Πώς να διατηρήσετε το Ubuntu μέχρι σήμερα - Βασικός οδηγός

Εισαγωγή

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς και γιατί θα πρέπει να ενημερώνετε το Ubuntu.

Εάν μόλις εγκαταστήσατε το Ubuntu για πρώτη φορά ίσως να ενοχλείται όταν εμφανιστεί ένα μικρό παράθυρο που σας ζητά να εγκαταστήσετε σημαντικές ενημερώσεις εκατοντάδων μεγαμπάιτ.

Οι πραγματικές εικόνες ISO δεν ενημερώνονται συνεχώς στον ιστότοπο και, κατά συνέπεια, όταν κάνετε λήψη του Ubuntu κατεβάζετε ένα στιγμιότυπο από μια χρονική στιγμή.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι κατεβάσατε και εγκαταστήσατε την τελευταία έκδοση του Ubuntu (15.10) στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτή η έκδοση του Ubuntu θα είναι διαθέσιμη για μερικές εβδομάδες. Αναμφίβολα, λόγω του μεγέθους του Ubuntu, θα υπάρξουν αρκετές σημαντικές διορθώσεις σφαλμάτων και ενημερώσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αντί να ενημερώνετε συνεχώς την εικόνα Ubuntu, είναι πολύ πιο εύκολο να συμπεριλάβετε ένα πακέτο λογισμικού το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε λήψη και εγκατάσταση οποιωνδήποτε ενημερώσεων.

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε το σύστημά σας ενημερωμένο. Η αποτυχία της εγκατάστασης ενημερώσεων ασφαλείας είναι παρόμοια με το κλείδωμα όλων των θυρών του σπιτιού σας, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα παράθυρα του κάτω ορόφου.

Οι ενημερώσεις που παρέχονται για το Ubuntu είναι πολύ λιγότερο ενοχλητικές από αυτές που παρέχονται στα Windows. Στην πραγματικότητα, οι ενημερώσεις των Windows είναι εξοργιστικές. Πόσο συχνά έπρεπε να εκκινήσετε βιαστικά τον υπολογιστή σας για να εκτυπώσετε εισιτήρια ή να πάρετε οδηγίες ή να κάνετε κάτι άλλο που πρέπει να γίνει γρήγορα μόνο για να βρείτε τις λέξεις "Ενημέρωση 1 από 246" εμφανίζονται;

Το αστείο για αυτό το σενάριο είναι ότι η ενημέρωση 1 έως 245 φαίνεται να διαρκεί λίγα λεπτά και η τελευταία διαρκεί αιώνες.

Λογισμικό και ενημερώσεις

Το πρώτο κομμάτι του λογισμικού που ελέγχεται είναι "Λογισμικό & Ενημερώσεις".

Μπορείτε να ανοίξετε αυτό το πακέτο πατώντας το πλήκτρο super (πληκτρολόγιο των Windows) στο πληκτρολόγιό σας για να εμφανιστεί το Ubuntu Dash και να αναζητήσετε "Software". Θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο για το "Λογισμικό & Ενημερώσεις". Κάντε κλικ σε αυτό το εικονίδιο.

Η εφαρμογή "Λογισμικό & ενημερώσεις" έχει 5 καρτέλες:

Για αυτό το άρθρο, μας ενδιαφέρει η καρτέλα Ενημερώσεις, αλλά, ως επισκόπηση, οι άλλες καρτέλες εκτελούν τις ακόλουθες εργασίες:

Η καρτέλα ενημερώσεων είναι αυτό που μας ενδιαφέρει και έχει τα ακόλουθα πλαίσια ελέγχου:

Θέλετε σίγουρα να κρατήσετε τις σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας ελέγχονται και θέλετε να διατηρείτε εισηγμένες ενημερώσεις, επειδή αυτό παρέχει σημαντικές διορθώσεις σφαλμάτων.

Η προπληρωμένη έκδοση ενημερώσεων παρέχει διορθώσεις που στοχεύουν συγκεκριμένα σφάλματα και είναι μόνο προτεινόμενες λύσεις. Μπορούν ή να μην λειτουργούν και μπορεί να μην είναι η τελική λύση. Η σύσταση είναι να το αφήσετε αυτό ανεξέλεγκτο.

Οι μη υποστηριζόμενες ενημερώσεις χρησιμοποιούνται για την παροχή ενημερώσεων σε άλλα πακέτα λογισμικού που δεν παρέχονται από το Canonical. Μπορείτε να το ελέγξετε. Οι περισσότερες επικαιροποιήσεις όμως παρέχονται μέσω των συμβάσεων.

Τα πλαίσια ελέγχου λένε στο Ubuntu τα είδη ενημερώσεων που θέλετε να ενημερωθείτε. Υπάρχουν, ωστόσο, πλαίσια dropdown μέσα στην καρτέλα Ενημερώσεις, τα οποία σας επιτρέπουν να αποφασίσετε πόσο συχνά θα ελέγχετε και πότε θα σας ειδοποιούμε σχετικά με τις ενημερώσεις.

Τα αναπτυσσόμενα πλαίσια είναι τα εξής:

Από προεπιλογή, οι ενημερώσεις ασφαλείας έχουν ρυθμιστεί ώστε να ελέγχονται καθημερινά και ενημερώνονται αμέσως για αυτές. Άλλες ενημερώσεις έχουν οριστεί να εμφανίζονται κάθε εβδομάδα.

Προσωπικά για ενημερώσεις ασφαλείας πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να ρυθμίσετε το δεύτερο αναπτυσσόμενο μενού για λήψη και εγκατάσταση αυτόματα).

Λογισμικό ενημέρωσης

Η επόμενη εφαρμογή που πρέπει να γνωρίζετε για την ενημέρωση του συστήματός σας είναι η "Ενημέρωση Λογισμικού".

Αν έχετε ρυθμίσει τις ρυθμίσεις ενημέρωσης ώστε να εμφανίζεται αμέσως όταν υπάρχουν ενημερώσεις, αυτό θα φορτωθεί αυτόματα όποτε χρειάζεται νέα εγκατάσταση.

Ωστόσο, μπορείτε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα ενημέρωσης λογισμικού πατώντας το πλήκτρο super (κλειδί των Windows) στο πληκτρολόγιό σας και αναζητώντας "λογισμικό". Όταν εμφανιστεί το εικονίδιο "Ενημέρωση λογισμικού", κάντε κλικ σε αυτό.

Από προεπιλογή, το "Ενημερωτικό λογισμικού" εμφανίζει ένα μικρό παράθυρο που σας ενημερώνει για το πόσα δεδομένα θα ενημερωθούν (δηλαδή θα ληφθούν 145 MB ").

Υπάρχουν διαθέσιμα τρία κουμπιά:

Αν δεν έχετε χρόνο να εγκαταστήσετε τις ενημερώσεις αμέσως, κάντε κλικ στο κουμπί "Υπενθύμιση αργότερα". Σε αντίθεση με τα Windows, το Ubuntu δεν θα αναγκάσει ποτέ τις ενημερώσεις για εσάς και ποτέ δεν θα χρειαστεί να περιμένετε εκατοντάδες ενημερώσεις για εγκατάσταση, ενώ προσπαθείτε να κάνετε κάτι σημαντικό και ακόμα και κατά την εγκατάσταση ενημερώσεων μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το σύστημα.

Η επιλογή "Εγκατάσταση τώρα" προφανώς θα κατεβάσει και θα εγκαταστήσει τις ενημερώσεις στο σύστημά σας.

Το κουμπί "Ρυθμίσεις" σας μεταφέρει στην καρτέλα "Ενημερώσεις" στην εφαρμογή "Λογισμικό & Ενημερώσεις".

Προτού εγκαταστήσετε τις ενημερώσεις, ίσως θέλετε να δείτε ακριβώς τι πρόκειται να εγκατασταθεί. Υπάρχει ένας σύνδεσμος στην οθόνη που μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί "Λεπτομέρειες ενημερώσεων".

Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο εμφανίζεται μια λίστα όλων των πακέτων που θα ενημερωθούν μαζί με το μέγεθος τους.

Μπορείτε να διαβάσετε μια τεχνική περιγραφή κάθε πακέτου κάνοντας κλικ στο στοιχείο γραμμής και κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο τεχνικής περιγραφής στην οθόνη.

Η περιγραφή συνήθως δείχνει την τρέχουσα έκδοση, τη διαθέσιμη έκδοση και μια σύντομη περιγραφή των πιθανών αλλαγών.

Μπορείτε να επιλέξετε να αγνοήσετε τις μεμονωμένες ενημερώσεις, καταργώντας την επιλογή των πλαισίων δίπλα τους, αλλά αυτό δεν είναι συνιστώμενη ενέργεια. Θα χρησιμοποιούσα σίγουρα αυτή την οθόνη μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.

Το μόνο κουμπί που πραγματικά πρέπει να ανησυχήσετε είναι το "Install Now".

Περίληψη

Αυτό το άρθρο είναι το στοιχείο 4 στη λίστα " 33 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά την εγκατάσταση του Ubuntu ".

Άλλα άρθρα στον κατάλογο είναι τα εξής:

Άλλα άρθρα θα προστεθούν σύντομα, αλλά εν τω μεταξύ θα πρέπει να ελέγξετε την πλήρη λίστα και να ακολουθήσετε τους συνδέσμους που είναι διαθέσιμοι εντός.