Ιδιωτική περιήγηση και ιδιωτικά δεδομένα στον Firefox για iOS

01 από 02

Διαχείριση ιστορικού περιήγησης και άλλων ιδιωτικών δεδομένων

Getty Images (Steven Puetzer # 130901695)

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες που εκτελούν το Mozilla Firefox στο λειτουργικό σύστημα iOS .

Παρόμοια με την έκδοση desktop, ο Firefox για iOS αποθηκεύει αρκετά δεδομένα στο iPad, το iPhone ή το iPod touch καθώς περιηγείστε στον Ιστό. Αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα.

Αυτά τα στοιχεία δεδομένων μπορούν να διαγραφούν από τη συσκευή σας μέσω των Ρυθμίσεων του Firefox, είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδα. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή τη διεπαφή, πατήστε το πλήκτρο καρτέλας που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης και αντιπροσωπεύεται από έναν μαύρο αριθμό στο κέντρο ενός λευκού τετραγώνου. Μόλις επιλεγεί, εμφανίζονται εικόνες μικρογραφιών που απεικονίζουν κάθε ανοιχτή καρτέλα. Στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης θα πρέπει να είναι ένα εικονίδιο με το γρανάζι, το οποίο εκκινεί τις ρυθμίσεις του Firefox.

Η διεπαφή Ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι πλέον ορατή. Εντοπίστε την ενότητα Απόρρητο και επιλέξτε Διαγραφή ιδιωτικών δεδομένων . Θα πρέπει να εμφανιστεί μια οθόνη με τις κατηγορίες συστατικών στοιχείων ιδιωτικών δεδομένων του Firefox, καθεμία από τις οποίες συνοδεύεται από ένα κουμπί.

Αυτά τα κουμπιά καθορίζουν αν η συγκεκριμένη συνιστώσα δεδομένων θα καταργηθεί ή όχι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάργησης. Από προεπιλογή, κάθε επιλογή είναι ενεργοποιημένη και συνεπώς θα διαγραφεί ανάλογα. Για να αποτρέψετε τη διαγραφή στοιχείου όπως το ιστορικό περιήγησης, πατήστε το αντίστοιχο κουμπί, ώστε να μετατραπεί από πορτοκαλί σε λευκό. Μόλις είστε ικανοποιημένοι με αυτές τις ρυθμίσεις, επιλέξτε το κουμπί Εκκαθάριση ιδιωτικών δεδομένων . Τα προσωπικά σας δεδομένα θα διαγραφούν αμέσως από τη συσκευή σας iOS σε αυτό το σημείο.

02 του 02

Λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης

Getty Images (Jose Luis Pelaez Inc. # 573064679)

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες που εκτελούν το Mozilla Firefox στο λειτουργικό σύστημα iOS.

Τώρα που σας έχουμε δείξει πώς μπορείτε να διαγράψετε δεδομένα περιήγησης, όπως τη μνήμη cache ή τα cookies από τη συσκευή σας, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορείτε να σταματήσετε αυτές τις πληροφορίες να αποθηκεύονται στην πρώτη θέση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της λειτουργίας Ιδιωτικής περιήγησης, η οποία σας επιτρέπει να περιηγηθείτε ελεύθερα στον Ιστό χωρίς να αφήσετε πολλά κομμάτια πίσω από το iPad, το iPhone ή το iPod touch.

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιόδου λειτουργίας περιήγησης, ο Firefox θα αποθηκεύσει το ιστορικό περιήγησής σας, την προσωρινή μνήμη, τα cookies, τους κωδικούς πρόσβασης και άλλες προτιμήσεις που σχετίζονται με τον ιστό στη μονάδα σκληρού δίσκου της συσκευής σας, με σκοπό τη βελτίωση των εμπειριών μελλοντικής περιήγησης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου λειτουργίας Ιδιωτικής περιήγησης, καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν θα αποθηκευτεί μόλις βγείτε από την εφαρμογή ή κλείσετε οποιεσδήποτε ανοιχτές καρτέλες Προσωπικής περιήγησης. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν χρησιμοποιείτε το iPad ή το iPhone κάποιου άλλου ή αν κάνετε περιήγηση σε μια κοινή συσκευή.

