Διαχείριση εργασιών: Πλήρης παρουσίαση

Όλα όσα μπορείτε να κάνετε στον Διαχειριστή εργασιών των Windows

Υπάρχει ένα πονηρό επίπεδο πληροφοριών που διατίθεται στο Task Manager για το τι συμβαίνει στα Windows, από τη συνολική χρήση των πόρων μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες όπως το πόσα δευτερόλεπτα κάθε μεμονωμένη διαδικασία έχει χρησιμοποιήσει για την ώρα της CPU .

Κάθε μικρό κομμάτι, καρτέλα ανά καρτέλα, εξηγείται πλήρως σε αυτό το τεράστιο έγγραφο. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ας δούμε τις επιλογές του μενού σας και ποιες δυνατότητες και επιλογές έχετε πρόσβαση εκεί:

Αρχείο

Επιλογές

Θέα

Ελέγξτε τις επόμενες 10 διαφάνειες για κάθε λεπτομέρεια που μπορείτε να φανταστείτε στις καρτέλες Διαδικασίες, Απόδοση, Ιστορικό εφαρμογών, Εκκίνηση, Χρήστες, Λεπτομέρειες και Υπηρεσίες στο Διαχειριστή εργασιών των Windows!

Σημείωση: Η Microsoft έχει βελτιώσει σημαντικά το βοηθητικό πρόγραμμα Task Manager από τις πρώιμες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος των Windows προσθέτοντας σταδιακά τις λειτουργίες με κάθε νέα έκδοση των Windows. Αυτή η επεξήγηση ισχύει για τα Windows 10 και κυρίως για τα Windows 8 , αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση των πιο περιορισμένων εκδόσεων Task Manager διαθέσιμων στα Windows 7 , Windows Vista και Windows XP .

Η καρτέλα Διαδικασίες

Καρτέλα διεργασιών στη Διαχείριση εργασιών (Windows 10).

Η καρτέλα Διεργασίες στο Task Manager είναι σαν την «βάση στο σπίτι» με έναν τρόπο - είναι η πρώτη καρτέλα που βλέπετε, σας δίνει κάποιες βασικές πληροφορίες για το τι τρέχει στον υπολογιστή σας αυτή τη στιγμή και σας επιτρέπει να κάνετε τα περισσότερα από τα κοινά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι στην εργασία Διευθυντής.

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε διαδικασία που αναφέρεται και θα παρουσιαστεί με διάφορες επιλογές, ανάλογα με τον τύπο της διαδικασίας:

Από προεπιλογή, στην καρτέλα Διαδικασίες εμφανίζεται η στήλη Όνομα , καθώς και η κατάσταση , η CPU , η μνήμη , ο δίσκος και το δίκτυο . Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε επικεφαλίδα στη στήλη και θα δείτε επιπλέον πληροφορίες που μπορείτε να επιλέξετε για κάθε τρέχουσα διαδικασία:

Το κουμπί στο κάτω δεξιά μέρος αυτής της καρτέλας αλλάζει ανάλογα με το τι έχετε επιλέξει. Στις περισσότερες διαδικασίες γίνεται End task αλλά μερικοί έχουν μια δυνατότητα επανεκκίνησης .

Η καρτέλα Απόδοση (CPU)

Πόροι CPU στην καρτέλα Απόδοση στο Task Manager (Windows 10).

Η καρτέλα Επιδόσεις στο Task Manager σάς παρέχει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται το υλικό σας από τα Windows και από οποιοδήποτε λογισμικό τρέχετε αυτή τη στιγμή.

Αυτή η καρτέλα αναλύεται περαιτέρω από τις μεμονωμένες κατηγορίες υλικού που είναι πιο σημαντικές για την απόδοση του συστήματός σας - CPU , μνήμη και δίσκος , καθώς και ασύρματα ή Ethernet (ή και τα δύο). Μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν και άλλες κατηγορίες υλικού, όπως το Bluetooth .

Ας δούμε πρώτα την CPU και έπειτα τη μνήμη , το δίσκο και το Ethernet στα επόμενα μερικά μέρη αυτού του εγχειρήματος:

Πάνω από το γράφημα, θα δείτε τη μάρκα και το μοντέλο των CPU σας, μαζί με τη μέγιστη ταχύτητα που αναφέρεται επίσης παρακάτω.

Το Γράφημα αξιοποίησης% CPU λειτουργεί όπως θα περίμενε κανείς, με το χρόνο στον άξονα x και τη συνολική χρήση της CPU , από 0% έως 100%, στον άξονα y.

