (προτιμούνται 2 GB). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παιχνίδια DirectX 11 και 10 θα λειτουργούν πλήρως μόνο στα Windows 7 και αργότερα. Οι χρήστες των Windows XP εξακολουθούν να περιορίζονται στις λειτουργίες του DirectX 9.

Για συγκεκριμένες μάρκες και μοντέλα του επεξεργαστή, ελέγξτε την επιλογή μας από τις καλύτερες κάρτες βίντεο PC για λιγότερο από $ 250 USD . Οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να παίξουν παιχνίδια μέχρι το ψήφισμα 1920x1080, το οποίο είναι χαρακτηριστικό των περισσότερων οθονών με διαφορετικά επίπεδα ποιότητας.

Σοβαρό παιχνίδι

Ο επόμενος υπολογιστής σας είναι το τελευταίο σας σύστημα παιχνιδιών; Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια κάρτα οθόνης που ταιριάζει με τις δυνατότητες του συστήματος. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίζει όλα τα τρέχοντα τρισδιάστατα παιχνίδια στην αγορά με αποδεκτά ποσοστά καρέ, όταν είναι ενεργοποιημένα όλα τα χαρακτηριστικά λεπτομερειών γραφικών.

Αν σκοπεύετε επίσης να εκτελέσετε ένα παιχνίδι σε οθόνες υψηλής ανάλυσης ή σε μια οθόνη 4K ή σε πολλές οθόνες, τότε θα πρέπει να εξετάσετε μια κάρτα γραφικών ανώτερης ποιότητας.

Όλες οι κάρτες βίντεο 3D επιδόσεων θα πρέπει να υποστηρίζουν το DirectX 12 και να διαθέτουν τουλάχιστον 4 GB μνήμης, αλλά κατά προτίμηση περισσότερο αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε σε πολύ υψηλές αναλύσεις.

Δείτε τη λίστα μας με τις καλύτερες επιδόσεις 3D κάρτες βίντεο αν ψάχνετε για μια κάρτα γραφικών τυχερού παιχνιδιού για τον υπολογιστή σας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν θέλετε να προσθέσετε μία από αυτές τις κάρτες στην υπάρχουσα επιφάνεια εργασίας σας, βεβαιωθείτε ότι το τροφοδοτικό σας έχει την κατάλληλη ισχύ για να υποστηρίξει την κάρτα γραφικών.

Πολλές από αυτές τις κάρτες υποστηρίζουν επίσης τεχνολογίες μεταβλητών πλαισίων ρυθμού προβολής, όπως το G-Sync ή το FreeSync, για να εξομαλύνετε την εικόνα όταν παίζετε ένα παιχνίδι. Αυτές οι λειτουργίες απαιτούν συγκεκριμένες οθόνες και κάρτες γραφικών. Αν σας ενδιαφέρει, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η κάρτα και η οθόνη σας είναι συμβατά με την ίδια τεχνολογία.

Εξειδικευμένος υπολογισμός

Ενώ η κύρια εστίαση για τις κάρτες γραφικών ήταν στην επιτάχυνση 3D, όλο και περισσότερες εφαρμογές χρησιμοποιούνται τώρα για πρόσβαση στις βελτιωμένες δυνατότητες μαθηματικών επεξεργαστών γραφικών σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς κεντρικούς επεξεργαστές. Ένα πλήρες φάσμα εφαρμογών είναι τώρα γραμμένο για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της GPU για βελτιωμένη απόδοση.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην επεξεργασία δεδομένων σε επιστημονική έρευνα όπως το Seti @ HOME ή άλλα καθήκοντα υπολογιστικού cloud . Μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να γίνει η κωδικοποίηση και η μετατροπή βίντεο και είναι ακόμη δυνατό να τα χρησιμοποιήσετε για την εξόρυξη κρυπτογράφησης όπως το Bitcoin .

Το πρόβλημα με αυτά τα εξειδικευμένα καθήκοντα είναι ότι η επιλογή της κάρτας γραφικών εξαρτάται πολύ από τα προγράμματα που θα έχουν πρόσβαση στην κάρτα. Ορισμένες εργασίες εκτελούνται καλύτερα σε έναν συγκεκριμένο κατασκευαστή κάρτας γραφικών ή ακόμα και σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο επεξεργαστή από μια συγκεκριμένη μάρκα.

Για παράδειγμα, οι κάρτες AMD Radeon προτιμούνται γενικά για όσους πραγματοποιούν εξόρυξη Bitcoin χάρη στη βελτιωμένη απόδοση των κατακερματισμών τους. Οι κάρτες NVIDIA, από την άλλη πλευρά, τείνουν να αποδίδουν καλύτερα όταν πρόκειται για ορισμένες επιστημονικές εφαρμογές όπως το Folding @ home.

Πραγματοποιήστε έρευνες σε οποιοδήποτε πρόγραμμα που χρησιμοποιείται πολύ πριν επιλέξετε μια κάρτα γραφικών, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή για τις ανάγκες σας.

Τι είδους παρακολούθηση έχετε;

Μια κάρτα γραφικών δεν κάνει πολλά καλά χωρίς μια οθόνη, αλλά η οθόνη σας μπορεί να μην είναι ακόμη κατάλληλη για ορισμένους τύπους καρτών βίντεο. Ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι πρέπει να αγοράσετε διαφορετική οθόνη για την κάρτα γραφικών σας ή ότι η αγορά της κάρτας γραφικών σας καθορίζεται από το είδος της οθόνης που έχετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν ταιριάζετε την οθόνη σας με μια κάρτα οθόνης είναι το πίσω μέρος για να δείτε ποιες θύρες καλωδίων υπάρχουν. Οι θύρες VGA είναι οι πιο συνηθισμένες, ειδικά σε παλαιότερες οθόνες, αλλά ίσως να έχετε και μία ή περισσότερες θύρες HDMI ή DVI .

Ας θεωρήσουμε ότι η οθόνη σας είναι πολύ παλιά και έχει μόνο μία θύρα VGA και τίποτα άλλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει είτε να βεβαιωθείτε ότι η κάρτα γραφικών σας υποστηρίζει VGA (ίσως) είτε ότι αγοράζετε έναν προσαρμογέα που μπορεί να μετατρέψει DVI ή HDMI από την κάρτα γραφικών σε μια θύρα VGA έτσι ώστε η οθόνη σας να λειτουργεί με την κάρτα.

Το ίδιο ισχύει και αν έχετε μια ρύθμιση διπλής οθόνης (ή περισσότερες) . Πείτε ότι μία οθόνη έχει ανοιχτή θύρα HDMI και η άλλη έχει DVI. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει μια κάρτα γραφικών που υποστηρίζει HDMI και DVI (ή μπορεί τουλάχιστον να χρησιμοποιήσει έναν ή περισσότερους προσαρμογείς).

Είναι συμβατή η μητρική πλακέτα σας;

Είναι δυνατή η αναβάθμιση της κάρτας βίντεο στους περισσότερους επιτραπέζιους υπολογιστές, αλλά οι εξαιρέσεις εμφανίζονται όταν δεν υπάρχουν ανοιχτές θύρες επέκτασης . Εκτός από τα ενσωματωμένα γραφικά, ο μόνος άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε μια κάρτα οθόνης είναι να την εγκαταστήσετε σε μια ανοιχτή θύρα επέκτασης.

Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα διαθέτουν υποδοχή κάρτας γραφικών PCI Express , που αναφέρεται επίσης ως υποδοχή x16. Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις του PCI-Express από 1.0 έως 4.0. Οι υψηλότερες εκδόσεις προσφέρουν ταχύτερο εύρος ζώνης, αλλά όλες είναι συμβατές προς τα πίσω.

Αυτό σημαίνει ότι μια κάρτα PCI-Express 3.0 θα λειτουργεί σε υποδοχή PCI-Express 1.0. Τα παλαιότερα συστήματα χρησιμοποιούν AGP αλλά αυτό έχει διακοπεί υπέρ της νέας διεπαφής.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι χρησιμοποιεί ο υπολογιστής σας πριν αγοράσετε κάποιον για να αναβαθμίσετε τα γραφικά σας. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε και την ισχύ του τροφοδοτικού του υπολογιστή, καθώς αυτό πιθανόν να καθορίσει τι είδους κάρτα μπορεί να εγκατασταθεί.

Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξετε το υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε συγκεκριμένη μητρική πλακέτα είναι να ελέγξετε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για ένα εγχειρίδιο χρήσης. Η ASUS, η Intel, η ABIT και η Gigabyte είναι μερικοί δημοφιλείς κατασκευαστές μητρικών καρτών.