Ποιο σμέουρο Pi πρέπει να αγοράσω;

01 από 10

Ποια Pi να αγοράσετε;

Η επιλογή του πρώτου σας Raspberry Pi μπορεί να προκαλέσει σύγχυση για νέους λάτρεις. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Αν ανακαλύψατε πρόσφατα το Raspberry Pi, ίσως σκέφτεστε να κάνετε μια αγορά. Μετά από όλα, είναι ένας από τους φθηνότερους υπολογιστές εκεί έξω.

Πολλοί άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση συνειδητοποιούν γρήγορα ότι δεν υπάρχει μόνο ένα μοντέλο Raspberry Pi προς πώληση. Υπάρχουν παλαιότερα μοντέλα, νεότερα μοντέλα, μικρότερα μοντέλα, μοντέλα με λιγότερα λιμάνια και ακόμη και αυτά που κυκλοφόρησαν δωρεάν με ένα περιοδικό!

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να επεξεργαστείτε το Pi για να αγοράσετε, έτσι έχω συγκεντρώσει αυτόν τον κατάλογο των κύριων μοντέλων που κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα για να σας βοηθήσουν να κάνετε μια ενημερωμένη αγορά.

Έχω συμπεριλάβει τα παλαιότερα μοντέλα, καθώς ορισμένοι από εσάς θα μπουν στον πειρασμό να αρπάξουν ένα παζάρι μεταχειρισμένων μέσω ιστοσελίδων δημοπρασιών online. Ωστόσο, δεν έχω καλύψει τα «εξωτικά αφιερώματα» (ειδικές εκδόσεις χρωμάτων, την Υπολογιστική Μονάδα κ.λπ.), καθώς είναι απίθανο να τα βρεις ή να τα θέλεις σε αυτό το στάδιο.

Ας πάμε για ψώνια!

02 από 10

Η αναθεώρηση του μοντέλου Β 1

Το μοντέλο B Rev 1 - το πρώτο δημοσιευμένο Raspberry Pi. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Το αρχικό Raspberry Pi!

Είναι πλέον παλιά και έχει πετύχει πολλές φορές από τότε που κυκλοφόρησε, αλλά το Rev 1 Μοντέλο Β είναι ακόμα απόλυτα ικανό να χειρίζεται κώδικα, LED, αισθητήρες και πολλά άλλα έργα. Έχει 14 λιγότερες ακίδες GPIO από τα πιο πρόσφατα μοντέλα, αλλά εξακολουθεί να έχει τις συνηθισμένες συνδέσεις HDMI, Ethernet, κάμερες και ισχύ μικρο-USB.

Δεν πωλούν αρκετά ακριβά είδη συλλεκτών, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρείτε κανένα νέο παράδειγμα αυτών για πώληση παντού. Τα μεταχειρισμένα παραδείγματα σε ιστότοπους δημοπρασιών online είναι το καλύτερο στοίχημά σας, αλλά εξετάστε ένα πιό πρόσφατο μοντέλο της Pi πριν σπεύσετε για ένα από αυτά - δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή.

Πρέπει να αγοράσω αυτό το Pi;

Το αρχικό μοντέλο B είναι αρκετά χρονολογημένο τώρα και θα είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί ένα προς πώληση. Ίσως αξίζει να το αγοράσετε μόνο αν θέλετε να είστε κύριος της πλήρους συλλογής του Pis. Η έλλειψη οπών τοποθέτησης καθιστά λίγο δύσκολη για κάποια έργα.

03 από 10

Η αναθεώρηση του μοντέλου Β 2

Το Raspberry Pi Μοντέλο B Rev 2. Richard Saville

Η δεύτερη αναθεώρηση του αρχικού μοντέλου Β είναι πολύ παρόμοια με τον προκάτοχό του, όμως είναι διπλή η RAM (σε πίνακες που παράγονται μετά τις 15 Οκτωβρίου 2012) και η προσθήκη οπών στερέωσης (καθώς και κάποιες άλλες λεπτές αλλαγές).

Πρέπει να αγοράσω αυτό το Pi;

Το Rev 2 θα είναι λίγο πιο εύκολο να βρεθεί από το μοντέλο Β αναθεώρηση 1, αλλά εξακολουθεί να μην είναι πιθανό να πωληθεί καινούριο στα καταστήματα.

