Πώς να χάσετε ένα κοινό και 10 τρόπους για να τους πάρετε πίσω

Καλώς ήλθατε στις κακές τεχνικές παρουσίασης 101 . Σχεδόν όλοι έκαναν μια κακή παρουσίαση με κακές τεχνικές και απροετοίμαστους παρουσιαστές. Υπάρχουν επίσης σενάρια όπου οι παρουσιαστές διαβάσουν κατά γράμμα από την παρουσίαση, mumble μέσα από την ομιλία τους, ή χρησιμοποιούν πάρα πολλά κινούμενα σχέδια στο PowerPoint τους. Παρακάτω παρουσιάζονται διάφορες παρουσιάσεις που πιθανότατα βιώσαμε, καθώς και η λύση για το πώς να το διορθώσουμε.

Ο εξοπλισμός δεν λειτουργεί

Πολλοί έχουν βιώσει το σενάριο όπου το ακροατήριο έχει εγκατασταθεί και ο παρουσιαστής είναι έτοιμος να ξεκινήσει την παρουσίασή του. Ξαφνικά, ο προβολέας δεν λειτουργεί. Φυσικά, ο παρουσιαστής δεν έκανε τον κόπο να ελέγξει όλο τον εξοπλισμό πριν ξεκινήσει.

Για να διορθωθεί αυτή η τεχνική παρουσίασης, συνιστάται στους παρουσιαστές να ελέγχουν όλο τον εξοπλισμό και να προετοιμάζουν την παρουσίασή τους, χρησιμοποιώντας τον προβολέα που παρέχεται πολύ πριν από την παρουσίασή τους. Φέρνοντας επιπλέον εργαλεία που χρειάζονται όπως ένας βολβός προβολέα είναι μια καλή ιδέα, μαζί με ένα σημείο επαφής για έναν τεχνικό αν τα πράγματα ξεπεράσουν τον έλεγχο του παρουσιαστή. Εάν είναι δυνατόν, οι παρουσιαστές μπορούν να ελέγξουν τον φωτισμό στο δωμάτιο που θα παρουσιάσουν, πριν από την ώρα τους στο προσκήνιο, ειδικά για να μειώσουν τα φώτα ανάλογα με τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους.

Υποχρεωτικές πληροφορίες

Οι παρουσιαστές ενδέχεται να έχουν απομνημονεύσει μόνο το περιεχόμενο της παρουσίασής τους. Σε αυτό το σενάριο, κάποιος στο κοινό μπορεί να έχει μια ερώτηση και ο πανικός μπορεί να τεθεί μέσα. Επειδή ο παρουσιαστής δεν έχει προετοιμαστεί για ερωτήσεις, όλα όσα γνωρίζουν σχετικά με το θέμα είναι αυτό που έχει ήδη γραφτεί στις διαφάνειες.

Για να διορθώσουν αυτή την κατάσταση, οι παρουσιαστές θα πρέπει να γνωρίζουν το υλικό τους τόσο καλά ώστε να μπορούν εύκολα να κάνουν την παρουσίαση χωρίς ηλεκτρονική ενίσχυση όπως το PowerPoint. Οι παρουσιαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν λέξεις-κλειδιά και φράσεις που περιλαμβάνουν μόνο βασικές πληροφορίες, για να κρατήσουν το κοινό εστιασμένο και ενδιαφέρον για τον παρουσιαστή. Τέλος, οι ομιλητές πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για ερωτήσεις και να γνωρίζουν τις απαντήσεις ή να έχουν μια ιδέα για τον τρόπο καθοδήγησης του μέλους του ακροατηρίου.

Έλλειψη εστίασης

Το αντίθετο της υποφόρτωσης πληροφοριών, οι παρουσιαστές μπορεί να βρεθούν να ξέρουν τόσο πολύ για ένα θέμα που άλμα σε όλο το μέρος. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση όπου το κοινό δεν έχει ιδέα πώς να ακολουθήσει το νήμα της παρουσίασης επειδή δεν υπάρχει καμία.

Ο τρόπος για να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση είναι να χρησιμοποιήσουμε την αρχή KISS, η οποία μεταφράζεται στο "Keep it Simple Silly". Κατά το σχεδιασμό μιας παρουσίασης, οι παρουσιαστές μπορούν να παραμείνουν σε τρία ή τέσσερα σημεία το πολύ σχετικά με το θέμα τους. Στη συνέχεια, οι παρουσιαστές μπορούν να επεκτείνουν τις πληροφορίες, ώστε το κοινό να είναι πιο πιθανό να το απορροφήσει και να καταλάβει τα βασικά σημεία που οδηγούνται.

Ανάγνωση απευθείας από την οθόνη

Φανταστείτε ένα περιβάλλον όπου ένα μέλος του ακροατηρίου θέτει το χέρι τους και αναφέρει ότι δεν μπορεί να διαβάσει τις διαφάνειες. Σε αυτή την περίπτωση, ο παρουσιαστής μπορεί να της πει ευγενικά ότι θα διαβάζουν τις διαφάνειες απευθείας σε αυτήν. Καθώς ο παρουσιαστής προχωρεί, βλέπει την οθόνη και κάθε μία από τις διαφάνειες συμπληρώνεται με το κείμενο της ομιλίας τους. Το πρόβλημα είναι ότι ο παρουσιαστής δεν είναι απαραίτητος εάν οι διαφάνειες παρέχουν όλες τις πληροφορίες για τα μέλη του κοινού.

Η απλούστευση του περιεχομένου είναι το κλειδί εδώ. Οι παρουσιαστές μπορούν να κρατήσουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες κοντά στην κορυφή των διαφανειών για εύκολη ανάγνωση στις πίσω σειρές. Μπορούν επίσης να επικεντρωθούν σε μια περιοχή θεμάτων και να χρησιμοποιήσουν όχι περισσότερες από τέσσερις κουκίδες ανά διαφάνεια. Είναι σημαντικό οι ομιλητές να μιλούν στο κοινό, όχι στην οθόνη.

Χρησιμοποιώντας οπτικά βοηθήματα σε αντικατάσταση για περιορισμένο περιεχόμενο

Οι παρουσιαστές μπορεί να φανταστούν ότι κανείς δεν θα παρατηρήσει ότι δεν έκαναν πολλή έρευνα στο θέμα τους εάν προσθέτουν πολλά οπτικά βοηθήματα, όπως φωτογραφίες, περίπλοκα γραφήματα και άλλα διαγράμματα.

Αυτό το λάθος είναι τεράστιο. Οι παρουσιαστές πρέπει να δημιουργήσουν παρουσιάσεις που περιλαμβάνουν καλά ερευνημένο περιεχόμενο και θέματα που αναζητά το κοινό. Η απεικόνιση σημείων με αληθινή ουσία είναι μια καλή μορφή που πρέπει να ακολουθήσετε και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οπτικά βοηθήματα όπως φωτογραφίες, διαγράμματα και διαγράμματα εκτός από το περιεχόμενο, για να οδηγούν τα βασικά σημεία του σπιτιού επίδειξης. Μετά από όλα, τα οπτικά βοηθήματα προσθέτουν ένα ωραίο σπάσιμο στο υλικό, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά για να ενισχύσουν τη συνολική προφορική παρουσίαση .

Ρύθμιση της γραμματοσειράς στις διαφάνειες είναι πολύ μικρή

Οι μικρές γραμματοσειρές τύπου δέσμης ενεργειών μπορεί να φαίνονται εξαιρετικές όταν τα μέλη ακροατών κάθεται σε απόσταση μόλις εκατοστά μακριά από την οθόνη. Ωστόσο, οι παρουσιαστές που δεν θεωρούν τα μέλη του ακροατηρίου με κακή όραση ή εκείνοι που κάθεται σε μια αξιοπρεπή απόσταση μακριά από την οθόνη, θα χάσουν ένα αφοσιωμένο κοινό που είχε τη δυνατότητα να διαβάσει τις διαφάνειες.

Είναι καλύτερο για τους παρουσιαστές να παραμένουν σε ευανάγνωστες γραμματοσειρές όπως το Arial ή το Times New Roman. Οι παρουσιαστές πρέπει να αποφεύγουν τις γραμματοσειρές τύπου script, οι οποίες γενικά είναι δύσκολο να διαβαστούν σε οθόνες. Προτείνεται επίσης στους παρουσιαστές να χρησιμοποιούν όχι περισσότερες από δύο διαφορετικές γραμματοσειρές - μόνο για επικεφαλίδες και άλλη για περιεχόμενο. Τέλος, οι παρουσιαστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν όχι λιγότερο από 30 γραμματοσειρές έτσι ώστε οι άνθρωποι στο πίσω μέρος του δωματίου να μπορούν να τις διαβάσουν εύκολα.

Επιλέγοντας κακά ή περίπλοκα πρότυπα σχεδίασης

Οι παρουσιαστές μερικές φορές λαμβάνουν αποφάσεις στην παρουσίασή τους με βάση αυτό που ακούνε. Για παράδειγμα, φανταστείτε έναν παρουσιαστή που άκουσε ότι το μπλε ήταν ένα καλό χρώμα για ένα πρότυπο σχεδίασης ή ένα θέμα σχεδίασης . Μπορεί να έχουν βρει ένα δροσερό πρότυπο στο διαδίκτυο και πήγαν για αυτό. Δυστυχώς, τελικά, η παρουσίαση καταλήγει να αφορά ένα πλαίσιο που δεν ταιριάζει με την εμφάνιση και την αίσθηση της ίδιας της οπτικής παρουσίασης.

