Τι σημαίνει η VGA;

Περιγραφή των συνδέσεων VGA και των καλωδίων

Η συντομογραφία VGA, το Video Graphics Array είναι ένας τυπικός τύπος σύνδεσης για συσκευές βίντεο όπως οθόνες και προβολείς.

Γενικά, η VGA αναφέρεται στους τύπους καλωδίων, θυρών και συνδέσμων που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση οθονών με κάρτες γραφικών .

Παρόλο που η VGA εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, αντικαθίσταται γρήγορα από νεότερες διεπαφές όπως το DVI και το HDMI.

Τεχνικές λεπτομέρειες VGA

Παρακάτω είναι μερικά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του VGA, χρήσιμα για την αναγνώριση των καλωδίων VGA και των θυρών VGA:

VGA ακίδες

Τα καλώδια VGA έχουν συνδέσεις 15 ακίδων: 5 ακίδες στην κορυφή, 5 στη μέση και οι άλλες 5 στο κάτω μέρος. Η εικόνα στην κορυφή αυτής της σελίδας είναι ένα παράδειγμα ενός καλωδίου VGA που δείχνει και τα 15 ακίδες.

Μια θύρα VGA σε έναν επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή έχει φυσικά τον ίδιο αριθμό οπών με καρφίτσες, έτσι ώστε ένα καλώδιο VGA να μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε αυτό.

Κάθε καρφίτσα έχει τη δική του λειτουργία. Για παράδειγμα, ο πρώτος ακροδέκτης είναι για τη μεταφορά του χρώματος κόκκινο, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος είναι για το πράσινο και το μπλε, αντίστοιχα. Η Computer Hope έχει περισσότερες πληροφορίες για το σκοπό των άλλων δώδεκα καρφίτσες.

Άνδρες και θηλυκές συνδέσεις VGA

Όλοι οι τύποι καλωδίων υπολογιστή λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο φύλο - αρσενικό ή θηλυκό. Ένα αρσενικό καλώδιο είναι ένα που έχει τις συνδέσεις του να προεξέχουν ή να κολλήσει έξω από το καλώδιο. Οι θηλυκές συνδέσεις είναι το αντίστροφο, με εσωτερικές οπές που επιτρέπουν στο αρσενικό καλώδιο να ταιριάζει απόλυτα με τη θηλυκή σύνδεση.

Τα καλώδια VGA δεν διαφέρουν. Η εικόνα στην κορυφή αυτής της σελίδας δείχνει ένα καλώδιο VGA με δύο αρσενικά άκρα. Αυτό το καλώδιο πηγαίνει από την οθόνη στον υπολογιστή, όπου συναντάται μια θηλυκή σύνδεση από την κάρτα γραφικών.

Μετατροπείς VGA: HDMI & amp; DVI

Με τις κάρτες γραφικών VGA, DVI και HDMI και τις οθόνες που μοιράζονται όλα μαζί στον πραγματικό κόσμο, είστε αναγκασμένοι να θέλουν έναν VGA μετατροπέα αν το μόνο που έχετε είναι μια οθόνη VGA ή μια κάρτα γραφικών VGA.

Για παράδειγμα, αν ο υπολογιστής σας διαθέτει μια κάρτα γραφικών που υποστηρίζει μόνο VGA, αλλά μόλις αγόρασα μια νέα οθόνη που έχει μόνο θύρες DVI και / ή HDMI, θα πρέπει είτε να αντικαταστήσετε την κάρτα γραφικών σας, για να πάρετε μία με νεότερες θύρες, διαφορετική οθόνη που υποστηρίζει VGA ή αγοράστε μετατροπέα VGA.

Το ίδιο ισχύει και αν η κάρτα γραφικών υποστηρίζει μόνο HDMI και / ή DVI, αλλά το μόνο που έχετε είναι μια οθόνη που δέχεται ένα καλώδιο VGA.

Μπορεί να είναι συγκεχυμένη η κατανόηση του τύπου μετατροπέα που χρειάζεστε. Χρειάζεστε VGA σε DVI ή μετατροπέα DVI σε VGA; Ένας μετατροπέας HDMI σε DVI, ή καλείται DVI σε HDMI; Συνεχίστε να διαβάζετε για κάποια διευκρίνιση.

Μετατροπείς VGA & HDMI

Ένας μετατροπέας VGA σε HDMI είναι αυτό που πρέπει να μετατρέψετε το σήμα VGA από τον υπολογιστή σας στη θύρα HDMI σε μια οθόνη ή τηλεόραση. Αποκτήστε το αν ο υπολογιστής σας διαθέτει θύρα VGA στην κάρτα γραφικών, αλλά θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη HDMI ή τηλεόραση ως οθόνη.

Μερικοί μετατροπείς VGA σε HDMI διαθέτουν ενσωματωμένο καλώδιο USB με μετατροπέα που μεταφέρει ήχο μαζί με το σήμα βίντεο (δεδομένου ότι η VGA δεν μεταδίδει ήχο), ώστε να μπορείτε να αναπαράγετε ήχους μέσω μιας οθόνης με ενσωματωμένα ηχεία, όπως μια τηλεόραση HDMI.

Ένας μετατροπέας HDMI σε VGA κάνει ακριβώς το αντίθετο: συνδέει μια κάρτα γραφικών με έξοδο HDMI σε μια οθόνη ή μια τηλεόραση που έχει σύνδεση εισόδου VGA. Δεδομένου ότι το HDMI είναι νεότερο από VGA, αυτός ο τύπος μετατροπέα είναι χρήσιμος όταν συνδέετε μια νέα επιφάνεια εργασίας ή φορητό υπολογιστή σε μια παλαιότερη οθόνη.

Και οι δύο μετατροπείς είναι άμεσα διαθέσιμοι σε ηλεκτρονική μορφή και σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Η Amazon πωλεί έναν αριθμό μετατροπέων VGA σε HDMI, καθώς και μετατροπείς HDMI σε VGA.

Μετατροπείς VGA & DVI

Όπως υποθέσατε, απαιτείται μετατροπέας DVI σε VGA εάν πρέπει να συνδέσετε μια κάρτα γραφικών με DVI σε μια οθόνη που διαθέτει θύρα VGA.

Οι μετατροπείς DVI σε VGA είναι συνήθως θηλυκοί μετατροπείς DVI αρσενικοί έως VGA. Αυτό σημαίνει ότι το άκρο DVI του μετατροπέα συνδέεται απευθείας στη θύρα DVI στην κάρτα γραφικών σας ενώ το άκρο VGA του μετατροπέα χρησιμοποιείται με ένα αρσενικό VGA καλώδιο VGA για τη σύνδεση του μετατροπέα στο θηλυκό άκρο της συσκευής προβολής.

Αυτοί οι τύποι μετατροπέων είναι εύκολο να βρεθούν και σχετικά ανέξοδες. Η Amazon πωλεί έναν αριθμό μετατροπέων DVI σε VGA, αλλά θα τα βρείτε παντού.

Υπάρχουν επίσης μετατροπείς VGA σε DVI , αλλά μπορεί να είναι μάλλον δαπανηροί και δύσκολο να βρεθούν. Αυτός ο τύπος μετατροπέα απαιτείται εάν θέλετε να μετακινήσετε βίντεο από μια κάρτα γραφικών VGA σε μια οθόνη DVI.

Οι μετατροπείς DVI σε VGA λειτουργούν επειδή το σήμα πηγαίνει από ψηφιακό σε αναλογικό, το οποίο είναι απλά θέμα μετάφρασης στις ακίδες DVI αφού το DVI μεταφέρει τόσο αναλογικά όσο και ψηφιακά σήματα. Το VGA φέρει μόνο αναλογικό, οπότε η μετάβαση από VGA σε DVI απαιτεί μετατροπέα για να αλλάξει αυτά τα αναλογικά σήματα σε ψηφιακό.

Η Amazon πωλεί αυτό το μετατροπέα Mono VGA σε DVI αλλά είναι ακριβό. Η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών σας για την υποστήριξη της νεότερης οθόνης θα ήταν πιθανώς λιγότερο δαπανηρή και πιο έξυπνη επιλογή μακροπρόθεσμα.

Περισσότερα για τους μετατροπείς VGA

Μερικοί μετατροπείς VGA απαιτούν να έχετε ένα καλώδιο VGA εκτός από τον μετατροπέα, κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου αν ψωνίζεστε για ένα.

Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει με μετατροπείς HDMI σε VGA. Ο μετατροπέας μπορεί να αποτελείται από ένα καλώδιο HDMI με ένα κιβώτιο μετατροπέα VGA όλα σε ένα καλώδιο, αλλά το κιβώτιο VGA έχει μια θηλυκή σύνδεση ακριβώς όπως η οθόνη ή η τηλεόρασή σας, οπότε θα χρειαστείτε ένα αρσενικό σε αρσενικό καλώδιο VGA για να ολοκληρώσετε τη σύνδεση .

Περισσότερα για τους μετατροπείς καλωδίων

Εάν όλα αυτά τα λόγια του μετατροπέα είναι συγκεχυμένα και δεν είστε ακόμα σίγουροι για το είδος καλωδίου που θα αγοράσετε για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, απλά κοιτάξτε τις ίδιες τις θύρες για να δείτε αν χρειάζεστε τα άκρα να είναι αρσενικά ή θηλυκά και στη συνέχεια αναζητήστε ένα μετατροπέα που ταιριάζει με αυτό.

Για παράδειγμα, εάν η οθόνη και η κάρτα γραφικών χρησιμοποιούν και θηλυκά θύρες, θα θέλατε να πάρετε ένα καλώδιο με αρσενικούς συνδέσμους και στα δύο άκρα.

Η μόνη άλλη διάκριση που πρέπει να γίνει είναι η αναγνώριση του τύπου της σύνδεσης και στις δύο άκρες. είτε πρόκειται για VGA, DVI ή HDMI, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι δύσκολο δεδομένου ότι φαίνονται πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους.

Η εικόνα που βρίσκεται στην κορυφή αυτής της σελίδας είναι ένα καλώδιο VGA με αρσενικά άκρα, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να συνδεθεί με μια οθόνη και μια κάρτα γραφικών που και οι δύο χρησιμοποιούν θηλυκές θύρες VGA.

VGA vs Mini-VGA

Στη θέση του τυπικού συνδέσμου VGA, ορισμένοι φορητοί υπολογιστές και άλλες συσκευές ενδέχεται να χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζεται mini-VGA , αν και ποτέ δεν ήταν τόσο δημοφιλής στην τυπική υποδοχή VGA.

Το Mini-VGA μοιάζει περισσότερο με μια θύρα USB από μια θύρα VGA ( εδώ είναι μια φωτογραφία ενός ), αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για βίντεο όπως ακριβώς και η τυπική θύρα VGA.

Υπάρχουν επίσης προσαρμογείς mini-VGA σε VGA που θα επιτρέπουν τη σύνδεση μιας τυπικής συσκευής προβολής VGA σε έναν υπολογιστή με θύρα mini-VGA.

Παρόμοια με την αντικατάσταση του VGA DVI, το mini-DVI χρησιμοποιείται πλέον ευρύτερα από το mini-VGA.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το VGA

Δείτε πώς μπορώ να ενημερώσω προγράμματα οδήγησης στα Windows; αν χρειάζεστε βοήθεια για την ενημέρωση των προγραμμάτων οδήγησης για την κάρτα γραφικών VGA.

Εάν οι ρυθμίσεις εμφάνισής σας είναι σωστά ρυθμισμένες, προκαλώντας την οθόνη σας να μην εμφανίζει τίποτα, μπορείτε να εκκινήσετε τα Windows χρησιμοποιώντας χαμηλότερη ανάλυση βίντεο.

Οι χρήστες των Windows 10 και Windows 8 μπορούν να το κάνουν αυτό μέσω των ρυθμίσεων εκκίνησης μέσω της επιλογής Ενεργοποίηση βίντεο χαμηλής ανάλυσης .

Στα Windows 7 , στα Windows Vista και στα Windows XP , αυτή η επιλογή βρίσκεται στο μενού Επιλογές εκκίνησης για προχωρημένους (που ονομάζεται Advanced Boot Options in XP). Εμφανίζεται ως ενεργοποίηση λειτουργίας VGA στα Windows XP.