Λίστα συσκευών που χρησιμοποιούν το παράγωγο Kubuntu του Linux

Εισαγωγή

Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε, το Kubuntu είναι μια έκδοση της διανομής Ubuntu Linux και συνοδεύεται από την επιφάνεια εργασίας του KDE Plasma ως το προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας, σε αντίθεση με το Ubuntu Linux, το οποίο έχει το desktop περιβάλλον Unity. (Εάν χρησιμοποιείτε Ubuntu, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε πώς να τοποθετήσετε DVD .) Σε αυτόν τον οδηγό μπορείτε να μάθετε πώς να τοποθετήσετε δίσκους DVD και μονάδες USB χρησιμοποιώντας το Kubuntu και το Dolphin.

Θα μάθετε επίσης πώς να καταγράφετε και να συνδέετε συσκευές χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών.

Λίστα συσκευών που χρησιμοποιούνται Dolphin

Γενικά, όταν τοποθετείτε μια μονάδα USB ή ένα DVD ενώ εκτελείτε το Kubuntu και θα εμφανιστεί παράθυρο που ρωτά τι θέλετε να κάνετε με αυτό. Μία από τις επιλογές είναι να ανοίξει ο διαχειριστής αρχείων, ο οποίος στο Kubuntu είναι Dolphin.

Το Dolphin είναι ένας διαχειριστής αρχείων παρόμοιο με τον Windows Explorer. Το παράθυρο χωρίζεται σε διάφορους πίνακες. Αριστερά είναι μια λίστα με τα μέρη, τα πρόσφατα αποθηκευμένα αρχεία, τις επιλογές αναζήτησης και το πιο σημαντικό σε σχέση με αυτόν τον οδηγό μια λίστα συσκευών.

Γενικά, κάθε φορά που εισάγετε μια νέα συσκευή, θα εμφανιστεί στη λίστα συσκευών. Μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα της συσκευής κάνοντας κλικ πάνω της. Το είδος των συσκευών που θα δείτε είναι μονάδες DVD, μονάδες USB, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι (οι οποίοι είναι ουσιαστικά ακόμα μονάδες USB), συσκευές ήχου όπως συσκευές αναπαραγωγής MP3 και άλλα διαμερίσματα, όπως ένα διαμέρισμα Windows, εάν κάνετε διπλή εκκίνηση .

Μπορείτε να αποκαλύψετε μια λίστα επιλογών για κάθε συσκευή κάνοντας δεξί κλικ στο όνομά της. Οι επιλογές διαφέρουν ανάλογα με τη συσκευή στην οποία βλέπετε. Για παράδειγμα, αν κάνετε δεξί κλικ σε ένα DVD οι επιλογές είναι οι εξής:

Οι δύο πιο κάτω επιλογές είναι πιο γενικές και ισχύουν σε όλα τα μενού περιβάλλοντος.

Η επιλογή εξαγωγής προφανώς εξάγει το DVD και στη συνέχεια μπορείτε να αφαιρέσετε και να τοποθετήσετε ένα άλλο DVD. Αν έχετε ανοίξει το DVD και βλέπετε τα περιεχόμενα τότε θα χρησιμοποιείτε τη συσκευή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζητήματα αν προσπαθήσετε να διαγράψετε αρχεία από ένα φάκελο που προβάλλετε αυτήν τη στιγμή. Η επιλογή απελευθέρωσης απελευθερώνει το DVD από το Dolphin έτσι ώστε να μπορεί να προσπελαστεί πλήρως αλλού.

Εάν επιλέξετε να προσθέσετε την καταχώρηση σε μέρη, τότε το DVD θα εμφανιστεί κάτω από την κατηγορία των θέσεων μέσα στο Dolphin. Το άνοιγμα σε μια νέα καρτέλα ανοίγει τα περιεχόμενα σε μια νέα καρτέλα στο πλαίσιο του Dolphin και το απόκρυψη κάνει ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς και αποκρύπτει το DVD από την προβολή. Μπορείτε να αποκαλύψετε κρυφές συσκευές κάνοντας δεξί κλικ στον κύριο πίνακα και επιλέγοντας "Εμφάνιση όλων των καταχωρήσεων". Οι επιλογές για άλλες συσκευές διαφέρουν ελαφρώς. Για παράδειγμα, το διαμέρισμα των Windows θα έχει τις εξής επιλογές:

Η κύρια διαφορά είναι ότι περιλαμβάνεται η αποσύνδεση που έχει ως αποτέλεσμα την εκφόρτωσή της μέσα στο Linux. Επομένως, δεν θα μπορείτε να δείτε ή να αποκτήσετε πρόσβαση στα περιεχόμενα του διαμερίσματος.

