Τι είναι το overclocking;

Πώς να αποκτήσετε πρόσθετες επιδόσεις από τον υπολογιστή σας ρυθμίζοντας ορισμένες ρυθμίσεις

Όλες οι μάρκες υπολογιστών έχουν κάτι που ονομάζεται ταχύτητα ρολογιού. Αυτό αναφέρεται στην ταχύτητα με την οποία μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα. Είτε πρόκειται για μνήμη, CPU ή επεξεργαστές γραφικών, το καθένα έχει μια ονομαστική ταχύτητα. Το overclocking είναι ουσιαστικά η διαδικασία με την οποία τα τσιπ αυτά τρέχουν πέρα ​​από τις προδιαγραφές τους για πρόσθετες επιδόσεις. Αυτό είναι δυνατό επειδή οι κατασκευαστές γενικά βαθμολογούν τις μάρκες τους κάτω από το τι μπορούν να επιτύχουν από την άποψη της ταχύτητας, προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπιστία για όλους τους πελάτες τους. Το overclocking ουσιαστικά προσπαθεί να τραβήξει αυτή την επιπλέον απόδοση από τις μάρκες για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες των υπολογιστών τους.

Γιατί Overclock;

Το overclocking ενισχύει την απόδοση ενός συστήματος χωρίς επιπλέον κόστος. Η δήλωση αυτή είναι ένα κομμάτι απλοποίησης, επειδή πιθανότατα υπάρχει κάποιο κόστος είτε για την αγορά ανταλλακτικών που μπορούν να υπερχρεωθούν είτε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των στοιχείων overclocking τα οποία θα συζητήσω αργότερα. Για μερικούς, αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός συστήματος με την υψηλότερη δυνατή απόδοση, επειδή πιέζουν τους ταχύτερα διαθέσιμους επεξεργαστές, μνήμη και γραφικά όσο μπορούν να πάνε.

Για πολλούς άλλους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την επέκταση της ζωής των σημερινών εξαρτημάτων του υπολογιστή χωρίς την ανάγκη αναβάθμισης αυτών. Τέλος, είναι ένας τρόπος για ορισμένους ανθρώπους να αποκτήσουν ένα σύστημα υψηλότερων επιδόσεων χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν τα χρήματα που θα κοστίσει για να βάλουν μαζί ένα ισοδύναμο επίπεδο απόδοσης χωρίς υπερχρονισμό. Το overclocking μιας GPU για gaming , για παράδειγμα, αυξάνει την απόδοση για μια καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού.

Πόσο δύσκολο είναι να overclock;

Το overclocking ενός συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που έχετε στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, πολλοί κεντρικοί επεξεργαστές είναι κλειδωμένοι με ρολόι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερφορτωθούν καθόλου ή σε πολύ περιορισμένα επίπεδα. Οι κάρτες γραφικών στο άλλο σκληρό είναι αρκετά ανοιχτές και ακριβώς για οποιεσδήποτε από αυτές μπορούν να overclocked. Ομοίως, η μνήμη μπορεί επίσης να τροποποιηθεί όπως τα γραφικά, αλλά τα πλεονεκτήματα του overclocking μνήμης είναι πιο περιορισμένα σε σύγκριση με τις ρυθμίσεις CPU ή γραφικών.

Φυσικά, ο υπερχρονισμός οποιουδήποτε στοιχείου είναι γενικά τυχερό παιχνίδι ανάλογα με την ποιότητα των εξαρτημάτων που τυχαίνει να έχετε. Δύο επεξεργαστές με τον ίδιο αριθμό μοντέλου μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικές επιδόσεις overclocking. Κάποιος μπορεί να πάρει μια ώθηση του 10% και εξακολουθεί να είναι αξιόπιστη, ενώ μια άλλη θα μπορούσε να φτάσει το 25% ή περισσότερο. Το πράγμα είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις πόσο καλά θα υπερκεραστεί μέχρι να δοκιμάσεις. Χρειάζεται αρκετή υπομονή για να ρυθμίσετε σιγά σιγά τις ταχύτητες προς τα πάνω και δοκιμάστε την αξιοπιστία μέχρι να βρεθείτε τελικά το υψηλότερο επίπεδο overclocking.

Τάσεις

Συχνά όταν η συμφωνία σας με overclocking, θα δείτε τις τάσεις που αναφέρονται. Αυτό συμβαίνει επειδή η ποιότητα του ηλεκτρικού σήματος μέσω ενός κυκλώματος μπορεί να επηρεαστεί από τις τάσεις που παρέχονται σε κάθε μία. Κάθε τσιπ είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε συγκεκριμένη τάση. Εάν οι ταχύτητες του σήματος μέσω των τσιπ αυξάνονται, η ικανότητα του τσιπ να διαβάζει αυτό το σήμα μπορεί να υποβαθμιστεί. Για να αντισταθμιστεί αυτό, η τάση είναι αύξηση που αυξάνει τη δύναμη του σήματος.

