Πώς να παραμείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Ερώτηση: Πώς μπορώ να μείνω ξύπνιος κατά την οδήγηση;

Μερικές φορές, αφού βρισκόμουν στο δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρήκα τον εαυτό μου να αρχίζει να κουνάει. Πραγματικά δεν θέλω να προκαλέσει ατύχημα, οπότε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μην κοιμηθώ κατά την οδήγηση;

Απάντηση:

Εάν είστε αρκετά κουρασμένοι ώστε πραγματικά να πιάσετε τον εαυτό σας να απογοητευτείτε, τότε ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε ξύπνιος κατά την οδήγηση είναι να βρείτε ακριβώς ένα ασφαλές μέρος και να τραβήξετε για λίγο. Μπορεί να μην ακούγεται λαμπερό, αλλά είναι πραγματικά η ασφαλέστερη δυνατή δράση που μπορείτε να πάρετε.

Σταματήστε σε μια στάση φορτηγού ή στο τραπέζι για ένα φλιτζάνι καφέ, αν πρέπει, ή απλά δώστε και πάρτε έναν γρήγορο υπνάκο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα κάνετε τον εαυτό σας - και όλους τους άλλους στο δρόμο - μια τεράστια εύνοια. Στην πραγματικότητα, το ίδρυμα AAA συνιστά να προγραμματίσετε ένα διάλειμμα κάθε 100 μίλια ή δύο ώρες κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών, είτε είστε κουρασμένοι είτε όχι. Μπορεί να είστε σε θέση να κρατήσετε τον εαυτό σας να πηγαίνει με χάπια καφεΐνης ή ενεργειακά ποτά, αλλά να θυμάστε ότι όταν το επίπεδο καφεΐνης σας συντρίβει, το αυτοκίνητό σας ίσως πάρα πολύ.

Ανίχνευση νωθρότητας οδηγού

Ενώ αναγνωρίζετε ότι είστε πολύ κουρασμένοι και απλά τραβάτε είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμείνετε ξύπνιοι κατά την οδήγηση, είναι πολύ εύκολο να πιέσετε πάρα πολύ και να αρχίσετε να κουνάτε. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν στην πραγματικότητα τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ξύπνιοι κατά την οδήγηση ή τουλάχιστον να σας προειδοποιώ για το γεγονός ότι απογοητεύεστε.

Αυτή η τεχνολογία αναφέρεται ως ανίχνευση υπνηλίας οδηγού και συχνά βρίσκεται υπό τη μορφή συστημάτων συναγερμού οδηγού . Αυτά τα συστήματα είναι διαθέσιμα στα πρόσφατα μοντέλα νέων οχημάτων από όλους τους μεγάλους ΚΑΕ, αλλά απέχουν πολύ από το καθολικό ακόμα.

Εάν έχετε πολύ πρόβλημα να παραμείνετε ξύπνιοι κατά την οδήγηση, τότε ίσως θελήσετε να εξετάσετε ένα χαρακτηριστικό όπως το Driver Alert της Ford ή το Mercedes 'Attention Assist την επόμενη φορά που θα είστε στην αγορά για ένα νέο αυτοκίνητο.

Κάθε σύστημα ανίχνευσης υπνηλίας λειτουργεί διαφορετικά, αλλά η βασική ιδέα είναι ότι χρησιμοποιούν μια ποικιλία μεθόδων για να αντιληφθούν πότε ένας οδηγός αρχίζει να νεύει μακριά. Ανάλογα με το σύστημα, μπορεί να ακούγεται ένας συναγερμός αν το κεφάλι σας αρχίσει να νεύει και να βουτά, ή να λάβει διορθωτικά μέτρα εάν το αυτοκίνητο αρχίσει να παρασύρεται από τη λωρίδα του . Ορισμένα από αυτά τα συστήματα θα απαιτήσουν ακόμη και να τραβήξετε, να ανοίξετε την πόρτα σας και να βγείτε από το όχημα για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα πριν από την επαναφορά της προειδοποίησης.

Αν ενδιαφέρεστε για αυτό το είδος τεχνολογίας, μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτά και άλλα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού

Λύσεις χαμηλής τεχνολογίας

Εκτός από τα συστήματα ανίχνευσης υπνηλίας OEM και aftermarket υψηλής τεχνολογίας, υπάρχουν επίσης διάφοροι άλλοι τρόποι να σιγουρευτείτε ότι είστε ειδοποιημένοι αν αρχίσετε να παρασύρετε. Μια συσκευή που χρησιμοποιούν μερικοί οδηγοί OTR έχει σχεδιαστεί για να γαντζώνει πάνω από το αυτί σας και να αισθάνεται εάν το κεφάλι σας αρχίζει να βουτάει. Αν ξεκινήσετε να κουνάτε, η συσκευή θα ακούσει έναν ηχητικό συναγερμό για να σας ξυπνήσει.

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, Τραβήξτε

Η καφεΐνη μπορεί να σας κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι τεχνολογίες ανίχνευσης νάρκης μπορούν να σας αναποδογυρίσουν αν αρχίσετε να νιώθετε μακριά, αλλά έρχεται μια στιγμή που πρέπει να εγκαταλείψετε, να σταματήσετε να προσπαθείτε να μείνετε ξύπνιοι κατά την οδήγηση και απλά να απομακρύνετε ο δρόμος. Παρά τις ανεκδοτολογικές ενδείξεις για το αντίθετο, οι δοκιμές έδειξαν ότι οι μέθοδοι, όπως η κύλιση στα παράθυρά σας ή η εκκίνηση του ραδιοφώνου σας, δεν κάνουν τίποτα καλό. Το τράβηγμα για ένα φλιτζάνι καφέ, ένα γρήγορο υπνάκο ή ακόμα και μια γρήγορη βόλτα για να σπάσει τη μονοτονία του ανοικτού δρόμου, από την άλλη πλευρά, μπορεί απλά να σώσει τη ζωή σας.