Ξεκλειδώνει ή Jailbreaking ένα iPhone ακυρώνει την εγγύησή του;

Εάν θέλετε να αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο στο iPhone σας, το jailbreaking και το ξεκλείδωμα είναι ελκυστικά επειδή καταργούν τους περιορισμούς της Apple σε ό, τι λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο iPhone και σε ποια τηλεφωνική εταιρεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας, αντίστοιχα.

Η Apple έχει επανειλημμένα βγει από το jailbreaking, αλλά η θέση της σχετικά με την απελευθέρωση έχει εξελιχθεί με τα χρόνια. Μετά από χρόνια ανατροπών και αντικρουόμενων αποφάσεων και νόμων, η απελευθέρωση έγινε επίσημα νόμιμη τον Ιούλιο του 2014, όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την πρακτική.

Παρά την επίσημη αντίθεση της Apple με το jailbreaking, η πρακτική ήταν για πολύ καιρό δημοφιλής σε μερικούς ανθρώπους και ένα θέμα έντονης ενδιαφέροντος για πολλούς άλλους. Το jailbreaking έχει γίνει λιγότερο συνηθισμένο και λιγότερο απαραίτητο, καθώς η Apple έχει υιοθετήσει πολλά χαρακτηριστικά που παρείχε η jailbreaking, αλλά είναι ακόμα τεχνικά εφικτό.

Πριν κάνετε οποιαδήποτε από αυτές στο iPhone σας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις πιθανές συνέπειες. Εάν όλα πάνε καλά, θα έχετε περισσότερες επιλογές και περισσότερο έλεγχο πάνω στο iPhone σας. Αλλά τι γίνεται αν κάτι πάει στραβά και χρειάζεστε βοήθεια; Θα ξεκλειδώσει ή jailbreaking ένα iPhone ακυρώνει την εγγύησή του;

Τι σημαίνει να ακυρώσετε μια εγγύηση;

Μια εγγύηση που ακυρώνεται είναι μία που ακυρώνεται και δεν ισχύει πλέον λόγω πράξης που παραβιάζει τους όρους της εγγύησης. Σκεφτείτε μια εγγύηση όπως μια σύμβαση: λέει ότι η Apple θα παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών, αρκεί να μην κάνετε μια σειρά από πράγματα που προβλέπονται στην εγγύηση. Αν κάνετε ένα από αυτά τα απαγορευμένα πράγματα, η εγγύηση δεν ισχύει πλέον ή ακυρώνεται. Μεταξύ των απαγορευμένων πραγμάτων στην εγγύηση του iPhone είναι ότι η συσκευή δεν μπορεί να "τροποποιηθεί για να αλλάξει λειτουργικότητα ή δυνατότητα χωρίς τη γραπτή άδεια της Apple".

Η Άκυρη Εγγύηση Jailbreaking; Ναί

Όταν πρόκειται για jailbreaking, η απάντηση είναι πολύ σαφής: το jailbreaking iPhone ακυρώνει την εγγύησή του. Πώς το γνωρίζουμε αυτό; Η Apple λέει έτσι: "Η μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση του iOS αποτελεί παραβίαση της άδειας χρήσης του λογισμικού τελικού χρήστη της iOS και γι 'αυτό η Apple μπορεί να αρνηθεί την εξυπηρέτηση για ένα iPhone, iPad ή iPod touch που έχει εγκαταστήσει οποιοδήποτε μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό". (Δεν συμφωνούν όλες οι νομικές ερμηνείες με αυτό, μερικοί λένε ότι η Apple δεν μπορεί να ακυρώσει μια εγγύηση μόνο για jailbreaking).

Είναι πιθανό ότι θα μπορούσατε να jailbreak ένα τηλέφωνο και να το βλάψει, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίξει. Κάνοντας αυτό θα πρέπει να πετύχετε να αφαιρέσετε το jailbreak και να επαναφέρετε το iPhone στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί το προηγούμενο jailbreak πριν πάρετε το τηλέφωνο στην Apple για βοήθεια. Είναι δυνατό, αλλά μην το κάνετε αυτό.

Η κατώτατη γραμμή είναι πραγματικά ότι εάν jailbreak το iPhone σας παίρνετε έναν κίνδυνο-και ότι ο κίνδυνος περιλαμβάνει την ακύρωση της εγγύησης του τηλεφώνου και χάνοντας την υποστήριξη από την Apple για το υπόλοιπο της περιόδου εγγύησης του iPhone σας.

Ξεκλειδώνει την άκυρη εγγύηση; Εξαρτάται

Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας, τα νέα είναι καλύτερα. Χάρη στον προαναφερθέντα νόμο, η απελευθέρωση είναι πλέον νόμιμη στις ΗΠΑ (είναι ήδη νόμος και κοινή πρακτική σε πολλές άλλες χώρες). Αλλά δεν είναι όλα ξεκλείδωμα είναι το ίδιο.

Το ξεκλείδωμα που είναι νόμιμο και δεν θα προκαλέσει πρόβλημα εγγύησης μπορεί να γίνει από την Apple ή την εταιρεία τηλεφώνου σας μετά από μια καθορισμένη χρονική περίοδο (συνήθως μετά τη σύμβαση που υπογράψατε όταν ολοκληρώσατε το τηλέφωνο, μήνα, υπηρεσία χωρίς συμβόλαιο αυτές τις μέρες). Εάν αποκτήσετε το τηλέφωνό σας ξεκλειδωμένο μέσω μιας από αυτές τις εξουσιοδοτημένες πηγές, θα προστατευθείτε (αν και υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με αυτό εξηγείται στην επόμενη ενότητα).

Αλλά υπάρχουν πολλές άλλες πηγές ξεκλειδώματος, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού και των εταιρειών που θα κάνουν το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου σας έναντι αμοιβής. Αυτές οι επιλογές θα έχουν συνήθως ως αποτέλεσμα το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου σας χωρίς ζημιές, αλλά επειδή δεν έχουν επίσημη εξουσιοδότηση για την παροχή της υπηρεσίας, αναμένετε ότι η χρήση τους θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε την υποστήριξη εγγύησης αν το χρειάζεστε.

Μήκος εγγύησης

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες όταν εξετάζετε την επίδραση του jailbreaking ή του ξεκλειδώματος στην εγγύηση του iPhone σας είναι η διάρκεια της ίδιας της εγγύησης. Η βασική εγγύηση iPhone προσφέρει 90 ημέρες τηλεφωνικής υποστήριξης και ένα χρόνο επισκευής υλικού. Στη συνέχεια, αν δεν αγοράσετε AppleCare για να επεκτείνετε την εγγύηση, η υποστήριξή σας από την Apple έχει τελειώσει.

Αυτό σημαίνει ότι εάν είστε jailbreaking ή ξεκλείδωμα του τηλεφώνου σας περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αγοράσατε, είναι εκτός εγγύησης ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να υπάρχει λιγότερη ανησυχία.

Ωστόσο, η jailbreaking μπορεί να αναγκάσει την Apple να αρνηθεί όλες τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης και επισκευών που θα πληρώσετε εκτός της εγγύησης, οπότε σκεφτείτε σκληρά πριν πάρετε αυτό το βήμα.