Τι είναι ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος;

Ορισμός της εξωτερικής συσκευής αποθήκευσης

Μια εξωτερική μονάδα δίσκου είναι μόνο ένας σκληρός δίσκος (σκληρός δίσκος) ή ένας στερεάς κατάστασης (SSD) ο οποίος είναι συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή από το εξωτερικό και όχι από το εσωτερικό.

Ορισμένοι εξωτερικοί δίσκοι αντλούν ενέργεια μέσω του καλωδίου δεδομένων τους, το οποίο φυσικά προέρχεται από τον ίδιο τον υπολογιστή, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν μια σύνδεση τοίχου εναλλασσόμενου ρεύματος για να αντλήσουν μόνοι τους ενέργεια.

Ένας τρόπος για να σκεφτείτε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο είναι σαν να ήταν ένας κανονικός, εσωτερικός σκληρός δίσκος που έχει αφαιρεθεί, καλύπτεται στο δικό του προστατευτικό περίβλημα και συνδέεται στο εξωτερικό του υπολογιστή σας.

Οι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι μπορούν ακόμη και να μετατραπούν σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μέσω αυτού που ονομάζεται περίβλημα σκληρού δίσκου .

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι έρχονται σε ποικίλες χωρητικότητες αποθήκευσης, αλλά όλοι συνδέονται με έναν υπολογιστή είτε με USB , FireWire , eSATA ή ασύρματα.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ονομάζονται φορητοί σκληροί δίσκοι. Μια μονάδα flash είναι ένας κοινός και πολύ φορητός τύπος εξωτερικού σκληρού δίσκου.

Δείτε τους καλύτερους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μας για να αγοράσετε οδηγό για βοήθεια στην επιλογή ενός.

Γιατί θα χρησιμοποιούσατε μια εξωτερική μονάδα δίσκου;

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι φορητοί, εύχρηστοι και παρέχουν μεγάλη χωρητικότητα όταν το χρειάζεστε. Μπορείτε να αποθηκεύσετε την πραγματική συσκευή σε οποιοδήποτε μέρος θέλετε και να μεταφέρετε μαζί σας μεγάλο αριθμό αρχείων όπου κι αν πάτε.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της κατοχής μιας εξωτερικής μονάδας δίσκου είναι ότι μπορείτε να τα μετακινήσετε από υπολογιστή σε υπολογιστή, καθιστώντάς τα τέλεια για την κοινή χρήση μεγάλων αρχείων.

Λόγω των συνήθως μεγάλων δυνατοτήτων αποθήκευσης (συχνά σε terabytes ), οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούνται συχνά για την αποθήκευση των αρχείων ασφαλείας. Είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για θέματα όπως μουσική, βίντεο ή συλλογή εικόνων σε μια εξωτερική μονάδα για ασφαλή φύλαξη, ξεχωριστά από τα πρωτότυπα σε περίπτωση που αλλάξουν ή διαγραφούν κατά λάθος.

Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται για σκοπούς δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι παρέχουν έναν εύκολο τρόπο επέκτασης του υπάρχοντος χώρου αποθήκευσης χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε τον υπολογιστή σας , κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή.

Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή πρόσθετης αποθήκευσης σε ολόκληρο το δίκτυο (αν και οι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι συνήθως πιο συνηθισμένοι σε αυτά τα σενάρια). Αυτά τα είδη συσκευών αποθήκευσης δικτύου μπορούν να προσπελαστούν από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα και συχνά χρησιμεύουν ως τρόπος για τους χρήστες να μοιράζονται αρχεία εντός ενός δικτύου για να αποφύγουν την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή τη μεταφόρτωση των δεδομένων στο διαδίκτυο.

Εσωτερικοί δίσκοι έναντι εξωτερικών μονάδων δίσκου

Οι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι συνδέονται απευθείας στη μητρική πλακέτα , ενώ οι εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης αρχίζουν από το εξωτερικό της θήκης του υπολογιστή και στη συνέχεια απευθείας στη μητρική πλακέτα.