Οι μονάδες USB απομακρύνουν με ασφάλεια τη συσκευή αντί να αποσυνδεθούν και αυτή είναι η προτιμώμενη μέθοδος αφαίρεσης μιας συσκευής USB. Θα πρέπει να επιλέξετε αυτή την επιλογή πριν τραβήξετε έξω μια μονάδα USB, επειδή μπορεί να αποτρέψει τη διαφθορά και την απώλεια δεδομένων εάν κάτι γράφεται ή διαβάζεται από τη συσκευή καθώς την τραβάτε έξω.

Εάν έχετε αποσυναρμολογήσει μια συσκευή, μπορείτε να την προσαρτήσετε ξανά κάνοντας διπλό κλικ πάνω της και μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια συσκευή USB που έχει αφαιρεθεί με τον ίδιο τρόπο. (Υποθέτοντας ότι δεν το έχετε αφαιρέσει φυσικά).

Εγκατάσταση συσκευών χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών Linux

Για να τοποθετήσετε ένα DVD χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών, πρέπει να δημιουργήσετε μια θέση για να τοποθετηθεί το DVD.

Ο καλύτερος χώρος για τη συναρμολόγηση συσκευών όπως DVD και μονάδες USB είναι ο φάκελος πολυμέσων.

Πρώτα πρώτα, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και δημιουργήστε ένα φάκελο ως εξής:

sudo mkdir / media / dvd

Για να τοποθετήσετε το DVD εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

mount sudo / dev / sr0 / media / dvd

Τώρα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο DVD με την πλοήγηση στο / media / DVD χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών ή το Dolphin.

Μπορεί να αναρωτιέστε τι είναι το sr0; Λοιπόν, αν πλοηγηθείτε στο φάκελο / dev και εκτελέσετε την εντολή ls, θα δείτε μια λίστα συσκευών.

Μία από τις συσκευές που αναφέρονται θα είναι το DVD. Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

ls -lt dvd

Θα δείτε το ακόλουθο αποτέλεσμα:

dvd -> sr0

Η dvd συσκευή είναι ένας συμβολικός σύνδεσμος με το sr0. Επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις ακόλουθες εντολές για να τοποθετήσετε το dvd.

mount sudo / dev / sr0 / media / dvd
sudo mount / dev / dvd / media / dvd

Για να τοποθετήσετε μια συσκευή USB, πρέπει να γνωρίζετε ποιες συσκευές είναι διαθέσιμες.

Η εντολή "lsblk" θα σας βοηθήσει να απαριθμήσετε συσκευές μπλοκ, αλλά πρέπει να τοποθετηθούν ήδη. Η εντολή "lsusb" θα σας δείξει μια λίστα συσκευών USB.

Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να βρείτε τα ονόματα όλων των συσκευών στον υπολογιστή σας .

Εάν πλοηγηθείτε στο / dev / disk / by-label και εκτελέσετε την εντολή ls, θα δείτε το όνομα της συσκευής που θέλετε να τοποθετήσετε.

cd / dev / disk / by-label

ls -lt

Η παραγωγή θα είναι κάτι σαν αυτό:

Τώρα γνωρίζουμε ότι sr0 ήταν το dvd από νωρίτερα και μπορείτε να δείτε ότι ο νέος τόμος είναι το όνομα μιας συσκευής USB που ονομάζεται sdb1.

Για να τοποθετήσετε το USB μόνο που έχω να κάνω είναι να εκτελέσετε τις ακόλουθες 2 εντολές:

sudo mkdir / media / usb
sudo mount / dev / sdb1 / media / usb

Πώς να αφαιρέσετε συσκευές χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών Linux

Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο.

Χρησιμοποιήστε την εντολή lsblk για να ορίσετε τις συσκευές μπλοκ. Η παραγωγή θα είναι κάτι σαν αυτό:

Για να αποσυνδέσετε τις συσκευές, εκτελέστε τις ακόλουθες εντολές:

sudo umount / media / dvd
sudo umount / media / usb