Για να μεταβείτε στη λειτουργία Ιδιωτική περιήγηση, πατήστε πρώτα το πλήκτρο καρτέλας που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης και αντιπροσωπεύεται από έναν μαύρο αριθμό στο κέντρο ενός λευκού τετραγώνου. Μόλις επιλεγεί, εμφανίζονται εικόνες μικρογραφιών που απεικονίζουν κάθε ανοιχτή καρτέλα. Στην επάνω δεξιά γωνία, ακριβώς στα αριστερά του πλήκτρου «συν», υπάρχει μια εικόνα που μοιάζει με μάσκα ματιών. Αγγίξτε αυτό το εικονίδιο για να ξεκινήσετε μια περίοδο ιδιωτικής περιήγησης. Θα πρέπει τώρα να υπάρχει μια μοβ απόχρωση πίσω από τη μάσκα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία Ιδιωτική περιήγηση. Όλες οι καρτέλες που ανοίγουν σε αυτήν την οθόνη μπορούν να θεωρηθούν ιδιωτικές, διασφαλίζοντας ότι κανένα από τα προαναφερθέντα στοιχεία δεδομένων δεν θα αποθηκευτεί. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι όλοι οι σελιδοδείκτες που δημιουργούνται θα αποθηκευτούν ακόμα και μετά τη λήξη της περιόδου σύνδεσης.

Ιδιωτικές καρτέλες

Όταν τερματίζετε τη λειτουργία "Προσωπική περιήγηση" και επιστρέφετε σε ένα τυπικό παράθυρο του Firefox, οι καρτέλες που ανοίξατε ιδιωτικά θα παραμείνουν ανοικτές, εκτός αν τους κλείσετε με το χέρι. Αυτό μπορεί να είναι βολικό, καθώς σας επιτρέπει να επιστρέψετε σε αυτά ανά πάσα στιγμή επιλέγοντας το εικονίδιο Private Browsing (mask). Μπορεί επίσης να νικήσει το σκοπό της ιδιωτικής περιήγησης, ωστόσο, όπως οποιοσδήποτε άλλος που χρησιμοποιεί τη συσκευή μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες.

Ο Firefox σάς επιτρέπει να τροποποιήσετε αυτήν τη συμπεριφορά, έτσι ώστε όλες οι σχετικές καρτέλες να κλείνουν αυτόματα κάθε φορά που θα τερματίσετε τη λειτουργία Ιδιωτικής περιήγησης. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει πρώτα να επιστρέψετε στην ενότητα " Απόρρητο " της διεπαφής " Ρυθμίσεις " του προγράμματος περιήγησης (Βλ. Βήμα 1 αυτού του σεμιναρίου).

Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία, επιλέξτε το κουμπί που συνοδεύει την επιλογή Κλείσιμο ιδιωτικών καρτελών .

Άλλες ρυθμίσεις απορρήτου

Ο Firefox για την ενότητα "Ρυθμίσεις απορρήτου" της iOS περιέχει επίσης δύο άλλες επιλογές, οι οποίες περιγράφονται λεπτομερώς παρακάτω.

Λάβετε υπόψη ότι η λειτουργία Ιδιωτικής περιήγησης δεν πρέπει να συγχέεται με την ανώνυμη περιήγηση και ότι οι ενέργειες που πραγματοποιείτε ενώ είναι ενεργή αυτή η λειτουργία δεν μπορούν να θεωρηθούν εξ ολοκλήρου ιδιωτικές. Ο φορέας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σας, ο ISP και άλλοι οργανισμοί καθώς και οι ίδιοι οι ιστότοποι μπορούν ακόμα να είναι ενημερωμένοι για ορισμένα δεδομένα καθόλη τη διάρκεια της περιόδου σύνδεσης σας στο Private Browsing.