Τα λειτουργικά συστήματα και τα αρχεία εγκατάστασης λογισμικού εγκαθίστανται γενικά σε εσωτερικές μονάδες, ενώ οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούνται για αρχεία μη συστήματος, όπως φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα και αρχεία αυτών των τύπων.

Οι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αντλούν ενέργεια από την τροφοδοσία του υπολογιστή. Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι τροφοδοτούνται είτε μέσω του καλωδίου δεδομένων τους είτε μέσω ειδικής τροφοδοσίας AC.

Τα δεδομένα μπορούν να διακυβευθούν πολύ πιο εύκολα αν αποθηκευτούν σε εξωτερικό σκληρό δίσκο επειδή βρίσκονται γενικά σε ένα γραφείο ή τραπέζι, καθιστώντας τα πολύ εύκολο να τα παραλάβετε και να κλέψετε. Αυτό είναι διαφορετικό από έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο όπου πρέπει να ληφθεί ολόκληρος ο υπολογιστής ή ο σκληρός δίσκος να αφαιρεθεί από το εσωτερικό, προτού κάποιος μπορεί να έχει φυσική πρόσβαση στα αρχεία σας.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι μετακινούνται επίσης γενικά γύρω από περισσότερο από τους εσωτερικούς, προκαλώντας τους να αποτύχουν ευκολότερα λόγω μηχανικής βλάβης. Οι μονάδες δίσκου SSD, όπως οι μονάδες flash, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αυτό το είδος βλάβης.

Διαβάστε τι είναι μια μονάδα SSD (Solid State Drive); για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των σκληρών δίσκων και των SSD.

Συμβουλή: Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος δημιουργίας ενός εσωτερικού σκληρού δίσκου εξωτερικά εάν χρειάζεται να μετατρέψετε τον εσωτερικό σκληρό σας δίσκο σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο

Η χρήση εξωτερικού σκληρού δίσκου είναι τόσο εύκολη όσο και η σύνδεση ενός άκρου του καλωδίου δεδομένων στη μονάδα καθώς και στο ταιριαστό άκρο του υπολογιστή, όπως η θύρα USB στην περίπτωση εξωτερικών μονάδων USB. Εάν απαιτείται καλώδιο τροφοδοσίας, θα πρέπει να συνδεθεί σε μια πρίζα τοίχου.

Κανονικά, στους περισσότερους υπολογιστές, χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά προτού εμφανιστούν στην οθόνη τα περιεχόμενα της εξωτερικής μονάδας δίσκου, οπότε μπορείτε να αρχίσετε να μετακινείτε αρχεία προς και από τη μονάδα.

Όταν πρόκειται για την πλευρά λογισμικού των πραγμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο είναι σχεδόν ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως θα κάνατε ένα εσωτερικό. Η μόνη διαφορά είναι ο τρόπος πρόσβασης στη μονάδα στο λειτουργικό σας σύστημα.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα συστήματα υπολογιστών διαθέτουν μόνο ένα σκληρό δίσκο που χρησιμεύει ως η κύρια "κύρια" μονάδα δίσκου, δεν προκαλεί σύγχυση για να μεταβείτε απευθείας στο σκληρό δίσκο για να αποθηκεύσετε αρχεία, να αντιγράψετε αρχεία από ένα φάκελο σε άλλο , να διαγράψετε τα δεδομένα, και τα λοιπα.

Ωστόσο, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος εμφανίζεται ως ένας δεύτερος σκληρός δίσκος και ως εκ τούτου έχει πρόσβαση με λίγο διαφορετικό τρόπο. Στα Windows, για παράδειγμα, οι εξωτερικές μονάδες δίσκου παρατίθενται δίπλα στις άλλες συσκευές της Εξερεύνησης των Windows και της Διαχείρισης δίσκων .

Κοινές εργασίες εξωτερικού σκληρού δίσκου

Ακολουθήστε αυτούς τους συνδέσμους εάν χρειάζεστε βοήθεια για την εκτέλεση οποιασδήποτε από αυτές τις εργασίες με την εξωτερική συσκευή αποθήκευσης: