Τι είναι η απομακρυσμένη πρόσβαση;

Σε γενικές γραμμές, η απομακρυσμένη πρόσβαση μπορεί να αναφέρεται σε δύο ξεχωριστούς αλλά σχετικούς σκοπούς για την πρόσβαση σε ένα σύστημα υπολογιστή από μια απομακρυσμένη τοποθεσία. Το πρώτο αφορά τους εργαζόμενους που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα ή πόρους από έξω από μια κεντρική θέση εργασίας, όπως ένα γραφείο.

Ο δεύτερος τύπος απομακρυσμένης πρόσβασης που μπορεί να γνωρίζετε συχνά χρησιμοποιείται από οργανισμούς τεχνικής υποστήριξης, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση για να συνδεθούν στον υπολογιστή ενός χρήστη από μια απομακρυσμένη τοποθεσία για να τους βοηθήσουν να επιλύσουν προβλήματα με το σύστημά τους ή το λογισμικό τους.

Απομακρυσμένη πρόσβαση για εργασία

Οι παραδοσιακές λύσεις απομακρυσμένης πρόσβασης σε μια κατάσταση απασχόλησης χρησιμοποίησαν τεχνολογίες τηλεφωνικής κλήσης για να επιτρέψουν στους υπαλλήλους να συνδεθούν σε ένα δίκτυο γραφείων μέσω τηλεφωνικών δικτύων που συνδέονται με διακομιστές απομακρυσμένης πρόσβασης. Το Virtual Private Networking (VPN) έχει αντικαταστήσει αυτήν την παραδοσιακή φυσική σύνδεση μεταξύ του απομακρυσμένου πελάτη και του διακομιστή, δημιουργώντας ένα ασφαλές τούνελ μέσω ενός δημόσιου δικτύου - στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω του διαδικτύου.

Το VPN είναι η τεχνολογία για την ασφαλή σύνδεση δύο ιδιωτικών δικτύων, όπως το δίκτυο του εργοδότη και το απομακρυσμένο δίκτυο του εργαζομένου (και μπορεί επίσης να σημαίνει ασφαλείς συνδέσεις μεταξύ δύο μεγάλων ιδιωτικών δικτύων). Τα VPN γενικά αναφέρονται σε μεμονωμένους υπαλλήλους ως πελάτες, οι οποίοι συνδέονται με το εταιρικό δίκτυο, το οποίο αναφέρεται ως δίκτυο υποδοχής.

Πέρα από τη σύνδεση με απομακρυσμένους πόρους, ωστόσο, οι λύσεις απομακρυσμένης πρόσβασης μπορούν επίσης να επιτρέψουν στους χρήστες να ελέγχουν τον κεντρικό υπολογιστή μέσω του Διαδικτύου από οποιαδήποτε τοποθεσία. Αυτό αποκαλείται συχνά πρόσβαση σε απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας.

Πρόσβαση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας

Η απομακρυσμένη πρόσβαση επιτρέπει στον κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος είναι ο τοπικός υπολογιστής που θα έχει πρόσβαση και θα προβάλλει την επιφάνεια εργασίας του απομακρυσμένου υπολογιστή ή του υπολογιστή προορισμού. Ο κεντρικός υπολογιστής μπορεί να δει και να αλληλεπιδράσει με τον υπολογιστή προορισμού μέσω της πραγματικής διεπαφής επιφάνειας εργασίας του υπολογιστή προορισμού-επιτρέποντας στον χρήστη του κεντρικού υπολογιστή να δει ακριβώς τι βλέπει ο χρήστης-στόχος. Η ικανότητα αυτή καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη για σκοπούς τεχνικής υποστήριξης.

Και οι δύο υπολογιστές θα χρειάζονται λογισμικό που τους επιτρέπει να συνδέονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αφού συνδεθεί, ο κεντρικός υπολογιστής θα εμφανίσει ένα παράθυρο που θα εμφανίζει την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή προορισμού.

Τα Microsoft Windows, Linux και MacOS διαθέτουν το διαθέσιμο λογισμικό που επιτρέπει πρόσβαση σε απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας.

Λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης

Οι δημοφιλείς λύσεις λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης που σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση και να ελέγχετε εξ αποστάσεως τον υπολογιστή σας περιλαμβάνουν τα GoToMyPC, RealVNC και LogMeIn.

Το πρόγραμμα-πελάτης σύνδεσης της απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας της Microsoft, το οποίο σας επιτρέπει να ελέγχετε από απόσταση έναν άλλο υπολογιστή, είναι ενσωματωμένο στα Windows XP και σε νεότερες εκδόσεις των Windows. Η Apple προσφέρει επίσης το λογισμικό απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας της Apple για διαχειριστές δικτύου για τη διαχείριση υπολογιστών Mac σε δίκτυο.

Κοινή χρήση αρχείων και απομακρυσμένη πρόσβαση

Η πρόσβαση, η εγγραφή και η ανάγνωση από αρχεία που δεν είναι τοπικά σε έναν υπολογιστή μπορεί να θεωρηθεί απομακρυσμένη πρόσβαση. Για παράδειγμα, η αποθήκευση και η πρόσβαση αρχείων στο cloud παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση σε ένα δίκτυο που αποθηκεύει αυτά τα αρχεία.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν υπηρεσίες όπως το Dropbox, το Microsoft One Drive και το Google Drive. Για αυτούς, πρέπει να έχετε πρόσβαση σε έναν λογαριασμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αρχεία μπορούν να αποθηκευτούν ταυτόχρονα στον τοπικό υπολογιστή και εξ αποστάσεως. Σε αυτήν την περίπτωση, τα αρχεία συγχρονίζονται για να τα διατηρούν ενημερωμένα με την τελευταία έκδοση.

Η κοινή χρήση αρχείων εντός ενός οικείου ή άλλου τοπικού δικτύου γενικά δεν θεωρείται περιβάλλον απομακρυσμένης πρόσβασης.