Πώς να αλλάξετε τον κατάλογο στο Linux

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να περιηγηθείτε στο σύστημα αρχείων σας χρησιμοποιώντας το τερματικό Linux.

Ο υπολογιστής σας θα διαθέτει τουλάχιστον μία μονάδα δίσκου που απαιτείται για εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος. Η μονάδα από την οποία ξεκινάτε είναι γενικά σκληρός δίσκος ή SSD, αλλά μπορεί να είναι μονάδα DVD ή μονάδα USB.

Το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σας θα παρέχει έναν μηχανισμό ονομασίας, ώστε να μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με κάθε μονάδα δίσκου.

Εάν είστε συνηθισμένοι στο λειτουργικό σύστημα των Windows, τότε θα γνωρίζετε ότι σε κάθε μονάδα έχει δοθεί ένα γράμμα μονάδας δίσκου.

Η γενική σύμβαση ονομασίας έχει ως εξής:

Κάθε μονάδα θα χωριστεί σε ένα δέντρο που αποτελείται από φακέλους και αρχεία. Για παράδειγμα, μια τυπική μονάδα δίσκου C μπορεί να μοιάζει με κάτι τέτοιο:

Τα περιεχόμενα στη μονάδα δίσκου C θα διαφέρουν και τα παραπάνω είναι απλώς ένα παράδειγμα, αλλά όπως μπορείτε να δείτε το κορυφαίο επίπεδο είναι το γράμμα της μονάδας δίσκου και στη συνέχεια υπάρχουν τρεις φάκελοι κάτω από το παράθυρο (χρήστες, παράθυρα, αρχεία προγράμματος). Κάτω από κάθε έναν από αυτούς τους φακέλους θα υπάρχουν άλλοι φάκελοι και κάτω από αυτούς τους φακέλους περισσότερους φακέλους.

Στα Windows, μπορείτε να περιηγηθείτε στους φακέλους κάνοντας κλικ σε αυτά μέσα στην Εξερεύνηση των Windows.

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε μια γραμμή εντολών και να χρησιμοποιήσετε την εντολή cd των Windows για να περιηγηθείτε στη δομή του φακέλου.

Το Linux παρέχει επίσης μια μέθοδο για την ονομασία μονάδων δίσκου. Μια μονάδα δίσκου στο Linux είναι γνωστή ως συσκευή, οπότε κάθε μονάδα ξεκινά με "/ dev" επειδή οι συσκευές αντιμετωπίζονται σαν αρχεία.

Τα επόμενα 2 γράμματα αναφέρονται στον τύπο της μονάδας δίσκου.

Οι σύγχρονοι υπολογιστές τείνουν να χρησιμοποιούν μονάδες SCSI και επομένως αυτό μειώνεται σε "SD".

Το τρίτο γράμμα ξεκινά από το "A" και για κάθε νέα μονάδα, μετακινεί ένα γράμμα. (δηλ .: B, C, D). Επομένως, συνήθως ο πρώτος δίσκος θα ονομάζεται "SDA" και πιο συχνά δεν είναι είτε το SSD είτε ο σκληρός δίσκος που χρησιμοποιείται για την εκκίνηση του συστήματος. Το "SDB" συνήθως αναφέρεται είτε σε έναν δεύτερο σκληρό δίσκο, είτε σε μονάδα USB είτε σε εξωτερικό σκληρό δίσκο. Κάθε επόμενη μονάδα δίσκου παίρνει το επόμενο γράμμα.

Τέλος, υπάρχει ένας αριθμός που υποδηλώνει το διαμέρισμα.

Συνεπώς, ένας τυπικός σκληρός δίσκος καλείται συνήθως / dev / sda με μεμονωμένα διαμερίσματα που ονομάζονται / dev / sda1, / dev / sda2 κλπ.

