Πολυκαναλικές αναλογικές συνδέσεις ήχου - Τι πρέπει να ξέρετε

Υπάρχει ακόμη περιθώριο για αναλογική σύνδεση ήχου στην ψηφιακή εποχή

Αν και η έμφαση αυτές τις μέρες είναι στην ψηφιακή συνδεσιμότητα, το home cinema διαθέτει μακρά παράδοση αναλογικού ήχου ξεκινώντας από τις ημέρες Hi-Fidelity και στερεοφωνικού.

Ως αποτέλεσμα αυτής της βάσης, παρόλο που τα περισσότερα εξαρτήματα οικιακού κινηματογράφου παρέχουν κυρίως ψηφιακές επιλογές σύνδεσης (όπως HDMI , ψηφιακό οπτικό, ψηφιακό ομοαξονικό και USB ). Υπάρχουν πολλά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται, όπως συσκευές αναπαραγωγής CD, κασετόφωνα, VCR και παλαιότεροι δίσκοι DVD και Blu-ray Disc που παρέχουν αναλογική ήχου ή ψηφιακή και αναλογική σύνδεση ήχου.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε πολλούς δέκτες οικιακού κινηματογράφου που παρέχουν ακόμα ορισμένες αναλογικές επιλογές σύνδεσης ήχου. Ο συνηθέστερος τύπος είναι οι αναλογικές είσοδοι / έξοδοι στερεοφωνικών ακουστικών, το υπογούφερ και οι προεπιλογές εξόδου της ζώνης 2 , μερικές φορές παρέχονται αναλογικές είσοδοι και έξοδοι πολλαπλών καναλιών.

Τι είναι οι αναλογικές συνδέσεις πολλαπλών καναλιών

Οι πολυκαναλικές αναλογικές συνδέσεις (είτε για είσοδο είτε για έξοδο) αποτελούνται από ξεχωριστή σύνδεση ήχου για κάθε κανάλι ήχου. Με άλλα λόγια, ακριβώς όπως υπάρχουν αναλογικές συνδέσεις ήχου αριστερού και δεξιού καναλιού για στερεοφωνικά κανάλια, για κάποιες εφαρμογές surround ήχου, επιπλέον στις αριστερές και τις δεξίες αναλογικές στερεοφωνικές συνδέσεις, είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν ξεχωριστές αναλογικές συνδέσεις ήχου για το κέντρο, αριστερά surround, δεξί surround και, σε μερικές περιπτώσεις, επίσης αριστερό surround πίσω και δεξί πίσω surround. Αυτές οι συνδέσεις χρησιμοποιούν υποδοχές RCA και καλώδια .

Προβολές πολυκαναλικού προενισχυτή - δέκτες οικιακού κινηματογράφου

Η πιο συνηθισμένη δυνατότητα αναλογικής σύνδεσης πολλαπλών καναλιών, η οποία απαντάται κυρίως σε δέκτες οικιακού κινηματογράφου μεσαίων και υψηλών λήψεων και προενισχυτές / επεξεργαστές AV , είναι αυτό που αναφέρεται ως πολυκαναλικές αναλογικές έξοδοι προενίσχυσης ήχου.

Αυτό που κάνουν αυτές οι έξοδοι είναι να συνδέσετε έναν δέκτη οικιακού κινηματογράφου ή εξωτερικούς ενισχυτές προενίσχυσης / επεξεργαστή AV. Αυτό επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες επεξεργασίας ήχου και εικόνας ενός δέκτη οικιακού κινηματογράφου, αλλά αν οι ενσωματωμένοι ενισχυτές δεν είναι αρκετά ισχυροί για μια νεότερη εγκατάσταση, οι έξοδοι προενισχυτών επιτρέπουν τη σύνδεση με ισχυρότερους εξωτερικούς ενισχυτές ισχύος για ένα, όλα τα διαθέσιμα κανάλια.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται πολυκαναλικές αναλογικές προενίσχυσης, απενεργοποιούν τους εσωτερικούς ενισχυτές του δέκτη οικιακού κινηματογράφου που έχουν οριστεί για τα αντίστοιχα κανάλια. Με άλλα λόγια, δεν μπορείτε να συνδυάσετε την ισχύ εξόδου ενός εσωτερικού ενισχυτή με έναν εξωτερικό ενισχυτή για το ίδιο κανάλι.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί δέκτες οικιακού κινηματογράφου σάς επιτρέπουν να επανατοποθετήσετε αυτούς τους εσωτερικούς ενισχυτές σε άλλα κανάλια που δεν παρακάμπτονται. αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών ενισχυτών για να επεκτείνουν τον αριθμό των καναλιών που μπορεί να ελέγξει ένας δέκτης οικιακού κινηματογράφου.

Διαβάστε το εγχειρίδιο οδηγιών για τον συγκεκριμένο δέκτη οικιακού κινηματογράφου για λεπτομέρειες σχετικά με το αν προσφέρεται η δυνατότητα εσωτερικής επανατοποθέτησης του ενισχυτή.

Προβολές πολυκαναλικού προενισχυτή - Επεξεργαστές AV

Ενώ οι αναλογικές προενίσχυσης πολλαπλών καναλιών είναι προαιρετικές σε δέκτες οικιακού κινηματογράφου, απαιτούνται σε επεξεργαστές προενισχυτή AV.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι επεξεργαστές AV Preamp δεν διαθέτουν ενσωματωμένους ενισχυτές που απαιτούνται για την τροφοδοσία των ηχείων, οπότε για να φτάσουν τα ηχητικά σήματα στα ηχεία, οι αναλογικές έξοδοι προενίσχυσης επιτρέπουν τη σύνδεση με έναν εξωτερικό ενισχυτή αναλογικές έξοδοι προενίσχυσης ήχου. Οι ενισχυτές, με τη σειρά τους, μπορούν να τροφοδοτήσουν τα ηχεία.

Οι έξοδοι προενίσχυσης πολλαπλών καναλιών μπορούν επίσης να βρεθούν σε παλιότερους δίσκους DVD / Blu-ray, αλλά αυτές τις μέρες περιορίζονται σε ένα μικρό αριθμό Blu-ray Disc players υψηλής τεχνολογίας.

Έξοδοι αναλογικού προενίσχυσης πολλαπλών καναλιών - Δίσκοι DVD και Blu-ray Disc

Πριν από την εισαγωγή του HDMI, κάποιες συσκευές αναπαραγωγής DVD ανώτερης ποιότητας και ακόμη και ένας μικρός αριθμός συσκευών αναπαραγωγής Blu-ray Disc προσφέρουν (και εξακολουθεί να υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός) μια επιλογή πολλαπλών καναλιών αναλογικό προενισχυτή.

Αυτές οι συνδέσεις παρέχουν (d) υποστήριξη (ed) δύο δυνατότητες. Η πρώτη είναι η δυνατότητα του παίκτη να αποκωδικοποιήσει εσωτερικά το ήχο Dolby Digital και DTS ήχου surround και στη συνέχεια να μεταβιβάσει αυτό το αποκωδικοποιημένο σήμα ήχου surround σε έναν παλαιότερο δέκτη οικιακού κινηματογράφου που μπορεί να μην διαθέτει δική του ενσωματωμένη δυνατότητα αποκωδικοποίησης Dolby Digital / DTS άλλες λέξεις, καμία ψηφιακή οπτική / ομοαξονική ή είσοδο HDMI), αλλά μπορεί να παρέχει ένα σύνολο αναλογικών εισόδων πολυκαναλικού ήχου. Όταν χρησιμοποιείται αυτή η επιλογή, ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου θα εμφανίσει είτε Direct είτε PCM στον μπροστινό πίνακα αντί για Dolby ή DTS. Ωστόσο, εξακολουθείτε να έχετε τα πλεονεκτήματα αυτών των μορφών καθώς αυτά αποκωδικοποιήθηκαν πριν φτάσουν στον δέκτη.

Η δεύτερη δυνατότητα είναι η υποστήριξη δύο μορφών ήχου που εισήχθησαν το 1999/2000, SACD και DVD-Audio που επηρεάζουν την συνδεσιμότητα ήχου, ακόμη και αν ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου έχει ενσωματωμένη αποκωδικοποίηση Dolby / DTS και παρέχει ψηφιακή οπτική / ομοαξονική και Εισόδους HDMI.

