Γιατί το αυτοκίνητό σας σκουπίζει ή σας εκτοξεύει

Υπάρχουν δύο τρόποι για ένα αυτοκίνητο να "zap" κάποιος, και οι δύο πηγές και λύσεις είναι εντελώς διαφορετικές για καθένα. Ο συνηθέστερος λόγος που οι άνθρωποι υποφέρουν από τα αυτοκίνητά τους είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. Αυτό μπορεί να συμβεί κάθε φορά που αγγίζετε το μέταλλο στο αυτοκίνητο, αλλά είναι πιο συνηθισμένο μετά το αυτοκίνητο.

Ο άλλος τρόπος για να πάρει zapped από ένα αυτοκίνητο είναι να ενεργήσει ακούσια ως ένα ελκυστικό έδαφος για το σύστημα ανάφλεξης, η οποία μπορεί να είναι τόσο επώδυνη και επικίνδυνη. Τα άλλα ηλεκτρικά συστήματα στα περισσότερα αυτοκίνητα δεν είναι επικίνδυνα ή ακόμα και ικανά να σας συγκλονίσουν, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.

Το πώς και γιατί της στατικής κίνησης αυτοκινήτου

Όταν αγγίζετε τη λαβή της πόρτας του αυτοκινήτου, την πόρτα ή οποιαδήποτε άλλη μεταλλική επιφάνεια και αισθάνεστε σοκ, η αιτία οφείλεται σχεδόν πάντοτε σε ξαφνική εκφόρτιση στατικού ηλεκτρισμού. Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο φαινόμενο πίσω από το παλιό τέχνασμα που ανακατεύει τα πόδια σας σε δάπεδο με μοκέτα πριν αγγίξετε το λαιμό ενός ανυποψίαστου θύματος για να τα κατακλύσετε ή να κολλήσετε με μαγικό τρόπο ένα μπαλόνι σε κάτι αφού το τρίψετε στο πουλόβερ σας.

Ο στατικός ηλεκτρισμός παράγεται όταν δημιουργείται ηλεκτρικό φορτίο σε μία ουσία ως αποτέλεσμα του τριβής σε άλλο υλικό. Στην περίπτωση του παλιού τέχνασμα-ανακατέματος των ποδιών, τα δύο αυτά υλικά είναι τα χαλιά και τα πόδια σας. Στην περίπτωση ενός αυτοκινήτου, το οποίο σας επιδίδει με συνέπεια μετά την οδήγηση του, τα υλικά είναι συνήθως τα ρούχα σας και το κάθισμα του αυτοκινήτου, τα οποία φυσικά τρίβονται μαζί κατά την οδήγηση.

Εάν τα ρούχα σας και το κάθισμα του αυτοκινήτου ανταλλάξουν αρκετά ηλεκτρόνια και η μία πλευρά της εξίσωσης δημιουργεί αρκετό στατικό ηλεκτρισμό, μπορεί να αποφορτιστεί όταν αγγίξετε την πόρτα του αυτοκινήτου σας ή την λαβή του. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ πιο κοινό σε περιόδους πολύ ξηρών καιρικών συνθηκών, καθώς ο στατικός ηλεκτρισμός είναι σε θέση να εκκενώνεται φυσικά σε υγρό αέρα, αλλά ο ξηρός αέρας δεν αφήνει πουθενά να πάει.

Ορισμένα υφάσματα και ορισμένοι τύποι επενδύσεων καθισμάτων είναι πιο πιθανό να παράγουν στατικό ηλεκτρισμό.

Εκτός από το γεγονός ότι εισάγετε ή εξέρχεστε από το αυτοκίνητό σας, αυτός ο τύπος εκφόρτισης στατικού ηλεκτρισμού παρουσιάζει μια πολύ πραγματική, αν και εξαιρετικά απίθανη, ανησυχία για την ασφάλεια κάθε φορά που γεμίζετε το αυτοκίνητό σας. Υπάρχει στην πραγματικότητα ένας πυρήνας της αλήθειας στον παλιό αστικό μύθο σχετικά με τη στατική ηλεκτρική ενέργεια που αναφλέγει καπνούς αερίου.

Αποτρέψτε ένα αυτοκίνητο από το να σας καταστρέψει

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να αποφύγετε το στατικό κλονισμό όταν μπαίνετε μέσα ή έξω από το αυτοκίνητό σας. Δύο από αυτές περιλαμβάνουν την αποφυγή της δημιουργίας στατικών και ο τρίτος είναι ένας τρόπος για να αποφορτιστεί με ασφάλεια οιαδήποτε συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού χωρίς οδυνηρό zap.

Ένας τρόπος για να αποφύγετε τη συσσώρευση στατικών ρούχων στα ρούχα σας ενώ οδηγείτε ή όταν γλιστράτε από το κάθισμα για να βγείτε από το όχημα είναι να ψεκάσετε τα καθίσματα με ένα αντιστατικό προϊόν. Αυτό μπορεί να είναι ασφαλές για τα καθίσματα σας, ανάλογα με τα υλικά που είναι κατασκευασμένα από τα καλύμματα καθισμάτων και το μακιγιάζ του σπρέι που επιλέγετε, γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να βρείτε ένα συμβατό προϊόν και να το δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή, διακριτική περιοχή.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι αντιστατικοί ψεκασμοί είναι ότι ουσιαστικά δημιουργούν ένα φράγμα μεταξύ της επιφάνειας του καθίσματος και των ρούχων σας. Δεδομένου ότι ο στατικός ηλεκτρισμός δημιουργείται μόνο όταν τα ηλεκτρόνια διέρχονται μεταξύ δύο υλικών και δημιουργούν μια ανισορροπία, η λεπτή επίστρωση αντι-στατικού ψεκασμού εμποδίζει τη δημιουργία ενός φορτίου. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, δεν θα πάρετε ποτέ zapped.

