Πώς να επιλέξετε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές σας στο iPhone

Η Apple είναι γνωστή για τον περιορισμό των τρόπων με τους οποίους οι ιδιοκτήτες iPhone μπορούν να προσαρμόσουν τα τηλέφωνά τους. Για παράδειγμα, κάθε iPhone έρχεται με ένα σύνολο προεγκατεστημένων εφαρμογών. Όχι μόνο οι χρήστες δεν μπορούν να διαγράψουν ορισμένες από αυτές τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, είναι επίσης η προεπιλεγμένη εφαρμογή για τη λειτουργία ή την εργασία τους.

Τι γίνεται όμως αν δεν σας αρέσουν οι ενσωματωμένες εφαρμογές; Αν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τους Χάρτες Google αντί για τους Χάρτες της Apple για να λαμβάνετε οδηγίες, μπορείτε να επιλέξετε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές στο iPhone σας;

Πώς λειτουργούν οι προεπιλεγμένες εφαρμογές στο iPhone

Η λέξη "προεπιλογή" σημαίνει δύο πράγματα όταν πρόκειται για εφαρμογές στο iPhone. Πρώτον, σημαίνει εφαρμογές που είναι προεγκατεστημένες. Χρησιμοποιώντας το δεύτερο νόημα, το οποίο αφορά αυτό το άρθρο, οι προεπιλεγμένες εφαρμογές είναι αυτές που χρησιμοποιούνται πάντα για να κάνουν ένα συγκεκριμένο πράγμα. Για παράδειγμα, όταν πατήσετε έναν σύνδεσμο ιστότοπου σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανοίγει πάντα στο Safari . Αυτό κάνει το Safari το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στο iPhone στο iPhone σας. Όταν ένας ιστότοπος περιλαμβάνει μια φυσική διεύθυνση και πατάτε για να λάβετε οδηγίες, εκκινούνται οι Χάρτες της Apple επειδή είναι η προεπιλεγμένη εφαρμογή χαρτογράφησης.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές διαφορετικές εφαρμογές που κάνουν τα ίδια πράγματα. Οι Χάρτες Google είναι μια εναλλακτική εφαρμογή για πλοήγηση, πολλοί χρησιμοποιούν το Spotify αντί για την Apple Music για streaming μουσικής ή το Chrome για περιήγηση στο Web αντί για Safari. Οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει αυτές τις εφαρμογές στο iPhone του. Τι γίνεται όμως αν θέλετε να χρησιμοποιείτε πάντα τους Χάρτες Google αντί για τους Χάρτες της Apple; Τι γίνεται αν θέλετε οι συνδέσεις να ανοίγουν στο Chrome κάθε φορά;

Για τους περισσότερους χρήστες: κακές ειδήσεις

Για τους περισσότερους χρήστες που θέλουν να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες εφαρμογές τους για το iPhone, έχω κακές ειδήσεις: Δεν είναι δυνατό. Δεν μπορείτε να επιλέξετε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές σας στο iPhone. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Apple δεν επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ορισμένες προσαρμογές. Μία από τις αποκλεισμένες προσαρμογές είναι η επιλογή των προεπιλεγμένων εφαρμογών σας.

Η Apple δεν επιτρέπει αυτό το είδος προσαρμογής επειδή θέλει να διασφαλίσει ότι όλοι οι χρήστες iPhone έχουν παρόμοια εμπειρία, με βασικό επίπεδο ποιότητας και αναμενόμενη συμπεριφορά. Απαιρώντας τις εφαρμογές της να είναι προεπιλογές, η Apple γνωρίζει ότι κάθε χρήστης του iPhone θα έχει μια παρόμοια - και παρομοίως θετική, ελπίζει - εμπειρία χρήσης του τηλεφώνου.

Ο άλλος λόγος για τον οποίο οι εφαρμογές της είναι η προεπιλογή είναι ότι αυτό κάνει ότι φέρνει την Apple περισσότερους χρήστες. Ακολουθήστε το παράδειγμα της εφαρμογής Μουσική. Κάνοντας την προεπιλεγμένη εφαρμογή μουσικής, η Apple έχει αποκτήσει πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες που πληρώνουν για την υπηρεσία Apple Music. Αυτό είναι πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε μηνιαία έσοδα. Εάν επέτρεπε στους πελάτες να ορίσουν το Spotify ως προεπιλογή τους, η Apple θα χάσει πιθανώς κάποιο ποσοστό αυτών των πελατών.

Παρόλο που δεν είναι απαραιτήτως η ιδανική εμπειρία για όλους τους πελάτες, το να μην επιτρέπεται στους χρήστες να επιλέγουν τις προεπιλεγμένες εφαρμογές τους εξυπηρετεί μερικούς ανθρώπους καλά και εξυπηρετεί σίγουρα την Apple πολύ καλά.

Για τους Jailbreakers: Μερικά καλά νέα

Υπάρχει ένας τρόπος να αλλάξετε τουλάχιστον ορισμένες προεπιλεγμένες εφαρμογές: jailbreaking . Η λειτουργία Jailbreaking επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρούν κάποιους από τους χώρους ελέγχου της Apple στα iPhones τους. Εάν το τηλέφωνό σας είναι jailbroken, δεν θα μπορείτε να αλλάξετε κάθε προεπιλεγμένη εφαρμογή, αλλά μπορείτε να αλλάξετε ζευγάρι χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εφαρμογές jailbreak:

Παρόλο που αυτές οι επιλογές μπορεί να φαίνονται ελκυστικές, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το jailbreaking δεν είναι για όλους. Μπορεί να απαιτήσει τεχνικές δεξιότητες, να καταστρέψει το iPhone σας ή να ακυρώσει την εγγύησή του, έτσι ώστε η Apple να μην παρέχει πλέον υποστήριξη και ακόμη και να ανοίγει το τηλέφωνό σας σε ιούς .

Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ του jailbreaking, αλλά απλά να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τι παίρνετε πριν να το κάνετε.

Για το μέλλον: Ελπίδα για προεπιλεγμένες εφαρμογές

Ο αυστηρός έλεγχος της Apple για το iPhone και το λογισμικό της πιθανότατα δεν θα εξαφανιστούν τελείως, αλλά γίνεται όλο και πιο χαλαρό. Παρόλο που ήταν αδύνατο να διαγραφούν οι εφαρμογές που συνοδεύουν το iPhone, το iOS 10 της Apple επέτρεψε τη διαγραφή ορισμένων από αυτές τις εφαρμογές , όπως το Calculator, το σπίτι, το ρολόι, τις υπενθυμίσεις, τα αποθέματα και άλλα.

Δεν υπήρξε κανένα μήνυμα από την Apple ότι σκοπεύει να αφήσει τους χρήστες να επιλέξουν νέες προεπιλεγμένες εφαρμογές, αλλά το ίδιο πράγμα ήταν αλήθεια για τη διαγραφή ενσωματωμένων εφαρμογών μόλις πριν από λίγα χρόνια. Ίσως μια μελλοντική έκδοση του iOS θα αφήσει τους χρήστες να επιλέξουν τις προεπιλεγμένες εφαρμογές τους.