Ενώ η αύξηση της τάσης σε ένα μέρος μπορεί να αυξήσει την ικανότητά της να διαβάζει το σήμα, υπάρχουν κάποιες σοβαρές παρενέργειες. Για ένα, τα περισσότερα εξαρτήματα βαθμονομούνται μόνο για να τρέχουν σε συγκεκριμένη στάθμη τάσης. Εάν τα επίπεδα τάσης φτάσουν σε υψηλά επίπεδα, μπορείτε ουσιαστικά να καψετε το τσιπ, καταστρέφοντάς το αποτελεσματικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ρυθμίσεις τάσης δεν είναι γενικά κάτι που θα πρέπει να αγγίξετε όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά το overclocking. Ένα άλλο αποτέλεσμα της αύξησης της τάσης είναι η υψηλότερη κατανάλωση ισχύος από την άποψη της ισχύος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα εάν ο υπολογιστής σας δεν έχει επαρκή ισχύ στην τροφοδοσία για να χειριστεί το επιπλέον φορτίο από το overclocking. Τα περισσότερα εξαρτήματα μπορούν να υπερχρονιστούν σε κάποιο βαθμό χωρίς την ανάγκη αύξησης των τάσεων. Καθώς αποκτάτε περισσότερες γνώσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε ελαφρές αυξήσεις τάσης για να τον ενισχύσετε, αλλά υπάρχει πάντα κίνδυνος κατά την προσαρμογή αυτών των τιμών κατά την overclocking.

Θερμότητα

Ένα από τα υποπροϊόντα όλων των overclocking είναι θερμότητα. Όλοι οι επεξεργαστές αυτές τις μέρες παράγουν μια δίκαιη ποσότητα θερμότητας που χρειάζονται κάποια μορφή ψύξης για να λειτουργήσουν. Γενικά, αυτό περιλαμβάνει τους ψύκτες και τους ανεμιστήρες για να μεταφέρουν αέρα πάνω τους. Με το overclocking, ασκείτε μεγαλύτερη πίεση σε αυτά τα κυκλώματα τα οποία από άποψη δημιουργούν περισσότερη θερμότητα. Το πρόβλημα είναι ότι η θερμότητα επηρεάζει αρνητικά τα ηλεκτρικά κυκλώματα. Αν είναι πολύ ζεστός, τα σήματα διακόπτονται, πράγμα που οδηγεί σε αστάθεια και συντρίβει. Ακόμη χειρότερα, η υπερβολική θερμότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει στο ίδιο το καύσιμο που είναι παρόμοιο με το να έχει υπερβολική τάση. Ευτυχώς, πολλοί επεξεργαστές διαθέτουν τώρα κυκλώματα θερμικής απενεργοποίησης για να τους αποτρέψουν από υπερθέρμανση μέχρι το σημείο αποτυχίας. Το μειονέκτημα είναι ότι εξακολουθείτε να καταλήγετε σε κάτι που δεν είναι σταθερό και συνεχώς κλείνει.

Γιατί λοιπόν αυτό είναι σημαντικό; Λοιπόν, πρέπει να έχετε επαρκή ψύξη για να υπερκεραστείτε σωστά ένα σύστημα ή αλλιώς θα έχετε αστάθεια λόγω της αυξημένης θερμότητας. Ως αποτέλεσμα, οι υπολογιστές γενικά πρέπει να έχουν καλύτερη ψύξη που τους εφαρμόζεται με τη μορφή μεγαλύτερων ψύκτρων , περισσότερων ανεμιστήρων ή γρηγορότερων ανεμιστήρων. Για ακραία επίπεδα υπερχρονισμού, ενδέχεται να χρειαστεί να εφαρμοστούν υγρά συστήματα ψύξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά η θερμότητα.

Οι CPU γενικά θα απαιτούν λύσεις ψύξης μετά την πώληση για την αντιμετώπιση του overclocking. Είναι άμεσα διαθέσιμα και μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τα υλικά, το μέγεθος και την ποιότητα της λύσης. Οι κάρτες γραφικών είναι λίγο πιο περίπλοκες καθώς είστε συνήθως κολλημένοι με την ψύξη που έχει ενσωματωθεί στην κάρτα γραφικών. Ως αποτέλεσμα, η γενική λύση για τις κάρτες γραφικών απλά αυξάνει τις ταχύτητες των ανεμιστήρων που θα αυξήσουν το θόρυβο. Η εναλλακτική λύση είναι να αγοράσετε μια κάρτα γραφικών που είναι ήδη overclocked και έρχεται με μια βελτιωμένη λύση ψύξης.

