Εισαγωγή στο σύστημα ονομάτων τομέα (DNS)

Ο τηλεφωνικός κατάλογος του Διαδικτύου

Το Διαδίκτυο και πολλά μεγαλύτερα ιδιωτικά δίκτυα Internet Protocol (IP) βασίζονται στη βασιζόμενη στο Σύστημα Ονομάτων Τομέα (Domain Name System - DNS) για να διευκολύνουν την κίνηση. Το DNS διατηρεί μια κατανεμημένη βάση δεδομένων με ονόματα και διευθύνσεις δικτύου και παρέχει μεθόδους για υπολογιστές που μπορούν να κάνουν απομακρυσμένη αναζήτηση στη βάση δεδομένων. Μερικοί άνθρωποι καλούν το DNS τον "τηλεφωνικό κατάλογο του Διαδικτύου".

Το DNS και τον Παγκόσμιο Ιστό

Όλες οι δημόσιες τοποθεσίες Web εκτελούνται σε διακομιστές συνδεδεμένους στο Internet με δημόσιες διευθύνσεις IP . Οι διακομιστές Ιστού στο About.com, για παράδειγμα, έχουν διευθύνσεις όπως 207.241.148.80. Παρόλο που οι χρήστες μπορούν να πληκτρολογήσουν πληροφορίες διευθύνσεων όπως http://207.241.148.80/ στο πρόγραμμα περιήγησης στο Web για να επισκεφτούν ιστότοπους, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν σωστά ονόματα όπως το http://www.about.com/ είναι πολύ πιο πρακτικό.

Το Διαδίκτυο χρησιμοποιεί το DNS ως παγκόσμια υπηρεσία επίλυσης ονομάτων για δημόσιες τοποθεσίες Web. Όταν κάποιος πληκτρολογεί το όνομα ενός ιστότοπου στο πρόγραμμα περιήγησης, το DNS αναζητά την αντίστοιχη διεύθυνση IP για τον συγκεκριμένο ιστότοπο, τα δεδομένα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των επιθυμητών συνδέσεων δικτύου μεταξύ προγραμμάτων περιήγησης Web και διακομιστών Web .

DNS Servers και ιεραρχική ονομασία

Το DNS χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική δικτύου πελάτη / διακομιστή . Οι διακομιστές DNS είναι υπολογιστές που προορίζονται για την αποθήκευση αρχείων βάσεων δεδομένων DNS (ονόματα και διευθύνσεις), ενώ οι πελάτες του DNS περιλαμβάνουν υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλες συσκευές τελικών χρηστών. Οι διακομιστές DNS αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενεργώντας ως πελάτες μεταξύ τους, όταν χρειάζεται.

Το DNS οργανώνει τους διακομιστές του σε μια ιεραρχία. Για το Διαδίκτυο, οι λεγόμενοι διακομιστές ονομάτων root βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας DNS. Οι διακομιστές ονομάτων ρίζας Διαδικτύου διαχειρίζονται πληροφορίες διακομιστή DNS για τους τομείς ανωτάτου επιπέδου (TLD) του Ιστού (όπως ".com" και ".uk"), συγκεκριμένα τα ονόματα και τις διευθύνσεις IP των αρχικών (ονομαστικών) διακομιστών DNS που είναι υπεύθυνοι για την απάντηση ερωτήματα για κάθε TLD ξεχωριστά. Οι διακομιστές στο επόμενο κατώτερο επίπεδο της ιεραρχίας DNS παρακολουθούν ονόματα και διευθύνσεις τομέα δευτέρου επιπέδου (όπως "about.com") και επιπρόσθετα επίπεδα διαχειρίζονται ιστότοπους Ιστού (όπως "compnetworking.about.com").

Οι διακομιστές DNS εγκαθίστανται και διατηρούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς διακυβέρνησης Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Για το Διαδίκτυο, 13 διακομιστές ονομάτων ρίζας (πράγματι περιττές μάζες μηχανών σε όλο τον κόσμο) υποστηρίζουν τις εκατοντάδες κορυφαίων τομέων του διαδικτύου, ενώ το About.com παρέχει έγκυρες πληροφορίες διακομιστή DNS για τους δικτυακούς τόπους του δικτύου. Οι οργανισμοί μπορούν επίσης να αναπτύξουν το DNS στα ιδιωτικά τους δίκτυα ξεχωριστά, σε μικρότερη κλίμακα.

