Γιατί χρησιμοποιείται το αρχείο Bashrc;

Εισαγωγή

Εάν χρησιμοποιείτε το Linux για λίγο και ειδικά αν αρχίζετε να εξοικειώνεστε με τη γραμμή εντολών του Linux, θα ξέρετε ότι το BASH είναι ένα κέλυφος Linux.

Το BASH σημαίνει Bourne Again Shell. Υπάρχουν διάφορα διαφορετικά κελύφη, συμπεριλαμβανομένων των csh, zsh, dash και korn.

Ένα κέλυφος είναι ένας διερμηνέας που μπορεί να δεχτεί εντολές για ένα χρήστη και να τις εκτελέσει για να εκτελέσει λειτουργίες όπως πλοήγηση σε ένα σύστημα αρχείων , εκτέλεση προγραμμάτων και αλληλεπίδραση με συσκευές .

Πολλές διανομές Linux που βασίζονται στο Debian, όπως το ίδιο το Debian, το Ubuntu και το Mint του Linux, χρησιμοποιούν το DASH ως κέλυφος αντί για BASH. Το DASH αντιπροσωπεύει το Debian Almquist Shell. Το κέλυφος DASH είναι πολύ παρόμοιο με το BASH αλλά είναι πολύ μικρότερο από το κέλυφος BASH.

Ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιείτε BASH ή DASH, θα έχετε ένα αρχείο που ονομάζεται .bashrc. Στην πραγματικότητα θα έχετε πολλά αρχεία .bashrc.

Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

sudo βρείτε / -name .bashrc

Όταν τρέχω αυτήν την εντολή επιστρέφουν τρία αποτελέσματα:

Το αρχείο /etc/skel/.bashrc αντιγράφεται στον αρχικό φάκελο όλων των νέων χρηστών που δημιουργούνται σε ένα σύστημα.

Το /home/gary/.bashrc είναι το αρχείο που χρησιμοποιείται κάθε φορά που ο χρήστης ανοίγει ένα κέλυφος και το αρχείο ρίζας χρησιμοποιείται κάθε φορά που το root ανοίγει ένα κέλυφος.

Τι είναι το αρχείο .bashrc;

Το αρχείο .bashrc είναι ένα σενάριο κελύφους το οποίο εκτελείται κάθε φορά που ένας χρήστης ανοίγει ένα νέο κέλυφος.

Για παράδειγμα ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

κτυπώ δυνατά

Τώρα μέσα στο ίδιο παράθυρο εισάγετε αυτήν την εντολή:

κτυπώ δυνατά

Κάθε φορά που ανοίγετε ένα παράθυρο τερματικού εκτελείται το αρχείο bashrc.

Το αρχείο .bashrc είναι ένα καλό μέρος για να εκτελέσετε εντολές που θέλετε να εκτελούνται κάθε φορά που ανοίγετε ένα κέλυφος.

Για παράδειγμα, ανοίξτε το αρχείο .bashrc χρησιμοποιώντας το nano ως εξής:

nano ~ / .bashrc

Στο τέλος του αρχείου, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

echo "Γεια σας $ USER"

Αποθηκεύστε το αρχείο πιέζοντας τα πλήκτρα CTRL και O και, στη συνέχεια, κλείστε το nano πιέζοντας CTRL και X.

Μέσα στο παράθυρο του τερματικού, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

κτυπώ δυνατά

Η λέξη "Hello" πρέπει να εμφανίζεται μαζί με το όνομα χρήστη που έχετε συνδεθεί ως.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο .bashrc για να κάνετε ό, τι επιθυμείτε και μάλιστα σε αυτόν τον οδηγό σας έδειξα πώς να εμφανίζετε πληροφορίες συστήματος χρησιμοποιώντας την εντολή screenfetch .

Η χρήση των ψευδώνυμα

Το αρχείο .bashrc χρησιμοποιείται συνήθως για να ορίσετε ψευδώνυμα στις κοινώς χρησιμοποιούμενες εντολές, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να θυμάστε τις μεγάλες εντολές.

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτό είναι κακό, γιατί θα μπορούσατε να ξεχάσετε πώς να χρησιμοποιήσετε την πραγματική εντολή όταν τοποθετήσατε σε μια μηχανή όπου το δικό σας αρχείο .bashrc δεν υπάρχει.

Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι όλες οι εντολές είναι άμεσα διαθέσιμες στο διαδίκτυο και στις σελίδες man, έτσι βλέπω να προσθέσω ψευδώνυμα ως θετικό και όχι αρνητικό.

Αν κοιτάξετε το προεπιλεγμένο αρχείο .bashrc σε μια διανομή, όπως το Ubuntu ή το Mint, θα δείτε μερικά ψευδώνυμα που έχουν ήδη ρυθμιστεί.

Για παράδειγμα:

alias ll = 'ls -alF'

alias la = 'ls -A'

alias l = 'ls -CF'

Η εντολή ls χρησιμοποιείται για να απαριθμήσει τα αρχεία και τους καταλόγους στο σύστημα αρχείων. Εάν διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, θα μάθετε τι σημαίνουν όλοι οι διακόπτες κατά την εκτέλεση της εντολής ls.

Το -alF σημαίνει ότι θα δείτε μια λίστα με τα αρχεία που δείχνουν όλα τα αρχεία συμπεριλαμβανομένων των κρυφών αρχείων που προηγούνται με μια κουκίδα. Η λίστα αρχείων θα περιλαμβάνει το όνομα του συγγραφέα και κάθε είδος αρχείου θα ταξινομηθεί.

Ο διακόπτης -Α περιέχει απλώς όλα τα αρχεία και τους καταλόγους αλλά παραλείπει το αρχείο ..

Τέλος, το -CF καταγράφει τις καταχωρίσεις ανά στήλη μαζί με την ταξινόμησή τους.

Τώρα θα μπορούσατε να εισάγετε οποιαδήποτε από τις εντολές αυτές απευθείας σε ένα τερματικό:

ls -alF

ls -A

ls-CF

Καθώς έχει οριστεί ψευδώνυμο στο αρχείο .bashrc, μπορείτε απλά να εκτελέσετε το ψευδώνυμο ως εξής:

ll

λα

μεγάλο

Αν βρείτε τον εαυτό σας τρέχοντας μια εντολή τακτικά και είναι μια σχετικά μεγάλη εντολή ίσως αξίζει να προσθέσετε το δικό σας ψευδώνυμο στο αρχείο .bashrc.

Η μορφή για το ψευδώνυμο έχει ως εξής:

alias new_command_name = command_to_run

Βασικά καθορίζετε την εντολή ψευδώνυμα και στη συνέχεια δίνετε το ψευδώνυμο ένα όνομα. Κατόπιν, καθορίζετε την εντολή που θέλετε να εκτελέσετε μετά από το σύμβολο Equals.

Για παράδειγμα:

alias up = 'cd ..'

Η παραπάνω εντολή σας επιτρέπει να ανεβείτε σε έναν κατάλογο απλά εισάγοντας.

Περίληψη

Το αρχείο .bashrc είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσαρμόσετε το κέλυφος του Linux. Με τον σωστό τρόπο θα αυξήσετε την παραγωγικότητά σας δέκα φορές.