Λόγω των απαιτήσεων σχετικά με το εύρος ζώνης, οι μορφές SACD και DVD-Audio δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές οπτικές ή ψηφιακές ομοαξονικές συνδέσεις ήχου, πράγμα που σήμαινε ότι (πριν από HDMI) ο μόνος τρόπος μεταφοράς των ηχητικών σημάτων σε δέκτη οικιακού κινηματογράφου ήταν μέσω του πολυκαναλικού αναλογικού ήχου επιλογή σύνδεσης.

Ωστόσο, για να χρησιμοποιήσετε τις πολυκαναλικές αναλογικές προενίσχυσης σε συσκευή αναπαραγωγής DVD ή Blu-ray Disc που τα έχει, πρέπει να έχετε ένα αντίστοιχο σύνολο εισόδων σε δέκτη home theater ή προεντατήρα / επεξεργαστή AV.

Αναλογικές εισόδους πολλαπλών καναλιών

Πριν από την είσοδο HDMI, οι συνδέσεις εισόδου πολλαπλών καναλιών αναλογικού ήχου ήταν κάποτε πολύ συχνές σε δέκτες οικιακού κινηματογράφου, προενισχυτές / επεξεργαστές AV, αλλά σπάνια αυτές τις μέρες.

Ωστόσο, εάν διαθέτετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου ή επεξεργαστή AV που προσφέρει αυτήν την επιλογή, έχετε την ευελιξία να επωφεληθείτε από ένα DVD, ένα Blu-ray Disc player ή άλλο στοιχείο προέλευσης που μπορεί να το προσφέρει ως επιλογή σύνδεσης εξόδου.

Λάβετε υπόψη ότι οι πολυκαναλικές αναλογικές είσοδοι είναι διακριτές συνδέσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν συνδέετε μια στερεοφωνική αναλογική πηγή δύο καναλιών, όπως το CD player, πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο τις εισόδους αριστερού και δεξιού καναλιού εμπρός και για πλήρες ήχο surround 5.1 ή 7.1 καναλιών που χρειάζεστε για να χρησιμοποιήσετε όλες τις εισόδους και βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδέσει τις αντίστοιχες έξοδοι καναλιών από το στοιχείο προέλευσης στις εισόδους καναλιών που έχουν οριστεί σωστά.

Για παράδειγμα, εάν συνδέσετε τις αναλογικές μπροστινές εξόδους προεπιλογής αριστεράς / δεξιάς της συσκευής πηγής με τις αναλογικές εισόδους αριστερού / δεξιού, ο ήχος θα βγει από τα ηχεία surround αντί των κύριων αριστερού / δεξιού ηχείου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό εάν το εξάρτημα πηγής σας έχει έξοδο προενίσχυσης υπογούφερ που θα πρέπει να συνδεθεί είτε με είσοδο προενισχυτή subwoofer του δέκτη, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στην έξοδο subwoofer του δέκτη, είτε να παρακάμψετε αυτή την επιλογή και να συνδέσετε το subwoofer από την συσκευή πηγής απευθείας στο υπογούφερ.

Η κατώτατη γραμμή - Να είστε ενήμεροι για τις επιλογές σύνδεσης ήχου

Υπάρχουν πολλές επιλογές σύνδεσης στο home cinema και με τα χρόνια έχουν εισαχθεί νέες επιλογές όπως το HDMI και οι παλιές επιλογές βρίσκονται στη διαδικασία ή έχουν εξαλειφθεί και άλλες έχουν ενοποιηθεί, όπως οι κοινές αναλογικές εισόδους βίντεο σε νεότερες τηλεοράσεις - αλλά πολλοί καταναλωτές έχουν ένα μείγμα παλιών και νέων εξαρτημάτων που πρέπει να συνδεθούν και να χρησιμοποιηθούν. Η επιλογή σύνδεσης αναλογικού ήχου πολλαπλών καναλιών είναι μια επιλογή που μπορεί να είναι διαθέσιμη σε εσάς εάν τη χρειάζεστε.