Οι ιστότοποι δημοπρασίας online είναι το καλύτερο στοίχημα πάλι. Η αυξημένη μνήμη RAM και η προσθήκη οπών στήριξης καθιστούν το Rev 2 Μοντέλο B λίγο πιο χρήσιμο, αλλά αν δεν φτάσει πολύ φθηνό, θα ήθελα ακόμα να ψάχνω για μια πιό πρόσφατη Pi.

04 από 10

Το μοντέλο Α

Το Raspberry Pi Μοντέλο A. Richard Saville

Το πρώτο Raspberry Pi Μοντέλο A διατήρησε το PCB ίδιου σχήματος με το μοντέλο B πριν από αυτό, αλλά ήρθε με λιγότερα εξαρτήματα και μειωμένες προδιαγραφές υλικού. Η μνήμη RAM μειώθηκε στο μισό σε 256MB, η θύρα Ethernet καταργήθηκε και εγκαταστάθηκε μόνο μία θύρα USB.

Γιατί; Για να δημιουργήσετε ένα φθηνότερο Raspberry Pi με ένα ελαφρώς χαμηλότερο προφίλ. Με ορισμένους χρήστες που δεν απαιτούν την πλήρη απόδοση και συνδεσιμότητα του μοντέλου B, το μοντέλο A σχεδιάστηκε για να μειώσει το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας του πίνακα.

Πρέπει να αγοράσω αυτό το Pi;

Ενώ αγαπώ ακόμα το αρχικό μοντέλο Α, δεν είναι ιδανικό για αρχάριους.

Η έλλειψη θύρας Ethernet καθιστά δύσκολη την λήψη πακέτων και την ενημέρωση του Raspbian (χωρίς να ρυθμίσετε χειροκίνητα έναν προσαρμογέα USB WiFi) και έχοντας μόνο 1 θύρα USB σας αφήνει να επιλέξετε είτε ένα ποντίκι είτε ένα πληκτρολόγιο USB - περισσότερες δαπάνες).

Ωστόσο, εάν είστε ήδη ο υπερήφανος ιδιοκτήτης ενός μοντέλου Β, το μοντέλο Α ​​είναι ένας καλός φτηνός τρόπος για να αφιερώσετε ένα Pi σε ένα έργο. Είναι απίθανο να βρείτε ένα νέο μοντέλο στα καταστήματα, αλλά οι δικτυακοί τόποι δημοπρασιών είναι υποχρεωμένοι να παράγουν κάποια από καιρό σε καιρό.

05 από 10

Το B +

Το Raspberry Pi B +. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Το Raspberry Pi B + ήταν μεγάλη είδηση ​​στον κόσμο Pi. Ο αγαπημένος μικροϋπολογιστής του καθενός έχει υποστεί μια τεράστια αναβάθμιση - 14 πρόσθετες καρφίτσες προστέθηκαν στο GPIO, 2 ακόμη θύρες USB, κίνηση σε κάρτα micro SD, στρογγυλεμένες άκρες PCB, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και πολλά άλλα.

Παρά το γεγονός ότι τα μοντέλα A +, Pi 2, Pi 3 και Pi Zero κυκλοφόρησαν από τότε που κυκλοφόρησε αυτό το μοντέλο, εξακολουθώ να το βλέπω σαν ένα πολύ συναρπαστικό board λόγω του ότι μοιράζεται την ίδια διάταξη και αποτύπωμα των τελευταίων μοντέλων.

Πρέπει να αγοράσω αυτό το Pi;

Το B + εξακολουθεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για τον αρχάριο.

Μοιράζεται τη διάταξή του και τον παράγοντα μορφής με την πιο πρόσφατη Pi 3, έτσι ώστε τυχόν πρόσφατα κυκλοφορούντα περιστατικά και τα HATs να ταιριάζουν. Θα επωφεληθείτε επίσης από τις πρόσθετες θύρες USB και τις ακίδες GPIO, καθώς και τη χρήση καρτών micro SD που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια νεότερη Pi εάν νιώθετε την ανάγκη αναβάθμισης.

Το B + θα πρέπει επίσης να είναι φθηνότερο από τα πιο πρόσφατα μοντέλα λόγω των πωλήσεων εκκαθάρισης μετοχών, αλλά αυτό μπορεί επίσης να κάνει όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν νέα παραδείγματα στα καταστήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ιστοσελίδες δημοπρασίας σε απευθείας σύνδεση θα πρέπει να έχουν πολλά φθηνά δεδομένου ότι οι υπάρχοντες χρήστες επιλέγουν να αναβαθμίσουν.

