Μια βασική επισκόπηση του επεξεργαστή βίντεο Kdenlive για το Linux

Όταν πειραματίζεται με την έννοια της διδασκαλίας του Linux και την αναθεώρηση των βίντεο.

Πριν από μερικές εβδομάδες σας παρουσίασα στο Vokoscreen το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βίντεο σε Screencast .

Αφού δημιουργήσετε ένα βίντεο με το Vokoscreen, ίσως θελήσετε να επεξεργαστείτε το βίντεο με το Kdenlive για να προσθέσετε τίτλους ή κομμάτια κομμάτι που δεν ταιριάζουν ή για να προσθέσετε μια επικάλυψη μουσικής.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας παρουσιάσω τα βασικά χαρακτηριστικά του Kdenlive, έτσι ώστε όλοι εσείς που φτιάχνουν το Youtubers να μπορούν να προσθέσουν τα τελειώματα στα βίντεό σας.

Πριν ξεκινήσω, θέλω να προσθέσω ότι μόλις μίλησα με την έννοια της παραγωγής βίντεο και ως εκ τούτου δεν είμαι ειδικός στο θέμα.

Υπάρχει ένα ειδικευμένο κανάλι του gadgets.com για την παραγωγή βίντεο, ωστόσο.

Εγκατάσταση

Γενικά, θα χρησιμοποιούσατε το Kdenlive σε μια διανομή που εκτελεί το περιβάλλον εργασίας του KDE, αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε.

Για να εγκαταστήσετε το Kdenlive χρησιμοποιώντας Kubuntu ή μια διανομή βασισμένη στο Debian, είτε το ενσωματωμένο στο γραφικό κέντρο λογισμικού, ο Synaptic manager ή από τη γραμμή εντολών, χρησιμοποιήστε το apt-get ως εξής:

apt-get install kdenlive

Εάν χρησιμοποιείτε μια διανομή βασισμένη σε RPM, όπως Fedora ή CentOS, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Yum Extender ή από το τερματικό την εντολή yum ως εξής:

yum install kdenlive

Εάν χρησιμοποιείτε το openSUSE μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Yast ή μπορείτε να πληκτρολογήσετε τα ακόλουθα στο παράθυρο του τερματικού:

zypper εγκαταστήσετε kdenlive

Τέλος, εάν χρησιμοποιείτε μια διανομή βασισμένη σε Arch όπως Arch ή Manjaro πληκτρολογήστε τα ακόλουθα στο παράθυρο του τερματικού:

pacman -S kdenlive

Εάν λάβετε ένα σφάλμα αδειών κατά την εκτέλεση αυτών των εντολών τότε θα χρειαστεί να αυξήσετε τα δικαιώματα σας χρησιμοποιώντας την εντολή sudo .

Η διεπαφή χρήστη

Υπάρχει ένα στιγμιότυπο οθόνης της κύριας διασύνδεσης στο πάνω μέρος αυτού του οδηγού επισκόπησης.

Ένα μενού εμφανίζεται στην κορυφή με μια κάτω γραμμή εργαλείων.

Ο αριστερός πίνακας είναι όπου φορτώνετε όλα τα κλιπ που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως μέρος του έργου σας.

Κάτω από το αριστερό πλαίσιο είναι μια λίστα με τα κομμάτια βίντεο και ένα κομμάτι ήχου, αυτά μπορούν να προσαρμοστούν και θα σας δείξω πόσο σύντομα.

Στο κέντρο της οθόνης υπάρχει μια διεπαφή με καρτέλες όπου μπορείτε να προσθέσετε μεταβάσεις, εφέ και να προσαρμόσετε τις ιδιότητες βίντεο.

Τέλος, στην επάνω δεξιά γωνία υπάρχει μια οθόνη κλιπ που σας επιτρέπει να προβάλετε το βίντεο.

Δημιουργία νέου έργου

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο έργο κάνοντας κλικ στο νέο εικονίδιο στη γραμμή εργαλείων ή επιλέγοντας "Αρχείο" και "Νέο" από το μενού.