Οι περισσότερες διανομές Linux παρέχουν έναν γραφικό διαχειριστή αρχείων παρόμοιο με τον Windows Explorer. Ωστόσο, όπως και με τα Windows, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών Linux για να περιηγηθείτε στο σύστημα αρχείων σας.

Το σύστημά σας Linux είναι σε μορφή δέντρου με τον κατάλογο / στην κορυφή και με διάφορους άλλους καταλόγους κάτω.

Οι συνήθεις φάκελοι στον κατάλογο / είναι οι εξής:

Μπορείτε να μάθετε τι χρησιμοποιούνται για όλους αυτούς τους φακέλους διαβάζοντας αυτόν τον οδηγό που δείχνει 10 βασικές εντολές για πλοήγηση στο σύστημα αρχείων χρησιμοποιώντας το Linux .

Βασική πλοήγηση χρησιμοποιώντας την εντολή cd

Τις περισσότερες φορές θα θελήσετε να εργαστείτε μέσα στα όρια του αρχικού σας φακέλου. Η δομή του αρχικού σας φακέλου μοιάζει πολύ με τους φακέλους "Τα έγγραφά μου" στα Windows.

Φανταστείτε ότι έχετε την ακόλουθη ρύθμιση φακέλου κάτω από τον αρχικό φάκελο:

Όταν ανοίγετε ένα παράθυρο τερματικού , θα βρεθείτε γενικά στον αρχικό σας φάκελο. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε χρησιμοποιώντας την εντολή pwd .

pwd

Τα αποτελέσματα θα είναι κάτι σύμφωνα με το / home / username.

Μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στο φάκελο / home / username πληκτρολογώντας την εντολή cd tilde :

cd ~

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο φάκελο / home / username και θέλετε να φτάσετε στο φάκελο των Χριστουγέννων φωτογραφιών.

Μπορείτε να το κάνετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, μπορείτε να εκτελέσετε μια σειρά εντολών cd ως εξής:

cd Pictures
cd "Χριστουγεννιάτικες Φωτογραφίες"

Η πρώτη εντολή θα σας μεταφέρει από το φάκελο username στο φάκελο Pictures. Η δεύτερη εντολή σας μεταφέρει από το φάκελο Εικόνες στον φάκελο "Χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες". Σημειώστε ότι οι "Χριστουγεννιάτικες Φωτογραφίες" είναι σε εισαγωγικά, καθώς υπάρχει ένα κενό στο όνομα του φακέλου.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την αντίστροφη κάθετο αντί των εισαγωγικών για να ξεφύγετε από το χώρο της εντολής. Για παράδειγμα:

cd Χριστούγεννα \ Φωτογραφίες

Αντί να χρησιμοποιήσετε δύο εντολές, θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε ως εξής:

cd Εικόνες / Χριστούγεννα \ Φωτογραφίες

Αν δεν βρεθήκατε στον αρχικό φάκελο και ήσαστε σε ένα φάκελο πολύ υψηλότερου επιπέδου όπως / μπορείτε να κάνετε ένα από τα πολλά πράγματα.

Μπορείτε να ορίσετε ολόκληρη τη διαδρομή ως εξής:

cd / home / όνομα χρήστη / Εικόνες / Χριστούγεννα \ Φωτογραφίες

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε το tilde για να φτάσετε στον αρχικό φάκελο και στη συνέχεια εκτελέστε την εντολή ως εξής:

cd ~
cd Εικόνες / Χριστούγεννα \ Φωτογραφίες

Ο άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το tilda όλα σε μία εντολή ως εξής:

cd ~ / Εικόνες / Χριστούγεννα \ Φωτογραφίες

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σημασία πού βρίσκεστε στο σύστημα αρχείων που μπορείτε να φτάσετε σε οποιονδήποτε φάκελο κάτω από τον αρχικό φάκελο, χρησιμοποιώντας τη σημείωση ~ / ως τους πρώτους χαρακτήρες της διαδρομής.