06 από 10

Το Α +

Το Raspberry Pi A +. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Το Raspberry Pi A + κυκλοφόρησε μόλις 4 μήνες μετά το B +, παρέχοντας στους χρήστες μια ενημερωμένη έκδοση του 'αναπτήρα' Pi και φέρνοντας όλα τα μοντέλα στο νέο πρότυπο GPIO 40 ακίδων.

Μετά από μια παρόμοια τάση με το αρχικό μοντέλο A, το A + ήρθε και πάλι χωρίς Ethernet, 256MB μνήμης RAM και μόλις 1 θύρα USB. Το συμβούλιο είναι το μόνο Pi που έχει σχεδόν τετράγωνο σχήμα, μικρότερο από το αρχικό Μοντέλο Α ​​και το νεότερο B +.

Πρέπει να αγοράσω αυτό το Pi;

Αν αναρωτιέστε γιατί θα αγοράζετε ένα A + πάνω από ένα μοντέλο Α, το μεγαλύτερο μέρος του μειώνεται στις πρόσθετες καρφίτσες GPIO, μικρότερο συντελεστή μορφής και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Δεν είναι καλύτερο για έναν αρχάριο από το αρχικό μοντέλο Α ​​λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης θύρας Ethernet και κρατώντας μόνο 1 θύρα USB, αλλά μου αρέσει πολύ το μέγεθος και το σχήμα του A +. Είναι επίσης συμβατό με όλα τα τελευταία HATs με 40 ακίδες που το κόβουν πάνω από το αρχικό μοντέλο Α.

Δεν έχει αντικατασταθεί με αναθεωρημένη έκδοση μετά τις κυκλοφορίες Pi 2 και Pi 3 (ακόμα ...), ώστε να μπορείτε να βρείτε ακόμα κάποια νέα παραδείγματα στα καταστήματα.

07 από 10

Το Raspberry Pi 2 Μοντέλο Β

Το Raspberry Pi 2. Richard Saville

Το Raspberry Pi 2 ήταν μια άλλη μεγάλη έκδοση από το Raspberry Pi Foundation, αυτή τη φορά λόγω της μετάβασης σε επεξεργαστή τετραπλού πυρήνα και 1GB μνήμης RAM. Εκτός από τη συνολική αύξηση του grunt, το μέγεθος του σκάφους, η διάταξη και οι συνδέσεις δεν άλλαξαν πολύ από το B + πριν από αυτό.

Ο ενημερωμένος επεξεργαστής επέτρεψε επίσης τη χρήση νέων διανομών λειτουργικού συστήματος, όπως τα Windows 10 IoT (όχι το λειτουργικό σύστημα Windows που διαθέτετε στον υπολογιστή σας).

Πρέπει να αγοράσω αυτό το Pi;

Η Pi 2 είναι ακόμα πολύ διαθέσιμη για να αγοράσει, και ακόμα πολύ ανταγωνιστική από την άποψη της απόδοσης. Εάν μπορείτε να βρείτε ένα πηγαίνει ένα καλύτερο ποσοστό φθηνότερο από ένα Pi 3, είναι σίγουρα μια καλή επιλογή για αρχάριους και έμπειρους χρήστες όσο.

Ωστόσο, με το Pi 3 που κυκλοφόρησε και εξακολουθεί να πωλεί για παρόμοια τιμή με το Pi 2 στους περισσότερους λιανοπωλητές, δεν αξίζει να το κοιτάξετε αν δεν έχετε μια αξιοπρεπή έκπτωση.

08 από 10

Το Pi Zero

Το ψιλάρι Pi Zero. Ρίτσαρντ Σαβίλ

Το Raspberry Pi Zero έβαλε τον κόσμο στη φωτιά όταν, για πρώτη φορά, ένας υπολογιστής δόθηκε μακριά στο μπροστινό μέρος ενός περιοδικού!

Το Zero είναι το μικρότερο Raspberry Pi διαθέσιμο χωρίς πολύ συμβιβασμό. Εκτελεί τον ίδιο επεξεργαστή με το μοντέλο A Pis, αλλά με ταχύτητα 1GHz. Προσφέρει επίσης 512MB μνήμης RAM - διπλάσια από τις επιλογές Model A.

Είναι ιδανικό για μικρά ενσωματωμένα έργα και έρχεται με την γελοία χαμηλή τιμή των $ 5, αν και πρέπει να αγοράσετε και να κολλήσετε τη δική σας κεφαλίδα 40 ακίδων. Είναι εξοπλισμένο με μία μόνο θύρα micro USB για δεδομένα, τα οποία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε με έναν προσαρμογέα, αν θέλετε να συνδέσετε μια κανονική συσκευή USB.

