Πότε να χρησιμοποιήσετε την εντολή SSH στο Linux

Συνδεθείτε και εργάζεστε σε οποιοδήποτε υπολογιστή Linux οπουδήποτε στον κόσμο

Η εντολή ssh Linux σας επιτρέπει να συνδεθείτε και να εργαστείτε σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή , ο οποίος μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο, χρησιμοποιώντας ασφαλή κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ των δύο υπολογιστών μέσω ενός μη ασφαλούς δικτύου. Η εντολή ( σύνταξη : ssh hostname ) ανοίγει ένα παράθυρο στο τοπικό σας μηχάνημα μέσω του οποίου μπορείτε να εκτελέσετε και να αλληλεπιδράσετε με προγράμματα στο απομακρυσμένο μηχάνημα σαν να ήταν ακριβώς μπροστά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό του απομακρυσμένου υπολογιστή, να έχετε πρόσβαση στα αρχεία του, να μεταφέρετε αρχεία και πολλά άλλα.

Μια συνεδρία ssh Linux είναι κρυπτογραφημένη και απαιτεί έλεγχο ταυτότητας. Το Ssh σημαίνει Secure Shell , αναφερόμενο στην εγγενή ασφάλεια της επιχείρησης.

Παραδείγματα χρήσης

Για να συνδεθείτε σε έναν υπολογιστή με το όνομα δικτύου comp.org.net και το όνομα χρήστη jdoe , θα χρησιμοποιήσατε την ακόλουθη εντολή:

ssh jdoe@comp.org.net

Εάν το όνομα χρήστη του απομακρυσμένου μηχανήματος είναι το ίδιο όπως στο τοπικό μηχάνημα, μπορείτε να παραλείψετε το όνομα χρήστη στην εντολή:

ssh comp.org.net

Θα λάβετε έπειτα ένα μήνυμα κάτι τέτοιο:

Η αυθεντικότητα του host'ssample.ssh.com 'δεν είναι δυνατή. Το δακτυλικό αποτύπωμα DSA είναι 04: 48: 30: 31: b0: f3: 5a: 9b: 01: 9d: b3: a7: 38: e2: b1: 0c. Είστε βέβαιοι ότι θέλετε να συνεχίσετε τη σύνδεση (ναι / όχι);

Αν πληκτρολογήσετε ναι , το μηχάνημα θα προσθέσει τον απομακρυσμένο υπολογιστή στη λίστα γνωστών host ~ / .ssh / known_hosts . Θα δείτε ένα μήνυμα όπως αυτό:

Προειδοποίηση: Προστέθηκε μόνιμα το αρχείο "sample.ssh.com" (DSA) στη λίστα γνωστών κεντρικών υπολογιστών.

Αφού συνδεθείτε, θα σας ζητηθεί κωδικός πρόσβασης. Μετά την είσοδό του, θα λάβετε την εντολή κελύφους για το απομακρυσμένο μηχάνημα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εντολή ssh για να εκτελέσετε μια εντολή σε ένα απομακρυσμένο μηχάνημα χωρίς να συνδεθείτε. Για παράδειγμα:

ssh jdoe@comp.org.net ps

θα εκτελέσει την εντολή ps στον υπολογιστή comp.org.net και θα εμφανίσει τα αποτελέσματα στο τοπικό σας παράθυρο.

Γιατί να χρησιμοποιήσω SSH;

Το SSH είναι πιο ασφαλές από άλλες μεθόδους σύνδεσης με έναν απομακρυσμένο υπολογιστή επειδή στέλνετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασής σας μόνο μετά την εγκατάσταση ενός ασφαλούς καναλιού. Επίσης, η SSH υποστηρίζει την κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού .