Τι είναι μια πλατφόρμα;

Ακούτε τη λέξη όλη την ώρα, αλλά σοβαρά: Τι σημαίνει αυτό;

Όταν πρόκειται για την τεχνολογία και την πληροφορική, μια πλατφόρμα χρησιμεύει ως το βασικό θεμέλιο για την ανάπτυξη και υποστήριξη υλικού και λογισμικού.

Όλα όσα δημιουργούνται πάνω από ένα ίδρυμα λειτουργούν μαζί μέσα στο ίδιο πλαίσιο. Ως εκ τούτου, κάθε πλατφόρμα έχει το δικό της σύνολο κανόνων, προτύπων και περιορισμών που υπαγορεύουν το υλικό / λογισμικό που μπορεί να κατασκευαστεί και πώς πρέπει να λειτουργήσει ο καθένας.

Οι πλατφόρμες υλικού μπορούν να είναι:

Σε σχέση με τις πλατφόρμες υλισμικού, οι πλατφόρμες λογισμικού είναι πιο εκτεταμένες, αλλά διευκολύνονται να σχετίζονται με τους χρήστες. Έχει νόημα, δεδομένου ότι αλληλεπιδράμε πιο συχνά με το λογισμικό / εφαρμογές, παρόλο που το υλικό (π.χ. ποντίκια, πληκτρολόγια, οθόνες, οθόνες αφής) βοηθά στη γεφύρωση του χάσματος. Οι πλατφόρμες λογισμικού υπάγονται στις γενικές κατηγορίες:

Ολόκληρα συστήματα

Οι πλατφόρμες υλικού μπορούν να είναι ολόκληρα συστήματα (π.χ. υπολογιστικές συσκευές) όπως mainframes, σταθμοί εργασίας, επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, tablet, smartphones και πολλά άλλα. Καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια πλατφόρμα υλικού επειδή κάθε ένας έχει τον δικό του παράγοντα μορφής, λειτουργεί ανεξάρτητα από άλλα συστήματα και είναι σε θέση να παρέχει πόρους ή υπηρεσίες (π.χ. τρέξιμο λογισμικού / εφαρμογών, σύνδεση με συσκευές / διαδίκτυο κλπ.) Στους χρήστες, δεν αναμένεται από το αρχικό σχέδιο.

Μεμονωμένα στοιχεία

Μεμονωμένα στοιχεία, όπως η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) των υπολογιστών, θεωρούνται επίσης πλατφόρμες υλικού. Οι CPU (π.χ. Intel Core, ARM Cortex, AMD APU) έχουν ξεχωριστές αρχιτεκτονικές που καθορίζουν τη λειτουργία, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με άλλα στοιχεία που αποτελούν ένα ολόκληρο σύστημα. Για να το δείξουμε, θεωρήστε την CPU ως την βάση που υποστηρίζει μια μητρική πλακέτα, μνήμη, μονάδες δίσκου, κάρτες επέκτασης, περιφερειακά και λογισμικό. Ορισμένα εξαρτήματα ενδέχεται να είναι ή να μην είναι εναλλάξιμα μεταξύ τους, ανάλογα με τον τύπο, τη μορφή και τη συμβατότητα.

Διεπαφές

Οι διασυνδέσεις, όπως η PCI Express , η θύρα επιτάχυνσης γραφικών (AGP) ή οι υποδοχές επέκτασης ISA, είναι πλατφόρμες για την ανάπτυξη διαφορετικών τύπων καρτών προσθήκης / επέκτασης. Οι διαφορετικοί παράγοντες φόρμας διασύνδεσης είναι μοναδικοί, οπότε για παράδειγμα δεν είναι φυσικά δυνατό να εισάγετε μια κάρτα PCI Express σε μια υποδοχή AGP ή ISA - να θυμάστε ότι οι πλατφόρμες ορίζουν τους κανόνες και τους περιορισμούς. Η διεπαφή παρέχει επίσης την επικοινωνία, την υποστήριξη και τους πόρους στην προσαρτημένη κάρτα επέκτασης. Παραδείγματα καρτών επέκτασης που χρησιμοποιούν τέτοιες διεπαφές είναι: γραφικά βίντεο, ήχος / ήχος, προσαρμογείς δικτύου, θύρες USB, ελεγκτές σειριακής ATA (SATA) και πολλά άλλα.

Λογισμικό συστήματος

Το λογισμικό συστήματος είναι αυτό που ελέγχει τον υπολογιστή εκτελώντας ταυτόχρονες διαδικασίες ενώ διαχειρίζεται / συντονίζει πολλαπλούς πόρους υλικού σε συνδυασμό με λογισμικό εφαρμογών. Τα καλύτερα παραδείγματα λογισμικού συστήματος είναι τα λειτουργικά συστήματα , όπως τα Windows, MacOS, Linux, Android, iOS και Chrome OS.

Το λειτουργικό σύστημα λειτουργεί ως πλατφόρμα παρέχοντας ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την αλληλεπίδραση των χρηστών μέσω διασυνδέσεων (π.χ. οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο, εκτυπωτής κ.λπ.), επικοινωνία με άλλα συστήματα (π.χ. δικτύωση, Wi-Fi, Bluetooth κ.λπ.) λογισμικό εφαρμογής.

Λογισμικό εφαρμογής

Το λογισμικό εφαρμογής περιλαμβάνει όλα τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών σε έναν υπολογιστή - τα περισσότερα δεν θεωρούνται πλατφόρμες. Τα συνήθη παραδείγματα λογισμικού εφαρμογών μη πλατφορμών είναι: προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, επεξεργαστές κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, ανταλλαγή μηνυμάτων / συνομιλίας, εφαρμογές κοινωνικών μέσων και πολλά άλλα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τύποι λογισμικού εφαρμογών που είναι επίσης πλατφόρμες . Το κλειδί είναι αν το συγκεκριμένο λογισμικό χρησιμεύει ως υποστήριξη για κάτι που πρέπει να οικοδομηθεί επάνω του. Μερικά παραδείγματα λογισμικού εφαρμογών ως πλατφόρμες είναι:

Κονσόλες παιχνιδιών βίντεο

Οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών είναι εξαιρετικά παραδείγματα υλικού και λογισμικού που συνδυάζονται μαζί ως πλατφόρμα. Κάθε τύπος κονσόλας λειτουργεί ως βάση που υποστηρίζει τη δική του βιβλιοθήκη παιχνιδιών (π.χ. μια πρωτότυπη κασέτα Nintendo δεν είναι συμβατή με καμία μεταγενέστερη έκδοση των συστημάτων τυχερών παιχνιδιών της Nintendo) και ψηφιακά (π.χ. δεν δουλεύουν στο σύστημα Sony PS4 λόγω γλώσσας λογισμικού / προγραμματισμού).