Αυτό βοηθά όταν προσπαθείτε να φτάσετε από ένα φάκελο χαμηλού επιπέδου σε άλλο. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι είστε στο φάκελο των Χριστουγέννων φωτογραφιών και τώρα θέλετε να μεταβείτε στο φάκελο Reggae που βρίσκεται κάτω από το φάκελο "Μουσική".

Θα μπορούσατε να κάνετε τα εξής:

cd ..
cd ..
cd Μουσική
cd Reggae

Οι δύο κουκίδες δηλώνουν ότι θέλετε να ανεβείτε σε έναν κατάλογο. Εάν θέλετε να ανεβείτε δύο καταλόγους θα χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη σύνταξη:

cd ../ ..

Και τρεις;

cd ../../ ..

Θα μπορούσατε να έχετε ορίσει την εντολή cd όλα σε μία εντολή ως εξής:

cd ../../Music/Reggae

Ενώ αυτό λειτουργεί, είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη σύνταξη, καθώς εξοικονομείτε ότι πρέπει να υπολογίσετε πόσα επίπεδα πρέπει να ανεβείτε πριν πάτε ξανά:

cd ~ / Μουσική / Reggae

Συμβολικοί σύνδεσμοι

Αν έχετε συμβολικούς συνδέσμους αξίζει να γνωρίζετε για μερικούς διακόπτες που καθορίζουν τη συμπεριφορά της εντολής cd όταν τις ακολουθείτε.

Φανταστείτε ότι δημιούργησα μια συμβολική σύνδεση με το φάκελο των Χριστουγέννων φωτογραφιών που ονομάζεται Christmas_Photos. Αυτό θα εξοικονομούσε την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η αντίστροφη κάθετος κατά την πλοήγηση στο φάκελο των Χριστουγέννων φωτογραφιών. (Η μετονομασία του φακέλου θα ήταν πιθανώς μια καλύτερη ιδέα).

Η δομή τώρα μοιάζει με αυτό:

Ο φάκελος "Χριστούγεννα_Φωτογραφίες" δεν είναι καθόλου φάκελος. Είναι ένας σύνδεσμος που δείχνει το φάκελο των Χριστουγέννων.

Αν εκτελέσετε την εντολή cd με συμβολική σύνδεση που δείχνει σε ένα φάκελο, θα μπορείτε να δείτε όλα τα αρχεία και τους φακέλους μέσα σε αυτόν το φάκελο.

Σύμφωνα με τη σελίδα εγχειριδίου για το CD, η προεπιλεγμένη συμπεριφορά ακολουθεί τους συμβολικούς δεσμούς.

Για παράδειγμα, εξετάστε την παρακάτω εντολή

cd ~ / Εικόνες / Χριστούγεννα_Φωτογραφίες

Εάν εκτελέσετε την εντολή pwd μετά την εκτέλεση αυτής της εντολής, θα έχετε το ακόλουθο αποτέλεσμα.

/ home / όνομα χρήστη / Εικόνες / Χριστούγεννα_Φωτογραφίες

Για να επιβάλλετε αυτήν τη συμπεριφορά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

cd -L ~ / Εικόνες / Χριστούγεννα_Φωτογραφίες

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη φυσική διαδρομή πρέπει να εισάγετε την ακόλουθη εντολή:

cd -P ~ / Εικόνες / Χριστούγεννα_Φωτογραφίες

Τώρα όταν τρέχετε την εντολή pwd θα δείτε τα παρακάτω αποτελέσματα:

/ home / όνομα χρήστη / Φωτογραφίες / Χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες

Περίληψη

Αυτός ο οδηγός σας έδειξε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πετύχετε με επιτυχία το δρόμο σας γύρω από το σύστημα αρχείων χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών Linux.

Για να μάθετε για όλες τις πιθανές επιλογές κάντε κλικ εδώ για τη σελίδα εγχειριδίου cd.