Πώς να ξεκινήσετε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση παραμέτρων συστήματος

Ενεργοποιήστε την ασφαλή λειτουργία από τα εσωτερικά Windows

Μερικές φορές είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία για να αντιμετωπίσετε σωστά το πρόβλημα. Συνήθως, θα το κάνετε αυτό μέσω του μενού " Ρυθμίσεις εκκίνησης " (Windows 10 και 8) ή μέσω του μενού " Επιλογές εκκίνησης για προχωρημένους " (Windows 7, Vista και XP).

Ωστόσο, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, ίσως είναι πιο εύκολο να κάνετε εκκίνηση των Windows σε ασφαλή λειτουργία αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε εκκίνηση σε ένα από τα προηγμένα μενού εκκίνησης, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο έργο.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να ρυθμίσετε τις παραμέτρους των Windows για επανεκκίνηση απευθείας σε ασφαλή λειτουργία, κάνοντας αλλαγές στο βοηθητικό πρόγραμμα ρύθμισης παραμέτρων συστήματος, συνήθως αναφέρεται ως MSConfig .

Αυτή η διαδικασία λειτουργεί στα Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista και Windows XP .

Σημείωση: Θα χρειαστεί να μπορέσετε να ξεκινήσετε κανονικά τα Windows για να το κάνετε αυτό. Εάν δεν μπορείτε, θα πρέπει να ξεκινήσετε την Ασφαλής Λειτουργία με τον παλιομοδίτικο τρόπο . Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος εκκίνησης των Windows σε ασφαλή λειτουργία αν χρειάζεστε βοήθεια για να κάνετε κάτι τέτοιο.

Ξεκινήστε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία χρησιμοποιώντας το MSConfig

Θα πρέπει να διαρκέσει λιγότερο από 10 λεπτά για να διαμορφώσετε το MSConfig για την εκκίνηση των Windows σε ασφαλή λειτουργία. Δείτε πώς:

  1. Στα Windows 10 και Windows 8, κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, επιλέξτε Εκτέλεση . Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε την εκτέλεση μέσω του μενού Power User σε Windows 10 και Windows 8, το οποίο μπορείτε να ανατρέξετε χρησιμοποιώντας τη συντόμευση WIN + X.
    1. Στα Windows 7 και στα Windows Vista, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη .
    2. Στα Windows XP, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Εκτέλεση .
  2. Στο πλαίσιο κειμένου πληκτρολογήστε τα εξής:
    1. msconfig Πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί OK ή πατήστε Enter .
    2. Σημείωση: Μην κάνετε αλλαγές στο εργαλείο MSConfig διαφορετικές από εκείνες που περιγράφονται εδώ για να αποφύγετε την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων συστήματος. Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχει μια σειρά δραστηριοτήτων εκκίνησης εκτός από εκείνες που εμπλέκονται σε ασφαλή λειτουργία, οπότε αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτό το εργαλείο, είναι καλύτερο να τηρήσετε αυτό που περιγράφεται εδώ.
  3. Κάντε κλικ ή πατήστε στην καρτέλα Εκκίνηση που βρίσκεται στο επάνω μέρος του παραθύρου Διαμόρφωση συστήματος .
    1. Στα Windows XP, αυτή η καρτέλα φέρει την ένδειξη BOOT.INI
  4. Επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της ασφαλούς εκκίνησης ( / SAFEBOOT στα Windows XP).
    1. Τα κουμπιά επιλογής κάτω από τις επιλογές ασφαλούς εκκίνησης ξεκινούν τις διάφορες άλλες λειτουργίες του Safe Mode:
      • Ελάχιστο: Ξεκινά την τυπική ασφαλή λειτουργία
  1. Εναλλακτικό κέλυφος: Ξεκινά την ασφαλή λειτουργία με τη γραμμή εντολών
  2. Δίκτυο: Ξεκινά ασφαλή λειτουργία με δικτύωση
  3. Ανατρέξτε στην ενότητα Ασφαλής λειτουργία (Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες επιλογές ασφαλούς λειτουργίας.
  4. Πατήστε ή πατήστε OK .
  5. Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να κάνετε επανεκκίνηση , η οποία θα επανεκκινήσει αμέσως τον υπολογιστή σας ή θα τερματίσετε χωρίς επανεκκίνηση , η οποία θα κλείσει το παράθυρο και θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση με μη αυτόματο τρόπο .
  6. Μετά την επανεκκίνηση, τα Windows θα εκκινήσουν αυτόματα σε ασφαλή λειτουργία.
    1. Σημαντικό: Τα Windows θα συνεχίσουν να ξεκινούν από την ασφαλή λειτουργία αυτόματα μέχρι να διαμορφωθεί η ρύθμιση παραμέτρων του συστήματος ώστε να εκκινήσουν ξανά κανονικά, τα οποία θα κάνουμε στα επόμενα βήματα.
    2. Εάν προτιμάτε να συνεχίσετε να εκκινείτε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία αυτόματα κάθε φορά που επανεκκινείτε, για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο κομμάτι κακόβουλου λογισμικού , μπορείτε να σταματήσετε εδώ.
  7. Όταν ολοκληρωθεί η εργασία σας σε ασφαλή λειτουργία, ξεκινήστε πάλι τη ρύθμιση παραμέτρων συστήματος όπως κάνατε στα βήματα 1 και 2 παραπάνω.
  8. Επιλέξτε το κουμπί επιλογής Κανονική εκκίνηση (στην καρτέλα Γενικά ) και έπειτα πατήστε ή κάντε κλικ στο OK .
  1. Θα σας ζητηθεί και πάλι η ίδια επανεκκίνηση της ερώτησης του υπολογιστή σας όπως στο Βήμα 6. Επιλέξτε μία επιλογή, πιθανότατα Επανεκκίνηση .
  2. Ο υπολογιστής σας θα επανεκκινήσει και τα Windows θα ξεκινήσουν κανονικά ... και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Περισσότερα βοήθεια με το MSConfig

Το MSConfig συνδυάζει μια ισχυρή συλλογή επιλογών διαμόρφωσης του συστήματος μαζί σε ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον.

Από το MSConfig, μπορείτε να εκτελέσετε λεπτό έλεγχο πάνω στο οποίο τα πράγματα φορτώνονται όταν τα Windows, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μια ισχυρή άσκηση αντιμετώπισης προβλημάτων όταν ο υπολογιστής σας δεν λειτουργεί σωστά.

Πολλές από αυτές τις επιλογές είναι κρυμμένες σε πολύ πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν εργαλεία διαχείρισης στα Windows, όπως η μικροεφαρμογή υπηρεσιών και το μητρώο των Windows . Μερικά κλικ σε κουτάκια ή κουμπιά επιλογής σας επιτρέπουν να κάνετε σε μερικά δευτερόλεπτα στο MSConfig αυτό που θα χρειαζόταν πολύ καιρό σε σκληρότερη χρήση και πιο δύσκολο να φτάσετε σε περιοχές των Windows.