Πώς να χρησιμοποιήσετε το "bzip2" για να συμπιέσετε αρχεία

Το μόνο που ξέρετε για το Linux είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Υπάρχουν εκατοντάδες διανομές Linux, με δεκάδες περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, πολλαπλές σουίτες γραφείου, πακέτα γραφικών και πακέτα ήχου.

Μια άλλη περιοχή όπου το Linux παρέχει ποικιλία είναι όταν πρόκειται για τη συμπίεση αρχείων.

Οι χρήστες των Windows θα γνωρίζουν ήδη τι είναι ένα αρχείο zip και συνεπώς οι εντολές " zip " και " unzip " θα χρησιμοποιηθούν για τη συμπίεση και αποσυμπίεση των αρχείων στη μορφή "zip".

Μια άλλη μέθοδος για τη συμπίεση των αρχείων είναι να χρησιμοποιήσετε την εντολή "gzip" και να αποσυμπιέσετε ένα αρχείο με επέκταση "gz" που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην εντολή "gunzip".

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξω μια άλλη εντολή συμπίεσης που ονομάζεται "bzip2".

Γιατί να χρησιμοποιείτε & # 34; bzip2 & # 34; Πάνω από & gzip & # 34 ;;

Η εντολή "gzip" χρησιμοποιεί τη μέθοδο συμπίεσης LZ77. Το εργαλείο συμπίεσης "bzip2" χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο "Burrows-Wheeler".

Ποια μέθοδος θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να συμπιέσετε ένα αρχείο;

Αν επισκεφθείτε αυτήν τη σελίδα, θα δείτε ότι και οι δύο μέθοδοι συμπίεσης έχουν ταιριάζει μεταξύ τους.

Η δοκιμή τρέχει κάθε εντολή χρησιμοποιώντας τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις συμπίεσης και θα δείτε ότι η εντολή "bzip2" εμφανίζεται στην κορυφή όταν πρόκειται να μειωθεί το μέγεθος του αρχείου.

Ωστόσο, αν κοιτάξετε το χρόνο που χρειάζεται για να συμπιεστεί το αρχείο, αυτό διαρκεί πολύ περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί η τρίτη στήλη στο διάγραμμα που φέρει την ένδειξη "lzmash". Αυτό είναι το ισοδύναμο της εκτέλεσης της εντολής "gzip" με το επίπεδο συμπίεσης να είναι "-9" ή να το θέτει στα Αγγλικά, "πιο συμπιεσμένο".

Η εντολή "lzmash" διαρκεί περισσότερο από την εντολή "gzip" από προεπιλογή, αλλά το αρχείο μειώνεται σημαντικά και είναι μικρότερο από το ισοδύναμο "bzip2". Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να το πράξουν.

Επομένως, η απόφασή σας θα είναι πόσο θέλετε να συμπιέσετε τα αρχεία και πόσο καιρό είστε πρόθυμοι να περιμένετε να συμβεί.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η εντολή "gzip" είναι ελαφρώς καλύτερη και στις δύο περιπτώσεις.

Συμπίεση αρχείων με χρήση & # 34; bzip2 & # 34 ;.

Για να συμπιέσετε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας τη μορφή "bzip2" εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

όνομα αρχείου bzip2

Το αρχείο θα είναι συμπιεσμένο και τώρα θα έχει την επέκταση ".bz2".

Το "bzip2" θα προσπαθεί πάντα να συμπιέζει το αρχείο ακόμα και αν το αρχείο γίνει μεγαλύτερο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν συμπιέζετε ένα αρχείο που έχει ήδη συμπιεστεί.

Εάν προσπαθήσετε να συμπιέσετε ένα αρχείο το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα το αρχείο με το ίδιο όνομα με ένα υπάρχον συμπιεσμένο αρχείο, θα εμφανιστεί ένα σφάλμα.

Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα αρχείο που ονομάζεται "file1" και ο φάκελος έχει ήδη ένα αρχείο που ονομάζεται "file1.bz2" τότε με την εκτέλεση της εντολής "bzip" θα δείτε την ακόλουθη έξοδο:

bzip2: Το αρχείο αρχείου εξόδου1.bz2 υπάρχει ήδη

Πώς να αποσυμπιέσετε αρχεία

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αποσυμπίεσης αρχείων που έχουν την επέκταση "bz2".

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή "bzip2" ως εξής:

bzip2 -d όνομα_αρχείου.bz2

Αυτό θα αποσυμπιέσει το αρχείο και θα αφαιρέσει την επέκταση "bz2".

Εάν με την αποσυμπίεση του αρχείου θα προκαλούσε την αντικατάσταση ενός αρχείου με το ίδιο όνομα, θα δείτε το ακόλουθο σφάλμα:

bzip2: Το αρχείο αρχείου εξόδου υπάρχει ήδη

Ένας καλύτερος τρόπος για να αποσυμπιέσετε αρχεία με την επέκταση "bz2" είναι να χρησιμοποιήσετε την εντολή "bunzip2". Με αυτή την εντολή δεν χρειάζεται να καθορίσετε τους διακόπτες όπως φαίνεται παρακάτω:

bunzip2 filename.bz2

Η εντολή "bunzip2" εκτελείται με τον ίδιο τρόπο όπως και η εντολή "bzip2" με τον διακόπτη μείον d (-d).

Η εντολή "bunzip2" μπορεί να εξαγάγει οποιοδήποτε έγκυρο αρχείο που έχει συμπιεστεί χρησιμοποιώντας το "bzip" ή το "bzip2". Εκτός από την αποσυμπίεση των συνηθισμένων αρχείων, μπορεί επίσης να αποσυμπιέσει αρχεία tar που έχουν συμπιεστεί χρησιμοποιώντας την εντολή "bzip2".

Τα προεπιλεγμένα αρχεία tar που συμπιέζονται χρησιμοποιώντας την εντολή "bzip2" θα έχουν την επέκταση ".tbz2". Όταν αποσυμπιέσετε αυτό το αρχείο χρησιμοποιώντας την εντολή "bunzip2" το όνομα αρχείου γίνεται "filename.tar".

Αν έχετε έγκυρο αρχείο το οποίο έχει συμπιεστεί με το "bzip2" αλλά έχει διαφορετική επέκταση από το "bzip2" θα αποσυμπιέσει το αρχείο αλλά θα προσθέσει την επέκταση ".out" στο τέλος του αρχείου. Για παράδειγμα, το "myfile.myf" θα γίνει "myfile.out".

Πώς να αναγκάσετε τα αρχεία να συμπιεστούν

Εάν θέλετε η εντολή "bzip2" να συμπιέσει ένα αρχείο ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ήδη ένα αρχείο με την επέκταση "bz2" τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

bzip2 -f myfile

Εάν έχετε ένα αρχείο που ονομάζεται "myfile" και ένα άλλο που ονομάζεται "myfile.bz2" τότε το αρχείο "myfile.bz2" θα αντικατασταθεί όταν συμπιεστεί το "myfile".

Πώς να διατηρήσετε και τα δύο αρχεία

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το αρχείο που συμπιέζετε και το συμπιεσμένο αρχείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

bzip2 -k myfile

Αυτό θα διατηρήσει το αρχείο "myfile" αλλά θα το συμπιέσει και θα δημιουργήσει ένα αρχείο "myfile.bz2".

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το διακόπτη minus k (-k) με την εντολή "bunzip2" για να διατηρήσετε και το συμπιεσμένο αρχείο και το μη συμπιεσμένο αρχείο ενώ αποσυμπιέσετε το αρχείο.

Δοκιμάστε την εγκυρότητα του A & # 34; bz2 & # 34; Αρχείο

Μπορείτε να ελέγξετε αν ένα αρχείο συμπιέζεται με το μηχανισμό συμπίεσης "bzip2" χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

bzip2-t filename.bz2

Εάν το αρχείο είναι έγκυρο αρχείο, τότε δεν θα επιστραφεί καμία έξοδος, αλλά αν το αρχείο δεν είναι έγκυρο, θα λάβετε ένα μήνυμα που το δηλώνει.

Χρησιμοποιήστε λιγότερη μνήμη κατά τη συμπίεση αρχείων

Αν η εντολή "bzip2" χρησιμοποιεί πάρα πολλούς πόρους κατά τη συμπίεση ενός αρχείου, μπορείτε να μειώσετε τον αντίκτυπο καθορίζοντας τον διακόπτη μείον s (s) ως εξής:

bzip2-s filename.bz2

Λάβετε υπόψη ότι η συμπίεση ενός αρχείου με αυτό το διακόπτη διαρκεί περισσότερο.

Λάβετε περισσότερες πληροφορίες κατά τη συμπίεση αρχείων

Από προεπιλογή, όταν εκτελείτε τις εντολές "bzip2" ή "bunzip2" δεν λαμβάνετε καμία έξοδο και μόλις εμφανιστεί το νέο αρχείο.

Εάν θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει όταν συμπιέζετε ή αποσυμπιέζετε ένα αρχείο, μπορείτε να πάρετε περισσότερη λεπτομερή έξοδο καθορίζοντας τον διακόπτη μείον v (-v) ως εξής:

bzip2 -v όνομα αρχείου

Η έξοδος θα εμφανιστεί ως εξής:

όνομα αρχείου: 1,172: 1 6,872 bits / byte 14,66% έσωσε 50341 σε 42961 out

Τα σημαντικά μέρη είναι το ποσοστό που αποθηκεύτηκε, το μέγεθος της εισόδου και το μέγεθος της εξόδου.

Ανάκτηση σπασμένων αρχείων

Εάν έχετε ένα σπασμένο αρχείο "bz2" τότε το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσει να ανακτήσει τα δεδομένα έχει ως εξής:

bzip2recover filename.bz2