Το νέο παράθυρο ιδιοτήτων έργου θα εμφανιστεί με τις ακόλουθες τρεις καρτέλες:

Η καρτέλα ρυθμίσεων σάς επιτρέπει να επιλέξετε το χώρο αποθήκευσης του τελικού σας βίντεο, τον τύπο του βίντεο και το ρυθμό καρέ. Μπορείτε επίσης σε αυτό το σημείο να επιλέξετε πόσα κομμάτια βίντεο θα χρησιμοποιήσετε και πόσα κομμάτια ήχου θέλετε να προσθέσετε.

Υπάρχει μια τεράστια λίστα τύπων βίντεο για να διαλέξετε και πολλά από αυτά σε μορφή HD. Το πρόβλημα με το βίντεο μορφής HD είναι ότι χρησιμοποιεί πολλή ισχύ επεξεργαστή.

Για να σας βοηθήσουμε με αυτό, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κλιπ μεσολάβησης που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε το βίντεο και να το δοκιμάσετε στο πρόγραμμα επεξεργασίας χρησιμοποιώντας ένα βίντεο χαμηλότερης ανάλυσης, αλλά κατά τη δημιουργία της τελικής έκδοσης χρησιμοποιείται η πλήρης μορφή βίντεο.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα βίντεο μεσολάβησης.

Η καρτέλα μεταδεδομένων εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με το έργο σας, όπως τον τίτλο, τον δημιουργό, την ημερομηνία δημιουργίας κ.λπ.

Τέλος, η καρτέλα αρχεία έργου σάς επιτρέπει να επιλέξετε να διαγράψετε αχρησιμοποίητα κλιπ, να αφαιρέσετε κλιπ διακομιστή μεσολάβησης και να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη και χρησιμοποιείται περισσότερο όταν ανοίγετε ένα αρχείο από ό, τι δημιουργείτε ένα νέο.

Προσθήκη βίντεο κλιπ στο έργο

Για να προσθέσετε ένα κλιπ στο έργο, κάντε δεξί κλικ στον αριστερό πίνακα και επιλέξτε "Προσθήκη κλιπ". Τώρα μπορείτε να πλοηγηθείτε στην τοποθεσία ενός βίντεο κλιπ που θέλετε να επεξεργαστείτε στον υπολογιστή σας.

Εάν δεν έχετε βίντεο κλιπ, μπορείτε πάντα να κάνετε λήψη κάποιων χρησιμοποιώντας το λογισμικό Youtube-dl και να δημιουργήσετε ένα βίντεο με βίντεο.

Όταν έχετε προσθέσει βίντεο κλιπ στον πίνακα, μπορείτε να τα σύρετε σε ένα από τα χρονοδιαγράμματα βίντεο.

Προσθέτοντας ένα χρωματικό κλιπ

Ίσως θελήσετε να προσθέσετε ένα κλιπ χρώματος στο έργο για να υποδηλώσετε το τέλος του βίντεο ή για να υποδηλώσετε μια αλλαγή στην ακολουθία.

Για να το κάνετε, κάντε δεξί κλικ στον αριστερό πίνακα και επιλέξτε "Προσθήκη κλιπ χρώματος".

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα για το κλιπ από μια προκαθορισμένη λίστα ή να επιλέξετε ένα προσαρμοσμένο χρώμα χρησιμοποιώντας το πλέγμα χρωμάτων.

Μπορείτε επίσης να ορίσετε πόσο χρόνο θα εκτελεστεί το κλιπ.

Για να προσθέσετε το χρωματικό κλιπ στο χρονοδιάγραμμα του βίντεο, σύρετε και αφήστε το στη θέση του. Εάν επικαλύπτετε τα βίντεο έτσι ώστε να βρίσκονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, αλλά να καταλαμβάνουν την ίδια χρονική περίοδο, τότε το βίντεο στην κορυφή έχει προτεραιότητα σε σχέση με αυτό που βρίσκεται κάτω.

Προσθέστε Κλιπ Slideshow

Εάν έχετε πάρει πολλές διακοπές διακοπών και θέλετε να δημιουργήσετε ένα βίντεο διαφανειών με εσείς να μιλάτε πάνω από την κορυφή τότε κάντε δεξί κλικ στο αριστερό πλαίσιο και επιλέξτε "Προσθήκη clip slideshow clip".

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο αρχείου και τον φάκελο στον οποίο βρίσκονται οι εικόνες.

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τη διάρκεια προβολής κάθε εικόνας στο φάκελο και να προσθέσετε ένα εφέ μετάβασης στην επόμενη διαφάνεια.

Ενσωματώστε το με ένα ωραίο soundtrack και μπορείτε να επαναλάβετε εκείνες τις αναμνήσεις διακοπών ή τον τρίτο ξάδελφό σας δύο φορές που αφαιρέσατε το γάμο που πήγατε το 2004.

Προσθέστε ένα κλιπ τίτλου

Ο πιο προφανής λόγος για να χρησιμοποιήσετε το Kdenlive για να επεξεργαστείτε το βίντεό σας είναι να προσθέσετε έναν τίτλο.

Για να προσθέσετε ένα κλιπ τίτλου, κάντε δεξί κλικ στον αριστερό πίνακα και επιλέξτε "Προσθήκη κλιπ τίτλου".

Εμφανίζεται μια νέα οθόνη επεξεργασίας με μια καρότσαρη οθόνη.

Στο επάνω μέρος υπάρχει μια γραμμή εργαλείων και στα δεξιά ένας πίνακας ιδιοτήτων.

Το πρώτο πράγμα που πιθανότατα θέλετε να κάνετε είναι να γεμίσετε τη σελίδα με χρώμα ή να προσθέσετε μια εικόνα φόντου. Αν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει το GIMP για να δημιουργήσετε μια καλή εικόνα τότε μπορείτε να επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε αντ 'αυτού.

Η επάνω γραμμή εργαλείων διαθέτει ένα εργαλείο επιλογής για την επιλογή και τη μετακίνηση αντικειμένων. Δίπλα στο εργαλείο επιλογής υπάρχουν εικονίδια για την προσθήκη κειμένου, την επιλογή χρώματος φόντου, την επιλογή μιας εικόνας, το άνοιγμα ενός υπάρχοντος εγγράφου και την αποθήκευση.

Για να γεμίσετε τη σελίδα με χρώμα, επιλέξτε το εικονίδιο χρώματος φόντου. Τώρα μπορείτε να επιλέξετε ένα χρώμα για το χρώμα φόντου και ένα χρώμα περιγράμματος. Μπορείτε επίσης να ορίσετε το πλάτος του περιγράμματος.

Για να προσθέσετε το χρώμα, είτε εισάγετε ένα πλάτος και ύψος είτε σύρετε στη σελίδα. Προσέξτε ότι είναι πολύ στοιχειώδης και εύκολο να γίνει λάθος.

Για να προσθέσετε μια εικόνα, κάντε κλικ στο εικονίδιο φόντου και επιλέξτε την εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε από ένα φάκελο. Και πάλι το εργαλείο είναι αρκετά βασικό, έτσι αξίζει να πάρει την εικόνα στο σωστό μέγεθος πριν την εισαγάγει σε Kdenlive.

Για να προσθέσετε κείμενο, χρησιμοποιήστε το εικονίδιο κειμένου και κάντε κλικ στην οθόνη όπου θέλετε να εμφανίζεται το κείμενο. Μπορείτε να προσαρμόσετε το μέγεθος κειμένου, το χρώμα και τη γραμματοσειρά, καθώς και να καθορίσετε την αιτιολόγηση.

Στη δεξιά πλευρά της οθόνης, μπορείτε να ρυθμίσετε τη διάρκεια για την οποία εμφανίζεται ο τίτλος.

Μπορείτε να προσθέσετε πολλά αντικείμενα στη σελίδα τίτλου. Μπορείτε να ρυθμίσετε αν εμφανίζεται ένα στην κορυφή ή στο κάτω μέρος της άλλης ρυθμίζοντας την αναλογία διαστάσεων.

Όταν τελειώσετε τη δημιουργία του κλιπ τίτλου, πατήστε το πλήκτρο "OK". Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τη σελίδα τίτλου κάνοντας κλικ στο σχετικό εικονίδιο. Αυτό σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ξανά τη σελίδα τίτλου για άλλα έργα.