Πρέπει να αγοράσω αυτό το Pi;

Εάν αγοράζετε το πρώτο σας Pi, θα συνιστούσα να κλείσετε το μηδέν μέχρι να έχετε ένα μοντέλο Β. Η ρύθμιση ενός χωρίς Ethernet θα μπορούσε να είναι δύσκολη για ενημερώσεις και πρέπει να κολλήσετε τη δική σας κεφαλίδα ίσως να μην είναι ο ευκολότερος εισαγωγή στον κόσμο του Raspberry Pi.

Και πάλι, σε αυτό το σημείο τιμής 5 δολάρια, ίσως μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ένα λάθος συγκόλλησης ή δύο;

09 από 10

Το Raspberry Pi 3 Μοντέλο Β

Το Raspberry Pi 3. Richard Saville

Το σημερινό κορυφαίο σκυλί. Το κεφάλι honcho. Κινγκ Κόνγκ.

Το Raspberry Pi 3 άλλαξε το παιχνίδι και πάλι και με περισσότερους από έναν τρόπους. Ο νέος επεξεργαστής τετραπλού πυρήνα προσφέρει 1.2GHz - το ταχύτερο Ras Piberry μέχρι σήμερα. Παράλληλα με τις νέες δυνατότητες συνδεσιμότητας που προσφέρουν WiFi και Bluetooth. Όλα αυτά για την ίδια τιμή με την προηγούμενη έκδοση!

Για άλλη μια φορά το μέγεθος και το σχήμα παραμένουν οι ίδιες, με 40 πείρους GPIO, 4 θύρες USB και σύνδεση Ethernet.

Πρέπει να αγοράσω αυτό το Pi;

Με το Pi 3 να πωλείται στην ίδια τιμή των $ 35 με τις προηγούμενες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολύ εύχρηστων WiFi και Bluetooth onboard, είναι ένα μη-brainer για να επιλέξει αυτό ως το πρώτο Pi σας αν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός.

Μπορεί να υπάρχουν φθηνότεροι τρόποι να ξεκινήσετε με το Raspberry Pi εξετάζοντας τον αριθμό των παλαιότερων μοντέλων που φτάνουν φθηνότερα, αλλά για ευκολία χρήσης, προτείνω πραγματικά να επενδύσετε σε αυτό το φοβερό σκάφος.

10 από 10

Διάλεξε

Ώρα να πάρουμε μια απόφαση ... Getty Images

Ανάλογα με τον λόγο για την αγορά ενός Pi, του πορτοφολιού σας και της τοπικής διαθεσιμότητάς του, υπάρχουν διάφορα μοντέλα για να επιλέξετε. Δεν είναι απλώς μια περίπτωση αγοράς του πιο πρόσφατου μοντέλου.

Γενικού ενδιαφέροντος

Εάν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να δοκιμάσετε τυχαία το Pi, κάνοντας κάποια έργα και βλέποντας αν είναι για σας - πηγαίνετε για το B +.

Θα πρέπει να είστε σε θέση να τους βρείτε φθηνά σε απευθείας σύνδεση και ως απλός χρήστης δεν θα χρειαστείτε τη δύναμη του νέου Pi 3. Αποθηκεύστε μερικά χρήματα και πηγαίνετε για το παλαιότερο μοντέλο και εάν αποφασίσετε να αναβαθμίσετε αργότερα , τα περισσότερα από τα add-ons ή τις περιπτώσεις που αγοράζετε θα ταιριάζουν με το τελευταίο Pi 3 ούτως ή άλλως.

Σε προϋπολογισμό

Εάν αισθάνεστε το τσίμπημα, πάρτε τον εαυτό σας ένα Pi Zero για $ 5. Δεν πρόκειται να είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε αν είστε αρχάριος, αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Νευρικός αρχάριος

Εάν ανησυχείτε ήδη για την ικανότητά σας να χρησιμοποιήσετε το Raspberry Pi, εξοικονομήστε μερικούς πονοκεφάλους και αρπάξτε μια Pi 3.

Το ενσωματωμένο WiFi θα σας διευκολύνει να συνδεθείτε στο διαδίκτυο χωρίς να ανακατεύετε με καλώδια ή προσαρμογείς και θα επωφεληθείτε επίσης από το πλήρες σύνολο θυρών USB για το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας.

Καλή τύχη!

Όποιο μοντέλο αγοράζετε, καλή επιτυχία και ευπρόσδεκτη στον υπέροχο κόσμο του Raspberry Pi!