Τα δεδομένα στην άκρα δεξιά είναι αυτή τη στιγμή και μετακινώντας αριστερά βλέπετε μια ολοένα παλαιότερη ματιά στο μέγεθος της συνολικής χωρητικότητας της CPU που χρησιμοποιούσε ο υπολογιστής σας. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να αλλάξετε την ταχύτητα με την οποία ενημερώνονται αυτά τα δεδομένα μέσω του Προβολή -> Ταχύτητα Ενημέρωσης .

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο οπουδήποτε στα δεξιά για να εμφανίσετε μερικές επιλογές για αυτό το γράφημα:

Υπάρχουν πολλές άλλες πληροφορίες σε αυτήν την οθόνη, όλες βρίσκονται κάτω από το γράφημα. Το πρώτο σύνολο αριθμών που εμφανίζονται σε μια μεγαλύτερη γραμματοσειρά και που αναμφίβολα θα δείτε να αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, περιλαμβάνουν:

Τα υπόλοιπα δεδομένα που βλέπετε είναι στατικά δεδομένα σχετικά με τις CPU σας:

Τέλος, στο κάτω μέρος κάθε καρτέλας Απόδοσης θα δείτε μια συντόμευση στο Resource Monitor, ένα πιο ισχυρό εργαλείο παρακολούθησης υλικού που περιλαμβάνεται στα Windows.

Η καρτέλα Επιδόσεις (μνήμη)

Πόροι μνήμης στην καρτέλα Απόδοση στο Task Manager (Windows 10).

Η επόμενη κατηγορία υλικού στην καρτέλα Επιδόσεις στο Task Manager είναι η μνήμη , η παρακολούθηση και η αναφορά σε διάφορες πτυχές της εγκατεστημένης μνήμης RAM .

Πάνω από το κορυφαίο γράφημα, θα δείτε το συνολικό ποσό μνήμης, πιθανώς σε GB, εγκατεστημένο και αναγνωρισμένο από τα Windows.

Η μνήμη έχει δύο διαφορετικά γραφήματα:

Το γράφημα χρήσης μνήμης , παρόμοιο με το γράφημα της CPU , λειτουργεί με το χρόνο στον άξονα x και τη συνολική χρήση RAM, από 0 GB στη μέγιστη χρησιμοποιούμενη μνήμη σας στο GB, στον άξονα y.

Τα δεδομένα στην άκρα δεξιά είναι αυτή τη στιγμή και μετακινώντας αριστερά βλέπετε μια όλο και πιο παλιά ματιά στο μέγεθος της συνολικής χωρητικότητας του RAM που χρησιμοποιούσε ο υπολογιστής σας.

Το γράφημα σύνθεσης μνήμης δεν βασίζεται στο χρόνο, αλλά σε ένα γράφημα πολλαπλών τμημάτων, ορισμένα από τα οποία μπορεί να μην βλέπετε πάντα:

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο οπουδήποτε στα δεξιά για να εμφανίσετε ορισμένες επιλογές:

Κάτω από τα γραφήματα υπάρχουν δύο ομάδες πληροφοριών. Το πρώτο, το οποίο θα παρατηρήσετε είναι σε μεγαλύτερη γραμματοσειρά, είναι δεδομένα ζωντανής μνήμης που πιθανότατα θα αλλάζετε κάθε τόσο:

Τα υπόλοιπα δεδομένα, σε μικρότερη γραμματοσειρά και στα δεξιά, περιέχουν στατικά δεδομένα σχετικά με την εγκατεστημένη μνήμη RAM:

Οι υποδοχές που χρησιμοποιούνται, ο μορφοποιητής και τα δεδομένα ταχύτητας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν προσπαθείτε να αναβαθμίσετε ή να αντικαταστήσετε τη μνήμη RAM σας , ειδικά όταν δεν μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή online ή ένα εργαλείο πληροφοριών συστήματος δεν είναι πιο χρήσιμο.

Η καρτέλα Επιδόσεις (Δίσκος)

Πόροι δίσκου στην καρτέλα Απόδοση στο Task Manager (Windows 10).

Η επόμενη συσκευή υλικού που παρακολουθείται στην καρτέλα Επιδόσεις στο Task Manager είναι ο Δίσκος , αναφέροντας διάφορες πτυχές του σκληρού σας δίσκου και άλλων συνδεδεμένων συσκευών αποθήκευσης όπως οι εξωτερικές μονάδες δίσκου .

