Οθόνες CRT και LCD

Ποια οθόνη είναι η καλύτερη για να αγοράσετε;

Σε αυτό το σημείο και ώρα, οι οθόνες με βάση το CRT είναι μια ξεπερασμένη τεχνολογία. Ουσιαστικά, όλη η παραγωγή των σωλήνων καθοδικών ακτίνων έχει σταματήσει λόγω του κόστους και των περιβαλλοντικών ανησυχιών. Εξαιτίας αυτού, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να βρείτε μια τέτοια οθόνη για πώληση. Αντ 'αυτού, όλες οι οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι LCD χάρη στις βελτιώσεις στην τεχνολογία που τους καθιστούν καλύτερο για το χρώμα, τη θέαση των γωνιών και ακόμη και την εμφάνιση έξω από τη φυσική τους ανάλυση.

Τα περισσότερα συστήματα επιτραπέζιων υπολογιστών που πωλούνται τώρα από προεπιλογή έρχονται με οθόνες LCD. Ακόμα για όσους γνωρίζουν τη διαφορά και ποια θα ήταν καλύτερα να αγοράσουν, έχουμε ενημερώσει αυτό το άρθρο ώστε να είναι πιο σχετικό με τις τρέχουσες τεχνολογίες και τα προϊόντα που προσφέρονται σήμερα.

CRT

Το κύριο πλεονέκτημα ότι οι οθόνες CRT που συγκρατούνται σε οθόνες LCD ήταν η απόδοση χρώματος. Οι αναλογίες αντίθεσης και τα βάθη των χρωμάτων που εμφανίζονται ήταν πολύ μεγαλύτερες με τις οθόνες CRT από τις οθόνες LCD. Ενώ αυτό ισχύει ακόμα στις περισσότερες περιπτώσεις, πολλά βήματα έχουν γίνει σε οθόνες LCD έτσι ώστε αυτή η διαφορά να μην είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν κάποτε. Πολλοί σχεδιαστές γραφικών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις πολύ ακριβές μεγάλες οθόνες CRT στη δουλειά τους λόγω των πλεονεκτημάτων χρώματος. Φυσικά, αυτή η ικανότητα χρώματος αποικοδομείται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι φωσφορίζοντες στον σωλήνα υποβαθμίζονται.

Το άλλο πλεονέκτημα ότι οι οθόνες CRT που συγκρατούνται σε οθόνες LCD είναι η δυνατότητα εύκολης κλιμάκωσης σε διάφορες αναλύσεις. Αυτό αναφέρεται από τον κλάδο ως multisync. Ρυθμίζοντας τη δέσμη ηλεκτρονίων στον σωλήνα, η οθόνη μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί προς τα κάτω σε χαμηλότερες αναλύσεις διατηρώντας ταυτόχρονα την ευκρίνεια της εικόνας.

Ενώ αυτά τα δύο στοιχεία μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τις οθόνες CRT, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το μέγεθος και το βάρος των σωλήνων. Μια οθόνη LCD ισοδύναμου μεγέθους είναι 80% μικρότερη σε μέγεθος και βάρος σε σύγκριση με ένα σωλήνα CRT. Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεγέθους. Το άλλο μείζον μειονέκτημα αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Η ενέργεια που απαιτείται για τη δέσμη ηλεκτρονίων σημαίνει ότι ο καταναλωτής παρακολουθεί και παράγει πολύ περισσότερη θερμότητα από τις οθόνες LCD.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

LCD

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των οθονών LCD είναι το μέγεθος και το βάρος τους. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το μέγεθος και το βάρος μίας οθόνης LCD μπορεί να είναι ελαφρώς ελαφρώς κατά 80% από την αντίστοιχη οθόνη CRT. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να έχουν μεγαλύτερες οθόνες για τους υπολογιστές τους από ό, τι ήταν δυνατό πριν.

Οι οθόνες LCD τείνουν επίσης να παράγουν λιγότερη κόπωση των ματιών στον χρήστη. Η σταθερή φωτεινή φραγμός και οι γραμμές σάρωσης ενός σωλήνα CRT τείνουν να προκαλούν στέλεχος σε βαριές χρήστες υπολογιστών. Η χαμηλότερη ένταση των οθονών LCD σε συνδυασμό με τη συνεχή απεικόνιση των εικονοστοιχείων που είναι ενεργοποιημένα ή απενεργοποιημένα παράγει λιγότερη κόπωση για τον χρήστη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με το φθορίζον φωτισμό που χρησιμοποιείται σε μερικούς προβολείς LCD. Αυτό έχει αντισταθμιστεί από την αυξανόμενη χρήση των LED αντί των λαμπτήρων φθορισμού.

Το πιο αξιοσημείωτο μειονέκτημα για τις οθόνες LCD είναι η σταθερή ή η μητρική τους ανάλυση . Μια οθόνη LCD μπορεί να εμφανίσει μόνο τον αριθμό των εικονοστοιχείων στον πίνακα και όχι περισσότερο ή λιγότερο. Μπορεί να εμφανίσει χαμηλότερη ανάλυση με δύο τρόπους. Χρησιμοποιώντας μόνο ένα κλάσμα των συνολικών pixel στην οθόνη ή μέσω της προέκτασης. Η παρέκταση είναι μια μέθοδος με την οποία η οθόνη συνδυάζει πολλά pixel μαζί για να προσομοιώνει ένα μικρότερο εικονοστοιχείο. Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια θολή ή ασαφή εικόνα, ιδιαίτερα με το κείμενο όταν τρέχει η παρακάτω οθόνη είναι μια εγγενής ανάλυση. Αυτό έχει βελτιωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών που δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Το βίντεο ήταν προβληματικό με τις πρώιμες οθόνες LCD λόγω των βραδύτερων χρόνων απόκρισης. Αυτό έχει ξεπεραστεί από πολλές βελτιώσεις, αλλά υπάρχουν ορισμένοι που εξακολουθούν να έχουν χαμηλό χρόνο απόκρισης. Οι αγοραστές πρέπει να το γνωρίζουν αυτό όταν αγοράζουν μια οθόνη. Ωστόσο, οι βελτιώσεις είναι συχνά λύσεις που μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε ένα άλλο πρόβλημα μειωμένης διαύγειας χρώματος. Δυστυχώς, η βιομηχανία είναι πολύ κακή σχετικά με τη σωστή καταγραφή των προδιαγραφών για οθόνες για να βοηθήσει τους αγοραστές να κατανοήσουν και να συγκρίνουν τις οθόνες.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα