Πώς να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία Dodge, Burn και Sponge του Photoshop

Αυτό συνέβη σε όλους μας. Πραγματοποιούμε μια φωτογραφία και όταν το εξετάζουμε στο Photoshop , η εικόνα δεν είναι ακριβώς αυτό που οραματίσαμε. Για παράδειγμα, σε αυτή τη φωτογραφία του Χονγκ Κονγκ, το σκοτεινό σύννεφο πάνω από τη Βικτώρια Peak κατέστειλε τα κτίρια στο σημείο όπου το μάτι τραβούσε προς τον ουρανό στα δεξιά και τα κτίρια απέναντι στο λιμάνι ήταν στη σκιά. Ένας τρόπος για να επιστρέψετε τα μάτια πίσω στα κτίρια είναι να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία αποφυγής, έγκαυσης και σφουγγαριών στο Photoshop .

Αυτό που κάνουν αυτά τα εργαλεία είναι να φωτίζουν ή να σκουρύνουν περιοχές μιας εικόνας και βασίζονται σε μια κλασική τεχνική σκοτεινού δωματίου, όπου συγκεκριμένες περιοχές μιας φωτογραφίας υποεκτιμούνται ή υπερεκφράζονται από τον φωτογράφο. Το εργαλείο σφουγγαριών κορεσμεί ή αποκορεάζει μια περιοχή και βασίζεται σε μια τεχνική σκοτεινού δωματίου που χρησιμοποίησε πραγματικά ένα σφουγγάρι. Στην πραγματικότητα, τα εικονίδια για τα εργαλεία δείχνουν ακριβώς πώς έγινε αυτό. Προτού προχωρήσετε με αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να καταλάβετε μερικά πράγματα:

Ας αρχίσουμε.

01 από 03

Επισκόπηση των εργαλείων Dodge, Burn και Sponge στο Adobe Photoshop.

Χρησιμοποιήστε τα στρώματα, τα εργαλεία και τις επιλογές τους όταν χρησιμοποιείτε τα εργαλεία Dodge, Burn και Sponge.

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία είναι να επιλέξετε το στρώμα φόντου στον πίνακα "Επίπεδα" και να δημιουργήσετε ένα διπλό επίπεδο. Δεν θέλουμε να δουλέψουμε στο πρωτότυπο λόγω της καταστροφικής φύσης αυτών των εργαλείων.

Πατώντας το πλήκτρο "o" θα επιλέξετε τα εργαλεία και κάνοντας κλικ στο ελαφρύ βέλος θα ανοίξουν οι επιλογές του εργαλείου. Αυτό είναι όπου πρέπει να λάβετε κάποιες αποφάσεις. Εάν χρειάζεται να φωτίσετε την περιοχή, επιλέξτε το εργαλείο Dodge.

Αν χρειαστεί να σκουρύνετε μια περιοχή, επιλέξτε το εργαλείο καύσης και αν χρειαστεί να μειώσετε ή να αυξήσετε το χρώμα μιας περιοχής, επιλέξτε το εργαλείο σφουγγαριών. Για αυτή την άσκηση, θα επικεντρωθώ, αρχικά, στο κτίριο του Διεθνούς Εμπορίου που είναι το ψηλό στο αριστερό.

Όταν επιλέγετε ένα εργαλείο, αλλάζει η γραμμή εργαλείων εργαλείων, ανάλογα με το επιλεγμένο εργαλείο. Ας τις περάσουμε:

Στην περίπτωση αυτής της εικόνας, θέλω να ελαφρύνω τον πύργο, οπότε η επιλογή μου είναι το εργαλείο Dodge.

02 του 03

Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία Dodge και Burn στο Adobe Photoshop

Για να προστατεύσετε τις επιλογές κατά την αποφυγή ή την καύση, χρησιμοποιήστε μια μάσκα.

Όταν ζωγραφίζω προσπαθώ να αντιμετωπίσω το θέμα μου σαν ένα βιβλίο ζωγραφικής και να μείνω ανάμεσα στις γραμμές. Στην περίπτωση του πύργου, το κάλυψα στο διπλότυπο στρώμα το οποίο ονόμασα Dodge. Χρησιμοποιώντας μια μάσκα σημαίνει ότι αν η βούρτσα ξεπεράσει τις γραμμές του Πύργου, θα εφαρμοστεί μόνο στον Πύργο.

Έπειτα έχω σμίκρυνε τον Πύργο και επέλεξα το εργαλείο Dodge. Αυξήθηκα το μέγεθος της βούρτσας, επέλεξα τα μεσαία τόξα για να ξεκινήσω και να ρυθμίσω την έκθεση σε 65%. Από εκεί ζωγράφισα πάνω από τον πύργο και έφερα κάποια λεπτομέρεια ειδικά στην κορυφή.

Μου άρεσε η φωτεινή αυτή περιοχή προς την κορυφή του πύργου. Για να το αναδείξω λίγο περισσότερο, μείωσα την έκθεση στο 10% και ζωγραφίσα για άλλη μια φορά. Θυμηθείτε, εάν απελευθερώσετε το ποντίκι και ζωγραφίζετε σε μια περιοχή εκείνη την περιοχή που έχει ήδη αποφύγει, αυτή η περιοχή θα φωτίζει αρκετά.

Στη συνέχεια, έβαλα το Range σε Σκιές, σμίκρυνε στη βάση του Πύργου και μείωσε το μέγεθος της βούρτσας. Επίσης, μείωσα την Έκθεση σε περίπου 15% και ζωγράφισα πάνω από την περιοχή σκιάς στη βάση του Πύργου.

03 του 03

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο σφουγγαριών στο Adobe Photoshop

Το ηλιοβασίλεμα φέρεται σε εστίαση χρησιμοποιώντας την επιλογή Κορεσμός με το εργαλείο σφουγγαριών.

Πάνω από τη δεξιά πλευρά της εικόνας, υπάρχει ένα αχνό χρώμα ανάμεσα στα σύννεφα, που οφείλεται στον ήλιο που δύει. Για να το καταστήσω λίγο πιο ξεκάθαρο, έχω αντιγράψει το Layer του φόντου , το ονόμασα σφουγγάρι και έπειτα επέλεξα το εργαλείο σφουγγαριών.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σειρά στρωμάτων. Το στρώμα μου Σφουγγαράκι είναι κάτω από το στρώμα Dodge εξαιτίας του πύργου με μάσκα. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί δεν διπλασίασα το Layer Dodge.

Στη συνέχεια, επέλεξα τη λειτουργία κορεσμού, ρυθμίστε την τιμή ροής στο 100% και ξεκινήσατε τη ζωγραφική. Λάβετε υπόψη ότι, καθώς ζωγραφίζετε πάνω στην περιοχή, τα χρώματα της περιοχής θα γίνονται όλο και πιο κορεσμένα. Κοιτάξτε την αλλαγή και όταν είστε ικανοποιημένοι, αφήστε το ποντίκι.

Μια τελευταία παρατήρηση: Η πραγματική τέχνη στο Photoshop είναι η τέχνη της λεπτότητας. Δεν χρειάζεται να κάνετε δραματικές αλλαγές με αυτά τα εργαλεία για να κάνετε επιλογές ή περιοχές "pop". Πάρτε το χρόνο σας για να εξετάσετε την εικόνα και να χαρτογραφήσετε τη στρατηγική διόρθωσης πριν ξεκινήσετε.