Πάνω από το κορυφαίο γράφημα, θα δείτε τον αριθμό μοντέλου κατασκευής της συσκευής, εάν είναι διαθέσιμος. Αν ψάχνετε για έναν συγκεκριμένο σκληρό δίσκο, μπορείτε να ελέγξετε τις άλλες καταχωρίσεις Disk x στα αριστερά.

Ο δίσκος έχει δύο διαφορετικά γραφήματα:

Ο Χρόνος ενεργού χρόνου , παρόμοιος με το CPU και τα κύρια γραφήματα μνήμης , αυτός λειτουργεί με το χρόνο στον άξονα x. Ο άξονας y δείχνει, από 0 έως 100%, το ποσοστό του χρόνου που ο δίσκος ήταν απασχολημένος κάνοντας κάτι.

Τα δεδομένα στην άκρα δεξιά είναι αυτή τη στιγμή και μετακινώντας αριστερά βλέπετε μια όλο και μεγαλύτερη ηλικία ματιά στο ποσοστό του χρόνου που η κίνηση αυτή ήταν ενεργή.

Το γράφημα ρυθμού μεταφοράς δίσκου , επίσης με βάση τον άξονα x, δείχνει την ταχύτητα εγγραφής δίσκου (διακεκομμένη γραμμή) και την ταχύτητα ανάγνωσης δίσκου (συμπαγής γραμμή). Οι αριθμοί στην επάνω δεξιά γωνία του γραφήματος εμφανίζουν τις τιμές αιχμής κατά τη διάρκεια του χρονικού πλαισίου στον άξονα x.

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο οπουδήποτε στα δεξιά για να εμφανίσετε κάποιες οικείες επιλογές:

Κάτω από τα γραφήματα υπάρχουν δύο διαφορετικά σύνολα πληροφοριών. Το πρώτο, που εμφανίζεται σε μεγαλύτερη γραμματοσειρά, είναι δεδομένα ζωντανής χρήσης δίσκου τα οποία σίγουρα θα δείτε να αλλάζετε αν παρακολουθήσετε:

Τα υπόλοιπα δεδομένα σχετικά με το δίσκο είναι στατικά και αναφέρονται σε TB, GB ή MB:

Πολλές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φυσικούς δίσκους σας, τις μονάδες δίσκων που δημιουργούν, τα συστήματα αρχείων τους και πολλά άλλα, μπορείτε να βρείτε στη Διαχείριση δίσκων .

Η καρτέλα Απόδοση (Ethernet)

Πόροι Ethernet στην καρτέλα Απόδοση στο Task Manager (Windows 10).

Η τελευταία σημαντική συσκευή υλικού που παρακολουθείται στην καρτέλα "Επιδόσεις" στο Task Manager είναι το Ethernet , αναφέροντας διάφορες πτυχές του δικτύου σας και τελικά σύνδεση στο διαδίκτυο.

Πάνω από το γράφημα, θα δείτε τη μάρκα και το μοντέλο του προσαρμογέα δικτύου που παρακολουθείτε την απόδοση του. Εάν αυτός ο προσαρμογέας είναι εικονικός, όπως μια σύνδεση VPN, θα δείτε το όνομα που παρέχεται για τη συγκεκριμένη σύνδεση, το οποίο ίσως ή δεν μπορεί να σας φανεί γνωστό.

Το Graphth Throughput έχει χρόνο στον άξονα x, όπως και τα περισσότερα γραφήματα στο Task Manager, και τη συνολική χρήση του δικτύου, σε Gbps, Mbps ή Kbps, στον άξονα y.

Τα δεδομένα στην άκρη δεξιά είναι αυτή τη στιγμή και μετακινώντας αριστερά βλέπετε μια όλο και μεγαλύτερη ηλικία ματιά στο πόσο δραστηριότητα δικτύου έγινε μέσω αυτής της συγκεκριμένης σύνδεσης.

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο οπουδήποτε στα δεξιά για να εμφανίσετε μερικές επιλογές για αυτό το γράφημα:

Κάτω από το γράφημα υπάρχουν ζωντανά δεδομένα αποστολής / λήψης:

... και δίπλα σε αυτό, μερικές χρήσιμες στατικές πληροφορίες για αυτόν τον προσαρμογέα:

Τα δεδομένα που βλέπετε σε αυτήν την "στατική" περιοχή ποικίλουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο της σύνδεσης. Για παράδειγμα, θα δείτε μόνο την ισχύ σήματος και το SSID σε ασύρματες συνδέσεις εκτός Bluetooth. Το πεδίο ονόματος DNS είναι ακόμη πιο σπάνιο, συνήθως εμφανίζεται μόνο στις συνδέσεις VPN.

Η καρτέλα Ιστορικό εφαρμογών

Ιστορικό εφαρμογής στο Task Manager (Windows 10).

Η καρτέλα Ιστορικό εφαρμογών στη Διαχείριση εργασιών εμφανίζει τη χρήση πόρου υλικού CPU και δικτύου σε βάση ανά εφαρμογή. Για να δείτε επίσης δεδομένα για εφαρμογές και προγράμματα εκτός του Windows Store, επιλέξτε Εμφάνιση ιστορικού για όλες τις διαδικασίες από το μενού Επιλογές .

Σημείωση: Η έναρξη της παρακολούθησης πόρων για συγκεκριμένες ημερομηνίες εφαρμογής εμφανίζεται στην κορυφή της καρτέλας, μετά τη χρήση πόρων από .... Αγγίξτε ή κάντε κλικ στο σύνδεσμο Διαγραφή ιστορικού χρήσης για να καταργήσετε όλα τα δεδομένα που έχουν εγγραφεί σε αυτήν την καρτέλα και ξεκινήστε αμέσως τις μετρήσεις πάνω στο μηδέν.

Από προεπιλογή, στην καρτέλα Ιστορικό εφαρμογών εμφανίζεται η στήλη Όνομα , καθώς και η ώρα CPU , το δίκτυο , το δίκτυο μετρήσεων και οι ενημερώσεις κεραμιδιών . Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε επικεφαλίδα στη στήλη και θα δείτε επιπλέον πληροφορίες που μπορείτε να επιλέξετε για κάθε εφαρμογή ή διαδικασία:

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε γραμμή με διαδικασία μη εφαρμογής και θα έχετε δύο επιλογές:

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε εφαρμογή για εναλλαγή στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Η εναλλαγή στη διατύπωση στις εφαρμογές είναι λίγο ασήμαντη εδώ, επειδή η εφαρμογή, ακόμη και αν τρέχει, δεν θα αλλάξει καθόλου. Αντ 'αυτού, ξεκινάει μια εντελώς νέα εμφάνιση της εφαρμογής.

Η καρτέλα εκκίνησης

Εκκίνηση στη Διαχείριση εργασιών (Windows 10).

Η καρτέλα Εκκίνηση (Startup) στο Task Manager ( Διαχείριση εργασιών) σας δείχνει όλες τις διαδικασίες που έχουν ρυθμιστεί ώστε να ξεκινούν αυτόματα κατά την εκκίνηση των Windows. Προηγουμένως απαγορευμένες διαδικασίες εκκίνησης αναφέρονται επίσης.

Σημείωση: Στις εκδόσεις των Windows που το έχουν, αυτή η καρτέλα Διαχείριση εργασιών αντικαθιστά και επεκτείνει τα δεδομένα στην καρτέλα εκκίνησης που βρίσκεται στο εργαλείο ρύθμισης παραμέτρων συστήματος (msconfig).

Πάνω από τον πίνακα υπάρχει μια ένδειξη του τελευταίου BIOS που είναι μια μέτρηση, σε δευτερόλεπτα, του τελευταίου χρόνου εκκίνησης του συστήματος. Από τεχνικής απόψεως, αυτή είναι η περίοδος μεταξύ της παράδοσης του BIOS στα Windows και όταν τα Windows έχουν ξεκινήσει πλήρως (χωρίς να συμπεριλαμβάνετε την εγγραφή σας). Ορισμένοι υπολογιστές ενδέχεται να μην το δουν αυτό.

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε διαδικασία που αναφέρεται και θα παρουσιαστεί με διάφορες επιλογές, ανάλογα με τον τύπο της διαδικασίας:

Από προεπιλογή, στην καρτέλα Εκκίνηση εμφανίζεται η στήλη Όνομα , καθώς και ο αντίκτυπος του Publisher , Status και Startup . Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε επικεφαλίδα στη στήλη και θα δείτε επιπλέον πληροφορίες που μπορείτε να επιλέξετε για κάθε διαδικασία εκκίνησης:

Αντί να κάνετε δεξί κλικ ή να πατήσετε και να κρατήσετε μια διαδικασία για να την απενεργοποιήσετε ή να την ενεργοποιήσετε από την εκκίνηση, μπορείτε να επιλέξετε να πατήσετε ή να κάνετε κλικ στο κουμπί Απενεργοποίηση ή Ενεργοποίηση , αντίστοιχα, για να κάνετε το ίδιο.

