Τι συμβαίνει όταν γυρίζετε το Blu-ray Disc Player

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από το τέλος του 2013, όλες οι αναλογικές συνδέσεις βίντεο ( composite, S-video και Component και, σε πολλές περιπτώσεις, αναλογικές συνδέσεις ήχου ) έχουν εξαλειφθεί ως επιλογές σύνδεσης σε Blu-ray Disc players κατασκευασμένα για την αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές σύνδεσης παρέχονται ακόμη σε αυτό το άρθρο για εκείνες που συνδέουν ή ρυθμίζουν κατασκευαστές Blu-ray Disc που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2013.

Ρυθμίσεις βίντεο αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray

Με έναν τρέχοντα δίσκο Blu-ray Disc Player, μόλις συνδέσετε τη συσκευή αναπαραγωγής στην τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας ή τον βιντεοπροβολέα σας και ενεργοποιήσετε και τις δύο μονάδες (ρυθμίστε την τηλεόραση ή τον προβολέα στην είσοδο στην οποία έχετε συνδέσει το Blu-ray Disc Player), το ο παίκτης θα προσαρμόζεται αυτόματα στις δυνατότητες εγγενής ανάλυσης του HDTV ή του βιντεοπροβολέα σας.

Με άλλα λόγια, ένας Blu-ray Disc Player γνωρίζει ότι είναι συνδεδεμένος με έναν προβολέα τηλεόρασης ή βίντεο και ποιος τύπος σύνδεσης χρησιμοποιείται ( HDMI, DVI ή Component ). Μετά την ανίχνευση της σύνδεσης, εάν η συσκευή δεν αισθάνεται ότι η τηλεόραση ή ο προβολέας δεν είναι 1080p , η συσκευή αναπαραγωγής θα επαναφέρει την ανάλυση εξόδου βίντεο στην εγγενή ανάλυση της τηλεόρασης ή του προβολέα - είτε πρόκειται για 1080i , 720p κ.λπ. Στη συνέχεια, μπορείτε ακόμα να μεταβείτε στο μενού ρύθμισης του προγράμματος αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray και να κάνετε οποιεσδήποτε επιπρόσθετες αλλαγές επιλέγετε (αν προτιμάτε 1080i, 720p κ.λπ.).

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι παρόλο που μερικοί δίσκοι Blu-ray μπορούν να εξάγουν βίντεο μέσω συνδέσεων Component (κόκκινο, πράσινο, μπλε), η μέγιστη ανάλυση μέσω αυτών των συνδέσεων είναι 1080i. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει τώρα για τους παίκτες Blu-ray Disc που έγιναν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, στις οποίες η έξοδος ψηφίσματος βίντεο μέσω συνιστωσών συνδέσεων περιορίζεται σε 480p.

Επίσης, οι συνδέσεις βίντεο S-Video ή Composite μπορούν να περάσουν μόνο ανάλυση 480i, ανεξάρτητα από ποια από αυτά χρησιμοποιούνται για σύνδεση με τηλεόραση 1080p.

Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε συνδέσεις HDMI, DVI ή HDMI ή βίντεο συνιστωσών και έχετε προεγκατάσταση HDTV ή βίντεο με εγγενή ανάλυση 720p αντί για 1080i ή 1080p μετά την αρχική ρύθμιση, εάν ρυθμίσετε χειροκίνητα τη συσκευή Blu-ray Disc στην έξοδο 1080i, η εικόνα φαίνεται ελαφρώς καλύτερη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι δίσκοι Blu-ray κατακλύζονται σε 1080p και φαίνεται ότι είναι ευκολότερο για τη συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray να μειώσει την παραγωγή ενός σήματος 1080i που ένα σήμα 720p από το 1080i είναι πιο κοντά στα 1080p από 720p. Φυσικά, η άλλη εξήγηση είναι ότι ορισμένοι παίκτες δίσκων Blu-ray μπορεί να μην έχουν πολύ καλή ενσωματωμένη δυνατότητα κλιμάκωσης 720p.

Ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήστη εάν υποπτευθείτε τυχόν παραλλαγές των παραπάνω πληροφοριών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από το 2013, υπάρχουν αρκετοί δίσκοι Blu-ray Disc που παρέχουν δυνατότητες 4K Upscaling και από το 2016 έχουν εισαχθεί παίκτες που μπορούν να παίξουν δίσκους Ultra HD . Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να έχετε αυτούς τους παίκτες συνδεδεμένους σε μια συμβατή τηλεόραση 4K Ultra HD για να λάβετε αυτά τα οφέλη. Ωστόσο, εάν συνδεθείτε σε μια τηλεόραση 720p ή 1080p, στις περισσότερες περιπτώσεις θα προσαρμοστούν αυτόματα στην ανάλυση οθόνης της τηλεόρασης - αλλά συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης για συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ρύθμιση ήχου του προγράμματος αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray

Αν έχετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου που διαθέτει είσοδο HDMI και ο δέκτης διαθέτει αποκωδικοποίηση Dolby TrueHD και DTS-HD Master Audio (για λεπτομέρειες, ελέγξτε τις ετικέτες στον δέκτη σας ή στο εγχειρίδιο χρήσης), ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου θα μπορούσε να δεχθεί είτε χωρίς κωδικό ή πλήρως αποκωδικοποιημένο ασυμπίεστο ψηφιακό σήμα ήχου από τη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc μέσω της σύνδεσης HDMI. Αυτή είναι η προτιμώμενη σύνδεση για χρήση.

Ωστόσο, αν έχετε ένα παλιότερο δέκτη οικιακού κινηματογράφου που δεν διαθέτει είσοδο HDMI ή μια είσοδο HDMI που περνάει μόνο από βίντεο και ήχο στην τηλεόρασή σας, τότε θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή μέθοδο σύνδεσης των έξοδοι ψηφιακού ήχου είτε ψηφιακά οπτικά είτε ομοαξονικά ) του δέκτη στο δέκτη οικιακού σας θεάτρου. Χρησιμοποιώντας αυτή τη σύνδεση θα έχετε πρόσβαση σε όλα τα undecoded ακουστικά σήματα από το Blu-ray Disc player (ο δέκτης θα τα αποκωδικοποιήσει) εκτός από Dolby TrueHD, DTS- HD Master Audio ή πολυκάναλο μη συμπιεσμένο ήχο.

Από την άλλη πλευρά, εάν διαθέτετε ένα σύνολο αναλογικών αναλογικών εισόδων 5.1 ή 7.1 καναλιών στον δέκτη σας και η συσκευή Blu-ray Disc σας διαθέτει ένα σύνολο αναλογικών αναλογιών 5.1 ή 7.1 καναλιών, αυτή είναι μια καλύτερη επιλογή από τη χρήση του τυπικού ψηφιακού ήχου (οπτική ή ομοαξονική) σύνδεση, καθώς οι αναλογικές έξοδοι 5.1 καναλιών της συσκευής αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray μπορούν να αποκωδικοποιήσουν εσωτερικά το σήμα ήχου surround και να το μεταδώσουν στον δέκτη οικιακού κινηματογράφου ως ένα πλήρως αποκωδικοποιημένο ή μη συμπιεσμένο ηχητικό σήμα που θα είναι της ίδιας ποιότητας όπως χρησιμοποιώντας την επιλογή σύνδεσης HDMI για ήχο. Το μειονέκτημα είναι ότι αντί να συνδέσετε ένα καλώδιο στον δέκτη σας για ήχο, θα πρέπει να συνδέσετε πέντε ή επτά συνδέσεις για να φέρετε τον ήχο από το Blu-ray Disc player σας στον δέκτη home theater.

Για λεπτομερέστερη ματιά στο πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στον ήχο από μια συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc, ανατρέξτε στο άρθρο μου: Πέντε τρόποι πρόσβασης σε ήχο από ένα Blu-ray Disc Player .

Αφού πραγματοποιήσετε όλες τις συνδέσεις ήχου και βίντεο, συμβουλευτείτε επίσης το εγχειρίδιο χρήσης του παίκτη του Blu-ray Disc για οποιεσδήποτε επιπλέον διαδικασίες ρύθμισης ήχου και βίντεο.

Ο συντελεστής 3D

Εάν έχετε μια συσκευή 3D TV και ένα Blu-ray Disc 3D, αλλά ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου δεν είναι συμβατός με 3D - Ανατρέξτε σε μερικές πρόσθετες συμβουλές σύνδεσης και ρύθμισης στο συνοδευτικό άρθρο μας: Πώς να συνδέσετε ένα Blu-ray Disc 3D Player σε ένα μη -3D συμβατό δέκτη οικιακού κινηματογράφου

Η κατώτατη γραμμή

Παρά τις εκτεταμένες δυνατότητές του, οι μερικοί μπορεί να βρουν εκφοβισμό, πράγματι η σύνδεση και η εγκατάσταση ενός Blu-ray Disc player είναι πολύ απλή, με μεγάλο μέρος της διαδικασίας να γίνεται αυτόματα ή εύκολα να ακολουθείται μέσω απλών ορών στην οθόνη. Εάν έχετε διστάσει να αγοράσετε ένα Blu-ray παιχνίδι επειδή νομίζετε ότι είναι πολύ περίπλοκο για να ξεκινήσετε να τρέχετε, απλώς ακολουθήστε τις συμβουλές που περιγράφονται παραπάνω και θα πρέπει να είστε έτοιμοι.

Μπόνους: Ανατρέξτε στην περιοδική ενημερωμένη λίστα των προτάσεων αγοράς των προγραμμάτων αναπαραγωγής δίσκου Blu-ray , καθώς και τις προτάσεις μου για τους καλύτερους δίσκους Blu-ray για θέαση στο σπίτι: 2D / 3D