Εγγυήσεις

Σε γενικές γραμμές, ο υπερχρονισμός των εξαρτημάτων του υπολογιστή γενικά θα ακυρώσει τυχόν εγγυήσεις που παρέχονται από τον πωλητή ή τον κατασκευαστή. Αυτό δεν είναι πραγματικά ανησυχία εάν ο υπολογιστής σας είναι παλαιότερος και παρελθόν τυχόν εγγυήσεις, αλλά αν προσπαθείτε να overclock ένα PC που είναι ολοκαίνουργιο, ακυρώνοντας ότι η εγγύηση μπορεί να σημαίνει μια τεράστια απώλεια εάν κάτι πάει στραβά και υπάρχει αποτυχία. Τώρα υπάρχουν ορισμένοι προμηθευτές που προσφέρουν εγγυήσεις που θα σας προστατεύσουν σε περίπτωση αποτυχίας overclocking. Για παράδειγμα, η Intel έχει το Σχέδιο Προστασίας Προσαρμογής απόδοσης που μπορεί να πληρώσει για να λάβει κάλυψη εγγύησης για το overclocking των κατάλληλων εξαρτημάτων. Αυτά είναι ίσως τα έξυπνα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε εάν υπερχρεάνετε για πρώτη φορά.

Γραφικά Overclocking

Πιθανώς το πιο εύκολο στοιχείο για overclocking μέσα σε ένα σύστημα υπολογιστή είναι η κάρτα γραφικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η AMD όσο και η NVIDIA διαθέτουν εργαλεία overclocking ενσωματωμένα απευθείας στις σουίτες προγραμμάτων οδήγησης που θα λειτουργούν με την πλειοψηφία των επεξεργαστών γραφικών τους. Γενικά, το μόνο που χρειάζεται για να υπερκεραστεί ο επεξεργαστής είναι να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις της ταχύτητας ρολογιού και στη συνέχεια να μετακινήσετε ένα ρυθμιστικό για να ρυθμίσετε τις ταχύτητες ρολογιού του πυρήνα γραφικών ή της μνήμης βίντεο. Επίσης, θα υπάρχουν συνήθως ρυθμίσεις που επιτρέπουν την αύξηση των ταχυτήτων του ανεμιστήρα και ενδεχομένως τη ρύθμιση των επιπέδων τάσης.

Ο άλλος λόγος ότι η υπερχρέωση μιας κάρτας γραφικών είναι αρκετά εύκολη είναι ότι η αστάθεια στην κάρτα γραφικών γενικά δεν θα επηρεάσει το υπόλοιπο σύστημα. Μια συντριβή κάρτας οθόνης απαιτεί γενικά απλώς την επανεκκίνηση του συστήματος και την επαναφορά των ρυθμίσεων ταχύτητας σε χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό κάνει την προσαρμογή και τον έλεγχο της overclock μια αρκετά απλή διαδικασία. Απλά ρυθμίστε το ρυθμιστικό μέχρι ελαφρώς μεγαλύτερη ταχύτητα και, στη συνέχεια, εκτελέστε ένα σημείο αναφοράς παιχνιδιών ή γραφικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν δεν συντριβεί, είστε γενικά ασφαλείς και μπορείτε να μετακινήσετε το ρυθμιστικό προς τα επάνω ή να το κρατήσετε στην υπάρχουσα θέση. Αν συμβούν, τότε μπορείτε είτε να επιστρέψετε σε ελαφρώς αργή ταχύτητα είτε να αυξήσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα για να βελτιώσετε την ψύξη για να αντισταθμίσετε την πρόσθετη θερμότητα.

CPU overclocking

Το overclocking της CPU σε έναν υπολογιστή είναι πολύ πιο περίπλοκο από την κάρτα γραφικών. Ο λόγος είναι ότι η CPU πρέπει να αλληλεπιδρά με όλα τα άλλα στοιχεία του συστήματος. Οι απλές αλλαγές στη CPU μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια σε άλλες πτυχές του συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές CPU άρχισαν να θέτουν περιορισμούς που εμπόδισαν τον overclocking σε οποιαδήποτε CPU. Αυτό είναι που αναφέρεται ως ρολόι κλειδωμένο. Ουσιαστικά, οι επεξεργαστές περιορίζονται μόνο σε μια καθορισμένη ταχύτητα και δεν μπορούν να ρυθμιστούν εκτός αυτής. Προκειμένου να overclock έναν επεξεργαστή αυτές τις μέρες, θα πρέπει να αγοράσετε συγκεκριμένα ένα σύστημα που χαρακτηρίζει το ρολόι ξεκλείδωτη μοντέλο. Τόσο η Intel όσο και η AMD παρέχουν ονομασίες για αυτούς τους επεξεργαστές, προσθέτοντας τυπικά ένα K στο τέλος του αριθμού μοντέλου επεξεργαστή. Ακόμη και με έναν κατάλληλα ξεκλειδωμένο επεξεργαστή, πρέπει επίσης να έχετε μια μητρική πλακέτα με chipset και BIOS που επιτρέπει προσαρμογές για overclocking.