Περισσότερα - Τι είναι ένας διακομιστής DNS;

Ρύθμιση δικτύων για DNS

Οι υπολογιστές DNS (που ονομάζονται resolvers ) που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το DNS πρέπει να το έχουν διαμορφώσει στο δίκτυό τους. Οι διαχωριστές ζητούν το DNS χρησιμοποιώντας σταθερές ( στατικές ) διευθύνσεις IP ενός ή περισσότερων διακομιστών DNS. Σε ένα οικιακό δίκτυο, οι διευθύνσεις διακομιστών DNS μπορούν να ρυθμιστούν μία φορά σε έναν ευρυζωνικό δρομολογητή και να ληφθούν αυτόματα από συσκευές πελάτη ή οι διευθύνσεις να μπορούν να διαμορφωθούν σε κάθε πελάτη ξεχωριστά. Οι διαχειριστές του οικιακού δικτύου μπορούν να αποκτήσουν έγκυρες διευθύνσεις διακομιστών DNS είτε από τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου τους είτε από παρόχους DNS τρίτου μέρους όπως το Google Public DNS και το OpenDNS.

Τύποι αναζητήσεων DNS

Το DNS χρησιμοποιείται συνήθως από τα προγράμματα περιήγησης Web που μετατρέπουν αυτόματα ονόματα τομέα στο Internet σε διευθύνσεις IP . Εκτός από αυτές τις αναζητήσεις προς τα εμπρός , το DNS χρησιμοποιείται επίσης για:

Τα αιτήματα δικτύου που υποστηρίζουν τις αναζητήσεις DNS εκτελούνται μέσω TCP και UDP , θύρα 53 από προεπιλογή.

Δείτε επίσης - αναζήτηση διεύθυνσης IP προς τα εμπρός και προς τα πίσω

DNS Caches

Για την καλύτερη επεξεργασία μεγάλων όγκων αιτημάτων, το DNS χρησιμοποιεί προσωρινή αποθήκευση. Οι προσωρινές αποθηκευμένες αποθήκες DNS αποθηκεύουν τοπικά αντίγραφα των πρόσφατα προσβάσιμων αρχείων DNS ενώ τα πρωτότυπα συνεχίζουν να διατηρούνται στους καθορισμένους διακομιστές τους. Έχοντας τοπικά αντίγραφα των αρχείων DNS, αποφεύγεται η ανάγκη δημιουργίας επισκεψιμότητας δικτύου και μέσω της ιεραρχίας του διακομιστή DNS. Ωστόσο, εάν μια προσωρινή μνήμη DNS ξεπεραστεί, ενδέχεται να προκύψουν ζητήματα συνδεσιμότητας δικτύου. Οι προσωρινές μνήμες DNS έχουν επίσης επιρρεπείς σε επίθεση από χάκερ δικτύου. Οι διαχειριστές δικτύου μπορούν να εκκενώσουν μια προσωρινή μνήμη DNS αν χρειαστεί χρησιμοποιώντας το ipconfig και παρόμοια βοηθητικά προγράμματα.

Περισσότερα - Τι είναι μια προσωρινή μνήμη DNS;

Δυναμικό DNS

Το τυπικό DNS απαιτεί να καθορίζονται όλες οι πληροφορίες διεύθυνσης IP που είναι αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων. Αυτό λειτουργεί καλά για την υποστήριξη τυπικών τοποθεσιών Web, αλλά όχι για συσκευές που χρησιμοποιούν δυναμικές διευθύνσεις IP, όπως κάμερες Web στο Διαδίκτυο ή διακομιστές οικιακών web. Το δυναμικό DNS (DDNS) προσθέτει επεκτάσεις πρωτοκόλλου δικτύου στο DNS για να ενεργοποιήσει την υπηρεσία ανάλυσης ονομάτων για δυναμικούς υπολογιστές.

Διάφοροι παροχείς τρίτων προσφέρουν δυναμικά πακέτα DNS σχεδιασμένα για όσους επιθυμούν να έχουν πρόσβαση εξ αποστάσεως στο οικιακό τους δίκτυο μέσω του Διαδικτύου. Η εγκατάσταση ενός περιβάλλοντος Internet DDNS απαιτεί εγγραφή στον επιλεγμένο πάροχο και εγκατάσταση πρόσθετου λογισμικού στο τοπικό δίκτυο. Ο πάροχος DDNS παρακολουθεί απομακρυσμένα τις συσκευές που έχουν εγγραφεί και κάνει τις απαιτούμενες ενημερώσεις διακομιστή ονομάτων DNS.

Περισσότερα - Τι είναι το Δυναμικό DNS;

Εναλλακτικές λύσεις για το DNS

Η υπηρεσία ονομασίας διαδικτύου των Microsoft Windows (WINS) υποστηρίζει την ανάλυση ονομάτων παρόμοια με το DNS, αλλά λειτουργεί μόνο σε υπολογιστές με Windows και χρησιμοποιώντας διαφορετικό χώρο ονομάτων. Το WINS χρησιμοποιείται σε ορισμένα ιδιωτικά δίκτυα υπολογιστών με Windows.

Το Dot-BIT είναι ένα έργο ανοικτού πηγαίου κώδικα που βασίζεται στην τεχνολογία BitCoin , η οποία εργάζεται για να προσθέσει υποστήριξη στον τομέα "ανώτερου επιπέδου" .bit "στο DNS του Internet.

Tutorial για το πρωτόκολλο Internet - Αρίθμηση IP δικτύου