Μάθετε τα συστήματα αρχείων Linux Command-fs

Ονομα

συστήματα αρχείων - τύποι συστημάτων αρχείων Linux: minix, ext, ext2, ext3, xia, msdos, umsdos, vfat, proc, nfs, iso9660, hpfs, sysv, smb, ncpfs

Περιγραφή

Όταν, όπως συνηθίζεται, το σύστημα αρχείων proc είναι τοποθετημένο στο / proc , μπορείτε να βρείτε στο αρχείο / proc / filesystems ποια συστήματα αρχείων υποστηρίζει ο πυρήνας σας. Αν χρειάζεστε μια μη υποστηριζόμενη αυτή τη στιγμή, εισαγάγετε την αντίστοιχη ενότητα ή μεταγλωττίσετε τον πυρήνα.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα αρχείων, πρέπει να το προσαρτήσετε , να δείτε mount (8) για την εντολή mount και για τις διαθέσιμες επιλογές mount.

Διαθέσιμα συστήματα αρχείων

minix

είναι το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται στο λειτουργικό σύστημα Minix, το πρώτο που τρέχει κάτω από το Linux. Έχει μια σειρά ελαττωμάτων: ένα όριο μεγέθους διαμερίσματος 64MB, σύντομα ονόματα αρχείων, ένα μόνο timestamp κ.λπ. Παραμένει χρήσιμο για δίσκους δισκέτας και RAM.

ext

είναι μια περίπλοκη επέκταση του συστήματος αρχείων minix . Έχει αντικατασταθεί εντελώς από τη δεύτερη έκδοση του εκτεταμένου συστήματος αρχείων ( ext2 ) και έχει αφαιρεθεί από τον πυρήνα (στο 2.1.21).

ext2

είναι το σύστημα αρχείων δίσκων υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιείται από το Linux για σταθερούς δίσκους καθώς και αφαιρούμενα μέσα. Το δεύτερο εκτεταμένο σύστημα αρχείων σχεδιάστηκε ως επέκταση του εκτεταμένου συστήματος αρχείων ( ext ). Το ext2 προσφέρει την καλύτερη απόδοση (από την άποψη της ταχύτητας και της χρήσης CPU) των συστημάτων αρχείων που υποστηρίζονται από το Linux.

ext3

είναι μια έκδοση journaling του συστήματος αρχείων ext2. Είναι εύκολο να μεταβείτε εμπρός και πίσω μεταξύ ext2 και ext3.

ext3

είναι μια έκδοση journaling του συστήματος αρχείων ext2. Το ext3 προσφέρει το πιο ολοκληρωμένο σύνολο επιλογών journaling που είναι διαθέσιμες ανάμεσα στα συστήματα αρχείων journaling.

xiafs

σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για να είναι ένα σταθερό, ασφαλές σύστημα αρχείων επεκτείνοντας τον κώδικα του συστήματος αρχείων Minix. Παρέχει τα βασικά πιο απαιτούμενα χαρακτηριστικά χωρίς υπερβολική πολυπλοκότητα. Το σύστημα αρχείων xia δεν αναπτύσσεται ή διατηρείται ενεργά. Αφαιρέθηκε από τον πυρήνα στο 2.1.21.

msdos

είναι το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται από το DOS, τα Windows και ορισμένους υπολογιστές OS / 2. Τα ονόματα αρχείων msdos δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους 8 χαρακτήρες, ακολουθούμενα από μια προαιρετική περίοδο και επέκταση 3 χαρακτήρων.

umsdos

είναι ένα εκτεταμένο σύστημα αρχείων DOS που χρησιμοποιείται από το Linux. Προσθέτει δυνατότητα για μακροχρόνια ονόματα αρχείων, UID / GID, POSIX και ειδικά αρχεία (συσκευές, ονομαστικές σωλήνες κλπ.) Στο σύστημα αρχείων DOS, χωρίς να θυσιάζεται η συμβατότητα με το DOS.

vfat

είναι ένα εκτεταμένο σύστημα αρχείων DOS που χρησιμοποιείται από τα Microsoft Windows95 και τα Windows NT. Το VFAT προσθέτει τη δυνατότητα χρήσης μεγάλων ονομάτων αρχείων στο σύστημα αρχείων MSDOS.

proc

είναι ένα ψευδο-σύστημα αρχείων το οποίο χρησιμοποιείται ως διεπαφή για τις δομές δεδομένων του πυρήνα αντί για ανάγνωση και ερμηνεία του / dev / kmem . Ειδικότερα, τα αρχεία του δεν απαιτούν χώρο στο δίσκο. Βλέπε proc (5).

iso9660

είναι ένας τύπος συστήματος αρχείων CD-ROM σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9660.

Υψηλή Σιέρα

Το Linux υποστηρίζει την High Sierra, πρόδρομο του προτύπου ISO 9660 για συστήματα αρχείων CD-ROM. Αναγνωρίζεται αυτόματα στην υποστήριξη συστήματος iso9660 στο Linux.

Rock Ridge

Το Linux υποστηρίζει επίσης τα αρχεία του Συστήματος Χρήσης Συστήματος Χρήσης Συστήματος που καθορίζονται από το Πρωτόκολλο Ανταλλαγής Rock Ridge. Χρησιμοποιούνται για την περαιτέρω περιγραφή των αρχείων στο σύστημα αρχείων iso9660 σε έναν κεντρικό υπολογιστή UNIX και παρέχουν πληροφορίες όπως μακροχρόνια ονόματα αρχείων, UID / GID, δικαιώματα POSIX και συσκευές. Αναγνωρίζεται αυτόματα στην υποστήριξη συστήματος iso9660 στο Linux.

hpfs

είναι το σύστημα αρχείων υψηλής επίδοσης που χρησιμοποιείται στο OS / 2. Αυτό το σύστημα αρχείων είναι μόνο για ανάγνωση κάτω από το Linux λόγω της έλλειψης διαθέσιμης τεκμηρίωσης.

sysv

είναι μια εφαρμογή του συστήματος αρχείων SystemV / Coherent για το Linux . Εφαρμόζει όλα τα Xenix FS, SystemV / 386 FS και Coherent FS.

nfs

είναι το σύστημα αρχείων δικτύου που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε δίσκους που βρίσκονται σε απομακρυσμένους υπολογιστές.

smb

είναι ένα σύστημα αρχείων δικτύου που υποστηρίζει το πρωτόκολλο SMB που χρησιμοποιείται από τα Windows for Workgroups, Windows NT και Lan Manager.

Για να χρησιμοποιήσετε το smb fs, χρειάζεστε ένα ειδικό πρόγραμμα τοποθέτησης, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο πακέτο ksmbfs που βρίσκεται στο ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/system/Filesystems/smbfs .

ncpfs

είναι ένα σύστημα αρχείων δικτύου που υποστηρίζει το πρωτόκολλο NCP που χρησιμοποιείται από το Novell NetWare.

Για να χρησιμοποιήσετε τα ncpfs , χρειάζεστε ειδικά προγράμματα, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο ftp://linux01.gwdg.de/pub/ncpfs .