Μέθοδοι δοκιμής ταχύτητας σύνδεσης δικτύου

Η ταχύτητα των δικτύων υπολογιστών ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής και χρήσης τους. Ορισμένα δίκτυα εκτελούνται 100 ή περισσότερες φορές ταχύτερα από άλλα. Η γνώση του τρόπου δοκιμής της ταχύτητας των συνδέσεων του δικτύου σας είναι σημαντική σε πολλές περιπτώσεις:

Οι μέθοδοι ελέγχου της ταχύτητας σύνδεσης δικτύου διαφέρουν κάπως μεταξύ τοπικών δικτύων (LAN) και δικτύων ευρείας περιοχής (WAN) όπως το Internet.

Κατανόηση των αποτελεσμάτων των δοκιμών ταχύτητας

Για να ελέγξετε την ταχύτητα σύνδεσης ενός δικτύου υπολογιστών, απαιτείται η εκτέλεση κάποιας δοκιμής ταχύτητας και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων . Μια δοκιμή ταχύτητας μετρά την απόδοση ενός δικτύου κατά τη διάρκεια μιας (συνήθως μικρής) χρονικής περιόδου. Οι δοκιμές συνήθως αποστέλλουν και λαμβάνουν δεδομένα μέσω του δικτύου και υπολογίζουν τις επιδόσεις σύμφωνα με (α) τον όγκο των δεδομένων που μεταφέρθηκαν και (β) τον απαιτούμενο χρόνο.

Η πιο συνηθισμένη μέτρηση για την ταχύτητα δικτύου είναι ο ρυθμός δεδομένων , ο οποίος υπολογίζεται ως ο αριθμός των δυαδικών ψηφίων του υπολογιστή που ταξιδεύουν στη σύνδεση σε ένα δευτερόλεπτο. Τα σύγχρονα δίκτυα υπολογιστών υποστηρίζουν ταχύτητες δεδομένων χιλιάδων, εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων bits ανά δευτερόλεπτο. Οι δοκιμές ταχύτητας περιλαμβάνουν επίσης συχνά μια ξεχωριστή μέτρηση για την καθυστέρηση του δικτύου, που μερικές φορές ονομάζεται χρόνος ping .

Τι θεωρείται "καλή" ή "αρκετά καλή" ταχύτητα δικτύου εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιείται το δίκτυο. Για παράδειγμα, η αναπαραγωγή online παιχνιδιών υπολογιστών απαιτεί από το δίκτυο να υποστηρίζει σχετικά χαμηλές ώρες ping και ο ρυθμός δεδομένων αποτελεί συχνά δευτερεύουσα ανησυχία. Η παρακολούθηση βίντεο υψηλής ευκρίνειας, από την άλλη πλευρά, απαιτεί υποστήριξη για υψηλά ποσοστά δεδομένων και οι καθυστερήσεις του δικτύου είναι λιγότερο θέμα. (Δείτε επίσης - Πόσο γρήγορα χρειάζεται το δίκτυό σας; )

Διαφορά μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών ταχυτήτων σύνδεσης

Όταν συνδέετε ένα ενσύρματο δίκτυο, είναι φυσιολογικό η συσκευή να αναφέρει έναν τυπικό ρυθμό δεδομένων σύνδεσης, όπως 1 δισεκατομμύριο δυαδικά ψηφία ανά δευτερόλεπτο (1000 Mbps ). Ομοίως, τα ασύρματα δίκτυα μπορούν να αναφέρουν σταθερούς ρυθμούς, όπως 54 Mbps ή 150 Mbps. Αυτές οι τιμές αντιπροσωπεύουν τα μέγιστα ανώτατα όρια ταχύτητας σύμφωνα με την τεχνολογία δικτύου που χρησιμοποιείται. δεν είναι αποτέλεσμα πραγματικών δοκιμών ταχύτητας σύνδεσης. Επειδή οι πραγματικές ταχύτητες δικτύου τείνουν να είναι πολύ χαμηλότερες από τα ονομαστικά ανώτατα όριά τους, οι δοκιμές ταχύτητας είναι απαραίτητες για τη μέτρηση της πραγματικής απόδοσης του δικτύου. (Δείτε επίσης - Πώς μετράται η απόδοση του δικτύου υπολογιστών; )

Δοκιμή ταχύτητας σύνδεσης στο Internet

Οι ιστότοποι που φιλοξενούν επιγραμμικές δοκιμές ταχύτητας χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο των συνδέσεων στο Διαδίκτυο. Αυτές οι δοκιμές εκτελούνται από ένα τυπικό πρόγραμμα περιήγησης στο Web της συσκευής-πελάτη και μετρούν την απόδοση δικτύου μεταξύ της συγκεκριμένης συσκευής και ορισμένων διακομιστών Internet. Αρκετές δημοφιλείς και δωρεάν υπηρεσίες ελέγχου ταχύτητας υπάρχουν online. (Δείτε επίσης - Υπηρεσίες δοκιμής ταχύτητας λήψης Internet υψηλής ταχύτητας )

Μια τυπική δοκιμή ταχύτητας διαρκεί περίπου ένα λεπτό και παράγει μια αναφορά στο τέλος που δείχνει και τις μετρήσεις του ρυθμού δεδομένων και του χρόνου ping. Αν και οι υπηρεσίες αυτές έχουν σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζουν γενικά τις επιδόσεις μιας σύνδεσης στο Διαδίκτυο, μετρούν τις συνδέσεις με πολύ λίγους εξυπηρετητές Ιστού και η απόδοση του Διαδικτύου μπορεί να διαφέρει σημαντικά όταν επισκέπτεστε διαφορετικούς ιστότοπους σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Δοκιμές ταχύτητας σύνδεσης σε τοπικά (LAN) δίκτυα

Τα βοηθητικά προγράμματα που ονομάζονται "ping" είναι οι πιο βασικές δοκιμές ταχύτητας για τα τοπικά δίκτυα. Οι επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές είναι προ-εγκατεστημένοι με μικρές εκδόσεις αυτών των προγραμμάτων, τα οποία υπολογίζουν την καθυστέρηση του δικτύου μεταξύ του υπολογιστή και άλλης συσκευής προορισμού στο τοπικό δίκτυο.

Τα παραδοσιακά προγράμματα ping εκτελούνται πληκτρολογώντας γραμμές εντολών που καθορίζουν τη συσκευή προορισμού είτε με το όνομα είτε τη διεύθυνση IP , αλλά πολλά εναλλακτικά προγράμματα ping που έχουν σχεδιαστεί για να είναι ευκολότερα χρήσιμα από τις παραδοσιακές εκδόσεις μπορούν επίσης να μεταφορτωθούν δωρεάν online. (Δείτε επίσης - Δωρεάν εργαλεία Ping για την αντιμετώπιση προβλημάτων δικτύου )

Λίγα εναλλακτικά βοηθητικά προγράμματα, όπως η δοκιμή ταχύτητας LAN , υπάρχουν επίσης για να ελέγχουν όχι μόνο καθυστερήσεις αλλά και ποσοστά δεδομένων σε δίκτυα LAN. Επειδή τα βοηθητικά προγράμματα ping ελέγχουν τις συνδέσεις σε οποιαδήποτε απομακρυσμένη συσκευή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δοκιμάσουν καθυστερήσεις σύνδεσης στο Internet (αλλά όχι ποσοστά δεδομένων).