Το Google Desktop έχει χάσει

Αυτό το άρθρο εξέτασε ένα προϊόν που η Google διέκοψε. Η αναθεώρηση δεν ισχύει πλέον.

Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα για τα Windows είναι η εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική λειτουργία αναζήτησης. Φανταστείτε ότι μπορείτε να εκτελέσετε μια αναζήτηση Google για αντικείμενα στον υπολογιστή σας και να έχετε αποτελέσματα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Με το Google Desktop, μπορείτε να κάνετε ακριβώς αυτό.

Το πρόγραμμα Εγκατάστασης

Το Google Desktop πρέπει να καταρτίσει τον σκληρό σας δίσκο, πριν να το αναζητήσει. Μπορεί να το κάνει κατά τη διάρκεια της αδράνειας, η οποία δεν φαίνεται να επιβραδύνει τον υπολογιστή. Θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε να το ολοκληρώσετε γρήγορα και να το κάνετε αναζήτηση ενώ ο υπολογιστής είναι ακόμα ενεργός κάνοντας άλλα πράγματα. Δεν παρατηρήσαμε αισθητή διαφορά στην ταχύτητα επεξεργασίας ούτε με τον τρόπο, αλλά έχω έναν υπολογιστή μικρότερο του ενός έτους, οπότε μπορεί να έχετε διαφορετικά αποτελέσματα.

Αναζητήσεις

Μόλις το Google Desktop καταγράψει το σκληρό σας δίσκο, η αναζήτηση αρχείων και φακέλων δεν ήταν ποτέ ευκολότερη. Το Google Desktop μοιάζει με το πρόγραμμα περιήγησης ιστού της Google και, όπως και το πρόγραμμα περιήγησης στο Web, πληκτρολογώντας μια αναζήτηση λέξεων-κλειδιών αποδίδει άμεσα αποτελέσματα που ταξινομούνται ανάλογα με τη συνάφεια.

Το Google Desktop αναζητά μόνο ονόματα αρχείων. Το Google Desktop μπορεί να βρει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφα, αρχεία βίντεο και πολλά άλλα. Το Google Desktop πραγματοποιεί αναζήτηση στο περιεχόμενο του αρχείου για να βρει σχετικές λέξεις-κλειδιά. Επίσης, ανιχνεύει μεταδεδομένα, ώστε να μπορεί να βρει όλα τα τραγούδια από τον ίδιο καλλιτέχνη, για παράδειγμα. Θα μπορούσατε να βρείτε σχετικά αρχεία που ξεχάσατε ότι είχατε.

Συσκευές

Το μειονέκτημα του Google Desktop είναι ότι εγκαθιστά επίσης τα Gadget Google. Αν σας αρέσουν επιπλέον gadgets ή gizmos στην επιφάνεια εργασίας σας, μπορείτε να τα απολαύσετε, αλλά τα βρήκα ενοχλητικά.

Τα gadgets είναι πολύ παρόμοια με την έννοια του Yahoo! Widgets. Πρόκειται για μίνι εφαρμογές που κάνουν τα πάντα, από τον έλεγχο του καιρού έως την εμφάνιση μη αναγνωσμένων μηνυμάτων Gmail ως λουλουδιών σε ένα γλάστρα. Μπορείτε να προσαρμόσετε τα Gadget που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων Gadget που θα χρησιμοποιούσατε στην Εξατομικευμένη Αρχική Σελίδα Google.

Πλευρική γραμμή

Τα gadgets συνήθως βρίσκονται στο Sidebar, το οποίο εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά της επιφάνειας εργασίας του υπολογιστή σας. Από προεπιλογή, επιπλέει σε άλλες εφαρμογές. Εάν διαθέτετε μια μικρή οθόνη ή χρησιμοποιείτε εφαρμογές που χρησιμοποιούν μεγάλη οθόνη ακίνητης περιουσίας, όπως σουίτες επεξεργασίας βίντεο, θα θέλετε να απενεργοποιήσετε την επιλογή πλωτής πλοήγησης Sidebar.

Αν βρείτε ένα Gadget Google ιδιαίτερα χρήσιμο, μπορείτε να το σύρετε μακριά από την πλευρική γραμμή και να το τοποθετήσετε όπου θέλετε στην επιφάνεια εργασίας.

Deskbar

Το Deskbar είναι ένα πλαίσιο αναζήτησης που βρίσκεται στο Taskbar. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια πλωτή μπάρα Desk, εάν προτιμάτε.

Συνολικά

Η αναζήτηση στο Google Desktop είναι εκπληκτική. Προσφέρει πραγματικά λειτουργίες που λείπουν στα Windows. Ωστόσο, τα Google Gadgets δεν είναι τόσο χρήσιμα. Θα ήταν προτιμότερο να μένουν στο Google Personalized Home Page.