Αυτό το σενάριο μπορεί εύκολα να διορθωθεί όταν οι παρουσιαστές αποφασίσουν να επιλέξουν ένα πρότυπο σχεδίασης κατάλληλο για το κοινό. Μια καθαρή και ευδιάκριτη διάταξη είναι καλύτερη για την παρουσίαση των επιχειρήσεων, για παράδειγμα, ενώ τα μικρά παιδιά ανταποκρίνονται καλά σε παρουσιάσεις που είναι γεμάτες χρώμα και περιέχουν ποικίλα σχήματα .

Συμπεριλαμβανομένων πάρα πολλών διαφανειών

Μερικοί παρουσιαστές ξεπερνούν τον αριθμό των διαφανειών. Για παράδειγμα, φανταστείτε τον παρουσιαστή που πήγε πρόσφατα σε μια φανταστική κρουαζιέρα διακοπών και συμπεριέλαβε και τις 500 φωτογραφίες της παραλίας στις διαφάνειές τους. Οι παρουσιαστές που χρησιμοποιούν πάρα πολλές διαφάνειες ή πάρα πολύ προσωπικό περιεχόμενο, είναι υποχρεωμένοι να ακούν ακροβατικά στο δωμάτιο.

Οι παρουσιαστές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το ακροατήριό τους παραμένει εστιασμένο κρατώντας τον αριθμό των διαφανειών στο ελάχιστο. Συνιστάται η χρήση 10 έως 12 διαφανειών. Κάποιες παραχωρήσεις μπορούν να γίνουν για ένα άλμπουμ φωτογραφιών, καθώς οι περισσότερες εικόνες θα εμφανιστούν στην οθόνη για μικρό χρονικό διάστημα και αυτό θα απαιτήσει μια κλήση κρίσης με βάση το πώς θα αισθανθεί και θα ανταποκριθεί το κοινό.

Χάνοντας το μήνυμα με κινούμενα σχέδια

Οι παρουσιαστές μπορούν να ξεχάσουν την εστίαση της παρουσίασής τους όταν χρησιμοποιούν πάρα πολλά κινούμενα σχέδια και ήχους με στόχο να εντυπωσιάσουν όλους. Αυτό τελικά αποτυγχάνει να δουλέψει τις περισσότερες φορές, επειδή το κοινό δεν ξέρει πού να κοιτάξει και θα χάσει το μήνυμα της παρουσίασης.

Ενώ οι κινούμενες εικόνες και οι ήχοι που χρησιμοποιούνται καλά μπορούν να αυξήσουν το ενδιαφέρον, είναι σημαντικό για τους παρουσιαστές να τους κρατήσει στο ελάχιστο. Διαφορετικά, αυτή η αίσθηση θα αποσπά την προσοχή του κοινού. Οι παρουσιαστές μπορούν να σχεδιάσουν την παρουσίασή τους με τη φιλοσοφία "λιγότερο είναι περισσότερο", έτσι ώστε το κοινό να μην υποφέρει από υπερφορτίσεις σε κινούμενα σχέδια.

Απομακρύνετε ασυνήθιστους συνδυασμούς χρωμάτων

Μερικοί παρουσιαστές αγαπούν τους ασυνήθιστους χρωματικούς συνδυασμούς, αλλά μια παρουσίαση του PowerPoint δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τις χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, ένας πορτοκαλί και μπλε συνδυασμός είναι ανησυχητικός για ένα ακροατήριο και μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν κόκκινο και πράσινο λόγω της τύφλωσης.

Οι παρουσιαστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν καλή αντίθεση με το φόντο για να κάνουν το κείμενό τους ευανάγνωστο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Η κατώτατη γραμμή

Για να είναι καλός παρουσιαστής , οι παρουσιαστές πρέπει να αλληλεπιδρούν με το κοινό και να γνωρίζουν το θέμα τους. Οι παρουσιαστές θα πρέπει τελικά να κρατούν την παρουσίαση συνοπτική και να περιλαμβάνουν μόνο σχετικές πληροφορίες. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα, όπως το PowerPoint, ως συνοδευτικό της παρουσίασής τους για την ενίσχυση των σημείων , όχι ως δεκανίκι. Οι παρουσιαστές πρέπει να έχουν κατά νου ότι μια παρουσίαση δεν είναι η παρουσίαση - είναι η παρουσίαση.