Ένας άλλος τρόπος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα είναι να εγκαταστήσουν ένα στατικό ιμάντα. Αυτά τα προϊόντα είναι ιμάντες που βιδώνετε στο πλαίσιο ή σε κάποιο μεταλλικό στοιχείο του φορέα του οχήματός σας. Όταν εγκαθίσταται σωστά, ο ιμάντας κρέμεται και έρχεται σε επαφή με το έδαφος κάτω από το όχημά σας.

Το κύριο μειονέκτημα των στατικών ιμάντων είναι ότι η τοποθέτηση ενός οδηγεί σε μια σαφώς ορατή λωρίδα υλικού που κρέμεται από το κάτω μέρος του οχήματός σας, κάτι που μερικοί άνθρωποι βρίσκουν λιγότερο από επιθυμητό.

Ο τελευταίος τρόπος να αποτρέψετε το αυτοκίνητό σας από το να σας πιέσει είναι να αγοράσετε ένα αντιστατικό μπρελόκ. Αυτές οι συσκευές παρέχουν έναν ασφαλή, ανώδυνο τρόπο για να αποφορτίσετε τυχόν στατικά που έχουν δημιουργηθεί στα ρούχα σας πριν αγγίξετε την πόρτα σας για να βγείτε. Συνήθως περιλαμβάνουν επίσης κάποιο είδος οθόνης ή ένα φως που αναβοσβήνει όταν το στατικό ρεύμα εκφορτίζεται μέσω αυτού.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος είναι να αγγίξετε πρώτα το αυτοκίνητο με τις αρθρώσεις σας, οι οποίες είναι συνήθως λιγότερο ευαίσθητες από τις άκρες των δακτύλων σας ή να χρησιμοποιήσετε τον αγκώνα ή τον ώμο σας για να κλείσετε την πόρτα σας.

Οι συγκλονιστικοί κίνδυνοι των ηλεκτρικών συστημάτων αυτοκινήτων

Ο άλλος τρόπος με τον οποίο ένα αυτοκίνητο μπορεί να σας κάνει να σβήνει είναι να σπρώχνετε κάτω από την κουκούλα και με κάποιο τρόπο να έρθετε σε επαφή με την υψηλή τάση που διέρχεται από το σύστημα ανάφλεξης. Ενώ η μπαταρία στο αυτοκίνητό σας είναι χαμηλής τάσης και αν είναι ανίκανη να σας συγκλονίσει υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η τάση αυξάνεται για να λειτουργήσει το σύστημα ανάφλεξης.

Τα συστήματα ανάφλεξης απαιτούν υψηλότερες τάσεις λόγω του γεγονότος ότι τα μίγματα αέρα / καυσίμου αναφλέγονται μέσα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτή η διαδικασία βασίζεται στο άλμα σπινθήρων σε ένα διάκενο αέρα μεταξύ δύο ηλεκτροδίων ενσωματωμένων σε ένα μικρό συστατικό που εισάγεται σε κάθε θάλαμο καύσης. Αυτά τα συστατικά καλούνται μπουζί επειδή είναι κυριολεκτικά βύσματα που έχουν δύο ηλεκτρόδια κατά μήκος των οποίων ο σπινθήρας άλματα.

Σε παλαιότερους κινητήρες που χρησιμοποιούν διανομείς, οι σχετικές τάσεις είναι υψηλές και είναι σίγουρα ικανές να σας πλησιάσουν αν αγγίξετε το λάθος πράγμα, αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνες. Οι υψηλότερες τάσεις που ενέχονται στα συστήματα ανάφλεξης χωρίς διανομέα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τραυματισμό, αλλά είναι καλή ιδέα να αποφύγετε να συγκλονίζετε από οποιοδήποτε τύπο συστήματος.

Τα περισσότερα κτυπήματα του συστήματος ανάφλεξης είναι αποτέλεσμα ενός δυσλειτουργικού εξαρτήματος, όπως ένα σύρμα μπουζί που έχει φθαρεί λόγω ηλικίας ή εγγύτητας σε ένα αιχμηρό αντικείμενο ή σε μια θερμή επιφάνεια. Αυτός ο τύπος δυσλειτουργίας οδηγεί συχνά σε έναν κινητήρα που δεν λειτουργεί πολύ καλά, καθώς το σύρμα καταλήγει να βραχυκυκλώνει και να τροφοδοτεί το φορτίο του απευθείας στο έδαφος και όχι στο μπουζί του. Εάν εισάγετε τον εαυτό σας στην εξίσωση, είναι πιθανό να σας σοκαριστεί.

Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής σοκ από ένα σύστημα ανάφλεξης είναι να είστε πολύ προσεκτικοί γύρω από τα εξαρτήματα ανάφλεξης όποτε λειτουργεί ο κινητήρας και να αντικαταστήσετε τυχόν φθαρμένα ή δυσλειτουργικά εξαρτήματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα συνήθως χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα πολύ υψηλότερης τάσης από τα συμβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά. Έτσι, ενώ είναι δυνατό να σας σοκάρει ένα από αυτά τα συστήματα, έχουν συνήθως καλώδια υψηλής τάσης που επισημαίνονται προσεκτικά για να σας βοηθήσουν να τα αποφύγετε.