Έτσι τι εμπλέκεται στην overclocking μόλις έχετε τη σωστή CPU και μητρική πλακέτα; Σε αντίθεση με τις κάρτες γραφικών που γενικά περιλαμβάνουν ένα απλό ρυθμιστικό για να ρυθμίσουν τις ταχύτητες ρολογιού του πυρήνα και της μνήμης γραφικών, οι επεξεργαστές είναι λίγο πιο δύσκολοι. Ο λόγος είναι ότι η CPU πρέπει να επικοινωνεί με όλες τις περιφερειακές συσκευές του συστήματος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχει ταχύτητα ρολογιού λεωφορείου για να ρυθμίσει αυτή την επικοινωνία με όλα τα εξαρτήματα. Εάν η ταχύτητα του λεωφορείου είναι ρυθμισμένη, το σύστημα θα είναι πιθανότατα ασταθές καθώς ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία με τα οποία μιλάει δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν. Αντίθετα, η overclocking των επεξεργαστών γίνεται με προσαρμογή των πολλαπλασιαστών. Η ρύθμιση όλων αυτών των ρυθμίσεων έγινε συνήθως στο BIOS, αλλά περισσότερες μητρικές παρουσιάζονται με λογισμικό που μπορεί να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις έξω από τα μενού του BIOS.

Η συνολική ταχύτητα ρολογιού μιας CPU είναι ουσιαστικά η ταχύτητα του βασικού διαύλου πολλαπλασιασμένη με τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή. Για παράδειγμα, ένας επεξεργαστής 3,5 GHz έχει πιθανότητα μια ταχύτητα διαύλου 100MHz και έναν πολλαπλασιαστή 35. Εάν ο επεξεργαστής αυτός είναι ξεκλείδωτος, τότε είναι δυνατόν να ρυθμίσετε τον μέγιστο πολλαπλασιαστή σε ένα υψηλότερο επίπεδο, πχ. 40. Ρυθμίζοντας το προς τα πάνω, η CPU θα μπορούσε ενδεχομένως να τρέξει προς τα πάνω από 4,0 GHz ή με αύξηση 15% σε σχέση με τη βασική ταχύτητα. Συνήθως, οι πολλαπλασιαστές μπορούν να ρυθμιστούν με πλήρεις αυξήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει το λεπτό επίπεδο ελέγχου που έχει μια κάρτα γραφικών.

Είμαι βέβαιος ότι φαίνεται πολύ απλό αλλά το πρόβλημα με το overclocking της CPU είναι ότι η ισχύς είναι πολύ ρυθμισμένη στον επεξεργαστή. Αυτό περιλαμβάνει τις τάσεις σε διάφορες πτυχές του επεξεργαστή καθώς και τη συνολική ποσότητα ισχύος που παρέχεται στον επεξεργαστή. Εάν κάποιο από αυτά δεν παρέχει αρκετό ρεύμα, το τσιπ θα γίνει ασταθές σε overclocking. Επιπλέον, μια κακή overclock της CPU μπορεί να επηρεάσει όλες τις άλλες συσκευές με τις οποίες πρέπει να επικοινωνήσει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν γράφει σωστά την ημερομηνία σε σκληρό δίσκο. Επιπλέον, μια κακή ρύθμιση μπορεί να κάνει το σύστημα να μην εκκινήσει μέχρι να επαναρυθμιστεί το BIOS CMOS με το jumper ή να ενεργοποιηθεί η μητρική πλακέτα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε από την αρχή με τις ρυθμίσεις σας.

Ακριβώς όπως το GPU overclocking, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να κάνετε overclocking σε μικρά βήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα ρυθμίσετε τον πολλαπλασιαστή λίγα και στη συνέχεια θα εκτελέσετε το σύστημα μέσω ενός συνόλου σημείων αναφοράς για να τονίσετε τον επεξεργαστή. Εάν είναι σε θέση να χειριστεί το φορτίο, τότε μπορείτε να ρυθμίσετε ξανά τις τιμές μέχρι να φτάσετε τελικά σε ένα σημείο όπου γίνεται λίγο ασταθές. Σε εκείνο το σημείο, θα επιστρέψετε μέχρι να είστε απόλυτα σταθεροί. Ανεξαρτήτως, βεβαιωθείτε ότι έχετε σημειώσει τις τιμές σας καθώς δοκιμάζετε σε περίπτωση που πρέπει να κάνετε επαναφορά CMOS.