Για να προσθέσετε το κλιπ τίτλου στο βίντεο, σύρετε το στο χρονοδιάγραμμα.

Προεπισκόπηση του βίντεο

Μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση οποιουδήποτε από τα κλιπ στα οποία έχετε φορτώσει, προτού τα προσθέσετε στο χρονοδιάγραμμα, κάνοντας κλικ σε αυτά και πατώντας το πλήκτρο αναπαραγωγής στην καρτέλα "Clip Monitor".

Μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση του βίντεο που επεξεργάζεστε κάνοντας κλικ στην καρτέλα "Παρακολούθηση Έργου" και πατώντας το κουμπί αναπαραγωγής.

Μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση διαφορετικών τμημάτων του βίντεο προσαρμόζοντας τη θέση της μαύρης γραμμής στα χρονοδιαγράμματα.

Κοπή ενός βίντεο

Αν θέλετε να χωρίσετε ένα μακρύ βίντεο σε μικρότερα τμήματα, ώστε να μπορείτε να τα αναδιατάξετε ή να αφαιρέσετε τα κομμάτια, μετακινήστε το μαύρο χρονικό διάγραμμα στο κομμάτι που θέλετε να κόψετε, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε "αποκοπή". Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταφέρετε τα δυαδικά ψηφία βίντεο για να τα κάνετε μεγαλύτερα ή μικρότερα.

Εάν θέλετε να διαγράψετε ένα τμήμα ενός κλιπ κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε "Διαγραφή επιλεγμένου στοιχείου".

Προσθήκη μεταβάσεων

Μπορείτε να αλλάξετε από ένα κλιπ σε άλλο με ωραία εφέ μετάβασης.

Για να προσθέσετε μεταβάσεις, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην καρτέλα μεταβάσεων και να σύρετε τη μετάβαση στη χρονική γραμμή είτε μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο χρονικό πλαίσιο και να επιλέξετε να προσθέσετε τη μετάβαση από εκεί.

Για τη σωστή μετάβαση σε λειτουργία, τα βίντεο κλιπ πρέπει να βρίσκονται σε χωριστά κομμάτια και μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση να διαρκεί περισσότερο, σύροντάς τα προς τα δεξιά.

Προσθήκη εφέ

Για να προσθέσετε εφέ, κάντε κλικ στην καρτέλα εφέ και επιλέξτε το εφέ που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και σύρετέ το στην κατάλληλη χρονική γραμμή.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να προσθέσετε μουσική σε ένα κλιπ ειδήσεων και να αφαιρέσετε τις φωνές από το κλιπ ειδήσεων, μπορείτε να επιλέξετε τη σίγαση του ήχου.

Δημιουργία του τελικού βίντεο

Για να δημιουργήσετε το τελικό βίντεο κάντε κλικ στο εικονίδιο της γραμμής εργαλείων "Render".

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε πού να τοποθετήσετε το τελικό βίντεο. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε το σκληρό σας δίσκο, έναν ιστότοπο, ένα dvd, ένα media player κ.λπ.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τον τύπο του βίντεο στον οποίο θέλετε να εξαγάγετε το βίντεο, την ποιότητα του βίντεο και το bitrate ήχου.

Όταν είστε έτοιμοι κάντε κλικ στο κουμπί "Render to file".

Η ουρά εργασίας θα φορτωθεί τώρα και θα δείτε την τρέχουσα πρόοδο.

Εκτός από την απόδοση του βίντεο μπορείτε να επιλέξετε να δημιουργήσετε ένα σενάριο. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε το βίντεο στην ίδια μορφή ξανά και ξανά επιλέγοντας το αρχείο δέσμης ενεργειών από την καρτέλα σεναρίων.

Περίληψη

Αυτός είναι ένας οδηγός για να σας δείξει τι μπορείτε να κάνετε με την Kdenlive.

Για πλήρη εγχειρίδιο επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://userbase.kde.org/Kdenlive/Manual.