Ποιες είναι οι πιο κοινές επεκτάσεις τομέα;

Αυτά είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα TLD

Η πιο κοινή επέκταση τομέα που γνωρίζετε είναι σχεδόν σίγουρα .com, όπως αυτή που βλέπετε στο URL . Ωστόσο, το .com δεν είναι το μόνο δημοφιλές τομέα ανώτατου επιπέδου, και σίγουρα δεν είναι το μόνο διαθέσιμο.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων τομέων ανώτατου επιπέδου είναι αυτοί που προορίζονται για συγκεκριμένη χρήση. Για παράδειγμα, ενώ το .com μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, ορισμένοι τομείς ανώτατου επιπέδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως για κυβερνητικούς οργανισμούς ή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ποιες είναι οι 5 πιο συνήθεις επεκτάσεις τομέα;

Άλλα ονόματα τομέα ανωτάτου επιπέδου

Μαζί με μερικά από τα TLD παραπάνω, αυτά τα τέσσερα ήταν μέρος των αρχικών προδιαγραφών διαδικτύου για επεκτάσεις τομέα:

Ωστόσο, πολλά νέα TLD έχουν αναπτυχθεί στο διαδίκτυο από τα πρωτότυπα. Ορισμένες από αυτές προορίζονται για ευρεία χρήση παγκοσμίως, ενώ άλλες έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν ειδικές ομάδες συμφερόντων. Παρόλο που δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο οι αρχικοί TLD, ενδέχεται να συναντήσετε μερικές από αυτές τις νεότερες επεκτάσεις τομέα κατά την περιήγηση στον ιστό:

Ο οργανισμός του ICANN επιβλέπει τελικά τη διαδικασία διαχείρισης διαδικτυακών τομέων, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των πιο δημοφιλών επεκτάσεων τομέα αλλά και όλων των πρόσφατα διαθέσιμων TLD. Μπορείτε να καταχωρίσετε έναν τομέα μέσω ενός αριθμού καταχωρητών, όπως 1 & 1, Domains Google, Namecheap, GoDaddy και Λύσεις δικτύου.

Συμβουλή: Δείτε τον ορισμό του τομέα ανώτατου επιπέδου για κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι σημαίνουν μερικοί από τους συνηθέστερους TLD και πώς χρησιμοποιούνται.

Επεκτάσεις τομέα ανωτάτου επιπέδου κωδικού χώρας

Εκτός από τους γενικούς TLD, υπάρχουν επίσης επεκτάσεις τομέα για κάθε χώρα για να βοηθήσουν στην οργάνωση ιστότοπων σε κάθε έθνος. Αυτές οι επεκτάσεις ονομάζονται σύμφωνα με τους παγκόσμιους συνήθεις κωδικούς χωρών δύο γραμμάτων παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται από το ταχυδρομικό σύστημα.

Ορισμένα παραδείγματα κωδικών χώρας TLD περιλαμβάνουν:

Περισσότερα σχετικά με τα ονόματα τομέα Internet

Ορισμένα TLDs δεν είναι αναγκαστικά αποκλειστικά για αυτά που σχετίζονται με αυτά εδώ.

Για παράδειγμα, ενώ το .co είναι ο κωδικός χώρας για την Κολομβία, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται μόνο για τομείς στην Κολομβία. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν το .co για το όνομα του ιστοτόπου τους, καθώς τα γράμματα συχνά σημαίνουν επίσης "εταιρεία".

Το .ly TLD είναι ένα άλλο παράδειγμα όπου χρησιμοποιείται από μερικούς ως ένα παιχνίδι σε μια μεγαλύτερη λέξη ή φράση αφού το "ly" είναι ένα κοινό τέλος στις κανονικές λέξεις.

Ο τομέας ανωτάτου επιπέδου .us αποτελεί ένα ακόμη καλό παράδειγμα, όπως αυτό που βλέπετε με το whos.amung.us URL.