Η καρτέλα Χρήστες

Χρήστες στη Διαχείριση εργασιών (Windows 10).

Η καρτέλα Χρήστες στο Task Manager είναι πολύ παρόμοια με την καρτέλα Διαδικασίες, αλλά οι διαδικασίες ομαδοποιούνται από τον χρήστη που έχει συνδεθεί. Τουλάχιστον, είναι ένας εύκολος τρόπος να δείτε ποιοι χρήστες είναι συνδεδεμένοι στον υπολογιστή και ποιοι πόροι υλικού χρησιμοποιούν.

Συμβουλή: Για να δείτε πραγματικά ονόματα επιπλέον των ονομάτων χρηστών, επιλέξτε Εμφάνιση πλήρους ονόματος λογαριασμού από το μενού Επιλογές .

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιονδήποτε χρήστη και θα σας παρουσιαστούν διάφορες επιλογές:

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε από τις καταχωρημένες διαδικασίες κάτω από ένα χρήστη (επεκτείνετε τον χρήστη αν δεν τις βλέπετε) και θα σας παρουσιαστούν πολλές επιλογές:

Από προεπιλογή, στην καρτέλα Χρήστες εμφανίζεται η στήλη Χρήστη , καθώς και η Κατάσταση , η CPU , η μνήμη , ο δίσκος και το δίκτυο . Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε επικεφαλίδα στη στήλη και θα δείτε επιπλέον πληροφορίες που μπορείτε να επιλέξετε για προβολή για κάθε χρήστη και διαδικασία:

Το κουμπί στο κάτω δεξιά μέρος αυτής της καρτέλας αλλάζει ανάλογα με το τι έχετε επιλέξει. Σε έναν χρήστη, γίνεται Αποσύνδεση και σε μια διαδικασία γίνεται εργασία τερματισμού ή επανεκκίνηση , ανάλογα με τη διαδικασία που επιλέξατε.

Η καρτέλα "Λεπτομέρειες"

Λεπτομέρειες στη Διαχείριση εργασιών (Windows 10).

Η καρτέλα "Λεπτομέρειες" στη Διαχείριση εργασιών περιέχει αυτό που μπορεί να ερμηνευτεί ως η μητρική πηγή δεδομένων για κάθε διαδικασία που εκτελείται στον υπολογιστή σας αυτή τη στιγμή. Αυτή η καρτέλα είναι αυτή που ήταν η καρτέλα Διεργασίες στα Windows 7 και νωρίτερα, με λίγα επιπλέον.

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε από τις αναφερόμενες διαδικασίες και θα σας παρουσιαστούν διάφορες επιλογές:

Από προεπιλογή, στην καρτέλα Λεπτομέρειες εμφανίζεται η στήλη Όνομα , καθώς και το PID , Κατάσταση , Όνομα χρήστη , CPU , Μνήμη (ιδιωτικό σύνολο εργασίας) και Περιγραφή . Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε επικεφαλίδα της στήλης και επιλέξτε Επιλογή στήλες . Από τη λίστα αυτή υπάρχουν πολλές επιπλέον στήλες πληροφοριών που μπορείτε να επιλέξετε για κάθε τρέχουσα διαδικασία:

Με όλες τις επιλεγμένες διεργασίες, το κουμπί στην κάτω δεξιά πλευρά θα τερματίσει την εργασία - το ίδιο με το τέλος της εργασίας με δεξί κλικ / επιλογή και παύση.

Η καρτέλα Υπηρεσίες

Υπηρεσίες στο Task Manager (Windows 10).

Η καρτέλα Υπηρεσίες στο Task Manager είναι μια αποσυρόμενη έκδοση των υπηρεσιών, το εργαλείο στα Windows που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των υπηρεσιών των Windows. Το πλήρες εργαλείο Υπηρεσιών βρίσκεται στο εργαλείο διαχείρισης , μέσω του Πίνακα Ελέγχου.

Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο σε οποιαδήποτε εισηγμένη υπηρεσία και θα εμφανιστούν μερικές επιλογές:

Σε αντίθεση με άλλες καρτέλες στο Task Manager, οι στήλες στην καρτέλα Υπηρεσίες είναι προκαθορισμένες και δεν μπορούν να τροποποιηθούν:

Ενώ δεν μπορούν να τροποποιηθούν , οι στήλες στην καρτέλα Υπηρεσίες μπορούν να αναδιαμορφωθούν . Απλά κάντε κλικ ή κρατήστε πατημένο και σύρετε γύρω όπως θέλετε.