Εισαγωγή στους ασύρματους ασύρματους μετρητές

Πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλο τον κόσμο έχουν απασχοληθεί στην εγκατάσταση μιας νέας γενιάς οικιακών συσκευών που ονομάζονται έξυπνοι μετρητές . Αυτές οι μονάδες παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας (ή νερού) οικίας και είναι σε θέση να επικοινωνούν με άλλες απομακρυσμένες συσκευές για να μοιράζονται δεδομένα και να ανταποκρίνονται σε εντολές. Οι έξυπνοι μετρητές χρησιμοποιούν συχνά τεχνολογίες ασύρματης επικοινωνίας που μπορούν να ενσωματωθούν στα δίκτυα οικιακών υπολογιστών.

Πώς λειτουργούν τα ασύρματα ασύρματα μετρητές

Σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς οικιακούς μετρητές, οι έξυπνοι μετρητές παρέχουν εταιρείες κοινής ωφέλειας και συχνά ιδιοκτήτες σπιτιού ένα πιο ευέλικτο σύστημα για την παρακολούθηση της χρήσης ενέργειας. Αυτοί οι αυτοματοποιημένοι μετρητές ενσωματώνουν ψηφιακούς αισθητήρες και διεπαφές επικοινωνίας για αυτόματη παρακολούθηση και έλεγχο. Ορισμένοι μετρητές επικοινωνούν αποκλειστικά μέσω δικτύων powerline, ενώ άλλοι διαθέτουν ασύρματες επιλογές σύνδεσης.

Το SmartMeter ™ Pacific Gas και Electric (PG & E) αντιπροσωπεύει ένα τυπικό έξυπνο ασύρματο μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η συσκευή καταγράφει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας ενός σπιτιού μία φορά την ώρα και μεταδίδει τα δεδομένα πίσω μέσω ενός ιδιόκτητου δικτύου ασύρματων δικτύων για πρόσβαση σε σημεία που συγκεντρώνουν και μεταφέρουν κρυπτογραφημένα δεδομένα από μια γειτονιά σε εταιρικά γραφεία PG & E σε ένα κυψελοειδές δίκτυο μεγάλων αποστάσεων. Το δίκτυο υποστηρίζει επίσης επικοινωνίες από το βοηθητικό πρόγραμμα προς την κατοικία, σχεδιασμένες να χρησιμοποιούνται για τον τερματισμό ή την επαναφορά του ηλεκτρικού δικτύου οικιακής χρήσης για να βοηθήσουν στην ανάκτηση από διακοπές.

Ένα τεχνολογικό πρότυπο που ονομάζεται Smart Energy Profile (SEP) έχει αναπτυχθεί και προωθηθεί από ομάδες προτύπων στις ΗΠΑ ως ένας τρόπος για την ενσωμάτωση έξυπνων μετρητών και παρόμοιων συσκευών με εξοπλισμό οικιακής δικτύωσης. Το SEP 2.0 λειτουργεί πάνω από το IPv6 , εξυπηρετώντας το Wi-Fi , το HomePlug και άλλα ασύρματα πρότυπα. Το πρωτόκολλο Open Smart Grid (OSGP) είναι ένα εναλλακτικό πρόγραμμα ενσωμάτωσης ασύρματων δικτύων που προωθείται στην Ευρώπη.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ασύρματων μετρητών ενσωματώνει την τεχνολογία δικτύου Zigbee για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση με τα συστήματα αυτοματισμού στο σπίτι . Το SEP αναπτύχθηκε αρχικά ειδικά για να υποστηρίξει τα δίκτυα Zigbee, τα οποία υποστηρίζουν το SEP 1.0 και όλες τις νεότερες εκδόσεις.

Οφέλη των έξυπνων μετρητών

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια δυνατότητα παρακολούθησης για πρόσβαση σε δεδομένα πραγματικού χρόνου χρήσης και δεδομένων χρέωσης που βασίζονται στη χρήση, θεωρητικά βοηθώντας τους να εξοικονομήσουν χρήματα, ενθαρρύνοντας τις συνήθειες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι περισσότεροι έξυπνοι μετρητές μπορούν να στείλουν προειδοποιητικά μηνύματα στα σπίτια προειδοποιώντας για βασικά συμβάντα, όπως υπέρβαση προκαθορισμένης ισχύος ή όριο κόστους.

Ανησυχίες των καταναλωτών με τους έξυπνους μετρητές

Ορισμένοι καταναλωτές δεν τους αρέσει η ιδέα των ψηφιακών συσκευών παρακολούθησης που συνδέονται με τα σπίτια τους για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Οι φόβοι κυμαίνονται από τα είδη δεδομένων που συλλέγει μια χρησιμότητα, από το αν ένας χάκερ δικτύου μπορεί να θεωρήσει αυτές τις συσκευές έναν ελκυστικό στόχο εξαγοράς.

Εκείνοι που ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε ραδιοσήματα έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για την κοινή χρήση ασύρματων έξυπνων μετρητών.