Πώς να διαγράψετε με ασφάλεια τα αρχεία χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών Linux

Εισαγωγή

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς μπορείτε να διαγράψετε με ασφάλεια τα αρχεία από το σύστημά σας.

Τώρα ίσως να σκέφτεστε ότι ολόκληρο το σημείο της διαγραφής των αρχείων είναι να τα απαλλαγείτε από το πόσο ασφαλής μπορείτε να είστε. Φανταστείτε ότι εκτελέσατε μια εντολή που αποσκοπούσε στην κατάργηση όλων των αρχείων από ένα συγκεκριμένο φάκελο και αντί να διαγράψετε μόνο αυτά τα αρχεία διαγράψει όλα τα αρχεία στους υποφακέλους επίσης.

Ποια εντολή πρέπει να χρησιμοποιήσετε για τη διαγραφή αρχείων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαγράψετε αρχεία μέσα στο Linux και σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξω δύο από αυτά:

Η εντολή rm

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν την εντολή rm κατά τη διαγραφή αρχείων και από τις δύο εξηγήσεις εδώ, αυτή είναι η πιο βάναυση εντολή. Εάν διαγράψετε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας την εντολή rm, είναι πολύ δύσκολο (αν και όχι απαραίτητα αδύνατο) να ανακτήσετε αυτό το αρχείο.

Η σύνταξη της εντολής rm έχει ως εξής:

rm / path / to / αρχείο

Μπορείτε επίσης να διαγράψετε όλα τα αρχεία σε ένα φάκελο και τους υποφακέλους ως εξής:

rm -R / διαδρομή / προς / φάκελο

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η εντολή rm είναι λίγο πολύ τελική. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας σε κάποιο βαθμό όμως με τη χρήση διαφόρων διακοπτών.

Για παράδειγμα, εάν διαγράφετε πολλά αρχεία, μπορείτε να λάβετε μια προειδοποίηση πριν διαγραφεί κάθε αρχείο, ώστε να είστε σίγουροι ότι διαγράφετε τα σωστά αρχεία.

rm -i / path / to / αρχείο

Κάθε φορά που θα εκτελέσετε την παραπάνω εντολή θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα σας ρωτάει αν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να διαγράψετε το αρχείο.

Εάν διαγράφετε δεκάδες αρχεία που λαμβάνουν μια ερώτηση για καθένα μπορεί να πάρει κουραστική και ίσως απλά πατήστε το "y" επανειλημμένα και εξακολουθεί να καταλήγει τυχαία διαγράφοντας λάθος αρχείο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή, η οποία ζητάει μόνο όταν διαγράφετε περισσότερα από 3 αρχεία ή διαγράφετε αναδρομικά.

rm -I / path / to / αρχείο

Η εντολή rm είναι ίσως αυτή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο αν θέλετε να είστε προσεκτικοί.

Παρουσιάζοντας τα σκουπίδια

Η εφαρμογή trash-cli παρέχει ένα δοχείο απορριμμάτων γραμμής εντολών. Δεν είναι συνήθως εγκατεστημένο από προεπιλογή με το Linux, επομένως θα πρέπει να το εγκαταστήσετε από τα αποθετήρια της διανομής σας.

Εάν χρησιμοποιείτε διανομή βασισμένη στο Debian , όπως το Ubuntu ή το Mint, χρησιμοποιήστε την εντολή apt-get :

sudo apt-get εγκαταστήσετε το σκουπίδια-cli

Εάν χρησιμοποιείτε διανομή βασισμένη σε Fedora ή CentOS, χρησιμοποιήστε την εντολή yum :

sudo yum εγκαταστήσετε το σκουπίδια-cli

Εάν χρησιμοποιείτε το openSUSE χρησιμοποιήστε την εντολή zypper:

sudo zypper -i σκουπίδια

Τέλος, αν χρησιμοποιείτε διανομή βασισμένη σε Arch, χρησιμοποιήστε την εντολή pacman :

sudo pacman -S σκουπίδια-cli

Πώς να στείλετε ένα αρχείο στον κάδο απορριμμάτων

Για να στείλετε ένα αρχείο στον κάδο απορριμμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

σκουπίδια / διαδρομή / προς / αρχείο

Το αρχείο δεν διαγράφεται πλήρως, αλλά αποστέλλεται στον κάδο απορριμμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως ο κάδος ανακύκλωσης των Windows.

Εάν παρέχετε την εντολή απορριμμάτων σε ένα όνομα φακέλου, θα στείλει το φάκελο και όλα τα αρχεία του φακέλου στον κάδο ανακύκλωσης.

Πώς να απαριθμήσετε τα αρχεία στον κάδο απορριμμάτων

Για να εμφανίσετε τα αρχεία στον κάδο απορριμμάτων, μπορείτε να εκτελέσετε την ακόλουθη εντολή:

λίστα απορριμμάτων

Τα αποτελέσματα που επιστρέφονται περιλαμβάνουν την αρχική διαδρομή στο αρχείο και την ημερομηνία και ώρα που τα αρχεία έχουν σταλεί στον κάδο απορριμμάτων.

Πώς να επαναφέρετε αρχεία από τον κάδο απορριμμάτων

Η μη αυτόματη σελίδα για την εντολή απορριμμάτων αναφέρει ότι για να επαναφέρετε ένα αρχείο πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

αποκατάσταση των απορριμμάτων

Εντούτοις, ενδέχεται να λάβετε μια εντολή που δεν βρέθηκε σφάλμα αν εκτελέσετε αυτήν την εντολή.

Η εναλλακτική λύση για την αποκατάσταση των απορριμμάτων είναι ο αποκατάστασης των απορριμμάτων ως εξής:

αποκατάσταση-σκουπίδια

Η εντολή restore-trash θα απαριθμήσει όλα τα αρχεία στον κάδο με έναν αριθμό δίπλα σε κάθε ένα. Για να επαναφέρετε ένα αρχείο, απλώς πληκτρολογήστε τον αριθμό δίπλα στο αρχείο.

Πώς να σκουπίσετε το κάδο απορριμμάτων

Το βασικό ζήτημα με το σκουπίδια μπορεί να προσεγγίσει είναι ότι τα αρχεία εξακολουθούν να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στο δίσκο. Αν είστε ικανοποιημένοι με το ότι όλα τα περιεχόμενα του κάδου απορριμμάτων δεν είναι πλέον απαραίτητα, μπορείτε να εκτελέσετε την ακόλουθη εντολή για να αδειάσετε τον κάδο απορριμμάτων.

σκουπίδια-άδειο

Αν θέλετε να διαγράψετε όλα τα αρχεία που βρίσκονται στον κάδο απορριμάτων για ορισμένο αριθμό ημερών, ορίστε απλώς αυτόν τον αριθμό με την εντολή "σκουπίδια".

σκουπίδια-άδειο 7

Περίληψη

Τα περισσότερα γραφικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας παρέχουν ένα δοχείο απορριμμάτων ή κάδο ανακύκλωσης, αλλά όταν χρησιμοποιείτε τη γραμμή εντολών αφήνετε στο δικό σας πνεύμα και πονηριά.

Για να είμαι ασφαλής, σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα σκουπίσματος.