Γιατί τα ηχεία του αυτοκινήτου εκτοξεύονται;

Ερώτηση: Γιατί εξερράγη τα ηχεία αυτοκινήτου μου;

Τα ηχεία του αυτοκινήτου μου φαινόταν ωραία, αλλά τα τελευταία χρόνια ακουγόταν πραγματικά άσχημα. Δεν υπάρχει κανένα μπάσο, και ακούγεται σαν πολλά επιπλέον crackling ή ύπουλος ή κάτι τέτοιο. Κάποιος που το ακούει, είπε ότι ακουγόταν όπως τα ηχεία εκτοξεύτηκαν. Τώρα λοιπόν, αναρωτιέμαι γιατί τα ηχεία του αυτοκινήτου μου ανατίναξαν, ή αν μπορούσε να είναι κάτι άλλο.

Απάντηση:

Τα ηχεία αυτοκινήτου σβήνουν όταν μια μηχανική ή θερμική αστοχία έχει ως αποτέλεσμα ένα ηχείο να μην λειτουργεί πλέον όπως υποτίθεται. Οι μηχανικές βλάβες συμβαίνουν συνήθως όταν ο κώνος σε ένα ηχείο έχει κατασκευαστεί για να προχωρήσει περισσότερο από ό, τι σχεδιάστηκε να κάνει και οι θερμικές βλάβες συμβαίνουν όταν ένα ηχείο χτυπείται με υπερβολική δύναμη και τα ευαίσθητα εσωτερικά εξαρτήματα είτε λιώνουν είτε καίγονται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ηχεία του αυτοκινήτου σβήνουν εξαιτίας ενός ατυχήματος ή απρόσεκτου που συνήθως περιλαμβάνει την εκκίνηση του όγκου πολύ ψηλά και το αφήνουν έτσι πάρα πολύ καιρό. Ωστόσο, είναι δυνατό για τα ηχεία του αυτοκινήτου να αποτύχουν λόγω της ηλικίας, και τα ηχεία που κατασκευάστηκαν για τα κατώτερα υλικά για να ξεκινήσει είναι πιο πιθανό να αποτύχουν κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης, καθώς μεγαλώνουν.

Τι είναι ο ηχητικός ομιλητής αυτοκινήτου;

Όταν κάποιος λέει ότι ένας ομιλητής είναι "ξεφουσκωμένος", ουσιαστικά σημαίνει μόνο ότι ο ομιλητής έχει υποστεί κάποιο είδος καταστροφικής αποτυχίας. Το ηχείο μπορεί να μην λειτουργεί καθόλου ή μπορεί να ακούγεται πραγματικά κακό.

Εάν ένα ηχείο αυτοκινήτου είναι εντελώς καταιγισμένο, συνήθως δεν θα ακούσετε καθόλου ήχο από αυτό. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να ακούσετε έναν ήχο βουητό αντί της μουσικής που προσπαθείτε να ακούσετε. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα ηχεία αυτοκινήτου μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν , είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα ηχεία σας είναι πραγματικά καίγονται πριν τα αντικαταστήσετε, ακόμα και αν δεν κάνουν καθόλου θόρυβο.

Όταν ένα ηχείο αυτοκινήτου είναι μόνο μερικώς ανατιναγμένο, συνήθως θα έχετε ακόμα ήχο από αυτούς, αλλά ο ήχος θα παραμορφωθεί. Μπορεί να ακούσετε μια υπαινικτική ή ραγισμένη, στατική ή ασαφής παραμόρφωση μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα επικρατέστερη σε συγκεκριμένο εύρος ήχου, ανάλογα με το είδος του ηχείου που έχει αποτύχει.

Τι προκαλεί τα ηχεία αυτοκινήτου να ανατινάξουν;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους ένα ηχείο αυτοκινήτου μπορεί να αποτύχει, αλλά ουσιαστικά οτιδήποτε βλάπτει ένα ηχείο μέχρι το σημείο που δεν λειτουργεί πλέον σωστά, ουσιαστικά θα ανατινάξει. Οι περισσότερες αποτυχίες είναι είτε μηχανικές είτε θερμικές, και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε και οι δύο είναι να αποφύγετε απλώς τη λειτουργία του ηχητικού σας συστήματος αυτοκινήτου σε υπερβολικές ποσότητες.

Οι αποτυχίες του μηχανικού ηχείου αυτοκινήτου συμβαίνουν όταν ένα συστατικό που ονομάζεται κώνος αναγκάζεται να κινηθεί με τρόπο που δεν είχε σχεδιαστεί για. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κώνος κινείται περισσότερο από ό, τι υποτίθεται ότι, που τονίζει το υλικό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη σύγκρουση μερών ενός ηχείου μεταξύ τους ή με το πλαίσιο ηχείων, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σκίσιμο, σπάσιμο ή χαλάρωση των εξαρτημάτων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά.

Οι αστοχίες των θερμικών ηχείων του αυτοκινήτου συμβαίνουν όταν ένα ηχείο λαμβάνει περισσότερη ισχύ από ό, τι μπορεί να αντιμετωπίσει. Η υπερβολική ισχύς προκαλεί συσσώρευση θερμότητας, η οποία μπορεί να μαλακώσει την κόλλα που συγκρατεί μαζί μερικά εξαρτήματα. Αυτό ουσιαστικά φυσάει τον ομιλητή, δεδομένου ότι δεν θα παράγει πλέον ήχο όπως συνηθίζεται.

Ο άλλος κίνδυνος με τη διατροφή πάρα πολλή δύναμη σε ένα ηχείο αυτοκινήτου είναι ότι η υπερβολική δύναμη μπορεί κυριολεκτικά να κάψει ή να λιώσει τα λεπτά καλώδια μέσα σε ένα συστατικό που ονομάζεται πηνίο φωνής. Αυτή είναι μια από τις πιο καταστροφικές αποτυχίες που μπορεί να υποστεί ένα φουσκωτό ηχείο, αφού συνήθως δεν θα πάρετε κανέναν ήχο από ένα ηχείο με φθορά φωνής με αυτόν τον τρόπο.

Σε μηχανικές και θερμικές βλάβες, οι συνηθέστερες αιτίες είναι τυχαίο ή απρόσεκτο χειρισμό ενός συστήματος εκτός περιθωρίων ασφαλείας. Για παράδειγμα, η αύξηση του όγκου ενός στερεοφωνικού συστήματος αυτοκινήτου τόσο ψηλά ώστε να αρχίσετε να ακούτε ένα χαλικώδη τόνο σημαίνει ότι τα φωνητικά πηνία στα μεγάφωνα σας μπορεί να έχουν χωριστεί από τις αράχνες που τους συγκρατούν στη θέση τους και αφήνοντας τον όγκο όπως αυτό μπορεί να κάνει μόνιμη ζημιά.

Ο τόμος δεν είναι το μόνο πράγμα που μολύνει τους ομιλητές

Παρόλο που απλώς ανεβαίνει η ένταση πολύ ψηλά και αφήνεται εκεί για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, είναι η συνηθέστερη αιτία εμφύσησης ομιλητών, υπάρχουν και πολλές περισσότερες τεχνικές αιτίες. Εάν ένα ηχητικό σύστημα είναι ακατάλληλα σχεδιασμένο, αυτό μπορεί επίσης να κάνει πιο πιθανό ότι τα ηχεία θα καταλήξουν να φυσήξουν κάποια στιγμή.

Η αποκοπή του ενισχυτή, η φυσική βλάβη σε ένα ηχείο και μια σειρά άλλων αιτιών μπορεί επίσης να προκαλέσει έκρηξη.

Η περικοπή είναι ένα ζήτημα που μερικές φορές παρατηρείται στα συστήματα ήχου αυτοκινήτου που περιλαμβάνουν ειδικό ενισχυτή . Αυτό το πρόβλημα προκύπτει όταν ο ενισχυτής υπερφορτωθεί και οι κορυφές και οι πυθμένες της κυματομορφής ήχου κυριολεκτικά αποκόπτονται. Αν συμβεί αποκοπή, είναι πραγματικά δυνατό να βλάψετε ηχεία που έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται περισσότερη ισχύ από ότι ο ενισχυτής έχει ακόμη βαθμολογηθεί για να σβήνουν, δεδομένου ότι η παραμορφωμένη κυματομορφή καταλήγει σε υπερβολική παροχή ισχύος στο ηχείο με την πάροδο του χρόνου.

Φυσική ζημιά συνήθως συμβαίνει όταν ένα ηχείο τοποθετείται απρόσεκτα ή όταν οι προστατευτικές σχάρες χαλαρώνουν και δεν αντικαθίστανται αμέσως. Χωρίς προστατευτικό κάλυμμα οποιουδήποτε είδους, είναι πολύ εύκολο να βλάψετε ένα ηχείο με διάτρηση ή σχίσιμο του κώνου, επειδή είναι σχετικά λεπτή. Εάν κάποιο από τα ηχεία αυτοκινήτου σας λείπει από τα καλύμματα τους και τα ηχεία δεν έχουν υποστεί ζημιά, είναι πολύ καλή ιδέα να τα καλύψετε αμέσως.

Είναι επίσης τελείως δυνατό για τα ηχεία αυτοκινήτου απλά να αποτύχουν λόγω της ηλικίας και της κανονικής χρήσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ηχεία OEM που συνήθως κατασκευάζονται από κατώτερα υλικά σε σύγκριση με τα ηχεία δευτερεύουσας αγοράς υψηλότερου επιπέδου.

Πώς μπορείτε να μάθετε εάν τα ομιλητικά αυτοκινήτου σας είναι φουσκωμένα;

Μερικές φορές είναι εύκολο να πείτε ότι τα ηχεία σας είναι καίγονται, και μερικές φορές είναι πολύ πιο δύσκολο, και πολλά από αυτά εξαρτώνται από το πώς ακριβώς ανατίναξαν. Για παράδειγμα, αν τα εμφυτευμένα ηχεία σας απέτυχαν εξαιτίας των καυσαερίων φωνής, είναι αρκετά εύκολο να τα διαγνώσετε.

Εάν δεν παίρνετε καθόλου ήχο από ένα ηχείο που υποψιάζεστε ότι έχει καεί, ένας τρόπος να το πείτε είναι να ελέγξετε για συνέχεια. Το κάνετε αυτό αφαιρώντας τη μάσκα των ηχείων, τον πίνακα της πόρτας ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να τραβήξετε για να αποκτήσετε πρόσβαση στο ηχείο. Αποσυνδέστε τα καλώδια των ηχείων και, στη συνέχεια, ελέγξτε για συνέχεια μεταξύ των δύο ακροδεκτών ηχείων. Εάν το πολυμέτρημα σας δεν δείχνει συνέχεια, αυτό υποδεικνύει ότι το ηχείο έχει καεί.

Στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένα ηχείο αυτοκινήτου είναι καίγεται είναι να ακούσετε και στη συνέχεια να αποκλείσετε άλλες δυνατότητες . Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν δεν έχετε εκπαιδευμένο αυτί, οπότε θα θελήσετε να ξεκινήσετε με κάποια μουσική πλήρους φάσματος με την οποία είστε αρκετά εξοικειωμένοι. Οτιδήποτε περνάει σκληρά στο μπάσο ή σε πρίμα, και αφήνει έξω ένα άκρο του φάσματος ή άλλο, μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει.

Με την οικεία μουσική που παίζει με λογικό όγκο, θα θέλετε να ελέγξετε τα στοιχεία ελέγχου του ισοσταθμιστή σας αν τα έχετε. Θα πρέπει όλοι να τεθούν σε ουδέτερα επίπεδα για αυτόν τον τύπο διαγνωστικού ελέγχου, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι το πώς συνήθως θέλετε να ακούτε τη μουσική σας. Για παράδειγμα, εάν η μονάδα κεφαλής έχει κουμπιά μπάσων και πρίμων, θα πρέπει συνήθως να περιστρέφονται στις 12 π.μ.

Ο λόγος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική με την οποία γνωρίζετε και να χρησιμοποιήσετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ισοσταθμιστή είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της ακρόασης για ένα αναμμένο ηχείο αναγνωρίζει αν τα ηχεία σας υποφέρουν από έλλειψη εμβέλειας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν τα αυτιά σας δεν είναι πραγματικά εκπαιδευμένα για να αναγνωρίσετε ελλείποντα μητρώα και είναι ευκολότερο αν γνωρίζετε ένα τραγούδι μέσα ή έξω. Εάν αισθάνεστε ότι κάτι "λείπει", τότε μπορεί να είναι ένα φουσκωτό ηχείο.

Εκτός από την ακρόαση για την έλλειψη εμβέλειας, μπορείτε επίσης να ακούσετε παραμόρφωση, στατική, κροτάλισμα και άλλους θορύβους. Ενώ η παραμόρφωση δεν είναι ένα σίγουρο σημάδι ενός φτιαγμένου ομιλητή, συνήθως υποδεικνύει ότι κάτι είναι λάθος κάπου στη γραμμή.

Μόλις αισθανθείτε ότι έχετε ακούσει κάτι από το συνηθισμένο, ίσως μπορέσετε να απομονώσετε το φουσκωτό ηχείο παίζοντας γύρω από τις ρυθμίσεις ισορροπίας και εξασθενίσετε στη μονάδα κεφαλής. Ρυθμίζοντας την ισορροπία και εξασθενίζετε για να εστιάσετε ειδικά στο ηχείο ή τα ηχεία σε κάθε μια από τις τέσσερις γωνίες του αυτοκινήτου σας, μπορείτε συνήθως να περιορίσετε τα πράγματα κάτω.

Τι να κάνετε σχετικά με τα ομιλητικά αυτοκινήτου που έχουν εμφυσήσει

Ενώ είναι σίγουρα δυνατή η επισκευή ενός ομιλητή με αυτοκίνητο, δεν αξίζει τον κόπο. Οι επισκευές είναι συνήθως δαπανηρές σε σύγκριση με την αγορά ενός νέου ομιλητή, αν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, ειδικά εάν είστε άνετοι να κάνετε τις επισκευές μόνοι σας.

Για παράδειγμα, είναι συχνά πιθανό να διορθώσετε έναν κώνο κώδωνων αν έχετε προσεγμένη προσοχή και μικρά δάκρυα μπορούν ακόμη και να επισκευαστούν με λίγη δουλειά. Η ποιότητα του ήχου μπορεί να μην είναι αυτή που χρησιμοποιήσατε για να βγείτε από το μεγάφωνο, αλλά αυτός ο τύπος επισκευής DIY είναι φθηνότερος από την αντικατάσταση της συσκευής με εμφύσηση.

Οι φουσκωμένοι πηνία φωνής είναι πιο δύσκολες και δαπανηρές για την αντιμετώπιση, ειδικά εάν επιλέγετε να πληρώσετε κάποιον για να εκτελέσετε τις επισκευές. Αν είστε άνετοι να το κάνετε μόνοι σας, μπορείτε πραγματικά να πάρετε μια σειρά από πακέτα επανασύνδεσης για ορισμένα ηχεία που περιλαμβάνουν ένα νέο κώνου, πηνίο φωνής, αράχνη, καπάκι σκόνης και φλάντζα.

Εάν επιλέξετε να αντικαταστήσετε τον εμφυσημένο εξοπλισμό σας, είναι σημαντικό να επιλέξετε τα κατάλληλα νέα ηχεία αυτοκινήτου και επίσης να εξετάσετε τι μπορεί να τους φουσκώσει στην πρώτη θέση. Για παράδειγμα, εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα ήχου μετά την αγορά, ίσως θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι η κεφαλή, ο ενισχυτής και τα ηχεία παίζουν ωραία μαζί. Εάν διαθέτετε ηχητικό σύστημα αποθεμάτων, τότε θα πρέπει να είστε ασφαλώς αναβαθμισμένος με τα ηχεία που εκτοξεύονται με άμεση αντικατάσταση εξαρτημάτων. Τα νέα ηχεία θα πρέπει να δουλεύουν καλά αν διατηρήσετε την ένταση του ήχου αρκετά χαμηλή για να αποφύγετε τη στρέβλωση.