Τι είναι η δικτύωση υπολογιστών;

Η δικτύωση υπολογιστών είναι η πρακτική της διασύνδεσης δύο ή περισσότερων υπολογιστικών συσκευών μεταξύ τους με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων. Τα δίκτυα υπολογιστών κατασκευάζονται με συνδυασμό υλικού και λογισμικού.

Σημείωση: Αυτή η σελίδα επικεντρώνεται στην ασύρματη δικτύωση και στα δίκτυα υπολογιστών. Δείτε επίσης αυτά τα σχετικά θέματα:

Δίκτυα ταξινόμησης δικτύων υπολογιστών και δικτύων περιοχής

Τα δίκτυα υπολογιστών μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Μια προσέγγιση προσδιορίζει τον τύπο του δικτύου ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει. Τα τοπικά δίκτυα (LAN), για παράδειγμα, συνήθως καλύπτουν ένα σπίτι, ένα σχολείο ή ένα μικρό κτίριο γραφείων, ενώ τα δίκτυα ευρείας περιοχής (WAN), προσεγγίζουν τις πόλεις, τις πολιτείες ή ακόμα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Διαδίκτυο είναι το μεγαλύτερο δημόσιο WAN παγκοσμίως.

Σχεδιασμός Δικτύου

Τα δίκτυα υπολογιστών διαφέρουν επίσης στην προσέγγιση σχεδιασμού τους. Οι δύο βασικές μορφές σχεδιασμού δικτύου ονομάζονται client / server και peer-to-peer. Τα δίκτυα πελάτη-διακομιστή διαθέτουν κεντρικούς υπολογιστές διακομιστών που αποθηκεύουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστοσελίδες, αρχεία ή εφαρμογές που προσεγγίζονται από υπολογιστές-πελάτες και άλλες συσκευές-πελάτες. Σε ένα δίκτυο peer-to-peer, αντιστρόφως, όλες οι συσκευές τείνουν να υποστηρίζουν τις ίδιες λειτουργίες. Τα δίκτυα πελατών-εξυπηρετητών είναι πολύ πιο κοινά σε δίκτυα επιχειρήσεων και peer-to-peer πιο συνηθισμένα στα σπίτια.

Μια τοπολογία δικτύου ορίζει τη διάταξη ή τη δομή της από την άποψη της ροής δεδομένων. Στα δίκτυα λεωφορείων, για παράδειγμα, όλοι οι υπολογιστές μοιράζονται και επικοινωνούν σε έναν κοινό αγωγό, ενώ σε ένα αστέρι δίκτυο, όλα τα δεδομένα ρέουν μέσω μιας κεντρικής συσκευής. Οι συνηθισμένοι τύποι τοπολογιών δικτύων περιλαμβάνουν δίκτυα λεωφορείων, αστέρια, δακτυλίους και δίκτυα ματιών.

Περισσότερα: Σχετικά με το Σχεδιασμό Δικτύου

Πρωτόκολλα δικτύου

Οι γλώσσες επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από συσκευές υπολογιστή ονομάζονται πρωτόκολλα δικτύου. Ένας άλλος τρόπος ταξινόμησης δικτύων υπολογιστών είναι το σύνολο των πρωτοκόλλων που υποστηρίζουν. Τα δίκτυα συχνά εφαρμόζουν πολλαπλά πρωτόκολλα με κάθε υποστηρίζοντας συγκεκριμένες εφαρμογές. Τα δημοφιλή πρωτόκολλα περιλαμβάνουν το TCP / IP - αυτό που συνήθως συναντάμε στο Διαδίκτυο και στα οικιακά δίκτυα.

Hardware και λογισμικό δικτύου υπολογιστών

Συσκευές επικοινωνίας ειδικού σκοπού, συμπεριλαμβανομένων δρομολογητών δικτύου, σημείων πρόσβασης και καλωδίων δικτύου, κόλλησαν φυσικά ένα δίκτυο μαζί. Τα λειτουργικά συστήματα δικτύου και άλλες εφαρμογές λογισμικού δημιουργούν κίνηση στο δίκτυο και επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν χρήσιμα πράγματα.

Περισσότερα: Πώς λειτουργούν τα δίκτυα υπολογιστών - Εισαγωγή στις συσκευές

Αρχική Δικτύωση Υπολογιστών

Ενώ άλλοι τύποι δικτύων κατασκευάζονται και συντηρούνται από μηχανικούς, τα οικιακά δίκτυα ανήκουν σε συνήθεις ιδιοκτήτες σπιτιού, άτομα που συχνά έχουν ελάχιστο ή καθόλου τεχνικό υπόβαθρο. Διάφοροι κατασκευαστές παράγουν ευρυζωνικό υλικό router σχεδιασμένο για να απλοποιήσει τη ρύθμιση του οικιακού δικτύου. Ένας οικιακός δρομολογητής επιτρέπει σε συσκευές σε διαφορετικούς χώρους να μοιράζονται αποτελεσματικά μια ευρυζωνική σύνδεση στο Internet, βοηθά τους ανθρώπους να μοιράζονται πιο εύκολα τα αρχεία και τους εκτυπωτές τους μέσα στο δίκτυο και βελτιώνει τη συνολική ασφάλεια του δικτύου.

Τα οικιακά δίκτυα έχουν αυξηθεί σε δυνατότητες με κάθε γενιά νέας τεχνολογίας. Πριν από χρόνια, οι άνθρωποι συνήθως εγκαθιστούν το οικιακό τους δίκτυο μόνο για να συνδέσουν μερικούς υπολογιστές, να μοιραστούν κάποια έγγραφα και ίσως έναν εκτυπωτή. Τώρα είναι κοινό για τα νοικοκυριά να συνδέουν επίσης κονσόλες παιχνιδιών, ψηφιακές συσκευές εγγραφής βίντεο και smartphones για ροή ήχου και βίντεο. Τα συστήματα αυτοματισμού οικιακής χρήσης έχουν επίσης υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτά έχουν επίσης αυξηθεί σε δημοτικότητα πιο πρόσφατα με πρακτικά συστήματα ελέγχου φωτισμού, ψηφιακών θερμοστατών και συσκευών.

Δίκτυα υπολογιστών επιχειρήσεων

Τα περιβάλλοντα μικρού και οικιακού γραφείου (SOHO) χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με τα οικιακά δίκτυα. Οι επιχειρήσεις συχνά έχουν πρόσθετη επικοινωνία, αποθήκευση δεδομένων και απαιτήσεις ασφάλειας που απαιτούν την επέκταση των δικτύων τους με διάφορους τρόπους, ιδιαίτερα καθώς η επιχείρηση μεγαλώνει.

Ενώ ένα οικιακό δίκτυο λειτουργεί γενικά ως ένα δίκτυο LAN, ένα επιχειρηματικό δίκτυο τείνει να περιέχει πολλαπλά LAN. Οι εταιρείες με κτίρια σε πολλαπλές τοποθεσίες χρησιμοποιούν δίκτυα ευρείας περιοχής για να συνδέσουν αυτά τα υποκαταστήματα μαζί. Αν και διατίθενται επίσης και χρησιμοποιούνται από μερικά νοικοκυριά, η επικοινωνία φωνής μέσω IP και η αποθήκευση δικτύου και οι τεχνολογίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας επικρατούν στις επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες εταιρείες διατηρούν επίσης τις δικές τους εσωτερικές τοποθεσίες Web, που ονομάζονται intranets για να βοηθήσουν στην επικοινωνία των εργαζομένων.

Δικτύωση και το Διαδίκτυο

Η δημοτικότητα των δικτύων υπολογιστών αυξήθηκε απότομα με τη δημιουργία του World Wide Web (WWW) τη δεκαετία του 1990. Οι δημόσιοι ιστότοποι, τα συστήματα κοινής χρήσης αρχείων peer to peer (P2P) και διάφορες άλλες υπηρεσίες εκτελούνται σε διακομιστές Internet σε όλο τον κόσμο.

Ενσύρματη και ασύρματη δικτύωση υπολογιστών

Πολλά από τα ίδια πρωτόκολλα, όπως το TCP / IP, λειτουργούν τόσο σε ενσύρματα όσο και σε ασύρματα δίκτυα. Τα δίκτυα με καλώδια Ethernet κυριαρχούσαν σε επιχειρήσεις, σχολεία και σπίτια για αρκετές δεκαετίες. Πιο πρόσφατα όμως, οι ασύρματες τεχνολογίες, όπως το Wi-Fi, εμφανίζονται ως η προτιμώμενη επιλογή για την κατασκευή νέων δικτύων υπολογιστών, εν μέρει για την υποστήριξη των smartphones και των άλλων νέων ειδών ασύρματων συσκευών που πυροδότησαν την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας.