Τι κάνει το cd ~ Do όταν εισήλθε σε ένα παράθυρο τερματικού

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο είναι το ακόλουθο σύμβολο;

Το ~ ονομάζεται tilda και προέρχεται από το λατινικό για τίτλο και σύμφωνα με τη Wikipedia ήρθε στην αγγλική γλώσσα μέσω της ισπανικής γλώσσας. Είναι νόημα τίτλος ή περιγραφή.

Μέσα στο Linux το σύμβολο tilde (~) είναι αυτό που είναι γνωστό ως metacharacter και μέσα στα όρια του κελύφους ενός τερματικού έχει ένα ιδιαίτερο νόημα.

Τι ακριβώς κάνει η ακόλουθη εντολή:

cd ~

Η παραπάνω εντολή απλά σας μεταφέρει στον οικείο κατάλογό σας. Είναι μια μεγάλη συντόμευση. Εάν έχετε πλοηγηθεί σε άλλο φάκελο όπως το / var / logs ή / mnt κλπ τότε πληκτρολογώντας το cd ~ σας επιστρέφει στον αρχικό κατάλογο του χρήστη.

Η tilda (~) κάνει κάτι παραπάνω από αυτό.

Ενώ η χρήση του tilde από μόνο του σας μεταφέρει στον αρχικό κατάλογο του τρέχοντος χρήστη σας, μπορείτε να μετακινηθείτε στον αρχικό κατάλογο ενός άλλου χρήστη, πληκτρολογώντας το όνομα του χρήστη μετά το tilda.

Για παράδειγμα, αν έχετε ένα χρήστη που ονομάζεται Fred στο σύστημά σας τότε μπορείτε να μετακινηθείτε στον αρχικό του φάκελο πληκτρολογώντας τα εξής:

cd ~ fred

Μια άλλη χρήση του tilde είναι να επιστρέψετε στον προηγούμενο κατάλογο εργασίας. Φανταστείτε ότι έχετε μόλις μεταφερθεί στον αρχικό φάκελο του Fred από το φάκελο / var / logs. Μπορείτε να επιστρέψετε στο φάκελο / var / logs πληκτρολογώντας τα εξής:

cd ~ -

Το αντίθετο του ~ - είναι ~ + το οποίο, όταν χρησιμοποιείται με την εντολή cd , σας μεταφέρει στον τρέχοντα κατάλογο εργασίας.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, επειδή βρίσκεστε ήδη μέσα στον παρόντα κατάλογο εργασίας.

Πληκτρολογώντας το cd ~ στο τερματικό και πιέζοντας το πλήκτρο καρτέλας παρέχει μια λίστα με όλους τους πιθανούς φακέλους στους οποίους μπορείτε να μεταβείτε.

Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να φανεί στην παραπάνω εικόνα.

Για να μεταβείτε στον φάκελο παιχνιδιών, πληκτρολογήστε τα εξής:

cd ~ παιχνίδια

Αυτό σας μεταφέρει στο φάκελο / usr / games.

Σημειώστε ότι δεν λειτουργούν όλες οι επιλογές με την εντολή cd.

Οι τελευταίες χρήσεις του tild είναι οι εξής:

cd ~ 0

cd ~ 1

cd ~ -1

Αυτή η σημείωση σάς επιτρέπει να μετακινηθείτε στη στοίβα καταλόγων. Οι φάκελοι μπορούν να προστεθούν στη στοίβα καταλόγων χρησιμοποιώντας pushd .

Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε στο φάκελο μουσικής και θέλετε να εμφανίζεται στη στοίβα καταλόγων, πληκτρολογήστε τα εξής:

pushd / home / username / Μουσική

Τώρα πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή dirs :

dirs -v

Αυτό δείχνει μια λίστα με όλα τα στοιχεία της στοίβας.

Σκεφτείτε μια στοίβα στη φυσική της μορφή. Φανταστείτε ότι έχετε μια στοίβα περιοδικών. Για να φτάσετε στο δεύτερο περιοδικό κάτω πρέπει να αφαιρέσετε ένα από την κορυφή για να φτάσετε σε αυτό.

Φανταστείτε ότι είχατε μια στοίβα ως εξής:

0. Μουσική
1. Λήψεις
2. Σενάρια

Χρησιμοποιώντας τον όρο cd ~ 2 θα μεταβείτε στο φάκελο στη δεύτερη θέση της στοίβας. Σημειώστε ότι η πρώτη θέση είναι πάντα ο τρέχων κατάλογος έτσι ώστε την επόμενη φορά που πληκτρολογείτε dirs -v θα δείτε τα εξής:

0. Σενάρια
1. Λήψεις
2. Σενάρια

Εάν επιστρέψετε στο φάκελο Μουσική, η θέση 0 θα είναι πάλι Μουσική.

Η εντολή cd δεν είναι η μόνη εντολή που λειτουργεί με το tilda (~). Η εντολή ls λειτουργεί επίσης.

Για παράδειγμα, για να δείτε όλα τα αρχεία στον αρχικό σας φάκελο, πληκτρολογήστε τα εξής:

ls ~

Το tilde χρησιμοποιείται επίσης σε ονόματα αρχείων και γενικά δημιουργείται ως αντίγραφο ασφαλείας από συντάκτες κειμένου.

Το tilde είναι ένα από τα πολλά metacharacters που χρησιμοποιούνται στο Linux. Άλλα metacharacters περιλαμβάνουν την πλήρη στάση ή την περίοδο (.) Που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την τρέχουσα θέση όταν χρησιμοποιείται για πλοήγηση στο σύστημα αρχείων, ο αστερίσκος (*) χρησιμοποιείται ως χαρακτήρας μπαλαντέρ στις αναζητήσεις καθώς και το ερωτηματικό (?).

Το σύμβολο καρατιού (^) χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αρχή μιας γραμμής ή μιας συμβολοσειράς και το σύμβολο του δολαρίου χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει το τέλος μιας συμβολοσειράς ή μιας γραμμής κατά την αναζήτηση.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη χρήση μεταχαρακτηρίων .