Ερωτήσεις σχετικά με την κρυπτογράφηση WhatsApp

Χρειαζόμαστε αυτό; Αξίζει? Πρέπει να φροντίσουμε;

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, η WhatsApp προώθησε τον μηχανισμό κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο σε όλους τους χρήστες της κορυφαίας εφαρμογής επικοινωνίας της. Αυτό σήμαινε ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι επικοινωνούσαν τώρα στο λεγόμενο απόλυτο απόρρητο, έτσι ώστε ούτε καν οι κυβερνήσεις και ούτε οι ίδιες οι WhatsApp να μπορούν να παρεμποδίζουν μηνύματα και φωνητικές κλήσεις. Αυτό ήρθε σε ένα πλαίσιο και σε μια εποχή όπου οι καταγγελλόμενοι και οι αγωγές προκάλεσαν την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων για το αν η επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου είναι ακόμη ιδιωτική και ασφαλής. Αλλά η κρυπτογράφηση της WhatsApp αξίζει πραγματικά;

Τι αξίζει; Δεν κοστίζει τίποτα για τα δισεκατομμύρια χρήστες. δεν αλλάζει τίποτα στη λειτουργία της εφαρμογής - κάνει ακριβώς τα λόγια σας πολύ ασφαλή και ασφαλή. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα κόστος για αυτό. Από τεχνική άποψη, υπάρχει ένα μικρό κόστος στην κατανάλωση δεδομένων, καθώς η κρυπτογράφηση απαιτεί κάποια γενικά έξοδα. Αλλά αυτό το κόστος είναι μάλλον μικρό. Το άλλο κόστος θα πίστευε ότι όλα είναι τώρα πολύ ασφαλή και ότι τίποτα δεν θα πάει ποτέ στραβά. Είναι πολύ ασφαλές; Ενώ το επιθυμούμε, υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που μας κάνουν σκεπτικιστές.

Η κρυπτογράφηση δεν λειτουργεί πάντα

Τα μηνύματά σας και οι κλήσεις φωνής κρυπτογραφούνται κανονικά από προεπιλογή με το WhatsApp. Ωστόσο, δεν λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, εάν επικοινωνείτε με ένα άτομο που δεν διαθέτει την τελευταία έκδοση της εφαρμογής, δεν υπάρχει κρυπτογράφηση, καθώς το υποστηρίζει μόνο η τελευταία έκδοση. Επιπλέον, εάν επικοινωνείτε σε μια ομάδα και ένα από τα μέλη δεν ενημερώνεται, ολόκληρη η ομάδα πηγαίνει χωρίς κρυπτογράφηση.

Τώρα, ακόμη και όταν και οι δύο πλευρές έχουν ενημερώσει εφαρμογές και χρησιμοποιούν τον μηχανισμό κρυπτογράφησης, θα μπορούσε να είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη κρυπτογράφηση. Αυτό είναι που μπορείτε να ελέγξετε πότε θα λάβετε το μήνυμα που λέει ότι τα μηνύματα που στέλνετε είναι ασφαλισμένα με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, υποκινώντας σας να πατήσετε για περισσότερες πληροφορίες. Η κλήση οδηγεί σε επαλήθευση μέσω ενός κλειδιού που αντιπροσωπεύεται από έναν κωδικό QR και ένα σύνολο αριθμών. Εάν αυτοί οι αριθμοί είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς του ανταποκριτή σας, είστε εξασφαλισμένοι. Εναλλακτικά, μπορείτε να σαρώσετε τον κώδικα στη συσκευή του ανταποκριτή σας για να δείτε τελικά το τεράστιο τσιτάκι λέγοντας ότι είστε ασφαλείς. Αυτός ο έλεγχος δείχνει ότι ορισμένοι κωδικοί μπορεί να μην λειτουργούν. Εκτός αυτού, έχουν αναφερθεί αναφορές κωδικών που δεν επιβεβαιώνουν, δηλαδή μην κρυπτογραφημένα μηνύματα. Δεδομένου ότι δεν θα ελέγξουμε κάθε μήνυμα που στέλνουμε, πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι κάθε μήνυμα είναι κρυπτογραφημένο;

Μη κρυπτογραφημένα μεταδεδομένα

Τα μηνύματά σας και οι φωνητικές σας κλήσεις είναι κρυπτογραφημένα, αλλά όχι τα μεταδεδομένα που συνοδεύουν το μήνυμα. Απλά εξηγείται ότι τα μεταδεδομένα είναι τα υποστηρικτικά δεδομένα που πηγαίνουν παράλληλα με τα πραγματικά δεδομένα για να βοηθήσουν τη μετάδοση. Όταν στέλνετε μια επιστολή μέσω της θέσης, η επιστολή μέσα στο φάκελο είναι τα δεδομένα σας. Η διεύθυνση του φακέλου, η σφραγίδα και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία που βοηθούν τους μετακινούμενους και μεταφορικούς αξιωματικούς είναι μεταδεδομένα.

Μέσα από τα μη κρυπτογραφημένα μεταδεδομένα, οι εταιρείες, τα παρωχημένα κράτη και κάθε κόμμα που θέλουν να δημιουργήσουν πρότυπα της επικοινωνίας σας μπορούν να το κάνουν. Μπορούν να συγκεντρώσουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών από τους διακομιστές συνομιλίας, πληροφορίες όπως ποιος μιλάει για το ποιος, πότε και για πόσο καιρό. Αυτό λέει πολλά πράγματα και μπορεί να μετατραπεί σε νόημα πληροφοριών.

Διαφάνεια και εμπιστοσύνη

Το WhatsApp χρησιμοποιεί το Πρωτόκολλο Σήματος, το οποίο οι άνθρωποι γνωρίζουν, αλλά μέρος του μηχανισμού είναι κλειστό. Υπάρχει σίγουρα μέρος του έργου που παραμένει αδιαφανές. Αυτό το μέρος θα μπορούσε να είναι το έδαφος για την πρόσβαση backdoor. Πόσο εμπιστεύεστε το Facebook, την εταιρεία πίσω από το WhatsApp;

Και λοιπόν?

Για τόσους πολλούς από τους δισεκατομμύρια χρήστες, την κρυπτογράφηση ή όχι, τα πράγματα παραμένουν τα ίδια. Δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και δεν νοιάζονται αν τα μηνύματά τους παρεμποδιστούν. Εκτός αυτού, οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι με τη δημιουργία ενός λογαριασμού σε δίκτυα όπως το Facebook και το WhatsApp, εκθέτουν τον εαυτό τους στον κόσμο και οι περισσότεροι είναι εντάξει με αυτό. Η εισαγωγή κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο δεν θα πρέπει να τους καθιστά παρανοϊκούς της ιδιωτικής ζωής. Όσο για όσους ενδιαφέρονται για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια, ενώ θα πρέπει να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς, έχουν εδώ ερωτήσεις για να σκεφτούν.