Πώς να χρησιμοποιήσετε το Διαχειριστή κωδικών του Ubuntu

Εισαγωγή

Μία από τις κατάρες του 21ου αιώνα είναι ο μεγάλος αριθμός ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης που πρέπει να θυμόμαστε.

Οποιοσδήποτε ιστότοπος επισκέπτεστε σήμερα απαιτεί να καταχωρήσετε αν πρόκειται για προβολή των φωτογραφιών από το σχολικό παιχνίδι ή για την αγορά ρούχων από αυτόν τον ηλεκτρονικό έμπορο λιανικής πώλησης.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για κάθε τοποθεσία και εφαρμογή που χρησιμοποιούν αλλά αυτό είναι πολύ ανασφαλές.

Εάν ένας χάκερ κατορθώσει να πάρει τον κωδικό πρόσβασης για ένα από τα ονόματα χρήστη σας τότε έχουν τον κωδικό πρόσβασης για τα πάντα.

Αυτός ο οδηγός παρέχει την ασημένια σφαίρα και λύνει όλα τα θέματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.

Πώς να ξεκινήσετε το Ubuntu Password Manager (επίσης γνωστό ως Seahorse)

Εάν εκτελείτε το Ubuntu, κάντε κλικ στο εικονίδιο της μονάδας παύλας στην κορυφή του εκκινητή Unity και ξεκινήστε να ψάχνετε κωδικό πρόσβασης και κλειδιά.

Όταν εμφανιστεί το εικονίδιο "Κωδικός πρόσβασης και κλειδιά", κάντε κλικ σε αυτό.

Τι είναι το Seahorse;

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Seahorse για να:

Δημιουργήστε και διαχειριστείτε τα κλειδιά PGP και SSH και αποθηκεύστε τους κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να θυμηθούν.

Η διεπαφή χρήστη

Το Seahorse έχει ένα μενού στην κορυφή και σε δύο κύριους πίνακες.

Ο αριστερός πίνακας χωρίζεται στις ακόλουθες ενότητες:

Ο δεξιός πίνακας εμφανίζει τις λεπτομέρειες της επιλεγμένης επιλογής από το αριστερό πλαίσιο.

Πώς να αποθηκεύσετε τους κωδικούς πρόσβασης

Το Seahorse μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης σε ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται συχνά.

Για να δείτε τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Σύνδεσμοι" στο αριστερό πλαίσιο κάτω από το πεδίο "Κωδικοί πρόσβασης"

Ίσως θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ήδη μια λίστα συνδέσμων με ιστοσελίδες που έχετε χρησιμοποιήσει. Μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες που είναι αποθηκευμένες σε αυτόν τον ιστότοπο κάνοντας δεξί κλικ στον σύνδεσμο και επιλέγοντας "Ιδιότητες".

Θα εμφανιστεί ένα μικρό παράθυρο με 2 καρτέλες:

Η καρτέλα κλειδιού εμφανίζει τη σύνδεση με τον ιστότοπο και μια σύνδεση κωδικού πρόσβασης. Μπορείτε να δείτε τον κωδικό πρόσβασης για τον ιστότοπο κάνοντας κλικ στην επιλογή "εμφάνιση κωδικού πρόσβασης".

Η καρτέλα λεπτομερειών εμφανίζει περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος χρήστη.

Για να δημιουργήσετε νέο κωδικό πρόσβασης, κάντε κλικ στο σύμβολο συν και επιλέξτε "Αποθηκευμένος κωδικός πρόσβασης" από την οθόνη που εμφανίζεται.

Καταχωρίστε τη διεύθυνση URL στον ιστότοπο στο παράθυρο περιγραφής και τον κωδικό πρόσβασης στο πλαίσιο κωδικού πρόσβασης και πατήστε OK.

Είναι σημαντικό όταν βρίσκεστε μακριά από τον υπολογιστή σας ότι η κλειδαριά εφαρμόζεται στους κωδικούς πρόσβασης σύνδεσης, διαφορετικά οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε όλα τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασής σας.

Για να εφαρμόσετε το κλείδωμα, κάντε δεξί κλικ στην επιλογή κωδικών πρόσβασης και επιλέξτε "Κλείδωμα".

Κλειδιά SSH

Αν βρεθείτε να συνδέεστε τακτικά με τον ίδιο διακομιστή SSH (για παράδειγμα, εάν διαθέτετε ένα Raspberry PI), μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δημόσιο κλειδί που τοποθετείτε στο διακομιστή SSH, έτσι ώστε όταν θέλετε να συνδεθείτε με αυτόν, ποτέ δεν χρειάζεται να συνδεθείτε.

Για να δημιουργήσετε το κλειδί SSH, κάντε κλικ στο πλήκτρο "OpenSSH Keys" στο αριστερό πλαίσιο και κάντε κλικ στο σύμβολο συν στο επάνω μέρος του δεξιού πλαισίου.

Επιλέξτε "Secure Shell Key" στο παράθυρο που εμφανίζεται.

Μέσα στο νέο ασφαλές κέλυφος, το παράθυρο πλήκτρων εισάγει μια περιγραφή για τον διακομιστή στον οποίο συνδέεστε.

Αυτή είναι μια καλή μέθοδος για σύνδεση με ένα Raspberry PI για παράδειγμα.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμα κουμπιά:

Το κλειδί μόλις δημιουργεί θα δημιουργήσει το δημόσιο κλειδί με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ένα μεταγενέστερο σημείο.

Η λειτουργία δημιουργίας και ρύθμισης θα σας κάνει να συνδεθείτε στο διακομιστή SSH και να ρυθμίσετε το δημόσιο κλειδί.

Στη συνέχεια, θα μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτόν τον διακομιστή SSH χωρίς να συνδεθείτε από το μηχάνημα με τον κωδικό πρόσβασης και τα κλειδιά που έχετε ρυθμίσει.

Κλειδιά PGP

Χρησιμοποιείται ένα κλειδί PGP για την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δημιουργήσετε ένα κλειδί PGP, επιλέξτε τα πλήκτρα GNUPG στον αριστερό πίνακα και στη συνέχεια κάντε κλικ στο σύμβολο συν στο δεξί πλαίσιο.

Επιλέξτε το κλειδί PGP από τη λίστα επιλογών.

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που σας ζητά να εισαγάγετε το πλήρες όνομα και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.

Θα πρέπει να εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης για να συσχετιστεί με το κλειδί σας. Αυτό δεν πρέπει να είναι ο κωδικός σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Χρειάζεται λίγος χρόνος για να δημιουργηθεί το κλειδί. Θα πρέπει να κάνετε άλλα πράγματα ενώ περιμένετε όπως περιηγηθείτε στον ιστό, καθώς αυτό βοηθάει να κάνετε το κλειδί πιο τυχαίο.

Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κλειδί μέσα σε ένα εργαλείο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Evolution, για να κρυπτογραφήσετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.